Sivut

perjantai 3. lokakuuta 2014

Onko osakemarkkinoilla kupla?

Omat ostoni ovat jääneet viime aikoina vähäisiksi. Osa syynä on korkeahko arvostus taso, mielestäni markkinoilta on hankala löytää kohtuullisen hintaista ostamista. Tällä hetkellä minua eniten kiinnostusta herättäneet sijoitukset ovat Nokian Renkaat ja YIT. Molemmilla on korkea Venäjäriski ja oman näkemykseni mukaan tilanne Venäjällä ei ole näillä näkymin helpottamassa päinvastoin uusia pakotteita tulee molemmin puolin jatkuvasti. Huolestuttavinta on mielestäni nyt Putin uusimmat kaavailut laki muutoksista, jotka mahdollistaisivat omaisuuden siirtämisen valtiolle. Erityisesti Nokian renkailla tämä on uhka, koska merkittävä osa sen tuotantokapasiteetista on Venäjällä.

Idea kirjoitukselleni tuli Arvo Paperin vasta ilmestyneestä Sijoitusoppaasta, jossa oli mainittu osaketärppejä osakepoimijoille. Pääosa yhtiöistä liikkui yli 20 P/E-luvulla, jota pidetään yleisesti sijoituskirjallisuudessa kalliina arvostuksena. Toki tähän vaikuttaa muut mittarit, kuten korkotaso, velkaantuneisuus, kasvu yms. Siitä huolimatta taso on mielestäni korkea. Korot eivät tule pysymään ikuisesti poikkeuksellisen alhaisella tasolla. Riskilisät ovat alhaalla sekä osake- että lainamarkkinoilla. Suunnalla ei kohta ole vaihtoehtoja ainoat suunnat ovat ylös ja ne vahvistavat toinen toistaan ja korreloivat käänteisesti osakemarkkinoiden kanssa.

Tehokkaiden markkinoiden teorian mukaan kuplia ei voi syntyä vaan markkinat hinnoittelevat osakkeet aina oikein. Kuplia muodostuu oikeastaan behavioristien mukaan järjettömästä innostuksesta, jollaiseksi voi ajatella esimerkkinä teknologiakupla, jossa teknologia osakkeiden hinnat kohosivat pilviin. Kupla ajattelu perustuu pitkälle siihen, että markkinoilla esiintyy aaltoliikettä innostuneisuudesta pessimismiin. Omasta mielestäni nämä ovat todellisia ilmiöitä. Suurimman vaikutuksen itseeni on tehnyt Kontratievin sykli, josta myöhemmin lisää omana juttunaan.

Olemmeko sitten nyt kuplassa? Seppo Saario on kirjassaan Miten sijoitan pörssi osakkeisiin tehnyt varsin hyvän setin kysymyksiä, onko oikea aika ostaa vai myydä osakkeita.

Arvopaperi markkinoita koskevia kysymyksiä:

Mikä on osakkeille maksettujen osinkojen keskimääräinen tuotto?

Vastaus: 5,16% Shillelrin S&P500 mukaan, ei hälyyttävä taso.

Toteuttavatko pörssi yhtiöt runsaasti osakeanteja?

Ei erityistä innokkuutta, huomiona, että kiinteistösektorille toteutettu osakeanteja ja ämän lisäksi tullut uusia yhtiöitä ja rahastoja.

Onko pörssi indeksi ollu nousussa jo vuosia?

Kyllä.

Onko pörssi nousu hidastunut?

Kyllä.

Onko pohja selvästi edellisen pohjan yläpuolella?

Kyllä.

Ovatko enää muutamat osakkeet nousussa enää? Onko enemmistön osakkeista nousuvauhti pysähtynyt?

Kyllä
Joko huippu on sivuutettu? Jäikö viimeisin kurssi huippu edellisen alapuolelle?

Siinä ja siinä, OMXH25 koputellut kolme kertaa 3000 rajaa, S&P500 kaksi kertaa 2000 rajaa.

Muut merkit eivät täyty mm. raha markkinoiden osalta, inflaatio ei ole nousussa ja korot eivät ole nousussa. Markkina hypen merkkejä on kuitenkin ilmoilla. Kurssit ovat saavuttaneet uusia huippuja, rahastoissa on ennätysmäärä rahaa.

Erityistä huomiota on kiinnittänyt asunto ja kiinteistö sijoittaminen. Esimerkkinä elokuun Arvo paperissa on juttu Reality Income ja Reit sijoittamisesta. pari sivua myöhemmin puhutaan hoivakiinteistö rahastoista. Vuokra-asunto rahastoja tullut runsaasti ja REIT rahastot on suosittuja blogeissa ja keskustelupalstoilla.

Alla on esitetty kuva kuplan synnystä. Lähde: http://www.ritholtz.com, tekijä Jean-Paul Rodrigue, Dept. of Global Studies & Geography, Hofstra University
















En näe tällä hetkellä kuplaa, mutta laskumarkkina on mahdollinen. Ollaan ehkä enemmän lähdössä alkukiihdytyksen jälkeiseen bull trapiin. Instituutiot ovat kiinnostuneet kiinteistöistä. Palaan aiheeeseen Kontratieffin syklin näkökulmasta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti