Sivut

tiistai 29. marraskuuta 2016

Buffettin portfolion muutoksia Q3/2016

Berkshire Hathawayltä ilmestyi 14.11.2016 Q3/2016 omistukset. Top kymmenen omistuksissa tuli muutos, kun yhtiö on keventänyt Walmartin omistusta lähes 68% salkussa ja se on tipahtanut kymmenen suurimman sijoituksen joukosta. PSX Phillipsia ja Charter Communicationssia on lisätty. Charter communication nousu kymmenen suurimman sijoituksen joukkoon sijalle 9 hiukan alle 2% omistuksella.

Deeren pientä keventämistä on jatkettu tällä neljänneksellä. Lisäyksiä on tehty mm. Visa Inc:iin, Bank of New Yorkiin, Verizon communicationssiin ja Liberty SiriusXm Series C ja Liberty Clobal Inc ja Wabcoon. Kinder Morgania on kevennetty neljännes. American Airlines Group on tullut uutena salkkuun.

Buffett 10 suurinta sijoitusta Q3/2016

Q3/2016
Nro.
Osake
Portfoliosta [%]
Kumulat.[%]
1
KHC- Kraft Heinz
22.63
22.63
2
WFC - Well Fargo
16.49
39.12
3
KO- Coca Cola Co.
13.14
52.26
4
IBM
10.02
62.28
5
AXP- American Express
7.54
69.82
6
PSX-Phillips 66
5.05
74.87
7
USB - U.S Bancorp
2.83
77.70
8
MCO- Moody's Corp.
2.07
79.77
9
CHTR - Charter Communication
1.98
81.75
10
DVA-DaVita HealthCare Partners
1.98
83.73

keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Lokakuun 2016 tapahtumat


Tapahtumien määrä salkussa oli edellisiä kuukausia selvästi alhaisempi. Tein 8 ostoa ja 2 myyntiä, kaupankäyntikulut tipahtivat tasolle 30€/kk.
Kuun alkuun ostin indeksisijoituksia. Hankin kovasti laskussa ollutta Nordnet Superfonden Danmarkkia. Indeksiä tiputti erityisesti 10% painolla mukana oleva Novo Nordisk. Yhtiöllä on hyvä kasvutarina diabeteksessa, joka on kovassa kasvussa teollistuneissa maissa. Nyt tarinassa on pieniä vastoin käymisiä. Harkitsin itse yhtiön hankkimista, mutta totesin, että yhtiön menestystä on erittäin hankala arvioida. Diabetestä voidaan hoitaa mahdollisesti muilla keinoilla ja yleistymistä saada kuriin elämäntapa muutoksilla ja suosituksilla (Tiettyjen tautien yleistyminen on tapana jatkua ennemmin kuin asettua).

Seuraavaksi tein normaalit Nordnetin kuukausiohjelman hankinnat. Kehittyviä markkinoita osakkeina ja korkoina, maailma indeksiä ja USA:n osinko ETF:ää. USA:n osinko ETF:n panin nyt sitten hyllylle, dollari on vahvistunut kovasti enkä näe ostoja enää järkeväksi. Dollari voi toki vahvistua edelleen tai pysyä nykyisellä tasolla, mutta sieltä sitten pikuhiljaa lähtee varat siirtymään osinkoina takaisin euroiksi. USA menee näillä näkymin koron nostoissa edellä ja Eurooppa seuraa viiveellä perässä. 11.10.2016 hankin Comptelia, mutta 20.10 päädyin luopumaan suurimmasta osasta omistuksista. Vuoden loppu on perinteisesti ollut Comptelille hyvä, mutta nyt tilauksia ei sitten ole jostain syystä tippunut ihan samaan tahtiin kuin vähän aikaa sitten. Yhtiössä oli kovaa myyntipainetta, joten minulle heräsi epäilys, että joku tietää tilanteesta minua enemmän. Myin osakkeet ja sain verotukseen kirjattua tappiot.Osake onkin pysytellyt myyntihintaani alempana.
Kevensin Taaleria jonkin aikaa sitten, koska tulos oli pieni pettymys. Pidän yhtiön tulevaisuuden näkymiä ja osinkonäkymiä hyvinä ja minulla oli tarkoitus lisätä yhtiötä tai ostaa aiemmin myymäni osakkeet takaisin alemmalta tasolta. Onnistuin tässä, mutta hiukan hätäilin, nyt yhtiötä saa halvemmalla.  Mahdolliset koron nostot on Taalerille hyväksi ja näen näiden vahvistavan yhtiön asemaa energiamarkkinoilla. Energia on pääomavaltainen ala, johon koron nosto vaikeuttaa investointeja. Taaleri on kilpailukykyinen rahastojen uusiutuvan energian vuoksi markkinoilla. (Esimerkkinä ydinvoiman ja kaasun varastojen pääoma kustannukset nousevat ja energia vaatii jatkuvaa investointia laitteisiin ja nämä kulut nousevat.)

Suurin syy Comptelista luopumiseen oli minua hukutteleva tilanne Fingerprint cardsissa. Eurolla sai kruunuja eniten pitkään aikaa ja yhtiön kruunukurssi oli erittäin alhaalla. P/E 16 on erittäin alhainen huippuvahtia kasvavalle yritykselle, joka on kaiken lisäksi pystynyt positiiviseen tulokseen. Yhtiö sai kilpailua alalle Samsungin kautta, joka oli pieni tappio. Samaan aikaan Samsungilla on suuria ongelmia räjähtävien akkujen kanssa. Nyt yhtiö dumppaa kriisipuhelimet isoille Intian markkinoille. Tunnistus on liiketoimintaa, jossa luottamus on tärkeää. Samsungin toiminta ei ole mitenkään luottamusta herättävää. Tämä ei tienkään tarkoita, että tilanne sataisi Fingerprint Cardsin laariin. Apple kuitenkin hyötyy tilanteesta hetkellisesti ja käyttää sormenjälkitunnistusta. Fingerprint Cardsin osake on voimakkaasti shortattu ja yhtiön johdon optiot erääntyy joulukuun puolivälissä. Tämän jälkeen yhtiössä voi olla aineksia vahvempaakin nousuun. Näin mahdollisuudet yhtiössä parempina kuin Comptellilla ja hyppäsin kelkkaan.

perjantai 18. marraskuuta 2016

Salkun tuotto lokakuussa 2016

Salkun tuotto lokakuussa oli 0,27%:ttia . Kaupankäyntikuluni olivat 30,00€. Kaupoista kirjoittelen erikseen myöhemmin.

Vertailua indeksiin:

Lokakuu

OMX Helsinki Gap GI -1,60% ,lokakuu
80 % MSCI World TR & 20 % iBoxx Euro Overall 0,06%. 

Tuotto vuoden alusta;

OMX Helsinki Gap GI 6,56% 
80 % MSCI World TR & 20 % iBoxx Euro Overall 5,11%. 

Salkku: 7,99%

Edellinen: Salkun syyskuun 2016 ja Q3 tuotot