lauantai 27. lokakuuta 2018

Ajatuksia pörssilaskusta

Kirjoittelin aiemmin osakemarkkinoiden arvostuksesta. Mielestäni arvostus on järkevä, mutta mittareilla Shiller P/E tai Tobin Q markkina on kallis. Investorissa on hyvä esitys pörssin yhdeksästä vaiheesta.
Lainaus:”4. Kurssinousu lähestyy loppuaan

Pörssissä on kasvava määrä uusien yhtiöiden listautumisanteja. Sijoituksia markkinoidaan agressiivisesti ja uusia sijoitustuotteita esitellään kiihtyvässä tahdissa. Sijoittajan mielestä nyt on oikea aika ostaa - osakkeet voivat vain nousta!

Talousennusteet muuttuvat varovaisemmiksi. Tilanne näyttää liian hyvältä jatkuakseen.

5. Huippu

Media on täynnä nuoria menestyjiä muodikkailta aloilta. Talouskeskustelua leimaa puhe uudesta ajasta: Vanhat menetelmät eivät enää pidä paikkaansa, nyt on uusi aika. Yksityisten ihmisten osakeomistukset ovat kasvaneet tuntuvasti. Osa sijoitusammattilaisista vähentää osakesijoitusten painoa salkussa.

6. Huippu on ylitetty

Talousennusteet ovat vielä positiivisia. Riskipitoisimpien yhtiöiden osakkeet laskevat jyrkästi. Yritykset pistävät nopeasti investointeja jäihin.

Osakekauppaa käydään suurella volyymilla, laskevin hinnoin. Sijoittajan mielestä on liian varhaista myydä - osakkeet ovat pitkän aikavälin sijoituksia.

Lähde: Investor
Read more: http://www.investori.com/j/artikkelit/yleistae-sijoittamisesta/101-porssin-sykli-vaiheet#ixzz5V6dbrFX1

Kuulostaako tutulta? Kohtaan 4 esimerkkinä lukemalla Nordnetiä* voi helposti todeta listautumisia tulevan kuin sieniä sateella. Tulossa  mm. Viafin 30.10 ja Rush Factory. Fellow Financen anti oli juuri. Nordnetiltä* on tulossa uusia sijoitustuotteita.

Mediassa on esillä useampia uusia menestyneitä sijoittajia.

Kohta 6. Talous ennusteet ovat vielä positiivisia. Check. Riskipitoisimpien osakkeiden kurssit laskee jyrkästi. Check. Osakekauppaa käydään suurella volyymillä. Check.

Mitä seuraavaksi? Lainaus Investorista:

"7. Bear market - kurssit ovat matkalla alas

Osakekurssit näyttävät voivan mennä vain alaspäin. Yritykset antavat tulosvaroituksia. Talousnäkymät näyttävät synkiltä ja ennusteiden mukaan tilanne voi entisestään huonontua. Yritykset lomauttavat ja irtisanovat. Keskuspankki pudottaa ohjauskorkoa. Sijoittajan suku ja ystäväpiiri on täynnä jälkiviisaita. Media esittelee pettyneitä piensijoittajia.

Lähde. Investor


Read more: http://www.investori.com/j/artikkelit/yleistae-sijoittamisesta/101-porssin-sykli-vaiheet#ixzz5V6hY4bj7

Tulosvaroitukset ovat vähissä jollei siihen lasketa Lehtoa ja Outoteciä. Nokia kertoi irtisanomisista.

Itse vedän tästä yhteenvetona, että näyttää, että markkina on menossa alas. Mutta kuinka paljon ja miten tulokset heikkenevät? Mikä tuloksia heikentää? Korkoja ei ole nostettu Euroopassa eikä Japanissa. Epävarmuus, ovatko ihmiset peloissaan työpaikoistaan? Kuohunta tapahtuu varmasti pitkälle Italian suunnalla tällä hetkellä. Samoin Saksan pankkisektorilla. Euroopan pankkisektoria ei ole siivottu, kuten tapahtui Amerikassa. Kreikka ei ole hoidettu kuntoon. EKP lopettelee velkakirjaostoja ja tämä nousee esiin epäluotettavampien maiden korkoejn noustessa. Onko muita mörköjä? Kauppasota. Minusta näyttää, että tilanne on neuvottelua uusista sopimuksista, USA ei ole tyytyväinen tilanteeseen ja osaltaan perusteltua. Vientitullit Eurooppan USA:sta on esimerkkinä suuremmat kuin Euroopasta USA:han. Sama koskee Kiinaa. Tässä mennään politiikkaan ja kehitystä ei voi ennustaa. Itse olen tehnyt seuraavat johtopäätökset:


1. USA ja sen talous on yhä vahva, dollari vahvistunut ja se pystynyt nostamaan korkoa. Kehittyvät maat ovat joutuneet ongelmiin.

2. Veron kevennykset on oikea suunta, USA:ssa on täystyöllisyys. Iso velkalasti voidaan hoitaa siten, että kaikki tekee töitä. Edessä on saaneeraus julkisella sektorilla, sekin on oikea suunta. Julkinen sektori ei varsinmaisesti tuota vaan luo hyvinvointia ja byrokratiaa. Jos pääpaino on byrokratiassa eikä hvyin voinnin tuottamisessa, tilanne on talouden kannalta huono.

3. Vientitullit on nostettu suureen rooliin. Niitä ollut jo ennen Trumpia ja nyt USA on niitä korottanut. EU on asettanut suuret tuontitullit aurinkopaneeleille Kiinasta. Minusta liike on USA:lta oikeaan suuntaan. Sen pitää saada kauppatase tasapainoon ja itse asiassa minusta näyttää hyvältä.

4. Eurooppa näyttää heikolta. Se on ratsastanut pitkälle autoteollisuudella ja vähäkulutuksilla autoilla. Tämä oli huijaus ja nyt on vaikeaa. Mikä on nyt Euroopan vahvuus? Tesla sähköauto myy enemmän USA:ssa kuin yksikään Euroopalainen auto. https://cleantechnica.com/2018/09/09/tesla-model-3-becomes-1-best-selling-car-in-the-us/

5. Italian on ongelmissa velkojen kanssa ja samoin sen pankkisektori. Turvassa ei ole muutkaan siitä riippuvat,

6. Valuutoista vahvistuvat dollari ja Jeni.

Yhteenveto: Minusta näyttää, että Japani ja USA ovat velkasyklissä eri vaiheessa kuin Eurooppa. Niissä puhdistus tehty ja Euroopassa on jäänyt tekemättä. Eurooppa ei ole pystynyt tekemään uudistuksia. Autoteollisuus valittaa sähköautoilun valmistamisen kalleutta. Aurinkosähkön tuotantoa rajoitetaan (Investoinnin jälkeen tarjolla on halpaa energiaa. Tulleilla vähennetään ib´nvestointien kannattavuutta joka johtaa vähäisempiin investointeihin. Tällä annetaan muille valtuiolle ja maanosille etulyöntiasema kalliin energian vuoksi. Syynä massiviseksi kasvaneen julkisen sektorin tulot energiaveroista. Euroopan pitäisi uudistua. Britit teki hyvän ratkaisun eroamalla Eurosta. Samalla se seneerasi suuren määrin tuottamatonta julkista sektoria. Italia teki mielestäni hyvän ratkaisun alentamalla veroja. Ero EU:sta olisi sille hyvä ja helppo saneeraus pienentää julkista sektoria. Pidän siis euroalueen talousnäkymiä huolestuttavana ja muiden alueen ulkopuolisten alueiden näkymiä hyvinä.

Takaisn sijoittamiseen, mitä siellä sitten kannattaa tehdä. Katselin oheisen Buffettin videon (Linkki alla). USA:n korko 3% on edelleen matala. USA:ssa on yhtiöitä, jotka tuottaa vuosi tasolla 12%. Buffettiin mukaan ihmiset tekvät tyhmiä juttuja sijoittamalla bondeihin. Bondin riski nousee ajan kasvaessa ja osakkeen riski laskee ajan kasvaessa.

https://www.youtube.com/watch?v=-gQTQfxvnAg

Sitten perään toinen opettavainen video. Siinä on osakepoiminnasta ja myymisestä. Videon katsomissa pitää olla kärsivällisyyttä, kuten sijoitamisessa. Näyttää alkuun vanhan höppänän jutuilta, mutta eiköhän se pitkäaika jänne sieltä aukea.

https://www.youtube.com/watch?v=HDNlWBDdxJg

Buffett sanoo USA olevan rahantekokone ja olevan sitä edelleen. Katsellessa nykyistä kehitystä yhdyn mielipiteeseen. Itse olen oppinut sijoitusmaailmassa, että kannattaa katsoa kuka niillä sijoituksilla on pärjännyt. Pärjänneillä on suoraan huomattavia omaisuuksia, kuten tuo Buffettin esimerkki näytti. Katsomalla näiden valtion päämiesten massipuolta ja vertailemalla vaikka Trumpia ja meidän Saulia niin haastatteluissa Sauli pärjäsi, mutta massi puoli taitaa mennä aika kirkkaasti toiselle mantereelle.

Mitä nyt sitten pitäisi tehdä? Buffettin sanoin ihmiset tekee hulluja asioita, kuten myy osakkeita niiden tiputtua ja ostavat bondeja. Hänen mukaan kannattaa sijoittaa hyviin Amerikkalaisiin osakkeisiin tai indeksiin. Mitä pidempi aika sitä varmemmin osakkeet ovat edellä. Silloin pitää huolestua, kun korot ovat 15%. Nyt ne ovat USA:sa nousun jälkeen vain 3%, joka ei hänen mukaan ole mitään. Itse olen käynyt läpi salkkua ja etsinyt sieltä myytävää siivotakseni. 

Videoiden jälkeen tämän jutun luettuani (linkki) tuli vain mieleen, että taitaa olla mestari itse asialla: https://www.benzinga.com/analyst-ratings/analyst-color/18/10/12575181/why-did-somebody-aggressively-buy-about-half-a-million-

Lainaus: "Somebody decided that they had to own Apple last night," Dick said on Friday's show. "And I’m not sure if this was forced buying and a potential margin call or something like that, but the buyer just would not stop."

Joku päätti ostaa Applea eikä lopettanut. Enkä ole varma oliko hän pakotettu ostamaan.

Lainaus: "Maybe somebody just absolutely wanted to own Apple and didn’t care what the market was doing. That’s pretty dumb because they could have bought it for a lot cheaper this morning."

Joku tosiaan halusi omistaa Applea eikä välittänyt mitä markkina teki, koska olisi voinut ostaa paljon halvemmala seuraavana aamuna. Analyytikon mielestä typerää. Joidenkin mielestä on fiksua omistaa hyvää bisnestä. Ole pelokas, kun muut on ahneita ja ahne, kun muut on pelokkaita. 

Hyvät kanssa sijoittajat, älkää tehkö tyhmiä juttuja. Tätä kirjoitusta ei ole tarkoitettu sijoitussuositukseksi. Omistan Amerikka-indeksisijoituksia ja Applea. Minulla ei ole tietoa onko onko ostaja Buffett ja voi olla, että kirjoitus on laitettu ilmoille siksi, että uskottaisiin Buffettin sijoittaneen lisää. Minusta kirjoitus on tässä tapauskessa eriomainen. Tiedän, että Omahan oraakkeli toimii niinkuin opettaa. Hänen puolestaan markkinan voi pörssin voi panna kiinni vähäksi aikaa. Hän omistaa bisnestä, kuten maatilaa tai asuntoa. Hinta voi muuttua, mutta hän ei välitä siitä. Talous syklit menevät ylös alas, mutta hyvät bisnekset jauhaa rahaa erityisesti tällä korkotasolla.

Tämän juttu on kirjoitettu itselle muistiksi. Markkinat tuntuvat olevan matkalla alas. Myin sijoituksiani, ehkä oikeaan aikaan ja ehkä huonoja yhtiöitä. Saatoin tehdä tyhmiä juttuja ja kirjasin tämän ylös uskon lisäämiseksi ja rohkeuden kasvattamiseksi. Olen sitä mieltä, että nyt pelko päällä, mutta tuleeko vielä paniikki ja kapitulaatio niin en tiedä. Tämä toimikoon minulle rohkeuden antajana ja hyvien pätösten tekemiseen. Oikeasti pitkää katsoa sinne pitkän ajan päähän.

Warren Fyffet

*-merkityt affliate linkkejä, joista kirjoittaja voi saada komissiota.

Tietoa affliate markkinoinnista: Affiliate marketing - klikkaa tästä lisätietoa*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti