Sivut

keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Salkun suorat osakesijoitukset sijat 31-35 ja tapahtumia


Salkkuni tarkastelun tarkastelu jäi hiukan kesken. Tämä johtuu osittain sijoitusteni suuresta määrästä. Tämä ei tarkoita etten olisi niitä miettinyt. Osa sijoituksista on niin pieniä, että niistä ei kannata kulujen vuoksi luopua, mutta ehdottomasti suurin osa on sellaisia joita pidän hyvinä yhtiöinä ja haluan olla mukana. Olen sijoittanut koe position, mutta en ole lähtenyt lisäämään enemmän. Nyt tilanne on hiukan muuttunut koska OP alensi kaupankäynti kulujaan 1% maksimiin kaupasta. Tämä mahdollistaa pienempien erien siivoamisen salkusta. Olen ajatellut siivota salkkuani, koska syklin huipun merkkejä on ilmoilla ja aloitan pikku hiljaa salkun siivoamisen.

Aloitin siivoamisen jo tässä vaiheessa myymällä salkustani Caverionin. Yhtiö on tullut aikanaan salkkuuni irtaantuneena YIT:stä. Osuus jäi pieneksi. Yhtiön liiketoiminta tuntui ihan fiksulta vakaammalta kuin rakennusliiketoiminta. Annoin yhtiön jäädä salkkuuni Herlienien tankatessa yhtiötä. Seuratessani yhtiötä en ole vakuuttunut sen menosta. Se ei ole vakaa osinkokone, kuten oletettu. Tulos heiluu ja en oikein osaa sanoa mihin ollaan menossa. Oletan laskua syklin taittuessa. Itse en löydä perusteita miksi se tuottaisi paremmin kuin indeksi. Panin yhtiön myyntiin ja jätin varat odottelemaan osto paikkoja. Itse asiassa Samalle päivälle tarttui Sampossa pilkki hintaan 41,11€.

Salkkuni 31 suurin sijoitus on Wärtsilä. Yhtiön osuus salkussani on harmittavan pieni. Yhtiö on selvästi laadukas ja sillä osaamista ja hinnoitteluvoimaa alallaan. Se hyötyy globalisaatiosta ja hiilidioksidin vähentämistavoitteista. Se kuin varkain ratsastaa megatrendeillä. Yhtiöllä on vakaata kasvollista omistusta Wallenbergien, Ehnroothien (Fiskars) ja Ingmannien kautta. Se on syklinen ja minulla on ollut vaikeuttaa löytää hyvää ostopaikkaa lisää odotellessani syklin loppua. Kenties pian alkavat yulla ne ostopaikat. Nykyarvostuksella en ole yhtiötä suuresti lisäämässä suurella painolla, mutta en ole kyllä yhtiöstä luopumassakaan. 

maanantai 25. kesäkuuta 2018

Huomioita Internetistä koskien sijoituksiani ja hiukan ajatuksia koroista

Ensimmäisenä huomioin Warren Buffettin haastattelun, jossa hän kertoo, että USA:lla on edessä vielä 4-5 hyvää vuotta taloudellisesti. Näkymät on liike-elämässä hyvät. Buffettin suuria sijoituksia ovat KraftHeinz ja Apple. Korkotaso on edelleen Yhdysvalloissa alhaalla 5% tasoon on matkaa. Huomion arvoisinta Buffettin kommentti, että sijoituksia ei pidä ajatella puolen vuoden tai vuoden näkymillä. Huomion arvoista, että hänen näkemyksensä on selkeästi markkinaennusteita vastaan.

Omavaisuushaaste hankki AT&T salkkuun ja tarkasteli yhtiön tilannetta Suomeksi. Hän kiinnitti kirjoituksessan huomiota velkataakkaan.

Henri Elo puolestaan kirjoitti laatuyhtiöistä. Omana huomiona, että salkkuni suurimmasta päästä olevat sijoitukset löytyivät P/E-luvulla pienimmästä päästä laatuyhtiöt listalta. Elo listasi potentiaalisiin tulevaisuuden laatuyhtiöihin suurella painolla salkussani olevat Lehdon. Tämän lisäksi sieltä löytyi Detection Technology, Scanfil ja Hoivatilat joita minulla on kaikkia salkussani. Mitään mainintaa makrotasosta ei löydy.

Luin juhannuksen aikaan Laatu Guru kirjan loppuun ja aloitin lukemaan Arvo Gurua. Mukavaa settiä löytyy molemmista, mutta kirjaa edetessä aloin miettimään miksi Sampo ei ole yhtiönä tarkasteltu kirjassa. Sampo on yksi Oksaharjun suosikkiosakkeista. Sampo on tällä hetkellä yksi suurimmista sijoituksistani ja se oli oikeastaan varsin mielenkiintoista, koska Nordea oli Arvo Guru-kirjassa esillä useaan otteeseen.

Kuin tilauksesta silmiini sattui Fyysikon osingot blogin analyysi Samposta. Hänellä oli mielestäni erinomainen tarkastelu vakuutusyhtiöistä joista viisi valikoitui jatkoon, Sampo yksi viidestä. Nyt sitten jatkui tarkemmalla tarkastelulla, jossa tultiin johto päätökseen Sampo hiukan aliarvostettu. Minulle uutta tietoa oli tuo varsin alhainen konsensusennuste, itse en seuraa konsensusennusteita, koska analyytikot ovat tunnetusti huonoja ennustajia. Edellä nousi esiin Buffettin poikkeava näkemys konsensukseen. En tiedä onko hän parempi ennustaja, mutta hän onnistunut hyvin löytämään tuottavia yhtiöitä.

Tarkistelin Sampon analyysejä ja silmiini osui ensimmäisenä SalkunRakentajasta tämä analyysi. Syyksi kurssi laskulle annettiin matala korkotaso, joka vaikuttaa vakuutusliiketoiminnan tuottoihin ja vaikeuttaa uudelleen sijoittamista. Muina huomioina Sammon arvostus taseperusteisesti on lähellä viiden vuoden alalaitaa. Poikkeama suositushintaan 53 € on huomattavan suuri.

Esitän itselleni aina sijoituksia tehdessäni kysymyksen paraneeko tulos? Lisäkysymys on miksi? Olen lisännyt sijoituksiani Sampoon, koska uskon korkojen nousevan seuraavan 3-5 vuoden aikana ja korko vaikuttaa huomattavalla momentilla tulokseen. Sampo maksaa suuren osan tuloksesta osinkoina ja yhtiö on jälkisyklinen, joten saan sitten aikaan hyvät osinkorahat käyttöön osakemarkkinoiden sukelluksessa. Olen päätynyt Elon kirjoituksessa esitettyyn päätelmään eli Sampo on alhaisesti arvostettu laatuyhtiö.

Sampon kohdalla tehdään mielestäni virhepäätelmiä korkotasosta, jonka ajatellaan pysyvän nykyisellä alhaisella tasolla EKP:n kommenttien vuoksi. Mikään ei nykyisellään estä Sampoa sijoittamasta korkorahojaan USA:n korkosijoituksiin. Samoin korot Englannissa on jo lähteneet nousuun. Lisäksi merkittävä osa yhtiön liiketoiminnoista on Euroalueen ulkopuolella Ruotsissa ja Tanskassa. Näiden maiden korot voivat poiketa EKP:n tasosta. Tanska on pitänyt korkoja pisimpään negatiivisina. Tämä ei tarkoita, että ne nousivat ensimmäisenä. Italian korot esimerkkinä on lähteneet jo selvään nousuun. EKP:n ostoohjelman lopetus jo nostaa korkoja, koska ostajia ei ole entiseen malliin.

Samoin päättely ei ota huomioon sitä, että korot ennakoivat tulevia tapahtumia. Ne lähtevät nousuun ennekuin EKP nostaa korkojaan. LähiTapiolan Hannu Nummiaro sanoo sen tapahtuvan noin 9 kuukautta ennen koron nostoja. OP:n Reijo Heiskanen vuoden alussa. Jos Heiskasen ennuste pitää paikkansa ja pörssi tyypillisesti ennustaa puolivuotta eteenpäin, alkaa olla h-hetki ostaa Sampoa. Nordean siirto Suomeen tulee eräänlaisena bonuksena, mikäli se parantaa tulosta toivotusti niin sillä huomattava vaikutus Nordean tulokseen ja Sammon saamiin osinkoihin.

Osa syynä Sampon laskuun pidän riskilisien kasvua. Italian vaalien vuoksi korot nousivat huomattavasti ja samalla Euroopan pankkisektori laski huomattavasti. Samoin Ruotsin asuntomarkkinoita hermoillaan. Ruotsin tilanne voi johtaa parhaassa tapauksessa Riksbankenin koron nostoihin, joka Sampolle hyvä asia tapahtuessaan maltillista tahtia. Italian tilanne voi heiluttaa koko Eurooppaa., mutta luotan tietyllä tapaa Sampoon laatuyhtiönä. Se pitää riskejään maltillisena.

Pankkien vakaavaraisuus vaatimukset ovat johtaneet mielestäni mielenkiintoiseen kehitykseen. Pankit pelaavat niin sanotusti varman päälle ja välttelevät tiettyjä riskisijoituksia ja niiden tase on vahva. Tämä on johtanut tilanteeseen, että osalla rahan tarvitsijoista lainahanat ovat kiinni ja rahoitus hoidetaan vaihtoehtoisia reittejä. Vaihtoehtoiset reitit ovat kulutusluotot, vertaislainat ja taloyhtiölainat. Velkaantumistilanteesta olla huolissaan ja ongelmia tulee sinne missä maksukyky ei riitä. Korkojen nousu pariin prosenttiin pitäisi olla suurella osalla hallittavissa. Ongelmat tulevat siellä missä kantavat hartiat eivät ole leveät tai maksajia oletettua vähemmän. Italiaa takaamassa on ainakin tällä hetkellä leveämmät hartiat kuin pelkkä Italia. Euro ero on toki mahdollisia jolloin hartiat kapenevat. Sektorina arvoitus on kuitenkin kulutusluotot ja vertaislainat. Kenelläkään ei varmasti ole käsitystä kuinka monta erillistä lainaa yksittäisillä henkilöillä voi olla ja kuinka monella yrityksellä on vastaavia. Tässä toki kantavat hartiat on aiempaa leveämmät sillä niitä on antaneet yksittäiset ihmiset. Jossain vaiheessa yksityisten kiinnostus lainoihin voi vähetä ja tulla vertaislaina run eli sijoittajat vetävät rahojaan poissa mikäli pystyvät. Siinä vaiheessa lainaotossa voi loppua kierrokset tai korot mennä nopeasti kestämättömiksi. Sampon ja Nordean riskit ovat mielestäni sitten suurimmat taloyhtiölainoissa. Tämä voi heijastua taloyhtiöt lainoihin, jota kautta Nordea ja Sampo kärsivät. Uskon suurten finanssitalojen olevan kriisissä vahvoilla, vertaislainaajia voidaan päästää kaaatumaan. Toiseksi osa vertaislaanaajista ei ole pörssissä, kun taas pörssissä olevilla pankeilla on aina mahdollista tehdä osakeanti. Kaikilla vertaislainapalveluilla osakeannin järjestäminen ja onnistuminen ei ole niin helppoa, kuten GF Moneystä esimerkkinä näimme.

Niin kauan kujin vertaislainoissa on kovaa kilpailua, kuten nämä vertailut kertovat, minusta ei ole huolta. Toiseksi näen tälle toiminalle tarvetta ja se erittäin tehokas rahoitus muoto. Siinä on ihmistyö useissa tapauksissa minimoitu ja lainanantajat ja -tarvitsijat saatu kohtaamaan. Näen näille luotille tarpeen jatkossa ja uskon siellä sektorilla aikanaan löytyvän voittajat.

Yhteenveto

Loppuyhteenvetona totean, että en näe suuria mustia pilviä tällä hetkellä markkinoilla. Kauppasota voi vaikuttaa negatiivisesti talouden kehitykseen, mutta se ei välttämättä johda lainaongelmiin. Hartiat ovat lainamarkkinoilla leventyneet ja toiminta kehittynyt. Heikoin osa kärsii ja minä en usko sen sijaitsevan välttämättä pohjoismaisilla markkinoilla. Enemmän ongelmat kohdistuvat Etelä-Eurooppaan ja vertaislaina markkinoille. Vertaislainauksessa löytyi lyhyellä etsinnällä palveluita joita ei suositeltu. Itsellä huomiota on herättänyt Norjalaisten rynnistys vertaislainamarkkinoilla ja liikeketjuilla mm. Gigantti, XXL ja Power muutamia mainitakseni.

Vertailainamarkkinat kiristävät kilpailua, parantavat vertailtavuutta ja vaikeuttaa Nordean toimintaympäristöä ja Sampon tilannetta lainamarkknoilla. Korot ovat jo osin nousussa ja voivat alkaa nousta varsin pian etupainotteisesti, jonka seurauksena Sampon tulos voi kohta alkaa nousta ja vaikea korkotilanne alkaa väistyä. Sampo on edullisesti hinnoiteltu suhteessa omaan pääomaan ja yhtiön laatu huomioiden erittäin halpa. Kassavirran diskonttauksella yhtiö on aliarvostettu.

Usealla USA sijoituksellani on aika kova velkataakka. KraftHeinz, General Mills, AT&T:llä, Omega Health Care Investorssilla ja CVS:lläkaikilla on huomattavan paljon velkaa. Yrityksillä on pitkä historia, joten en ole hirveän huolissani, mutta kiristyvä korkoympäristö vaikeuttaa toimintaympäristöä. Toisaalta korot ovat edelleen alhaalla, joten velkaa on nyt kannattavaa ottaa eikä odotella korkeampia korkoja.

Disclaimer: Kirjoitus on kirjoittajan omia muistiinpanoja sijoituspäiväkirjaan huomioiksi. Omistan kirjoituksessa mainituista yhtiöistä Lehtoa, Detection Technologya, Scanfilia, Hoivatiloja, AT&T:tä, KraftHeinzia, Omega Health Care Investorssia, General Millssiä, CVS:ää ja Sampoa.

maanantai 18. kesäkuuta 2018

Salkun tuotto toukokuussa 2018

Salkun tuotto toukokuussa 1,19%:ttia . Kaupankäyntikuluni kohosivat tasolle 138,18 €. Kulut olivat 0,81% kaupankäyntivolyymista (17122,16€) ja 2,73% lisätystä pääomasta (5070,10€). Luvuista näkyy salkun muokkaus. Tein pieniä kevennyksiä syklisissä yhtiöissä ja toiseksi ostelin Sampoa, joka hyötyy korkojen noususta ja lasketteli erityisesti valtion kevennellessä. EKP tiedotti rahapolitiikan olevan yhä kevyttä. Osto-ohjelman lopetus näkyy kuitenkin osassa korkoja ja tilanne alkaa normalisoitua.

Osinkoja kertyi 1213,41 €. Osinkoja tuli 160,03% enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Olen panostanut vahvasti edellisenä vuonna osinkoihin tälle vuodelle, koska olen odottanut, että vuoden alun jälkeen tulee ostopaikkoja, kuten kävikin. Osakkeiden näkymät eivät ole huonot, mutta kohoavat korot ja inflaatio vaikeuttavat yritysten toiminta ympäristöä. Kuten esimerkkinä aiemmin mainituista Sampon myynneistä näemme, että institutionaaliset sijoittajat siirtävät rahaa poissa osakkeista korkojen noustua.

Olen aiempina kuukausina hiukan ihmetellyt euron vahvuutta aiemmassa kirjoituksessa ennakoimat PIGS-maat ovat alkaneet jälleen nousta tapetille. Nyt euro on sitten heikentynyt useita valuuttoja vastaan, joka ihan positiivisesti näkynyt salkkuni kehityksessä. Pyrin jonkin verran keräilemään käteisvaroja mahdollista heiluntaa varten ja jatkan osinkojen kasvattamista. Mielestäni on liian aikaista siirtyä korkoihin.

Edellinen tuottokatsaus: Salkun tuotto huhtikuussa 2018


*-merkityt ovat affliate linkkejä joista kirjoittaja voi saada komissiota.

tiistai 12. kesäkuuta 2018

Mycronic sisäpiiriostot

Muistiin itselle seuraava huomio, Mycronicin sisäpiiri on ostellut runsaasti.

4.6.2018 Carl Frazen osti 1000 osaketta
4.6.2018 Anette Mullis osti 1000 osaketta
5.6.2018 Martin Pettersson osti 1000 osaketta
7.6.2018 Charlott Samuelsson osti 990 osaketta
7.6.2018 Niklas Ebling osti 1000 osaketta
7.6.2018 August Wingårdh osti 1100 osaketta
7.6.2018 Lena Båvegård osti 1000 osaketta
8.6.2018 Thomas Stetter osti 1000 osaketta
11.6.2018 Lena Olving osti 2000 osaketta

En ole selvittänyt ovatko nämä jotain osakepalkkiojärjestelmää. Samuelsson, Ebling ja Franzen ovat ostelleet kuitenkin helmikuussakin. Toimitusjohtaja Lena Olving ostaa säännöllisesti aina hiljaisen kauden aikana lisää. Helmikuussa on muita sisäpiiri ostoja, joten ei tämä ihan osakepalkkio-ohjelmaankaan täsmää.

Disclaimer: Tämä ei ole tarkoitettu sijoitussuositukseksi vaan kirjoittajan oma muistiinpano sijoituspäiväkirjaan sijoituksistaan. Kirjoittaja omistaa Mycronicin osakkeita.

Lähde: http://www.mycronic.com/investors/share/insiders/

tiistai 5. kesäkuuta 2018

Taaleri esillä mediassa

Taaleri on salkussani suurella painolla ja tämän johdosta poimin mediasta muutaman huomion yhtiöstä muistiin. Pörssikirjailija, kolumnisti Henri Elo kirjoitti yhtiöstään jutun blogissaan.

 Omat huomiot jutusta: Markkina-arvo 260 miljonaa kurssi tasolla 9,80-9,90€ ja osien summa 360 miljoonaa. Tämä ei siis tarkoita taseen omaa pääomaa vaan Inderesin arvioita nykyisestä arvosta. Jos markkina-arvo nousee osien summaan tämä tarkoittaa 38% nousua. Jos ajatellaan Taalerin arvoksi maltillisesti 0,8*osien summa mikä varsin tyypillistä sijoitusyhtiöille niin markkina-arvoksi saataisiin 288 miljoonaa ja nousu potentiaaliksi 10%. Tämä tarkoittaa kurssia 10,80-10,90€.

EVLI on aloittanut Taalerin seurannan ja antoi suositukseksi osta. Tavoite hinta Taalerille on 11 euroa eli vähän yli 10% nousuvara.

Taalerin viimeisimpiä tiedotteita:

27.4.2018 Taaleri tiedotti kasvattaneensa omistustaan Fellow Financessa 7,3% omistuksen noustessa 45,7%:tiin.

3.5.2018 Taaleri tiedotti ostaneensa robottivarainhoitaja Everestin.

9.5.2018 Taaleri kertoi kirjaavansa 2,5 miljonan tappion geotermisestä hankkeesta Saksassa.

22.5.2018 Garantia kertoi ostaneensa Suomen vuokravastuu Oy:n

31.5..2018 sai sopimuksen taloudellisen neuvonannon sopimuksesta Keilaniemeen. Kyseessä on uusi rahoitusmaali Suomen kiinteistömarkkinoille, joka on jo käytössä muissa pohjoismaissa.

Omat huomiot: Osien summaan on tullut uusia yhtiötä ja liiketoimintaa, jotka mahdollistavat liikevaihdon kasvun Taalerille. Elon kirjoitus ja EVLI:n seuranta saanee lisää vaihtoa ja kiinnostusta Taaleriin. Katselemalla vähän pidemmälle kuin seuraava H1 raportti tilanne näyttää ihan positiiviselta, vaikka EVLI pientä laskua kannattavuuteen odottaa.

Discalimer: Omistan Taaleria. Kirjoitustani ei pidä tulkita sijoitussuositukseksi vaan se oma sijoituspäiväkirja merkintä ja huomioiden kirjaaminen muistiin.

maanantai 4. kesäkuuta 2018

Miten meni Nordnetin 1 € osinkokampanja?

Aiemmin tein suunnitelman Nordnetin* 1€ kampajaan. Nyt tarkoituksena seurata miten suoriuduin.

En pystynyt järkevästi toteuttamaan alkuperäistä myyntisuunnitelmaani, koska myynnit olivat normaalihintaisia. Tämän jälkeen muutin suunnitelmaani, jossa listasin myynti ehdokkaiksi Koneen ja Konecranesin. Myin näistä Konecranesia ja Kone jäi myymättä. Osakepainoni nousi hiukan, mutta katson pysyneeni suunnitelmassani hyvin. Rahoitin pääosan kaupoista Konecranesin myyneillä. Nousin tässä kuussa tasolle kaksi Nordnetin* hinnastossa, joten tulevan kuun kaupat 5€ toimiksianto kotimaisissa kaupoissa. Myyntiä voi olla kannattavaa odottaa hetki.

Lisäksi kirjoitin ostoissa 2 seuraavasti: ” Tämän lisäksi ostan Exel Composites yhtiötä, joka yli myyty. Myyn myöhemmin pienentäen positioni yhtiössä, mikäli yli myydystä tilasta noustaan. Hankinnat on tarkoitus rahoittaa näillä myyneillä.”

Myynti jäi tekemättä, mutta ostin yhtiötä erän ja jään odottelemaan nousua. Tältäkin osin mennään suunnitelmassa.

Suunnitelman osan 1 ostot:

1. Technopolis

Ostin Technopolista erän. Yhtiö nousi huomattavan nopeasti 3,72€ hintaan 3,94$, jossa päätin hiukan keventää. Positio meni kevyeksi ja ostin takaisin hintaan 3,87€ pienen erän. Teknisesti näytti, että yhtiö ei jaksa läpi 200 päivän liukuvasta keskiarvosta. Täydennän mahdollisesti positiotani myöhemmin.