Sivut

perjantai 27. maaliskuuta 2020

Ajatuksia koronan vaikutuksista talouteen isolla pensselillä

Käyn tässä kirjoituksessa läpi omia ajatuksia koronan vaikutuksista talouteen. En ota kantaa siihen onko asiat eettisesti oikeita, joten toivon ettei kukaan pahastu kirjoituksistani. Kirjaan muistiin omia ajatuksiani kriisin keskellä opiksi ja toisaalta myöhempää tarkastelua varten. Kirjoitus on ennen kaikkea sijoituksia varten.

Kirjoitus hetkellä pörssit ovat romahtaneet noin 40% koronavirus epidemian pelkojen vuoksi. Indeksitasolla on orastava nousu noin 10%. Fear&Greed indeksi on noussut pahimmasta pelkoarvosta 2% tasolle 22% ollen edelleen extreme fear tasolla. Mielestäni on hyvä ostopaikka, kun Fear&Greed indikaattori kääntyy nousuun. Se juuri tapahtunut. Samoin RSI on suurilla indekseillä ja indeksi rahastoilla kääntynyt nousuun, joka mielestäni hyvä osto signaali.

Keskustelupalstoilla ja somessa ollaan edelleen negatiivisia ja uutisointi puhuu koronan pysäytäävän talouden. Tässä kirjoituksessa tarkistelen hiukan tilannetta isommassa kuvassa. En ole mikään makroasiantuntija, mutta kirjaan ajatuksiani suuresta kuvasta.

Aloitan maailman suurimmasta taloudesta Amerikasta. Tartunnat ja koulemat on USA:ssa kovassa nousussa. 27.3.2020 Aamusta yli 85000 todettua tartuntaa ja 407 virukseen koulutta ja virukseen koullutta1300 yhteensä. Kuolleisuus 1,52%. USA:n suhtautminen virukseen on kohtuullisen vapaamielistä ja talous edellä menevää. Suuria rajoituksia ei ole tullut ellei sellaisiksi lueta rajojen sulkemista ulkomaalisilta. Rajoitukset liikkumiseen ja liiketoimintaan on vähäisiä. New Yorkissa tilanne pahin ja siellä on omia toimenpiteitä. Käsitykseni mukaan rajoitteet on erittäin nopeasti purettivissa ja mahdollisuus paluusta normaaliin on aika nopeaa. Korot ovat ennätys alhaalla ja FED tukitoimet ennennäkemättömän suuret. Potentiaali nopeaan talouden nousuun on kova.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Warren Buffett opettaa jälleen nuorempiaan

Viimeisen vuoden ajan Buffettiin suuri käteisvaranto on ollut tasaiseen median otsikoissa ja puheen aiheena. Berkshire Hathawayltä on odotettu omien ostoja ja investointeja. Maailman parhaan sijoittajan osaaminen on kyseenalaistettu ja sanottu iän vaivanneen. Itselläni näistä tuli mieleen tietty Deja vu finanssikriisistä. Kiitän itse erityisesti tätä nimimerkki Artistin viestiä, joka herätti minut ostamaan Berkshire Hathawaytä. https://keskustelut.inderes.fi/t/berkshire-hathaway-rahat-jatkossakin-buffettille-vai-indeksiin/1086/59? Muista itse samanlaisia kirjoituksia finanssikriisiä edeltävältä ajalta. Ajallisesti ei mennyt kovinkaan kauaa, kun Buffett pääsi näyttämään kyntensä.

Sitten tuli korona ja käteisvaranto on arvossaan. Joku voi tietysti sanoa tätä onnekkaaksi sattumaksi. Mieleeni jäi muistaakseni kauppalehden palstalta kommentti, jossa sanottiin, että Buffett osaa istua cashin päällä. Hän totisesti osaa, mutta samoin käyttää sitä tilaisuuksissa. Nyt hän on istunut ja mahdollisuus käyttää. Seuraavia askelia on voin vain ennustella, onko hän ostanut, todennäköisesti on, mutta käteisvaranto voi olla edelleen yli 120 miljardia.

Oliko korona sitten onnekas sattuma. Olen törmännyt keskustelupalstoilla kirjoituksiin, että Bufettiin portfolio ottaa kovasti hittiä lentoyhtiöiden ja öljyn kautta. Näinkin voi käydä ja herra itse totesi eräässä haastattelussa hiljattain, että vaikeita aikoja tulee taloudelle ja yrityksille takuulla, mutta Yhdysvaltojen talous on ihmeellinen. Hän kertoi esimerkkinä General Motorsin ja sen valmistamien autojen määrän suuressa lamassa 1930 luvulla ja sen romahduksen ja määrän nykyisellään.

Haluni oli tässä kirjoituksessa ennen kaikkea oppia ja tehdään pieni tarkastelu herran tekemisiin. Ensinnä käteistä on 128 miljardia ja se kasvanut ja Buffett indikaattorilla osakkeiden kehitys vs. USA:n bruttokansantuote osakkeet on nousseet viime vuodet kovasti nopeammin kuin bruttokansantuote. Sitten portfolioon.