maanantai 31. joulukuuta 2012

Kirja-arvostelu: Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen

Kuvat: Random Walker&Nordnet

Sain joulun aikana luettua loppuun Jukka Oksaharjun (kuva alla) kirjan Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen. Itsellä odotukset kirjan suhteen oli korkealla ja ehkä sen vuoksi kirja aiheutti pienen pettymyksen. Oksaharjun blogissa on olut varsin ytimekkäitä analyysejä ja niiden puuttuminen oli ehkä suurin pettymyksen aiheuttaja.


Jälkeenpäin ajateltuna kirjasta ei silti puutu käytännössä mitään vaan pikemmin päinvastoin siinä perusteellisesti selvitetty sijoitusmaailmaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Perusteellinen läpikäynti jättää kirjan tärkeimmän sanoman hiukan taka-alalle. Hyvästä yhtiöstä mennään enemmän yleisoppaan puolelle kuin ohjeistetaan hyvään sijoitukseen. Yhtiön arvioiminen aloitetaan mielestäni vasta sivulta 145 kappaleessa tarkastele liiketoimintaa suhdannesyklin yli ja edelleen se loppuu sivulle 196 kappaleeseen hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen, josta alkaa kysymyspatteristo. Ohjaus hyvään sijoitukseen jää vähäiseksi. Vastausta kysymykseen, miten löytää hyvä pörssiyhtiö, jolla on osingon maksukykyä, en minä ainakaan oikein onnistunut löytämään.  Kirjassa ei ollut oikein toistoa, mutta ehkä vähän olisin sitä odottanut opastamaan toimintaa paremmin.

torstai 20. joulukuuta 2012

Ostoja Rapala ja Wal-mart

Eilen ainakin Rapala tarttui pohja vieheeseeni hintaan 4,60€/kpl ja mahdollisesti Walmart. Hinta rajani on ainakin alittunut eilen.

Tässä yhteydessä en lähde tekemään tarkempaa analyysiä ja kuvausta yhtiöistä ajanpuutteen vuoksi. Perusteena ostoilleni on lähinnä se, että olen erimieltä Herra Markkinan kanssa yhtiöiden kehityksestä ja molemmat yhtiöt kuuluvat ennestään salkkuuni ja olen niihin aikanaan tutustunut. Käsitykseni yhtiöistä ei tämän jälkeen muuttunut, pidän molempia kohtuullisen varmoina tuloksen tekijöinä suhdanteesta riippumatta, molemmilla yhtiöillä on toiminta-alueella hinnoitteluvoimaa.

Rapalan kurssi on sukeltanut viime aikoina ja syynä on selitelty lähinnä talvivälineiden myyntiä ja vähälumista talvea. Viime päivät ikkunasta ulos katsellessa lunta tippunut maahan vähintään Rapalan tippumisen kurssin tahtiin.  Tämä ei ole mikään peruste pitkäaikaiseen ostoon. Rapalasta löytyy positiivia arvioita, tässä esimerkkejä: 

tiistai 18. joulukuuta 2012

Salkun pienemmät osakerahastot


Laitoin karkeasti rajaksi salkussa 1% pienemmät omistukset pieniksi. Tarkemmalla tarkastelulla voisi tietysti sanoa, että salkussani ei kuurikaan ole suuria sijoituksia. Joka tapauksessa tarkasteluni lähtee alle % omistuksista.

Seligson & Co Russian Properity on seuraavaksi suurin omistukseni. Rahastolla on pitkä ja menestyksekäs historia, vaikka viimeinen vuosi ei ihan loistokas ole ollut. Omistuksistani suuri osa on hankittu kuluneen vuoden aikana. Tutkimuksissa puhutaan, että kyseessä on yleensä tuuri. Tässä tapauksessa mielestäni toiminta poikkeaa aika merkittävästi tavallisesta rahastosta. Rahasto toimii markkinalla, jossa normaali markkinatalouden toiminta on vasta kehittymässä. Rahasto osallistuu ahkerasti omistamiensa yhtiöiden kehittämiseen. Venäjän markkina on tämän lisäksi yksi maailman alhaisimmilla voittokertoimilla toimivista markkinoista. Edelleen Venäjällä on ihan loistavat luonnonvarat ja sen taous kasvaa kohtuullista vauhtia. Toki alueella on poliittiset riskinsä. Jollei riskiä ota ei voi myöskään voittaa. Rahasto ei ole tuottosidonnaisen palkkionsa johdosta halpa. Minun on itse helpompi hyväksyä tuottosidonnainen kustannus kuin kustannus ilman mitään vastuuta. Näillä näkymin rahasto tulee pysymään salkussani ja lisäilen sitä aina sopivien tilaisuuksien tullen.

maanantai 17. joulukuuta 2012

Salkun tuotto marraskuussa 2012

Salkun tuottojen tarkastelu jäi vähän myöhään, koska ei tullut vilkaistua aikaan kuukauden osinkoja.

Salkun tuotto marraskuussa 0,40%, vuoden alusta 9,11%.

Osingot 46,69€. Kasvua edellisen vuoden lokakuuhun 2,32%.

torstai 13. joulukuuta 2012

Sijoituslinkkejä päivitetty

Kinnostuneille tiedoksi, että päivitin sijoituslinkkejä sivun. Lisätty mm. markkinatunnelmia, käyräanalyysiä ja Kenneth Frenchin dataa. Sijoituslinkkejä

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Salkun suurimpien osakerahastojen tarkastelua


Minulta löytyy varsin runsas kirjo erilaisia osakerahastoja. Minulla on sekä passiivisia, että aktiivisia rahastoja ja osinkoa maksavia ETF:iä. Tätä analysointia aloittaessani olen vahvasti sitä mieltä, että jokaiselle rahastolle on paikkansa. Oikeastaan mielenkiintoista nähdä olenko kirjoituksen lopetettua samaa mieltä. Salkkuni voi erityisesti osakesijoitusten osalta antaa kritiikkiä, että sijoituksia on liian paljon ja niiden seuranta kärsii. Minulla on nyt ollut tarkoituksena tehdä salkun kriittinen tarkastelu ja oppia samalla sijoittajana. Tämän kappaleen kirjoitusvaiheessa en ole tarkoituksella vielä vilkaissutkaan tuottoja. Tässä kirjoituksessa käsittelen vain osakerahastoja ja jätän ETF tarkastelun seuraavaan kirjoitukseen. Aloittelin jo sitä ja kirjoituksesta tulee pitkä.
                                                                                
Salkkuni suurin rahastosijoitus on Seligson & Co. Global Top 25 Pharmaceuticals. Se on samalla salkkuni parhaita sijoituksia tuotoltaan ja edelleen lääke sektori on sektorina historiallisesti parhaiten tuottanut tai tuottaneita sektroreita (en ole ihan tuoreita tutkimuksia nähnyt). Aloitin sijoitukseni siihen finanssikriisin jälkimainingeissa elokuussa 2009 ollessani vielä selvästi pelokas. Halusin salkkuuni varmoja defensiivisiä sijoituksia lisää. Tapiola Hyvinvointi ja Orion olivat siihen aikaan selvästi parhaita sijoituksiani. Halusin salkkuni kokoelman lääkeyhtiöitä joiden arvostus oli siihen aikaan alhainen ja ne maksoivat hyvää osinkoa. Maailmalla olevat yhtiöt oli mielestäni vielä selvästi houkuttelevampia. Ostelin salkkuuni pikkuhiljaa lisää huomattavan varovaisesti alussa 2009 aina marraskuuhun 2011 teknisellä analyysillä sopivista dipeistä. Sen jälkeen en ole nähnyt tarpeelliseksi lisätä salkkuuni lääkeyhtiötä rahaston kautta, niiden paino suurehko salkussani. En kadu sijoituksiani vaan Seligson Top 25 Pharma, Orion ja Eli Lilly ovat tällä hetkellä salkkuni ehdotonta eliittiä. Kaikki ovat tasaisesti noin 50% plussalla hankintahinnasta. Kaksi viimeksi mainittua ovat lisäksi maksaneet reippaasti yli 5% osinkoa vuosittain. Koko settiä painaa pelko patenttien umpeutumisesta ja sen vaikutuksista. Jatkan eloani sen epävarmuuden kanssa kohtuullisen tyytyväisenä. Tapiola Hyvinvoinnista mainittakoon, etät sen osuus salkussani on aika pieni, mutta pysyy salkussani. Top Pharman voitto kymmenen vuoden tuotolla on kunnioitettava saavutus.

tiistai 4. joulukuuta 2012

Salkun yhdistelmärahastojen tarkastelua


Yhdistelmärahastot ovat olleet rahastoja myyvien yhtiöiden rahastusautomaattien maineessa. Parhaassa tapauksessa niistä pyydetään aluksi huomatavan suuri hallinnointi palkkio ja sitten päälle vielä sisältönä olevien pankin omien rahastojen palkkio. On syytä huomioida, että näin ei tapahdu kaikissa rahastoyhtiöissä vaan toiminta poikkeaa yhtiöittäin.

Itse olen valinnut yhdistelmärahastoikseni Tapiola maailma 20, Tapiola Maailma 80 ja Seligson Pharos. Ensimmäinen kysymys on miksi sijoittaa yhdistelmärahastoon, kun siitä joutuu maksamaan suuremmat kustannukset? Oma ideologiani lähtee siitä, että valjastan ammattilaiset metsästämään itselleni tuottavia sijoituksia ja saan analyysitalon näkemyksen hyödynnettyä sijoituksissani. Lisäksi näkemyksen ottaminen vaatii kaupankäyntiä, jonka kustannukset rahastoyhtiön suuremmalla salkulla jäävät pienemmäksi.

Tapiola maailma 20 TER (Total Expence Ratio) on ollut alle 1%:tin (2011 0,75%) ja hallinnointi palkkio 0,3% vuodessa. Rahasto ei ole halpa, koska se hyvin lähellä korkorahastoa, salkun osakepainon ollessa 20% normaalitilanteessa. Salkussa on kuitenkin huomattava määrä sijoituksia joihin minun on joko mahdotonta tai kallista päästä käsiksi oman välittäjäni kautta. Salkun kolmanneksi ja toiseksi suurin sijoitus on kehittyville markkinoille. Minulla salkussani kaksi sijoitusta joilla toivon saavanani ammattilaisen näkemystä korkosijoituksiin, OP korkosalkku ja Tapiola maailma 20. Viimeksi mainittu on olut niistä selvästi parempi, joka voi johtua säännöistä ja mahdollisuudesta sijoittaa kehittyvien markkinoiden korkoon. Ko. rahasto on tuottanut minulle sijoitusaikanaan yli 10% vuosituottoa ja siihen täytyy olla erittäin tyytyväinen. Jälkiviisaana olisi kannattanut sijoittaa OP Korkonsalkun rahat tähän kohteeseen.

maanantai 3. joulukuuta 2012

Salkun korkosijoitusten tarkastelua


Lyhyt korko

Salkussani on kolme lyhyen koron sijoitusta Seligson& Co Rahamarkkina rahamarkkina AAA, Tapiola Kassakorko ja OP-Dollari. Minulta kyseltiin noiden tuottoa ja se ei ole kovin kummoinen. Joitakin Euroja noista on mahdollista saada kotiinpäin huomioiden verot ja hivenen parempi korko kuin säästötilillä tai määräaikaisilla tileillä. Etuna myös rahojen mahdollisuus ottaa käyttöön tarpeen tullen eikä tarvita jatkuvaa määräaikaisten talletusten uusintaa. Olen kohtuullisen tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Rahastot ovat edullisia kustannuksiltaan lukuun ottamatta ehkä OP dollaria. Se voi karsiutua salkusta sopivan tilaisuuden tullen.

Pitkät korot

Suurin sijoitus pitkissä koroissa on Ishares JP Morgan USD Emerging Markets eli kehittyvien markkinoiden korkorahasto. Sijoituskohteena kehittyvien markkinoiden korot ovat edelleen mielenkiintoinen. Olen harkinnut jopa hiukan lisääväni omistuksia kehittyvien markkinoiden korkoon. Rahasto on selvästi salkkuni suurin sijoitus ja olen miettinyt kannattaako osuutta enää nostaa. Lisäksi olen miettnyt kannattaisiko osasijoituksista tehdä yrityskorkoon tai jopa high yield lainoihin kehittyville markkinoille.