Sivut

keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Buffettin portfolion muutoksia Q1/2017

Berkshire Hathaway salkussa on tapahtunut kovasti. Buffett on jatkanut edellisellä neljänneksellä aloitettua Applen tankkausta.Nyt hän yli tuplasi omistuksensa ja samalla Apple nousi Berkshire Hathawayn kolmanneksi suurimmaksi sijoitukseksi ohi pitkäaikaisen suurimman sijoituksen Coca Colan. Raportoitu hinta oli 143,66$.

Toinen merkittävä siirto oli IBM:n vähentäminen 20%. Katsoin aiheesta haastattelun, jossa häneltä kysyttiin lisäsiirtoja ja Buffett oli varsin varovainen sanakäänteissään. Häneltä udeltiin jatkuuko vähennykset ja vastaus oli tyyliin tulevaisuus näyttää, voi olla tai voi olla, että hän ostaa lisää.
Tämän jälkeen merkittävin siirto Berksiren salkussa oli ostaa hiukan yli 50% lisää Bank of New Yorkia. Lentoyhtiöistä South West Airlinesia ja American Airlinesia lisättiin ja Delta Airlinesia vähennettiin. Wabco Holdingsia vähenneettiin ja Sirius Corporationiin tehtiin kosmeettisia lisäyksiä.

Buffett 10 suurinta sijoitusta Q4/2016
Nro.
Osake
Portfoliosta [%]
Kumulat.[%]
1
KHC_ Kraft Heinz
18.27
18.27
2
WFC - Well Fargo
16.49
34.76
3
AAPL-Apple
11.48
46.24
4
KO- Coca Cola Co.
10.49
56.73
5
AXP- American Express
7.41
64.14
6
IBM
6.95
71.09
7
PSX-Phillips 66
4.49
75.58
8
USB - U.S Bancorp
2.71
78.29
9
CHTR- Charter Communications
1.91
80.20
10
MCO- Moody's Corp.
1.71
81.91


Edellinen vuosi raportti: Buffettin portfolion muutoksia Q1/2016

Aiheeseen liittyvää: Warren Buffetin sijoitusfilosofia

torstai 18. toukokuuta 2017

Kirja-arvostelu: Kasvusijoittajan osakestrategiat- Henri Blomster

Sain luettavakseni Kasvusijoittajan osakestrategiat e-kirjan hiukan ennen julkaisua. Nyt kirja on julkaistu ainakin google playkaupassa ja Amazon Kindlessä.

Kirjoittajasta

Kuka on Henri Blomster? Itselle kirjoittaja on tullut tutuksi  Salkunrakentajan blogeista.Tämän lisäksi kirjoittajölta löytyy varsin pitkä ansiolista, josta suotra lainaus kirjan esittelystä:” Kirjoittaja toimii Salkkumedian hallituksen jäsenenä ja SalkunRakentajan analyytikkona. Tämän lisäksi kirjoittaja istuu Ocuspecto-nimisen terveysteknologiayrityksen Advisory Boardissa ja on Seeking Alpha kontribuuttori. Kirjoittajalla on 20 vuoden kokemus suorasta osakesijoittamisesta ja hän on aiemmalta koulutukseltaan solubiologian tohtori. Aiemman koulutuksensa kautta kirjoittajalla on kokemusta niin sanottujen verkostojen tutkimisesta ja tuntee verkostoteorian perusteet. Kirjoittaja opiskelee rahoitusta Aalto-yliopistossa ja hän on muun muassa esiintynyt vieraspuhujana Helsingin yliopistolla otsikolla "Uneven Distribution of Growth. Mechanisms and Implications". Kirjoittaja on voittanut työstään useita palkintoja, kuten Medix-palkinnon, PhDs to Business Life case-kilpailun, sekä Aalto Crossroads case-kilpailun.”

Kirjasta

Kirja ei ole opas aloitteleville sijoittajille vaan se keskittyy kasvusijoittamiseen ja muita sijoitusstrategioita sivutaan vain lyhyesti kirjan alussa. Koska kyseessä on e-kirja löytyy siitä toki linkkejä Salkunrakentajan artikkeleihin joissa käydään tunnuslukuja lävitse. Kirjan alussa käydään yleisesti  läpi arvosijoittaminen ja sen vastakohtana pidetty kasvusijoittaminen. Lisäksi käydään päällisin puolin teoriaa CAPM-mallista ja tehokkaista markkinoista ja riskistä. Useat akateemiset tutkimukset toistavat arvosijoittamisen erinomaisuudesta. Kirja ei kiistä näitä teorioita, mutta tekee havainnon mallien puuttellisuudesta.

Kirja käsittelee kasvuyhtiöistä poikkeuksellisesti kasvavia yhtiöitä. Poikkeuksellinen kasvu on esitetty kirjassa hienosti kuvilla.

Pörssiteoriat riskistä ja tuotoista perustuvat normaalijakaumaan ja keskiarvooon. 500 ihmisen pituus on kuvattu tuumina ja keskiarvo kuvaa varsin hyvin pituutta. S&P500 yrityksiä katsellessa jo vuodessa alkaa olemaan isompia eroja, mutta sitten tarkasteltaessa seitsemämn vuoden ajanjaksoa johon mahtuu finanssikriisi muuttuu kuvaaja selvästi normaalijakaumasta poikkeavaksi.

tiistai 16. toukokuuta 2017

Huhtikuun 2017 tapahtumat

Kaupankäyntikuluni huhtikuussa jäivät varsin maltilliselle tasolle suurena syynä Nordnetin Älä sijoita kuluihin!*- kampanja. Kauppoja oli silti aika normaali määrä, 9 ostoa ja 3 myyntiä. Kuun alkupuolella tulivat perusostot kuukausi säästöllä iSharesin maailma indeksiin, kehittyviin markkinoihin. Tämän liusäksi ostin kehittyvien markkinoiden korkoa joka on oikeastaan ainoa korkosijoitus, jota olen viime aikoina nähnyt järkeväksi ostaa.  Tämän lisäksi ostin pienen siivun iSharesin didvidend ETF:ää. Tämä ei ole mikään huippukustannustehokas osingot ulosmaksavana. Suurimmat sijoitukset on ihan mielenkiintoisesti arvostettu muuhun markkinaan verrattuna ja euro on ollut vahvana suhteessa dollariin.

Myyntini ovat olleet Comptel, josta luovuin ostotarjouksen myötä pienestä positiosta. Tämän lisäksi kevensin hiukan Elecsteriä ja Taaleria. Näillä on ollut käynnissä pieni veivailu. Olen valmistunut lisämään sopivan tilaisuuden tullen.

Luovuin aikanaan H&M:stä lähes kokonaan yli 300 SEK tasoilla, jotka olivat silloin haastavat. Nyt H&M on lasketellut 220 SEK alle ja aloin lisäilemään omistustani. Käsittelin yhtiötä erikseen kirjoituksessani, joten ei tässä yhteydessä sen enempää.
Ostin Superfonden Sverigeä ja Superfondet Norgea niiden lasketeltua aika vahvasti ja lisäksi euron vahvistuessa maiden kruunuihin. Osto hetki tuntui otolliselta.

Lehto tuli uutena yhtiönä salkkuun sen lasketeltua johdon ilmoittaessa kartoittavansa mahdollisuuksia myydä omistuksiaan. Heidän selvityksen mukaan ovat myymässä kasvattaakseen osakkeen likviditeettiä ja myyvät pitkin hampain. En näe tässä suurta syytä laskulle liiketoiminnallisesta näkökulmasta ja katsoin tässä olevan hyvä mahdollisuus hypätä kelkkaan pienellä painolla kampanjan  turvin.

Viimeinen osto oli halvasti arvostettua Seligson Russian Prosperityä. Venäjän poliittinen tilanne on arveluttanut jonkun aikaa ja osto jääneet vähän pieniksi. Tein pikku korjauksen kurssien lasketeltua. Taloudellinen tilanne on kohentunut Venäjällä ja inflaatio maltillistunut, joka mahdollistaa rahapolitiikan keventämisen ja korkojen laskun. Tämä on hunajaa pörssille.


Tapahtuma
Arvopaperi
Aika
Hinta
(EUR/kpl)
Kulut
(EUR)
Osto
Seligson Russian Prosperity
10.05.2017
101.92
1.03
Osto
Lehto Group
27.04.2017
11.46
0.99
Osto
Nordnet Superfondet Norge
21.04.2017
11.45
0
Osto
Hennes & Mauritz B
18.04.2017
22.68
10
Myynti
Taaleri
12.04.2017
8.05
0.99
Osto
Nordnet Superfonden Sverige
07.04.2017
33.95
0
Myynti
Comptel (T)
06.04.2017
3.04
0
Myynti
Elecster A
05.04.2017
12.95
0.99
Osto
iShares Core MSCI World UCITS ETF(EUNL)
05.04.2017
44.08
0
Osto
iShares Emergingmarkets Loc.Gov.Bond.UC.ETF USD(IUSP)
05.04.2017
59.92
0
Osto
iShares-MSCI USA DIV.IQ U(QDVD)
05.04.2017
28.81
0
Osto
 iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF(IS3N)
05.04.2017
23.44
0

keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Salkun 11-16 sijoilla olevat ETF-sijoitukset 3.5.2017

Yhdenneksitoista suurin ETF sijoitukseni on hiukan eksoottisempi Vanguard Mid-Gap Value ETF (VOE). Sijoitukseni perustuu pitkälle Faman faktorimalliin, jonka mukaan pienet osakkeet ja arvo-osakkeet tuottavat paremmin kuin indeksi. Tutkimuksissa on todettu ilmiön olevan voimakkainta pienissä arvo-osakkeissa ja tämän vuoksi pieniin yhtiöihin sijoittavat rahastot ovat saavuttaneet suosiota. Olen lukenut erään tutkimuksen, jossa oli havaittu keskisuurien arvo-osakkeiden tuottavan parhaiten. Syy oli varsin hyvin perusteltu. Keskisuurten arvo-osakkeet jäävät pienelle painolle normaaliarvoindeksirahastoissa, kuten pienet osakkeet ja Faman tutkimusten jälkeen pienet ovat saavuttaneet suuren huomion. Keskisuuret yhtiöt ovat yleensä rahoitusmahdollisuuksiltaan paremmassa asemassa ja niiden selviytyminen tiukasta taloustilanteesta on todennäköisempää. Ne voivat olla alueellisesti liian suuria kaatumaan ja saavat tukea pieniä yhtiöitä paremmin. Samat koskee tietysti suuria arvoyhtiöitä, mutta keskisuuret ovat sopivasti ulkona huomiosta, kun taas suuret on massojen tiedossa. Laitan tähän yhtiö esimerkin: Vanguard Mid-gap valuen suurin sijoitus on Newell Brands kun Vanguard Value ETF:n suurin sijoitus on Microsoft. Aika moni sijoittaja on tietoinen Microsoftin luvuista, mutta Newell Brads jää helposti huomiotta.

Vanguard Mid-Gap Value rahasto maksaa osingot ulos, joten siitä tulee veroseuraamukset. Rahasto on kuitenkin varsin kilpailukykyinen 0,08% vuosikustannuksillaan se ei eroa Vanguardin Mid-Gap rahastosta ja esinmerkkinä Vangurd Total Stock Markettiin eroa 0,03% Vanguard Value rahastoon eroa ei ole. Nordnetin kuusausisäätöön iShares Core S&P500 0,07% kulut. Tosin viimeksi mainittu sijoittaa osingot uudestaan, joten ei suoraan verrattavissa. Vanguard Mid-Gap Value on tuottanut 20,75% viimeiset kolme vuotta. Se on hävinnyt niukasti Vangurad Total Stock Marketin tuotolle 20,80%. Tällä hetkellä P/E on huommatavan korkea 23,9 ja P/B 2,1 ROE 13,0% ja EPS on kasvanut 6,5% vuositasolla. Vertailuna Vanguard Mid-Gap ETF:n P/E on 29.

Vanguard Mid-Gap Value on suorittanut pidemmällä aika jänteellä aika vaatimattomasti. USA:n pörssin arvostus on korkealla, kuten arvostus luvuista voidaan todeta. Eurooppa ja Japani ovat suorittaneet pitkään vaatimattomasti ja en tiedä kuinka pitkään trendiä jatkuu. Kehittyvät markkinat ovat 5 vuoden aika jänteellä miinuksella dollareissa. Kaikki nämä ovat arvostukseltaan halvempia kuin Amerikka, mutta siihen on ehkä syynsä. Aion pitää tämän arvosijoituksen salkussa, se maksaa kohtuullista osinkoa. Aion holdailla tätä ETF salkussani, arvo osakkeiden arvo näkyy sitten aikanaan puhallettaessa ilmaa arvostuksista markkinoilla.

Tämän jälkeen salkussani on Vanguard Global ex-US Real Estate ETF eli USA ulkopuoliset kiinteistösijoitukset. Vanguard Global ex-U.S Real Estate sijoittaa S&P Global ex U.S. Property Indexin mukaisesti ympäri maailman. Rahasto on tuottanut aika vaatimattomasti 13,94% kolme viimeistä vuotta. P/b-luku on yksi eli lähellä kiinteistöjen tasearvoa, joten tuotto-odotukset kiinteistöille on varsin maltilliset tällä mittarilla. Verojen kautta tämä rahasto ei ole kaikista tehokkain eikä myöskään 0,15% kuluilla. Aasian metropoleissa kiinteistösijoituksilla on kaupunkien suuren väestötiheyden vuoksi erilaiset mahdollisuudet ja toisaalta hankala arvioida mihin nykyinen nettikauppa ja digitalisoituminen vie kiinteistökehityksen. Tällä olen mukana muun maailman kiinteistöissä.