Sivut

maanantai 30. marraskuuta 2015

Salkun yhdistelmärahastojen tarkastelua

Yhdistelmärahastot ovat huonossa maineessa, koska niistä perittään usealla rahastoyhtiöllä kohtuullisen korkeaa hallinnointi palkkiota ja sitten vielä rahastoyhtiön omien kalliiden rahastojen palkkiota.

Minulla on yhdistelmärahastoina LähiTapiola Maailma 80 ja Seligson Pharos. Noista LähiTapiola maailma 80 on ollut minulla pidempään. Olen pohtinut kerta toisensa jälkeen kannattako rahastoa pitää ja se näpäyttänyt minua kerta toisensa jälkeen saavuttamalla paremmat tuotot kuin olen saavuttanut omalla salkullani. Voi tietysti miettiä kannattaisiko sijoittaa edes itse mitään. Sijoittaminen on oppimisprosessi ja olen tunnistanut omat virheeni. Rahastojen kulut yhdistelmärahastoista on edullisimmasta päästä. LähiTapiola Maailma 80 juoksevat kulut on 1,13% ja Seligson Pharos 0,48%. LähiTapiolan kulut on kivunneet hitaasti ylöspäin ja Pharoksen pysyneet alhaalla ja jopa laskeneet korkean korkopainon seurauksena.

LähiTapiola maailma 80 on hävinnyt indeksilleen viimeisen vuoden tuottaen 9,43%, kun indeksi 11,43%. Maailma 80 on tuottanut kymmenessä vuodessa keskimäärin 6,2% vuodessa ja  on Suomen rahastotutkimuksen parhaiten tuottanut yhdistelmärahasto ja voittanut MSCI maailma indeksin.  5 vuodella se kahdeksanneksi paras. Nämä ovat erinomaisia meriittejä ainoa minua askarruttava asia on tällä hetkellä LähiTapiolan uusi isäntä S-Pankki. Tämä voi vaikuttaa rahaston kulurakenteeseen ja salkunhoitajaan. Salkkua on pitkään hoitanut Jari Järvinen. Olen pohtinut rahastosta luopumista, mutta nytkin tarkastelin rahastoa, olin hiven pettynyt tuottoihin, mutta salkussa itsessään on otettu näkemystä, johon olen tyytyväinen. Paino kehittyvillä markkinoilla oli korkea yli 20%, Robeco Kehittyvät Markkinat osake kvantitatiivinen ja Robeco Emerging Conservative Equities sijoitusten myötä. Eurooppasijoitusten osuus matala ja siellä erityisesti pieniä yhtiötä, suurimilla sijoituksilla Seligson OMX Helsinki 25 –indeksiosuus ja LähiTapiola Hyvinvointi A. Salkusta ei löydy suoraa markkina-arvopainotteista Eurooppa- tai Amerikkaindeksisijoitusta.

Toinen yhdistelmärahastoni Pharos on saavuttanut kunnioitettavan 10 vuoden iän ja on sillä ajanjaksolla 5 parhaiten tuottanut rahasto 5,5% vuopsituotolla ja voittanut siis myös MSCI-maailama indeksin huolimatta maltillisesta 50/50% perustilanteen riskisuhteesta. 

maanantai 23. marraskuuta 2015

Salkun korkosijoitusten tarkastelua 1.11.2015

Päivitin salkkuni allokaation ja jälleen on aika tarkastella salkun sijoitukset lävitse. Aloitus tulee korkosijoituksista. Korkosijoitusten osuus on tällä hetkellä tyydyttävällä tasolla huomioiden historiallisen alhaisen korkotason ja sitä kautta huonon tuotto-odotuksen. Korkosijoituksilla voi olla vaikeuksia pärjätä inflaatiolle tulevaisuudessa. Euroopassa on otettu negatiiviset korot käyttöön jollakin alueilla mm. Tanska ja Sveitsi. Mikäli negatiiviset korot tulevat myös Euroalueelle voi seuraukset olla varsin mielenkiintoiset. Pankeilla on vakaavaraisuus säännökset ja tallettajat voivat reagoida miinuskorkoihin varsin voimallisesti. Tämä aiheuttaa kiihtyvän ongelmakierteen pankeille. Edelleen Eurot voivat vaihtua kiivaasti muihin valuuttoihin. Onko seurauksena hyperinflaatio?

Lyhyt korko

Olen harventanut salkustani lyhyenkorkojen sijoituksia menestyksekkäästi, salkussani oli vuosi sitten kolme lyhyen koron sijoitusta Seligson& Co Rahamarkkina rahamarkkina AAA, Tapiola Kassakorko ja OP-Dollari. Nyt näistä jäljellä enää Seligson&Co Rahamarkkina AAA. Myin OP Dollarin jälkeenpäin ajateltuna liian aikaisin, dollari on vahvistunut suhteessa Euroon tämän jälkeen huomattavasti.

EKP:n laskettua korkonsa ennätys alas, ei kummoisia tuottoja lyhyenkoron sijoituksista ole odotettavissa. Joitakin Euroja noista on mahdollista saada kotiinpäin huomioiden verot ja hivenen parempi korko kuin säästötilillä tai määräaikaisilla tileillä. Etuna myös rahojen mahdollisuus ottaa käyttöön tarpeen tullen eikä tarvita jatkuvaa määräaikaisten talletusten uusintaa. Olen kohtuullisen tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Merkitsin tilillä olevan käteisen karkeasti mukaan lyhyen koron sijoituksiini. Osa niistä on Nordnetin tilillä dollareina.

Pitkät korot

Suurin sijoitus pitkissä koroissa on Ishares JP Morgan USD Emerging Markets eli kehittyvien markkinoiden korkorahasto 6,47% painolla salkustani. Sijoituskohteena kehittyvien markkinoiden korot ovat edelleen mielenkiintoinen. Olen harkinnut jopa hiukan lisääväni omistuksia kehittyvien markkinoiden korkoon. Rahasto on selvästi salkkuni suurin sijoitus ja olen miettinyt kannattaako osuutta enää nostaa. Olen tyytyväinen rahaston tapaan tuoda tasaista kuukausittaista kassavirtaa. Lisäksi olen pohtinut osasijoituksista tehdä yrityskorkoon tai jopa high yield lainoihin kehittyville markkinoille. Rahasto on tuottanut 16,34% vuoden alusta ja 6,3% viimeiset kolme vuotta Euroissa. Tuotto on katsottu Morning Starista. Dollareissa tuotto on jäänyt vaatimattomaksi 0,4% viimeinen vuosi ja 2,2% viimeiset kolme vuotta.  Rahaston painotettu kuponkikorko on 5,97% ja efektiivinen duraatio 7,06 vuotta Black Rockin sivujen mukaan. Maturiteetti on 11,42 vuotta. Kulut ovat korkeahkot 0,6% vuodessa.

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Buffettin portfolion muutoksia Q3/2015

Buffettin portfolioon on tullut huomattavia muutoksia. Kraft Heinz yhtiö nousi yhdistymiskaupan myötä Buffettin toiseksi suurimmaksi sijoitukseksi. IBM on lisätty hiukan ja Bershire Hathaway kaksinkertaisti sijoituksensa öljy-yhtiö Phillips 66:ssa ja yhtiö nousi kuudenneksi suurimmaksi sijoitukseksi. Kymmenen suurimman sijoituksesta Wal Martia on hiukan kevennetty ja se on tipahtanut sijalta viisi sijalle 8 sijoituksissa. Kymmenen joukosta on tipahtanut Moody’s Corparation sijalle 11. Direct TV:n ostanut AT&T on tullut ostolla hintaan 32,58$  Buffettin 12 suurimmaksi sijoitukseksi.

Pienemmistä sijoituksista Buffet on ostanut Charter Communicationssia ja General Motorsia, Suncor Energya Axalta Coatiningsia, Liberty Mediaa ja Twenty First Century Mediaa. Vähennyksiä on tullut Goldman Sachiin Deereen Bank of New YorkiinWabco Holdingsiin Chicago Bridge&ironiin ja Media Generaliin. Pääosa pieniä vähennyksiä muutamien prosenttien luokkaa lukuunottamatta Golman Sachia ja Chicago Bridge&Ironia.

Buffett 10 suurinta sijoitusta Q3/2015

Nro.
Osake
Portfoliosta [%]
Kumulat.[%]
1
WFC - Well Fargo
18.95
18.95
2
KHC_ Kraft Heinz
18.04
36.99
3
KO- Coca Cola Co.
12.6
49.59
4
IBM
9.22
58.81
5
AXP- American Express
8.82
67.63
6
PSX-Philips
3.71
71.34
7
PG - Procter& Gamble
2.98
74.32
8
WMT - Walmart Stores
2.86
77.18
9
USB - U.S Bancorp
2.74
79.92
10
DVA-DaVita HealthCare Partners
2.19
82.11

perjantai 13. marraskuuta 2015

Markkinoiden suunnannäyttäjä?

Markkinat ovat nyt varsin mielenkiintoisessa tilanteessa. S&P500 indeksi on juuri käynyt 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella, mutta näyttäsi tipahtavan jälleen alapuolelle. 50 päivän liukuvakeskiarvo (punainen) on tukevasti kahdensadan päivän liukuvan keskiarvon alapuolella.    



Kiinan Shenzhen-indeksi sen sijaan näyttää olevan nousussa 200 päivän liukuvalla keskiarvolla mitattuna ja indeksi on ponnistanut 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle.

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Wal Mart Inc.



Wal Mart on vuonna 1962 perustettu kulutustavaraa myyvä kauppaketju. Se on maailman suurin vähittäiskauppa ja liikevaihdoltaan myös maailman suurin yritys. Liikevaihto tammikuussa 2014 päättyneellä tilikaudella oli peräti 485,64 miljardia dollaria. Wal Mart toimii 27 maassa ja toiminta kattaa 11 532 valtavaa myymälää. Näiden lisäksi Wal-Martilla on verkkokauppatoimintaa 11 eri maassa.

Wal-Mart on korottanut osinkoaan 42 peräkkäistä vuotta ja kuuluu siis osinkoaristokraatteihin. Payout ratio on 41% ja osinko 3,3-3.4% on lähellä kymmenen vuoden huippuaan, osinkoperusteisesti Wal Mart on tällä hetkellä matalasti arvostettu. Wal-Mart korjasi koko vuoden EPS-ennustettaan välille $4.40 - $4.70, aiemman ennusteen ollessa $4.70 - $5.05. Vuodesta 2017 EPS odotetaan kasvavan 5-10% tahtia. Tilikauden kahden ensimmäisen kvartaalin toteutunut korjattu EPS on $2,11. Mainitulla alarajaennusteella laskettuna 58 dollarin nykyhinnalle tulisi P/E -luvuksi 13,18. Viimeisen toteutuneen 12kk (TTM) EPS on $4,79 ja sillä laskettuna tämän päivänä hinnalle P/E on noin 12. Kassavirran on oletuttu pysyvän vahvana, vaikka oskaekohtainen tulos tipahtaa. Tuloksen tipahtamisen syynä on massiiviset satsaukset verkkokauppaan.

perjantai 6. marraskuuta 2015

Salkun päivitys

Päivitin salkkuni sisällön salkku sivulle. Salkku vastaa 1.11.2015 arvoilla olevia osuuksia, mutta siihen on huomioitu 2-3.11 tehdyt myynnit ja ostot (Tieto, Outotec ja Wal Mart)

Olen aloittanut salkkuni läpikäynnin sijoituksien läpikäynnin. Koin jonkinlaisen herätyksen lukiessani Mika Hyttisen kirjan Vaurastu kuin Warren Buffett, että en huomioi tarpeeksi tulevaisuuden näkymiä sijoituspäätöksissäni. Minun on lisättävä tulevaisuuden näkymät sijoitusstrategiaani. Olen useissa tapauksissa tunnistanut hyvät tulevaisuuden näkymät, mutta en ole panostanut niihin riittävästi. Vastaavasti olen panostanut runsaasti halpaan, vaikka tulevaisuus näyttää vielä mustalta. Pitää jaksaa odottaa kunnes pilvet häipyvät ja näkyy ensimmäiset auringon säteet ja panostaa vasta sitten. 

Allokaatio on tutkimusten mukaan tärkein tuleviin tuottoihin vaikuttava tekijä. Tasapainotusta on puhuttu ainoana ilmaisena lounaana. Omassa sijoitus strategiassani olen sallinut itselleni aika hyvin liikkumavaraa. Nykyisessä markkinatilanteessa mm. 6 kk euribor ollessa nolla olen miettinyt korkosijoitusten kannattavuutta. Tuotto-odotus on erittäin pieni ja riskit ovat olemassa. Muistan vielä lyhyen koron sijoitukset pankki kriisissä, varsin monella rahastolla oli 5% Bears&Stearsin  lainoja, jotka kävivät arvottomiksi. Tämän jälkeen ihmisillä tuli kiire lunastaa rahastoja ja muidenkin lyhyen koron sijoitusten arvot laski, kukaan ei halunnut niitä ostaa. Sama käy helposti pitkän koron rahastoissa, mikäli joku yritys tai valtio joutuu yllättäen ongelmiin. Monesti nämä ongelmat eivät ole yllättäviä, Kreikan tilanteesta on puhuttu pitkään ja PIGS ei ole tuntematon käsite, kuten ei USA:n velkakaton vastaan tuleminen. Tässä edessä mustia pilviä, joten asia pitää huomioida sijoituksissani.

En ole päässyt vielä ratkaisuun miten strategiani muokkaan enkä halua tehdä hätäisiä johto päätöksiä. Aina on mahdollisuus, että olen väärässä. Mm. valtionlainat tuottaa hyvin deflaation aikana. Koen, että toimintani kaipaa silti terävöittämistä, sijoitukset on valittava tarkemmin ja minun pystyttävä ohjaaman niitä helpommin. Toisin sanoen sijoituksia on saatava vähemmäksi ja vähemmän kauppoja, kaupat tarkemmin harkittuja. Sijoitusten karsiminen ei ole helppoa, kaikille tuntuu löytyvän perustelu salkussa. Tässä tapauksessa on noudattanut periaatetta: Jollet tiedä mitä tehdä, älä tee mitään. 

torstai 5. marraskuuta 2015

Tieto

Käteinen alkoi käydä lokakuun markkinaheilunnassa vähiin ja lähdin arvioimaan mahdollisia myynti kohteita. Oikeastaan Andrers Oldenburg kirjoitti Seligsonin kuukausi raportissa aikovansa luopua Tiedosta ja samainen yhtiö löytyy salkustani pienellä painolla. Pikaisella tarkastelulla yhtiö on tällä hetkellä varsin korkealle arvostettu.

P/E

P/E nyt
P/E 5 vuoden alin
27,31
13,18

Osingon kasvu
21% viimeiset 5 vuotta, osinko 5,57% on korkea, mutta niin on payout ratio 151%

EPS kasvu 43,91% vuosi, mutta EPS laskenut -8,97% viimeiset viisi vuotta. ROE 13,80% TTM, 8,89 5 vuoden keskiarvo.

Yhteenvetona:
Tiedolla on hieno osingon kasvatus, mutta voi olla, että yhtiö joutuu jo laskemaan tulevaa osinkoa, nykyisen kaltainen kasvattaminen ei voi joka tapauksessa jatkua kovin pitkään. Yhtiö saneerattu kustannuksia leikkaamalla tuloskuntoon, aitoa kasvua ei ole ollut näkyvissä. Pääoman tuotto on ollut kohtuullinen, mutta ei mikään erinomainen. 

Yhtiöllä on tiettyä hinnoitteluvoimaa, mutta sen liiketoiminta alueilla ei ole hyvää kilpailukykyä. Tietotekniikka sektori on oikeastaan ollut negatiivisesti tässä asiassa esillä.

Tieto ei laadultaan niin erinomainen yhtiä, että sitä kannattaisi pitää tällä arvostustaolla vaan päinvastoin, markkinoilta löytyy mielenkiintoisempaa ostettavaa.

Myin Tiedon pois 2.11.2015 hintaan 23,99€. 

tiistai 3. marraskuuta 2015

Outotec tilanne

Olen ostellut Outotecia salkkuun jo pidemmän aikaa veivaamalla. Yhtiön shorttausaste on ollut yli 5% ja yleensä lähempänä 10% osakekannasta jo yli vuoden.  Tämä on johtanut volatiliteettiin Outotecin osakkeella ja mahdollistanut veivamisen. Olen tällä hetkellä runsaasti pakkasella.
Viimeiset viikot yhtiön tilanne on ollut varsin mielenkiintoinen. Välittäjätietojen perusteella osaketta on myynyt anonyymi välittäjä 1-2 miljonan edestä päivittäin. Välillä Carnigie on ollut mukana rintamassa. Muut välittäjät Nordea, Nordnet ja Pohjola etunenässä ostaneet. Alla 2.10.2015 tilasto OP:n sivulta.

Salkun tuotto lokakuussa 2015

Salkun tuotto lokakuussa 4,99%:ttia ja vuoden alusta tuotto 4,50%.

Osinkoja kilahti tilille 166,18 €. Osinkoja tuli 13,99% enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Kaupankäynti jatkui vilkkaana Nornettiin siirron johdosta ja kaupankäyntikulut olivat 106,51€. Kevnsin osakepainoani, koska liukuvien keskiarvojen näkökulmasta markkinat ovat laskussa. Amerikkalaiset indeksit ovat kohonneet uudelleen 200 päivän liukuvan keskiarvon päälle, mutta 50 päivää on edelleen selvästi alle 200 päivän liukuvan keskiarvon. Myyntini olivat nelinkertaiset suhteessa ostoihin. Salkkuni kasvoi myynneistä huolimatta euromääräisesti.

Olen aloittanut salkkuni ja sijoitusteni vuosittaisen tarkastelun. Tarkoituksena on tarkastella sijoituksia kriittisesti ja samalla arvioida omaa sijoittamista.