Sivut

keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Ajatuksia osinkoaristokraateista

Osinkoaristokraatti on 25 vuotta osinkoja korottanut yhtiö, joka osingon korotuksillaan osoittanut, että sillä hyvin tuottava kasvava bisnes, joka ei sido liikaa pääomia. Sillä on kaikki edellytykset jatkaa hyvää menestystä ellei mikään muutu. Mutta hyville bisneksille haluaa useat ja kilpailulla on tapana kiristyä. Edelleen yhtiö on osoittanut, että se pystyy vastaamaan kilpailun haasteisiin.

Osinkoaristokraatti on status. AT&T on osinkoaristokraatti, mutta Apple ei ole, sillä ei ole 25 vuoden osingon korotusputkea. Applen bisnes on luistanut noin 10 vuotta. Yhtiön kassavirta on vahva ja osingonmaksusuhde alhainen, joten sillä on edellytyksiä jatkaa osinkojen korotuksia pitkään, jos bisnes luistaa entiseen malliin. Yhtiöllä on hinnoitteluvoimaa, se pystyy myymään tuotteita korkealla hinnalla ja samaan hyvää katetta verrattuna kilpailijoihin. Nämä ominaisuuksia joita osinkoaristokraateilta löytyy ja tämä syy miksi Applesta niiden yhteydessä puhutaan.

Sijoittaminen on täynnä ristiriitaisuuksia. Suomalainen keskittyy sijoituksissaan helposti Suomeen ja pohjoismaihin. Nordnetin Super rahastot on erittäin suositeltu sijoitus alhaisten kulujen vuoksi. Superrahastoissa ei ole yhtään osinkoaristokraattia tietääkseni. Osinkoaristokraatti on status jonka saa, kun nostaa osinkoa 25 vuotta yhtä mittaa ja euroopassa rajana on pidetty huomattavasti alempaa 10 vuotta. Kun osinko kasvaa, nousee kurssi perässä ennen pitkää. Jos sijoitat osinkoa nostavaan sijoitukseen joka vuosi osingot uudelleen nousu käyrä osingoissa ei suora vaan paraabeli eli tuotot alkavat nousta pidemmässä juoksussa potenssiin. Tallaisesta sijoituksesta  kannattaa maksaa vähän enemmän.

perjantai 24. maaliskuuta 2017

Ajatuksia Fingerprint Cardsista, virheostos?

Fingerprint Cards antoi tulosvaroituksen 21.3.2017 ja peruutti samalla osingon. Liikevaihto laskee 50% Q2:lla. Tulosvaroitus asettaa yhtiön johdon outoon valoon vain kuukaudessa siirrytään 35% kasvavasta liikevoittomarginaalista tilanteeseen, jossa liikevaihto laskee ja osinkoa ei voida maksaa. Sisäpiirikauppa epäilyineen koko johtoon tulee suuri epäluottamus. Buffettiin yhtenä suurena teesinä on hyvä johto ja tämän yhtiön kohdalla siihen ei ole luottamista. Joko johto ei ole yhtään kartalla tai sitten se pelaa täysin omaan pussiinsa. Kumpikaan ei ole sijoittajalle hyväksi. Johto sanoi nyt päällä olevan vain tilapäisiä vaikeuksia. Buffet kehtoittaa ostamaan tälläisessa tilanteessa loistavaa yhtiötä. Onko Fingerprint loistava yhtiö?

Rahamiäs on blogissaan hyvin kiteyttänyt uhkakuvat (Lainaus):

"Uhkana Fingerprint Cardsin tulevaisuudelle ovat ainakin seuraavat asiat:
  • Sormenjälkitunnistimista tulee bulkkituotteita ja kiinalaiset halpavalmistajat, mm. Goodix, vievät markkinat. Fingerprint Cardsin markkinaosuus ja voittomarginaalit pienenevät vuosi vuodelta. 
  • Fingerprint Cardsin johto on aiemmin ohjeistanut ylioptimistisesti ja samalla myynyt omistuksiaan (ja syyllistynyt muihin väärinkäytöksiin), minkä takia johdohenkilöiden sanomisiin kannattaa suhtautua varauksella. SvD epäilee artikkelissa, että viime vuoden myyntilukuja on kaunisteltu, jonka seurauksena liikevaihto ja voitto tulevat tänäkin vuonna jäämään ennusteista. Sisäpiirin myynnit, liian toiveikkaat ohjeistukset ja avainhenkilöiden lähtö (viimeksi CFO Johan Wilsby) ovat aina hälyttäviä merkkejä sijoittajan näkökulmasta.
  • Yhtiön kassa on vaarassa tyhjentyä, koska operatiivinen kassavirta on alkuvuodesta 2017 heikko, Delta ID:sta pitäisi maksaa 938 MSEK kauppahinta ja lisäksi jakaa osinkoa 638 MSEK. Tilinpäätöksen mukaan Fingerprintin kassassa on tällä hetkellä rahaa 1162 MSEK. "
Ostin yhtiötä selvästi liian aikaisin ja hätäilin vielä viimeisimmässä ostossa ostamalla yhtiötä 37,90 SEK kurssiin. En pohtinut tilannetta tarpeeksi pitkään ja ajattelin tilannetta selvästi eri tavalla kuin markkinat. Yhtiö puhui tilapäisistä ongelmista ja ostin turhan kärkkäästi, kun yhtiöllä tilapäisiä ongelmia. Yksi tärkeä seikka jäi tässä vaiheessa ottamatta huomioon: Mahdollisuus yhtiön kaunistella kirjanpitoa. Tämä voi johtaa tilanteeseen, että lisää sitä itseään tulee tuulettimeen.

Yhtiö ei antanut ennustusta tulevasta vuodesta ollenkaan joka mahdollistaa spekulaatiot, että päällä voi olla isompaakin ongelmaa. Osake Keisari teki hyvän kirjoituksen  Fingerprint Cards: Demand and Logistics Management jossa käytiin läpi Bull Whip Effect. Jutussa oli huomattu hyvin toinen fakta, että Fingerprintillä on edelleen paljon työpaikkoja auki. Tämä on mielestäni järkevä ja paras skenaario mikä on tilanne. Alihankinta ei ole kuitenkaan perinteisesti mikään loistava bisnessektori, joten kannattaa suhtautua varauksella sen mahdollisuuksiin. Kilpailu on veristä ja katteet ropisevat helposti.

Fingerprint Cardsin toimiala on mielenkiintoinen.  Tässä pieni kooste eilisen päivän lehdestä. Lontoossa terrori-isku ja Brexit-leiri valittaa sen Brexitin hidasta etenemistä. Kaikkia muita kansallisuuksia vihataan. Iskijän kerrottiin heti alussa näyttäneen Aasialaiselta. Toisessa uutisessa kerrotaan Brysselin hiljentyneen pommi-iskujen muistotilaisuuteen. Kolmannessa uutisessa brittien viranomaiset vaatii elektronisia laitteita lentokoneen ruumaan. USA taas vaatii elektroniset laitteita matkustajatilaan.

Turvallisuus paranee merkittävästi, jos

1. Matkatavaroita luovutettaessa sormenjälki tarkastetaan (tämän voi tehdä myös shelf-Check-in)(Matkatavara turvallisuus paranee, jos vastaanottoon pääseminen lukitaan sormenjäljen taakse.)
2. Sormenjälki tarkastetaan koneeseen noustessa ja turvatarkastuksessa
3. Sormenjälki tarkastetaan rajalla passitarkastuksessa ja sen perusteella tuodaan passin kuva tarkastajan näytölle, jotta näytettyä passia ja oikeaa voidaan verrata keskenään.

Muuta: Auton ajamista luvatta voidaan vaikeuttaa sormenjälkitunnistimen kytkemisellä ajoon.

Tämä ei tarkoita, että Fingerprint Cards hyötyy tilanteesta. Jokatapauksessa yhtiön uutisoinnissa on keskittytty pääasiassa kännykkävalmistajien varastoihin. Ehkä 1/3 kännyköistä löytyy sormenjälkitunnistin  tällä hetkellä. Tämän lisäksi yhdessä PC:ssä on tietojeni mukaan Fingerprintin tunnistin. Tableteissa tunnistinta ei juurikaan ole. Älytelevisisoissa tunnistinta ei ole tietojeni mukaan tällä hetkellä. Minusta olisi kätevää, että TV:n saisi lapsen sormenjäljellä lapsiasetuksilla auki.

maanantai 20. maaliskuuta 2017

Legendaarisia sijoitusblogeja

Muut bloggarit on tuoneet kirjoituksissaan esille uusia blogeja. Esimerkkinä Kauppalehden palstalla on kommentoitu, että blogit katoavat esimmäisessä kunnon romahduksessa. Raaviskelin listan blogeja joita vielä löytyy ja jäänet hyvien juttujen vuoksi itselle mieleen ja kirjoittelu on joko hiipunut tai loppunut.

Ensimmäisenä maininna saa Pasi Havian Kohti taloudellista riippumattomuutta. Blogi sai minut aikanaan alkamaan kirjoittamaan. Olin sijoitellut, mutta toiminta ei ollut kovin määrätietoista ja havaitisin, että oli puuttellisesti kirjannut itselle sijoitusperusteet. Pyrin parantamaan tilannetta päiväkirjalla ja toiseksi määrätietoisesti sijoittamaan suurempia summia. Sivuilla on todella hyvä esittely ETF:stä, joten en ole kovin tarpeelliseksi nähnyt kirjoittaa niistä enempää. Toinen helmi sijoitusten seuranta Google Sheetsillä. Pasi on kirjoittanut pari kirjaa ja työskentelee nykyään Helsinki Capital Patnerssilla.

http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/

Toisena tulee  mieelen Random Walker. Hänen kirjoituksensa on opettaneet minua paljon arvosijoittamisesta. Perusteltu kirjoitus Talvivaarasta sai minut retkahtaamaan yhtiöön. Hän aloitti uransa Kauppalehdessä, sitten siirsi blogin bloggeriin ja tämän jälkeen kirjoitellut Nordnetissä ja ilmeisesti nyt sitten sijoitustietoon. Tämä on tuorein tiedossani oleva kirjoitus: Laatuyhtiöiden metsästystä Helsingin pörssissä

Blogi:
Random Walker on the $treet

Tämän jälkeen tulee mieleen Osinkopuu, joka on Juho-Tuomas Appelin blogi. Nykyään Appel on Sijoitustieto yhtiössä johtajana.

Osinkopuu

Pitkä historia löytyy Wyatt Earpilta, en tiedä vielä blogi saa uusia kirjoituksia. Osoite bullero.net tahtoo aina herättää hilpeyttä. Asiallista juttua yhtiöistä.

Wyatt Earpin sijoituspäiväkirja


Miljonääriksi kolme kymppisenä vaikutti urani alkutaipaleella:

http://www.miljonaariksi.com/

Arvosijoittajan tie kirjoitteli hyvää juttua.

Arvosijoittajan Tie

Listalle pääsee vielä Passiivinen sijoittaja, joka näytti tehneet paluun(Toivottavasti näitä tulee lisää):

Passiivinen Sijoittaja

Sillä hän johdatti minut eteenpäin tähän blogiin:


Tähän voisi listata vielä useamman, Kinski, Laiska Sijoittaja ja Fyysikon Osingot kirjoittelee edelleen ja löytyy blogrollistani. Otan loppun Lääkärin reseptin ;)


Toivottavasti kukaan ei pahastu, jos jäänyt mainitsematta, mieleen jäi blogeja, jotka olisi ansainnut maininnan, mutta ei enää löydy Interwebistä. Toivotan kaikille antoisia lukukokemuksia, noita kiva lueskella usemman vuoden jälkeen, kun voi tiirata miten on mennyt. 

tiistai 14. maaliskuuta 2017

Kirja-arvostelu, Mika Hyttinen: Luovu ajoittamisesta tuplaa tuottosi

Luettuna nyt Mika Hyttisen kirja luovu ajoittamisesta. Kirjasta käytiin varsin runsaasti keskustelua ajoittamisesta kirjan ilmestyessä Hyttisen ja muutamien muiden kesken, sillä arvonmääritys ja odottaminen on tietyllä tavalla ajateltuna ajoittamista ei ehkä suoraan siitä luopumista. Hyttinen hakee kirjan nimellä ajattelu tapaa ettei yritetä arvata osakkeen pohjia vaan ostella lisää kurssin mahdollisesti tippuessa.

Pidän itse kovasti Hyttisen Buffettmaisesta ajattelusta sijoittaa bisnekseen ja kirjan alussa on hyvin analysoitu Marimekkoa. Tämän lisäksi siellä erinomaisia pätkiä muutamista muista yhtiöistä mm. Whole Sale Foods ja lisäksi muutamilla ajatuksilla käsitelty Svenska Handelsbankenia, jonka käsittelyä on muuten vältelty, koska yhtiö käytiin läpi Hyttisen edellisessä kirjassa Vaurastu kuin Warren Buffet. Lisäksi pieni otoksia IBM:stä. Nämä on erittäin ajatuksia herättävä kirjoituksia ja helposti tekee mieli sijoittaa siltä istumalta, oikeastaan Marimekko oli ainoa, joka sai minut empimään. Aika harvassa sijoituskirjassa mennään taseen ja rahavirtojen tarkasteluun.

Neljä ensimmäistä kappaletta oli erinomaista settiä, Mika Hyttinen on keksinyt nerokkaan tavan arvioida Indeksin tasoa sovittamalla käyrän Seligson Suomi indeksiin ja lisäämällä keskimääräisen 7,1% tuoton. Kun arvo sovitteen ala puolella indeksi on halpa ja yläpuolella kallis. Tuotto-odotus on varovainen, joten malli pitäisi taata kohtuullisen hyvä tuotto.

perjantai 10. maaliskuuta 2017

Salkun 6-10 sijojen ETF sijoitukset 8.3.2017

Salkkuni indeksiytimen ETF;ien tarkastelu jatkuu ja vuorossa kuudennesta sijasta kymmenenteen sijaan kooltaan olevat ETF:ät.

Vanguard FTSE Pacific on ollut salkussani jo kohtuullisen pitkään ja kuudenneksi suurin ETF sijoitus. Näen Aasian kehittymisen positiivisena sen ikärakenteen ihmisten ahkeran luonteen vuoksi. Japanilla on edelleen sijoituksesta huomattavan suuri osa ja sillä on taloudessaan omat ongelmansa, jonka johdosta kehitys ei ole ollut kovin huikea. Japani on kuitenkin talous ihmeensä esittänyt ja sieltä löytyy monta maailmalla tunnettua brändiä. Alueella on muita hyvin kehittyneitä talouksia Etelä-Korea ja Vietnam muutamia mainitakseni. Saan tällä halvalla hajautuksen Japaniin ja osinkovirtaa dollarista ja eurosta poikkeavissa valuutoissa. Jatkan sijoituksen holdaamista. Vanguard FTSE Pacific on tuottanut viimeiset 3 vuotta 13,68% Morningstarin mukaan ja sen kulut ovat 0,10%.  ETF:n P/E on 18,1.  

Vanguard FTSE All-World ex-US Small Gap edustaa salkussani pienyhitö anomaliaa. Sen vuotuiset kulut 0,13% on maltilliset pienyhtiöihin sijoittavalle ETF:lle. ETF:n on tuottanut vain 9,38% viimeiset kolme vuotta, joten menestynyt aika vaatimaatomasti. P/E on korkeahko 22 ja kasvu ollut 9% luokkaa. Suurin paino on Euroopassa 38%, sitten Tyynenmeren alue 28% ja kehittyneet markkinat 18% ja Pohjois-Amerikka 14,50%. Pidän ETF hajautuksesta niihin maihin joiden paino maailma indeksissä on normaalisti alhaisempi. Pidän tätä jatkossakin pienyhtiösijoituksenani.

Kahdeksanneksi suurin ETF sijoitus on osinko-ETF IShares Dow Jones EPAC Select Dividend. ETF perustuu Dow Jonesin koirat strategiaan ja yhtiöt on valittu USA:n ulkopuolelta eli mukana korkeaa osinkoa pitkällä jänteellä maksaneita yhtiöitä. Suurinsijoitus on Common Wealth Bank of Australia ja toiseksi suurin Astra Zeneca. Alueellisesti ETF:stä on jakautunut seuraavasti:  Australia 21,59%, Iso-Britannia 18,75%, Canada 9,75%, Ranska 7,84%, Suomi 7,3% ja Hong Kong 5,03%. Eli tähän ETF.ään valitaan osinko tai arvosijoituksia maailmalta, joita ei ehkä muuten tulisi hankittua. ETF on tuottanut viimeiset kolme vuotta 6,18% ja kulutiltaan aika kovat 0,5% kuluilla. Lisäksi veroihin menee aika paljon kustannuksia koska osinko on korkea. Tämän vuoksi tämä ei ole tuotto-odotuksiltaan korkea, mutta toisaalta osinko on sitten hyvä puskuri laskumarkkinassa ja vahvat osingon maksajat jatkavat yleensä maksua vaikeamassa tilanteessa, jolloin osingoilla saa tehtyä hyviä ostoja. Saattaa olla, että luovun tästä sijoituksesta sopivan tilaisuuden tullen. Toistaiseksi olen antanut koirien ja osinkojen juosta. 

tiistai 7. maaliskuuta 2017

Sijoitusmokani

Sharevillessä on perustettu ryhmä sijoitusmokat, jonka innoittaman päätin vähän tutkailla omaa blogia sillä silmällä. Toiseksi Fingerprint on lasketellut loihakkaasti, jossa vähän dejavu olo, kun itse tuli hypäättyä aikanaan Outotec kelkkaan liian aikaisin.

Outotec on legendaarinen osoitus, kun syklinen bisnes on menossa alaspäin ja arvostus näyttää halvalta. Olen pohtinut viimeaikoina onko Fingerprint samanlainen loukku. No aihe ei ole Fingerprint, joten asiaan. Ostelin Outoteciä jo vuonna 2013 sen olleessa shortatuimpien osakkeiden listalla kärjessä. Arvostus vaikutti edulliselta. Tässäpä sitten kirjoitukseni yhtiöstä: Osto Outotec
Lainausta kirjoituksesta: "Teknisen analyysin menestelmät huutavat hoosiannaa ja kehoittavat myymään."  En sitten uskonut vaan:

Heinäkuu 2013
Osto Outotec ja unohtuneet myyntipäivitykset
1.11.2013
Osto Outotec

12.12.2013
Osto Outotec

Koko historia on varsin värikäs ja tapahtumia voi seurailla esimerkkinä tagilla:
Outotec

Tästä päästään sitten alkuaikojen aikana tapahtuneeseen toiseen mokaan ei Pitney&Bowes. Yjhtiö oli P/E:llä alhaalle arvostettu ja osinko  korkea. Shorttarit olivat iskeneet tähän osinkoaristokraattiin ja se taisteli kynsinhampain vastaan ostamalla omia osakkeita. Tulot eivät riittääneet sitten pitämään osinkoa kasvukäyrällä ja osinkoaristokraatti status meni. Osinkoa leikaatiin ja kurssi tippui rajusti.

Tuossa on sitten kirjoitus, jossa virhe myönnettään. Tapahtumia Heinäkuussa

Kirjoittelen, että olen ostanut kahta shortattua osaketta, jotka on epäonnistuneet. Suurin opetus itselleni on, että shorttipeliin hypätessä pitää olla malttia, kurssi voi mennä huomattavasti alemmaksi kuin odottaa.

Samasta kirjoituksesta päästään seuraavaan mokaan eli olen sijoittanut siinä IBM:ään hinnalla 193$. Taso on erittäin kova, menin buffettin perässä kelkkaan ajattelematta enempää. Toisn dollari/euro kurssi oli tuolloin euro-ostajalle edullinen. Tuossa mietintäni aiheesta: Miksi Buffett osti IBM:ää 2011?

Liian aikaiset ostot jatkuvat:
28.8.2013 Osto IBM
17.12.2013 Osto IBM

Varsin syvällisesti olen yhtiötä arvioinut. IBM on nykyään 18% plussalla ja tämän lisäksi tuottona osingot, joten ei mikään huippusijoitus. Tuntuu ihan OK:lta, kun plussalla, mutta pitäisi verrata indeksiin niin ei sitten kovin huikelta näytä.

2013 vuoteen mahtuu vielä yksi merkintä töppäilyistä nimittäin Talvivaara. Tuossap opettavainen tarina kenelle tahansa luettavaksi: Myynti Talvivaara

Rahasto töppäilyjä löytyy finanssikriisin jälkeen useampia, mutta tässä pari: OP Vaihtovelkakirjalaina RIP

torstai 2. maaliskuuta 2017

Salkun tuotto helmikuussa 2017

Salkun tuotto helmikuussa 1,15%:ttia. Kaupankäyntikuluni olivat 64,00 €, joka näyttää olevan nykyisellään lähellä keskiarvoa.

Osinkoja kertyi 154,88 €. Osingot kasvoivat 45,55% edellisen vuoden vastaavasta ajasta. Kasvu selittyy vuoden aikana tehdyillä hankinnoilla Appleen, Deereen ja AT&T:hen.

Maailma Indeksi ETF

iShares Core MSCI World USD Acc 3,84%

Hävisin tässä kuussa hyvin kehittyneelle maailmaindeksirahastolle selvästi.

Edellinen tarkastelu: Salkun tuotto tammikuussa 2017