sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Salkun siivousta

Olen jo aiemmin salkun osakkeiden tarkasteluissa kirjoittanut, että etsin salkusta siivottavaa. Kurssihuipennus alkaa olla lähellä jollei jo ollut. Käteistä on hyvä varata ostoihin. Käyn tässä lävitse salkun viime aikaista siivousta.

Technopolis lähti salkusta ostotarjouksen myötä. Myin hyvin pienen osan osakkeista yli tarjoushinnan ja loput säästin lunastukseen. Tämä osui kohtuullisen hyvään ajoitukseen, kun pörssiin tuli vähintään melkoinen korjausliike. Olen sijoittanut rahoja takaisin pikku hiljaa ja käteistä on vielä jonkin verran tästä jäljellä. Technopolis edusti salkussani kiinteistösijoitusta ja olen vain osan rahoista sijoittanut kiinteistösektoriin. Korkojen nousu yleensä kolahtaa velkavivutettuihin yhtiöihin ja ihan viime aikoina ei ole löytynyt sellaista alennushintaa kiinteistöyhtiöissä, kun on ollut muissa yhtiöissä. Olen pienia osuuksia ostellut eri REIT-yhtiöihin Iron Mountain, Realty Income, Store Capital ja WP Carey.

10.11.2018 tein pienen teknisen kevennyksen muutamaan yhtiöön, kun mielestäni näytti todennäköiseltä, että lasku jatkuu. Myin setin Lehto Groupia hintaan 7,33€. Yhtiö syklinen yhtiö ja suurella painolla salkussani, joten minusta yhtiöllä oli laskuvaraa. Tasasin yksittäisen yhtiön riskia ja valmistauduin ostamaan takaisin halvemmalla. Näin kävikin, olin vain liian kärsimätön. Näytti, että yhtiö lähtee nousuun ja jouduin ostamaan kalliimmalla takaisin. Yhtiö kuitenkin valui myöhemmin 5€ tasoille. Opetus, pitää toimia pitkäjänteisemmin.

Edellisen myynnin lisäksi myin OP:n alentuneiden palkkioiden myötä salkustani Exel Composites yhtiön. Nordnetin salkkuun yhtiö vielä jäi jouduin korkeammista kaupankäynti palkkioista. Exel on ollut salkussani vain lyhyen aikaa ja olen lukenut yhtiöstä pidemmän aikaa hyviä arvioita Random Walkerilta. Minä yhdyn arvioihin, yhtiöllä on ihan hyvä bisnes ympäristö, se on laajentunut yritys ostolla ja tulos kasvuun on eväitä. Yhtiön on kuitenkin syklinen. Lisäksi minua on häirinnyt sellainen huomio, että Exel pettää aina. Toisin sanoen yhtiö säännön mukaisesti tuntuu pettävän sijoittaneiden odotukset. Joku yrityksessä ei mielestäni toimi. Tämän vuoksi katsoin parhaimmaksi siivota yhtiön salkusta. Jos rymistellään kunnolla, omien sijoitusten päällä pitää uskaltaa istua. Exel ei ole minulle sellainen yhtiö.

Lisäksi siivosin OP:n salkusta Dovre Groupin. Yhtiö on esittänyt väliin ihan lupaavia kasvulukuja ja näkymiä, mutta pidemmässä juoksussa kehitys on jauhanut paikallaan ja tulos pyörinyt nollan tuntumassa. Yhtiön on edelleen suurelta osalta öljy painotteinen insinööritoimisto tai konsulttiyhtiö, joten sen tulos riippuu pitkälle öljystä ja konsultointi on suhdanne herkkää. Jos suhdanne heikkenee öljyn hinta sukeltaa ja investoinnit öljyteollisuuteen vähenee ja konsultointia vähennetään. Tällä hetkellä on jo öljyn hinta sukeltanut. Minulle jäi enää erittäin pieni erä yhtiötä Nordnet salkkuun. Sieltä myynti ei kannattavaa kustannussyistä.

10.11.2018 siivosin salkusta Oriolan. Kannattavan liiketoiminnan tekeminen on hankalaa ilman toimivaa toiminnanohjausjärjestelmää. Edelleen hankala ajatella sellaisen yhtiön olevan kilapilukykyinen. Samaan aikaan kilpailu näyttää kiristyvän Suomen apteekkimarkkinoilla. Venäjän markkinat ovat olleet vaikeita Suomalaisille yhtiöille. Apteekki toiminta on toki defensiivistä ajatelleen tulevaa, mutta en näe tämän yhtiön olevan hirvittävän vahvoilla. CVS saa edustaa apteekkisektoria salkussani.

Deere on ollut minulle erinomainen sijoitus ja sen arvostus on mielestäni kohtuullisen korkeaksi. sen bisnes on syklistä, vaikka yhtiö on vahva ja päädyin hiukan keventämään yhtiötä sen osuuden noustessa salkussani suureksi, hyvän kurssikehityksen myötä.

10.11.2018 tein tekniset kevennykset Handelsbanken USA indeksiin ja Spiltan Aktiefond Invesment Bolagiin. Hankin molempia rahasatoja pariin otteeseen takaisin halvemmalla hinnalla.

Johtuen Sampon kohtuullisen suuresta pudotuksesta ja samaan aikaan Protector Forsinkringin aika isosta noususta päädyin myymään Protector Forsikring yhtiön. Yhtiö on varsin mielenkiintoinen minusta edelleen, se uudistaa vakuutusalaa. Se näyttää kuitenkin tekevän Buffettin varoittaman virheen vakuutusyhtiöllä. Vakuutuksia ei saa myydä liian halvalla ja kulusuhde nousta liian korkeaksi. Yhtiö on tehnyt tuloksen pitkälle sijoitustuotoilla ja kulusuhde on minun kriteereillä tällä hetkellä liian korkea. Syitä siihen on ollut sää ja sokeritoukat. Sampolla on toimintaa pohjoismaissa eikä siltä löydy vastaavia selityksiä. Minusta Sampo vaikuttaa tässä vaiheessa paremmalta kortilta, sillä kulusuhde ja riskit hallinnassa.

23.10.2018 myin noin puolet Seligson Euro-Obligaatio rahastosta. Minusta rahastoriskituotto-odotus on erittäin heikko. Italian korot jo nousevat ja muiden euromaiden aikanaan perässä. Korosta on hankala saada tuottoa.


23.10.2018 myin YIT:n OP:n salkustani. Lehto laskenut huikeasti johtuen rakennussyklin sakkamisodotuksista. Yhtiön P/e on alle 10, mutta YIT on päälle 20. Samaan aikaan YIT on erittäin vahvassa velkalastissa johon koron nousu iske kovaa. Edelleen YIT:llä on erittäin kovat odotukset viimeisen neljänneksen tulokselle, jotta päästään ohjeistukseen. Lehto on jo kahteen kertaan korjannut ohjeistustaan. YIT:n sen sijaan pitäisi tehdä neljännes tulos, joka ei ole missään tapauksessa normaalitasoinen. Päädyin myymään YIT:n ja siirtelen rahoja hiljalleen Lehtoon.

Lokakuun lopussa myin OP:n salkustani Outotecin poissa. Yhtiö vaikutti muutama vuosi sitten laadukkaalta yhtiöltä, mutta vaikeuksia on riittänyt ai pitkään. Yhtiöllä ei ole niitä kilapil7uetuja ja hinnoitteluvoimaa jota odotin. Sillä vaikea syklitilanne eikä parannusta ole ihan heti näköpiirissä. Katsoin viisaaksi satsata rahat tässä markkinatilanteessa muualle.

16.11.2018 myyntiin päätyi Gjensidige Forsikring. Yhtiöllä on ollut Protectorin tapaan ongelmia säiden kanssa ja kulusuhde noussut korkeaksi. Viimeinen niitti itselleni oli Norjan osinkoveron nosto. Samaan aikaan Sampo on lasketellut, joten olen ajatellut Sampon paremmaksi sijoitukseksi ja siirrellyt pikku hiljaa rahoja Sampoon.

21.11.2018 päädyin myymään Ocean Yield yhtiön. Kurssit jatkoivat alas ja halusin vähän lisää patruunoita pyssyyni. Ocean Yield on arvostukseltaan mielestäni alhainen ja maksaa erittäin korkeaa osinkoa. Nyt nouseva Norjan verotus iskee sen tuottoihin kovaa. Kun öljyn hinta laski kovasti ja yhtiön hinta ei juuri reagoinut minusta oli hyvä tilaisuus myydä ja mielessä oli mielenkiintoisia ostokohteita. Samalla alensin salkkuni riskiä, samalla toki osingot tippuivat.

Olen ihan tyytyväinen, sain kohtuullisen lyhyeen aikaan siivottua useamman sijoituksen salkustani. Samalla on saneeraukset osuivat suurelta osin syklisiin sijoituksiin. Jossain vaiheessa niitä on toki hyvä &P 500 osalta pian mitä kuoleman ristille tapahtuu. Tosin sanoen indeksin kurssi on lähellä 200päivän liukuvaa ja saamaan aikaan 50 päivänä liukuva keksiarvo lähestyy 200 päivän liukuvaa keskiarvoa. Talous uutisissa on ollut negatiivinen sävy viime ajat ja suunta ollut vähän heikompaan. Varovainen eteneminen on hyväksi ja syklisiä kannattaa keventää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti