Sivut

torstai 27. lokakuuta 2016

Myynti YIT

YIT:stä suuriosa meni myyntiin osavuosi katsauksen jälkeen. Enää jäi pieni erä toiseen salkkuun, jota ei kannata kustannusten vuoksi myydä. Tulos oli tappiolla, kassavirta negatiivinen ja velkaantuminen jatkoi kasvuaan gearing 119%. Tuo yhdistettynä Euroopan velka- ja pankki tilanteeseen en nähnyt kovin järkevänä jatkaa tällä velkaantuneella yrityksellä.  

Markkinoilla on toki positiivisiakin signaaleja. Oikaistun liikevoiton arvioidaan olevan 76 miljoonaa ja tähän asti kertynyt vasta 19 miljoonaa. Viimeinen neljännes on joko hurjan vahva tai sitten kirjanpidolla pystytään tekemään jotakin. Kolmas vaihtoehto on toki tulosvaroitus.

Tulosohjeistus:

Perustuu markkinanäkymien lisäksi seuraaviin tekijöihin: Syyskuun
lopussa YIT:n tilauskannasta oli myyty 56 %. Myytyjen ja esisopimusten piiriin
kuuluvien projektien arvioidaan tuovan yli 60 % vuoden viimeisen neljänneksen
liikevaihdosta. Loput liikevaihto-odotuksesta perustuu arvioon viimeisen
vuosineljänneksen uudesta myynnistä sekä
pääomanvapautustoimista.

Kovasti pitää saada myyntiä vuoden loppuun ja pankkitilanne tuskin helpottaa tilannetta. Deutschen tulos oli toki helpotus, mutta Italian pankeista ja Kreikasta ei ollakaan puhuttu hetkeen.

perjantai 21. lokakuuta 2016

Omasta sijoitusstarategiasta

Oma strategia perustuu aika pitkälle siihen, että pidän indeksisijoittamista ja Boglen ajatuksia äärettömän fiksuina. Indeksi on oikesti hyvä keksintö sijoittaa. Sen voittaminen on äärettömän vaikeaa, mutta silti sen voi voittaa yksinkertaisilla jutuilla. Omasta startegiasta olen saanut ihmeen monimutkaisen insinööriviritelmän. Tiedän kuitenkin, että seuraan ja olen kiinnostunut sijoittamisesta varmaan keskivertoa enemmän ja sitä kannattaa hyödyntää. Tällä olen oppinut, että on muitakin viisaita, yleisesti kukaan ei menesty yksin. Buffettilla ja Wahlroosilla on taustalla yhtiönsä työntekijät antamassa näkemyksiään ja tietojaan. Analyysejä tulee, kun pyytää.

Strategia on vähän elänyt ja muuttunut, mutta muutokset pitää perustella itselle. Nyt ei tunnu järkevältä sijoittaa korkoihin ja olen miettinyt pitäisikö ne hylätä kokonaan, koska osakkeet tuottavin luokka. Uskon, että tästä lähdetään koroissa nousuun 5 vuoden jänteellä USA:ssa, Japanissa ja Euroopassa. Siksi olen määrittänyt korkotason, jolla allokaatio muuttuu. Rahan hinta vaikuttaa osakkeiden tuottoon. 
   
Itse pyrin voittamaan indeksin siten, että osakevalintani voittaa indeksin jollakin aika välillä. Sen jälkeen jätän ne salkkuun maatumaan ja sijoitukseni on hajautettu noin indeksi. Indeksiä parempaan sijoitukseen pääsee myös jättämällä huonoimpia sijoituksia poissa. Pyrin aina valitsemaan keskivertoa parempia sijoituksia ja samalla järjestelmällisesti karsin poissa huonoimmat (Vuosittainen tarkastelu).

Minulla osaamista tilastomatemaattisista työkaluista työn kautta ja sitä kautta ymmärrän teknistä analyysiä. Lisäksi ymmärrään, että osakkeen hinta ja arvo on eriasia. Osakkeen hinta määräytyy kuin millä tahansa markkinoilla/kirpputorilla ostajien kiinnostuksen mukaan. Voit laittaa siihen hintalapun ja ehkä se menee kaupaksi. Mutta jos haluat sen kaupaksi heti sillä hetkellä hintaa pitää laskea. Jos tavara huutokaupataan voi se nousta korkeaksi yksinkertaisesti huomiosta. Vastavan voi  saada halvemmalla jostain kaupasta, mutta etsiminen voi viedä aikaa.

Tuo hinnan muodotus aiheuttaa sitten ajoittain sen, että jotain saa äärettömän halvalla jonkun halutessa tavarastaan eroon. Lähtökohtaisesti tämmöisessä tapauksessa hankkiessa pääsee hyvään tuottoon. Kun esimmäisenä vuonna voittaa indeksin 5-10% niin se on indeksin erittäin hankala kiriä kiinni kohtuullisen pitkässäkään aikajaksossa, varsinkin jos siihen yhdistetty hyvä osinko, jonka voi sitten sijoittaa indeksiin tai indeksiä parempaan.

Näistä on sitten tullut melkoisen hajautettu salkku. Tiedän monta menestynyttä menetelmää ja olen tunnistanut niihin hyviä mahdollisuuksia. Kun osaa pysyä vain tiukkana eikä mene liian helpolla mukaan ja valitsee parhaat pääsee hyvään tulokseen. Sijoittamisessa hankalinta on sitten olla tekemättä mitään. Jostakin osakkeesta innostuessa pitäisi miettiä onko se oikeasti parempi kuin entiset ja mikä on kyseessä olevan yhtiön sen tulevaisuus. Pelkkä edullinen tunnusluku on huono lähtö kohta, samoin pelkkä hyvä tulevaisuus, jos hinta ei ole kohdillaan. Pitäisi olla hyvä tulevaisuus ja edulliset tunnusluvut. Näitä on harvoin ja voi olla, että vaikka haluaisit ostaa tuohon hintaan niin kukaan ei myy, vaikka edelliset pörssikaupat on tehty siihen hintaan.

Tästä päästään sitten jatkamaan kohta salkkuni vuositarkasteluun, jonka aloitan allokaatiosta.

tiistai 18. lokakuuta 2016

Syyskuun tapahtumat

Alla listattuna syyskuun tapahtumat:

Tapahtuma
Arvopaperi
Aika
Hinta
(EUR/kpl)
Kulut
(EUR)
Myynti
Outotec
02.09.2016
4.018
5
Osto
 iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF(IS3N)
05.09.2016
20.92
0
Osto
iShs III-EM Loc.Gov.Bd.UC.ETF Registered Shares USD(IUSP)
05.09.2016
58.83
0
Osto
 iShares Core MSCI World UCITS ETF(EUNL)
05.09.2016
39.15
0
Osto
 ISHSII-MSCI USA DIV.IQ U. (QDVD)
05.09.2016
25.94
0
Osto
Comptel
06.09.2016
2.45
5
Myynti
Comptel
08.09.2016
2.49
5
Osto
Verkkokauppa.com
08.09.2016
6.32
1
Myynti
Chevron Corp.
08.09.2016
91.71
18
Myynti
Verkkokauppa.com
09.09.2016
6.35
1
Osto
Technopolis
14.09.2016
2.4
0
Osto
Elecster A
14.09.2016
11.45
5
Myynti
Elecster A
14.09.2016
11.89
5
Osto
AT&T INC(T)
14.09.2016
35.59
15
Osto
Seligson Gl Top 25 Pharmaceut. A
15.09.2016
26.0718
0
Osto
Taaleri
15.09.2016
8.57
5
Osto
Technopolis
29.09.2016
2.4
0
Myynti
Comptel
29.09.2016
2.47
5
Osto
Wells Fargo (WFC)
29.09.2016
40.04
15
Myynti
Outotec
30.09.2016
4.208
5
90

Kuun alkuun tuli Outotecin myynti, joka tämän hetkisellä kurssilla ei ollut mikään hyvä ajoitus, kuten ei myöskään kuun lopun myynti. Kurssi on ollut hyvässä nousussa ja tilauskirjoihin on alkanut pikkuhiljaa tippua tilauksia. Siitä huolimatta raaka-aineiden hinnat on edelleen pysytelleet alhaalla. Marchall Wace on alkanut shortata osaketta ja uskon itse, että jossain vaiheessa kurkistellaan alempia hintoja, tulos ei varmaan vielä riemun kiljahduksia herätä. Outotecin odotuksia on sanottu vaativiksi, tunnetusti analyytikot ovat toki huonoja ennustamaan.  

5.9 tein normaalit kuukausi ostot ETF:iin. Kehittyvien markkinoiden arvostus näyttää kilapilukykyseltä muuhun maailmaan samoin korkotaso. Siellä vielä varaa tiputtaa korkoa joka on hunajaa sekä korkosijoituksille, että osakkeille. Maailmaindeksisijoitus uudelleen sijoittavalla kohtuullisilla kuluilla on varmaa pelaamista annan rahan juosta sinne. USA dividend ETF on näkemyksenotto Eurooppaan. Italian pankkien ja Deutsche Bankin tilanne on ollut pinnalla. Aiemmin puhuttiin Kreikasta. Mikään ongelma ei ole ratkennut. Kreikka tarvitse lainaeränsä edelleen, mutta siitä vähän puhetta. Onko isommat ongelmat esillä? Tämä voi johtaa ongelmiin erityisesti Euroalueella ja laskea Euron arvoa. Uskon FEDin alkavan pikku hiljaa nostaa korkoaan, joka johtaa dollarin vahvistumiseen. Tässä  vaiheessa dollariosingot ovat hyviä. ETF koostuu suurista yrityksistä, jotka jauhaa osinkoa vaikeassakin taloustilanteessa. 

perjantai 14. lokakuuta 2016

Salkun syyskuun 2016 ja Q3 tuotot

Salkun tuotto oli kesäkuussa 0,81%:ttia. Toisen vuosineljänneksen Q3 tuotto oli 3,37%:ttia.

Osingot syyskuussa olivat 272,33€ jolloin laskua 19,04% edellisen vuoden syyskuuhun.

Kulut pysyivät samalla 90€ tasolla syyskuussa kuin olivat elokuussa.Pyrkimys oli tiputtaa kuluja, mutta hankin ja siirtelin kova kuluisia jenkkisijoituksia.

Aiemmissa kirjoituksissa sain palautetta kuluista ja kehotettiin vertaamaan indeksiin.Otin vertailuindeksiksi salkulleni MSCI Daily World TR Net USD. Tämä ei kaikista optimaalisin, lasken omat tuottoni euroissa, mutta saa tuosta suuntaa.

Vertailua indeksiin:

Syyskuu

MSCI Daily World TR Net USD 0,97%
Salkku: 0,81%

Q3
MSCI Daily World TR Net USD 1,31% 
Salkku: 3,37%

Vertailukauden pidemmällä jaksolla olen pärjännyt indeksille. Tässä kulut eivät täsmää tuottoon, koska olen pärjännyt paremmin korkeilla kuluilla. Yleisesti näytän jäävään indeksistä kovassa nousussa hiukan ja pärjään laskussa selvästi indeksille. Tämä on oikeastaan odotettua, koska salkustani löytyy korkosijoituksia. 

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Pankkien tilanteesta

Katselemalla nykyistä arvostusta pankki- ja vakuutussektori on huomattavan maltillisesti arvostettu muihin sektoreihin verrattuna. Finanssikriisi on jättänyt jälkensä pelkotiloihin. Siihen aikaan pelättiin koko pankki tai rahajärjestelmän kaatumista. Valtio ja keskuspankit tulivat apuun ja tilanne saatiin rauhoittumaan.

Pelot ongelmista ovat jääneet kytemään, omat heiluttelut kursseihin on tehneet PIGS maat, Kreikka ja nyt viimeisimpänä Deutsche Bank(DB). Velkaantuminen on edelleen korkealla tasolla, Kreikka on ongelmissa ja PIGS maiden tilanne ei ole ratkennut. Pankkien stressitesteissa huonoiten pärjäsi Monte dei Paschi, joka joutui heti ongelmiin asiakkaiden vetäessä rahojaan pois pankista. Monte dei Paschin niin sanottu Tier1-ydinpääoma eli ydinvakavaraisuus painui stressitestin kielteisessä kolmen vuoden skenaariossa 2,44 prosenttia miinukselle.

 Nyt Deutsche Bank on ollut median huomion kohteena. Myrskyn silmässä on ollut erityisesti DB:n suuri johdannaisten määrä. Deutsche Bankin ydinvakavaraisuus laski testissä 7,8 prosenttiin. Epävirallisena läpäisytasona pidetään 5,5%:ttia. Pessimistimissä arvioissa DB:tä pidetään uutena Lehmannina.

Oman näkemykseni mukaan DB:n tilanne on vielä ihan kohtuullinen. Miksi pankki siiten nousi otsikoihin? Syynä on muutama hedge rahasto, jotka vetivät sijoituksensa poissa pankista, vaikka todennäköisesti tietävät vaikutkset eli niille useissa tapauksissa käy mitenkään. Itse näen tilanteen niin, että pirajat on iskeneet  mahdollisuuden tullen markkinoille. Johdannaismarkknoiden peli on raakaa ja vahvat elevät. DB on yksi harvoista Eurooppalaisista ja ehkä se halutaan markkinoilta, jotta saadaan osuudet itselle. Lehman Brothers ja Bears&Stearns olivat yksi vihatuimmista yhtiöstä markkinoilla. Onko Deutsche seuraava? Minusta tietty kuoleman kierre on käynnistynyt, moni asia pelaa Deutschea vastaan. Nolla korko painaa korkokatteen alas. Asiakaspako vaikeuttaa tilanetta, vaikka se varsinaiseen Bank runiin johtanutkaan. Maine on heikentynyt, Sharevillessä ja Kauppalehden keskustelupalstoilla keskustellaan yhtiön tuotteiden luotettavuudesta. Tämä johtaa tilanteeseen, että ihmeiset sijoittavat muiden kauttaa varmuuden vuoski ja vetävät sijoituksiaan poissa. Trendiä hankala katkaista, vaikka yhtiöllä ei muuten olisikaan suurempia ongelmia. Rajun kurssilaskun vuoksi Deutsche Bank on huomattavan halpa P/B 0,3 ja P/E alle kymmenen.