Sivut

perjantai 16. helmikuuta 2024

Oma sijoituskäyttäytyminen

Kysymys miten kirjoitustauko vaikutti omaan sijoittamiseen sai pohtimaan samalla omaa sijoituskäyttäytymistä. Pörssiä on tullut seurattua enemmän ja vähemmän jo yli 20 vuotta. Itsetuntemusta sen verran, että tiedän olevani liian impulsiivinen ja luonteeltani aika varovainen sijoittaja. Jälkeenpäin katsottuna alkutaipaleella ihan liian varovainen ja nykyään olen oppinut rohkeammaksi ja olen nostanut tai nostamassa omaa osakepainoa korkeammalle. Olen kirjoittanut itselleni osakepainoksi 80%, mutta kestän mielestäni hyvin 90-95% osakepainoa, salkkuun ei ole pakko vilkuilla kokoajan ja laskut ei minua hetkauta. Olen pystynyt pudotuksissa ostamaan lisää osakkeita.

Tällä hetkellä omaan makronäkemystä jonka perusteella on hyvä nostaa korkopainoa. Sijoituskokemuksellani korkosykli on olemassa ja se menee aina samalla tavalla. Kun korot nousevat riittävästi niin yhtiöiden rahoituskustannukset nousevat, tulee taantuma tai taloudellista vastatuulta ja siitä yleensä seuraa yhtiöiden säästämistä, irtisanomisia työttömyyttä jne. Ensin korot ei enää nouse, pörssi voi nousta edelleen. Joka tapauksessa käy niin, että lainan otto tyrehtyy yksityisillä yrityksillä, investointeja lykätään ja taloudellinen toimeliaisuus laantuu. Korkoja lähdetään sitten laskemaan. Pörssi on voinut mennä vakaan ja koron laskusta mennä vaikkapa uuteen huippuun. Koron lasku johtaa tilanteeseen pankkien lainan anto vaikeutuu, kun pitkäaikaisen lainarahan hinta pysyy korkealla, mutta uusista lainoista ei saa hyvää korkoa. Tämä johtaa edelleen uuteen hidastumiseen taloudessa. Osakkeiden näkymä ja tuotto alkaa näyttämään heikkomalta kuin pörssissä ja raha pakenee osakkeista, pörssi romahtaa tai laskee.

Tällä hetkellä en osaa sanoa, koska korot alkavat laskea ja millä aikataululla edellä kuvattu tapahtuu, mutta olen varma, että se tapahtuu tulevaisuudessa. Pörssi on hypessä ja nousee ja hype päättyy aikanaan. Käyn teknistä kauppaa ja tällä hetkellä minulla vaikeaa vain istua omistusteni päällä, koska pörssi tekee uusia huippuja ja moni indeksi ja osake on RSI yli 70% eli yliostetussa tilassa, joka on omissa säännöissäni ohje keventää omistusta, koska suurella todennäköisyydellä 2 kertaa RSI aika pituudella pörssi on merkittävästi alempana ja tunnelma muuttunut.

Minun vaikea olla pörssissä tekemättä mitään. Olen tämän vuoksi sallinut itselleni pelisalkun ja siihen pienen summan rahaa. Sitten maalaan isolla pensselillä salkkuni tavoiteallokaation ja suunnitelman miten siihen suuntaan. En salli isoja muutoksia salkussani. Tämä on toiminut hyvin lukuun ottamatta joitakin impulsiivisia myyntejä ja ostoja. Nyt yksi sellainen on Investor AB. Investor on listani ykköskohde, mutta se on lähtenyt nousemaan paraboloidisesti ja olen odottanut sen Amerikan indeksien hengähdystä. Tämän johdosta olen keventänyt Investoria useaan otteeseen ja saanut sitä hankittua takaisin hiukan alempaa. Mutta useammin käynyt niin, että osto jäänyt tekemättä, osake ei laskenut takaisin ostotasolle vaan jatkanut koilliseen. Ennustan osakkeen laskevan teknisellä analyysilla, vaikka itse osakeanalyysi sanoo kaiken menevän hyvin ja osake nousee. Olen sitä mieltä, että osake on noussut liikaa. Tilanne on johtanut jonkinlaiseen epäuskoon, että olen väärässä ja kerta kerralta olen nostanut myyntieriäni. Olen toiminut samoin Nordnet rahastoissa ja se on toiminut paremmin. Erät voivat olla pienempiä, koska ei ole kaupankäynti kuluja ja voi nostaa eriä vähemmän kerrallaan ja paluu on helpompaa, kun ei tarvitse ottaa kuin tarvittaessa minimierä 15€ virheen myöntämiseksi. Kokonaisuutena minulla ei ole fundamenttiperustetta miksi USA:ssa laskettaisiin tai Investorilla menisi huonosti. Päinvastoin, molemmat pukkaa positiivisempaa uutista kuin odotan ja arvostus on edelleen mielestäni edullinen. Investor on noussut välissä Nordnet salkussa yli 10% osuudelle, joka on minulle jollain tasolla hankalaa. En halua yksittäisen osakkeen painoa kovin merkittäväksi salkussa. Toisaalta Investor on erinomaisesti hajautettu sijoitus ja velattoman investointiyhtiön hyvin hankalaa mennä konkurssiin. Olen toiminut Investorin kohdalla systemaattisesti ja myyntipäätös ei ole ollut impulsiivinen. Makronäkemykseni on ajanut osakenäkemykseni ylitse, vaikka pitäisi olla päinvastoin. Makronäkemyksen toteuttamisen aika on väärä. Ennuste pidemmälle aika välille, kun toiminta on lyhyelle. Investorin pitäisi olla salkkuni tukijalka, on toki sitä edelleen, mutta olisi pitänyt istua ja nauttia kyydistä täydellä painolla. Myynti vaatii minulta samanlaista prosessia kuin ostaminen mitä en ole tällä hetkellä tehnyt.

Pitää jatkossa käyttää tsekkilistaa myynneissä ja luoda sellainen

torstai 15. helmikuuta 2024

Blogin kirjoitustauon vaikutus sijoittamiseen

Sain Pääoma tuloiksi erinomaisen kysymyksen edellisessä artikkelissa, miten blogin kirjoitustauko on vaikuttanut sijoittamiseeni? Kysymys osoittautui lyhyen pohdinnan jälkeen yllättävän vaikeaksi ja ensimmäisenä teki mieleni vastat ei mitenkään mikä ei kuitenkaan ole totuus. Kirjoittaminen jäi pitkälle lapsiperheen kiireisen arjen takia, siihen ei ollut aikaa. Samalla aikaa ei ollut entiseen malliin sijoittamiseen ja rahaa ei jäänyt niin paljon enää sijoituksiin. Siinä joutui tekemään arvotarkastelua mikä on itselle tärkeää.


Käytin siis aikaa enemmän perheeseen ja vähemmän sijoittamiseen. Samalla jouduin priorisoimaan sijoittamistani. Se on ollut opettavaista, Buffettin teesi sijoittaminen on yksinkertaista, mutta vaikeaa on tullut tutuksi. Helposti innostuu aina uudesta mahdollisuudesta ja laittaa turhaan aikaa, energiaa ja ehkä rahaa siihen, kun tärkeämpää olisi keskittyä isoon kuvaan. Olen joka tapauksessa kohtuullisen määrätietoisesti pystynyt ohjaamaan isoa kuvaa pikkuhiljaa kohti tavoitetta. Olen hankkinut säännölliseen indeksiä ja kasvattanut indeksisijoituksiani tasaisesti. Osuus ei ole noussut ihan toivotusti johtuen positiivisesta ongelmasta, että sijoitukseni on pärjännyt varsin hyvin suhteessa useimpiin indekseihin. Olen pystynyt samalla keskittämään salkkuani sijoituksiin, jotka on mielestäni hyviä ja karsimaan salkusta turhia tai vähällä merkityksellä olevia rivejä. Olen parantanut omien sääntöjen noudattamista. Minulla tulee edelleen liikaa impulsiivista toimintaa ja olen tunnistanut sen liittyvän nopeaan ajatteluun. Merkittävimmät muutokset ovat olleet, että olen seurannut uutta strategiaani.

perjantai 19. tammikuuta 2024

Blogin aktivointi ja muutama ajatus

Blogiin ei ole tullut kirjoiteltua vähään aikaan ja tässä sellainen aktivointikirjoitus. Itsellä on jo jonkin aikaa ollut ajatus kirjoittaa vuoden sijoittajan Esa Juntusen alias Omavaraisuushaaste Viisas Sijoittaja kirjasta. Se on tarkoitus tehdä kertaamiseksi ja asioiden laittamiseksi muistiin oppiakseni sijoittajana. Nyt Omavaraisuushaaste blogissa oli ainakin hyvä otsikko: Mitä opin sijoittajana vuonna 2023?. Siinä käsitellään päätöksiä sijoittajana. Viimeisin kirjoitukseni on samanlainen teksti, jossa katson siirtojani. Vuosi on juuri päättynyt ja olisi hyvä hetki tehdä tarkastelu uudelleen.

Samalla tuli luettua edellinen kirjoitus ja se sai aikaan hyvän olon tunnetta, kun siinä kerrotaan Lehdon myynnistä kaksi vuotta sitten ja samoin F-Securen myynnistä ja vieressä blogi palkissa komeilee tieto WithSecurelta toinen tulosvaroitus. Muistan pohtineeni, mikä on virustorjunnan tulevaisuus. Ihmiset odottavat älylaitteissa oman käyttöjärjestelmän riittävän. Samalla PC-laitteissa Microsoft ottaa roolia omassa käyttöjärjestelmässään. Palvelupuolella on toki tarvetta. Omasta mielestäni oli hankala kuvitella suotuisaa myynnin kehitystä lukuun ottamatta yrityspuolta ja sen suhteen F-Securen kilpailukykyä oli hankala arvioida. Lisäksi maininnat Investorista tuntuivat aika onnistuneilta. Olin lisäillyt yhtiötä 175 SEK hintaan ja nyt keventelin 230 SEK paremmalta puolelta. Ali Babassa ja Kamuxissa on taas menty pöpelikköön, mutta niitä ei enää salkusta löydy. Salkkua on tullut siivottua ja oma sijoitusstrategia on kirkastunut, mutta se aikanaan oman kirjoituksen aihe.