torstai 29. toukokuuta 2014

Buffettin portfolion muutoksia Q1/2014

Vertailu on jäänyt vähän myöhään tällä kertaa. Teen vähän poikkeavaa vertailua vuoden takaiseen tilanteeseen. Buffett on tehnyt kohtuullisen isoja liikkuja ja ne eivät tunnu portfolion yhtiölistaa selailemalla juuri näkyvän. Vertailemalla tilannetta muutoksia on tullut. 10 suurinta sijoitusta on enää 80% portfoliosta, kun ne vuosi sitten olivat 86%. Vuosi sitten Wells Fargo, Coca Cola ja IBM olivat yhdessä 56% portfoliosta. Nyt IBM on vasta neljänneksi suurin omistus. IBM:n ja Coca Colan osuus on molempien tipahtanut 4% koko portfoliosta. Onko tämä näkymyksen otto Buffetilta? Mielestäni ei ainakaan suuresti, hän ei ole myynyt yhtiöitä pois vaan sen sijaan ostanut suuresti. Buffett on löytänyt mielestään mielenkiintoista ostettavaa ja ostanut paljon.

Mielenkiintoista on sitten mitä Buffett on ostanut. Q1/2014 Buffett on ostanut aika potin Walmarttia hintaan 76 $, Wells Fargoa lisäilty pitkin vuottaa, mutta lisäksisen kurssikehitys on ollut suotuisa. Hiljattain hankittiin Exxon Mobil. Yhdenneksitoista suurin omistus on tullut salkkuun hiljattain ja se on Goldman Sachs.
Q1/2014 huomion arvoista on lisäksi, että AT&T on tehnyt ostotarjouksen DirectTV:stä. Buffett on vähentänyt Direct TV:n omistusta piirun. Tämän lisäksi Buffett on alkanut vähentämään isolla kädellä Phillips 66, ostettuaan siitä ilmeisesti mielestään tärkeimmän osan. Pitkin vuotta ostoissa on paistanut keskittyminen pankkisektoriin ja öljyyn. 

Kymmenen suurinta sijoitusta Q1/2014

Q1/2014
Nro.
Osake
Portfoliosta [%]
Kumulat.[%]
1
WFC - Well Fargo
21.79
21.79
2
KO- Coca Cola Co.
14.62
36.41
3
AXP- American Express
12.9
49.31
4
IBM
12.44
61.75
5
WMT - Walmart Stores
4.19
65.94
6
PG - Procter& Gamble
4.02
69.96
7
XOM - Exxon Mobil
3.8
73.76
8
USB - U.S Bancorp
3.24
77.00
9
DTV-DirectTV
2.49
79.49
10
DVA-DaVita HealthCare Partners
2.45
81.94

Edellinen:

tiistai 6. toukokuuta 2014

Salkun tuotto huhtikuussa 2014

Salkun tuotto huhtikuussa 0,98 % ja vuoden alusta 2,47%.

Osinkoja kilahti tilille 715,56€. Kasvua edellisen vuoden huhtikuuhun tuli 24,17%.

Osinkojen laskuputki katkesi näin näyttävästi, tosin suuriosa noususta selitty Dovren ja Alma Median poikkeavasta tilityskuukaudesta. Siitä huolimatta varsin näyttävä tulos, jos vastaavia osinkoja tupsahtelisi tilille kuukausittain alkaisivat palkkatulot olla lähes kokonaan sijoitettavissa.

Kuukauden tulos oli varsin hyvä huomioiden Ukrainan kriisin. Suuret omistukseni selvisivät kriisistä varsin vähin osumin ja sain ostotarjouksiesta rahaa uusiin sijoituksiin. Käteinen hiukan polttelee tällä hetkellä näpeissä. Uudet ostotarjoukset houkuttelevat myymään, ei ole mikään normaalitilanne, että salkun osakkeista kolmesta on kurssi koholla ostotarjouksen seurauksena ja juuri yksi myyty ostotarjouksen myötä.

Edellisiä:
Salkun tuotto maaliskuussa 2014
Tilinpäätös 2013

perjantai 2. toukokuuta 2014

Myynti PohjolaPankki ja pohdintaa osto tarjouksista

Tartuin lunastustarjoukseen ja luovuin Pohjola Pankin osakkeista hintaan 6,13€. Sijoitus oli kokonaisuudessaan loistava, voittoa myynnille tuli palkkiot huomioiden 143% johon tulee päälle vielä osinkotuotot kahdessa ja puolessa vuodessa. Varsin mukava saldo.


Minun olisi kuitenkin kannattanut myydä osakkeet ennen osingon irtoamista, koska kaupankäynti kustannukseni olisivat jääneet pienemmiksi kuin osingoista maksettava vero. Tilanteen arvioiminen on erittäin haastavaa, minulla on sisällä myyntitappioita verotuksessa ja toisaalta osinkotuloista voi tehdä vähennyksiä. Tässä vaiheessa ei pysty arvioimaan, kumpi  on järkevämpää. Minulle saattaa tulla useampi isolla voitolla myyty osake osto tarjouksien myötä. Jussi capital on tehnyt osto tarjouksen Sievi Capitalista, Astra Zeneca on jo kaksi ostotarjousta Pfizerilta ja lisäksi Rolls Royce on kiinnostunut Wärtsilästä. Nalle Walhroosmaiseen tyyliin olen ajatellut myydä omistukseni tarjouksen tullessa. Esimerkkinä Sievi Capital tarjous sisältää preemion. Löytyy kirjoituksia, jossa sanotaan hinnan olevan halpa. Ajattelen itse siten, että voi ostaa toista sijoitusyhtiötä, jolla on hiukan erilaisia omistuksia. En pidä Sievi Capitalia mitenkään erikoisena ja ainutlaatuisena, vaikka siltä löytyy omistus iLogista. Mielestäni pitäisi sitten miettiä voiko rahat sijoittaa yritykseen suoraan toista kautta. Monia sijoitusyhtiöitä treidaa alle tasearvon, jotka ovat mielestäni lähellä Sievin suorituskykyä. Vaihtoehtoja löytyy ja nykyisessä euforiassa en pidä ollenkaan pahana myydä yhtiöitä mielestäni muita parempaan hintaan säästämällä myyntitoimeksiantokustannukset ja saamalla vähän käteispuskuria. 

Dovre

Sain Dovresta varsin mukavat osingot erityisesti huomioiden hankintahinnan. Koska osinko oli huomattavan korkea yli 10%, pystyin tekemään osingoilla uuden sijoituksen yhtiöön. Ostin Dovrea hintaan 0,50€ osake, toimeksianto toteutui 24.4 ja 28.4.

Dovre Group on kansainvälisesti toimiva projektihenkilöstön ja -johtamisen palveluiden toimittaja. Dovre Group -konsernin liiketoimintaryhmät ovat Project Personnel ja Consulting. Vuonna 2013 Dovre Group -konsernin liikevaihto oli 98,5 miljoonaa euroa. Maailmanlaajuisesti konsernissa toimii yli 470 henkilöä.

Yhtiön kurssi tipahti osingon myötä ja siinä oli ilmeisesti tulospelkoja Q1 tuloksesta. Tulos oli mielestäni kohtuullinen ja näkymissä tuloksen odotettiin kasvavan paikallisvaluutoissa. Tämä on mielesätni hyvä signaali, vero voi toki pysyä edelleen vahvana, mutta toisaalta nykyinen inflaatiotilanne luo painetta EKP:lle toimia. Pääasiallinen syy ostoon oli mukavan näköinen kasvukäyrä yhtiössä ja sen osingoissa. Haluan katsoa tällä hetkellä tätä korttia isommalla painolla.