Sivut

tiistai 25. syyskuuta 2018

Salkun suorat osakesijoitukset sijat 46-50

Jatkan salkku tarkastelua, tarkoituksena siivota salkkua näin syklin ollessa lähellä loppuhuipennustaan.

Sijalla 46 sijoituksissani on Restaurant Brands International. Ostin yhtiötä ns. kokeiluposition. Yhtiö omistaa 23000 pikaruokapaikkaa Amerikassa ja sen brändeja on Burger King, Tim Hortons ja Popeyes Louisiana Kitchen. Yhtiö on melkoisen velkainen ja korkojen nousu ilmeisesti nostanut pelot pintaan yhtiön osalta. P/E on alhainen, ROE 38% ja kasvu kovaa EPS:sissä. PEG-luku on 0,25. Yhtiön osinko on yli 3% ja korkeampi kuin S&P500 keskimäärin. Berskhire Hathaway iskiessä kiinni yhtiöön rohkaistun itsekin sijoittamaan Nordnetin osinkorahat yhtiöön. Yhtiön Altman Score on riskitasoilla ja tätä kautta voidaan pitää riskisijoituksena. Jenkkien kasvava terveystietoisuus pelaa tätä pikaruokaa vastaan. Mutta yhtiön marginaalit näyttävät olevan kunnossa, joten ihan hyvältä tämä näyttää.

Elisa on salkussani sijalla 47 ja sitä olen ostanut vain edellisen yhtiön tapaan kokeiluposition. Yhtiön arvostusta on moitittu kalliiksi ja se on maksanut tuloksensa lähes kokonaan ulos osinkoina. Osinko on ollut muhkea ja yhtiön toiminta vakaata. Yhtiö tuntuu hyvin mukautuvan nopeasti muuttuvaan tietoliikenne maailmaan ja on vahva omalla alueellaan. Olisin toivonut aikanaan ostavani enemmän yhtiötä. Nyt osto hinnat on karanneet, mutta osingot ovat hyvät tässä korkotilanteessa.

Olvi on toinen Elisan kanssa yhtä aikaa salkkuun tullut osake. Ostin kokeiluposition ja yhtiö on aina tuntunut hiukan hintavalta, mutta laadukkaalta yhtiöltä. Minun on ollut vähän hankaluuksia verrata arvioida sen kilpailukykyä suhteessa jättiläisiin, kuten Coca Cola ja Pepsi. Toisaalta pienpanimoissa on hypeä joka polkee hintaa. Olvi hyvin selvinnyt puristuksessa ja Oksaharju mainostaa laatuyhtiönä. Ostelin ihan pienen siivun yhtiötä juuri lisää. Enää yhtiössä ei ole Angry Bird hypeä, jonka johdosta myynti loikkasi aikanaan. Yhtiö on hyvin suoriutunut muutoksiin markkinoillaan. Tällä hetkellä yhtiö alkaa olemaan kiinnostavasti hinnoiteltu. Saatan lisätä yhtiötä lisää.

Outotec on salkussani pienellä painolla. Viimeaikainen meno on ollut aika taaperrusta ja Teräsvasaran tulo johtoon oli tervetullut liike. Kaivosmarkkinat näyttävät edelleen vaikeilta, mutta sähkö on tulossa autoiluun joka asettaa painetta kaivossektorin kysyntään jatkossa. Outotecillä voi hyvin olla tulevaisuuden tekniikoita ja saatan pidellä tämän pienen position. Toisaalta en vielä ole huomannut merkkejä tulosparannuksesta. Saatan keventää yhtiötä myyden OP:n salkusta osakkeeni poissa, Nordnet salkussa osuus niin pieni ettei nykyhinnoilla ja kauppa tasolla kannata myydä. Yhtiö on ollut yksi heikoista sijoituksistani siitä huolimatta, että salkuissani tällä hetkellä plussalla. Tappioita on kerätty repullinen.

Konecranes on jäänyt salkkuuni pienelle painolle. Olen useaan otteeseen katsellut samaan aikaan Cargotecia ja Konecranesia. pariin otteeseen valinta on osunut Cargoteciin ja Konecranes on jäänyt pienelle painolle. Molemilla on mielestäni hyvää automatisoitua varastointitekniikkaa jolle voi povata mukavaa kasvua tulevaisuudessa. Toisaalta kauppasota ja protektionismi muodostaa tähän yhtiöön uhan. Terex-kauppa saa yhtiölle uutta kasvualustaa ja tilaus kanta on hyvä. Tilanne vaikuttaa hyvältä ja saatan tätä jopa lisäillä. Pidän yhtiötä hyvänä.     

Sijoilta 46-50 ei suuresti löytynyt vähennettävää. Outotecin kohdalla tilannetta on hankala arvioida. Yhtiössä ei enää ole pessimismiä vaan tulevaisuuden odotusta. Miten ne lunastetaan jää nähtäväksi. Mietin kovasti ainakin toisesta salkusta pikku possan siirtämistä paremmin osinkoja maksaviin yrityksiin.

Aiemmat tarkastelut:
Salkun viisi suurinta osakesijoitusta 16.6.2017
Salkun osakesijoitukset sijaan 12 asti
Salkun 13-20 suurimmat osakesijoitukset 1.11.2017
Salkun 21-25 suurimmat osakesijoitukset
Salkun suorat osakesijoitukset sijat 26-30
Salkun suorat osakesijoitukset sijat 31-35 ja tapahtumia
Salkun suorat osakesijoitukset sijat 36-40

perjantai 21. syyskuuta 2018

Salkun suorat osakesijoitukset sijat 41-45

Lisäsin kesän aikana Exel Compositesia. Yhtiö on ollut Random Walkerin pitkäaikainen suosikki ja itse en ole ollut yhtä vakuuttunut yhtiöstä. Sellainen Exel pettää aina olo on tullut yhtiöstä. Näitä hyviä analyysejä yhtiöstä löytyy mm. täältä ja täältä. Minulla on tiedossa, että uusien teknologioiden läpilyöminen vie aikaa yllättävän pitkästi. Vaikka parempi teknologia on olemassa, mutta sitä ei haluta käyttää, koska pelätään ja halutaan turvautua vanhaan. Komposiitit ovat lyöneet läpi mm. urheiluvälineissä jääkiekko ja salibandymailat. Jossakin vaiheessa kehitys siirtyy muualle. Kesän aikana tilauskanta ja pörssikurssi näyttivät kehittyvän yhtiöllä kovasti eri suuntaan ja ajattelin ostaa yhtiötä siivun. En edelleenkään oikein tunne tilannetta yhtiön kanssa helpoksi ja jään odottelemaan mitä tuleman pitää. Epäilen kovasti, että markkinamyrskyssä saattaa myyntinappula olla herkässä tämän yhtiön kohdalla. Tulosraportin tullessa voi tämän kyydissä olla mukavaakin. Tosin tappiollisen yrityksen osto Yhdysvalloista ei oikein lupaa hyvää. Olen useamman suomalaisen yrityksen kohdalla Amerikan seikkailut eivät ole päättyneet mitenkään ruusuisesti.

Scanfil on ollut salkussani pitkään ja siitä on irronut ja ostettu poissa Sievi Capital. Ostin yhtiön perinteiseksi arvosijoitukseksi alhaisella P/E:llä ja P/B:llä. Yhtiö on jakanut tasaisesti osinkoa ja lisänä mainittu bonus. Hintakin on alkanut pikku hiljaa kivuta ylöspäin ja pientä kasvua ollut mukana. Takaset ovat miellyttävä tarkka kirstun vartija, mutta Sievi Capitalissa saatiin pieni tahra kilpeen. Ostotarjous ei mennyt ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ja harmittaa erityisesti nyt, kun iLog arvo alkaa realisoitua. Jatkan kuitenkin Scanfiln holdailua. Välillä on käynyt mielessä ostella lisää, mutta Sievi Capital vähän raksuttelee takaraivossa. Onko Takaset kuitenkaan osakkeenomistajan asialla vai omalla asialla? No salkussa yhtiö pysyy.

Telia on salkussani sijalla 43. Teliaakin voi luonnehtia arvosijoitukseksi. Se on halpa vaikkapa verrattuna Elisaan ja siksi olen sitä enemmän salkkuuni ostanut. Halpuuteensa on syynsä, nyt seikkailtu kaukomailla ja haaskattu rahaa. Pariin kymmeneen vuoteen mahtuu yhtiön seikkailut Saksassa ja ilman osto sieltä. Nyt näyttää joka tapauksessa suunta paremmalta, kupruja on korjattu ja suunta järkevään, joten katsellaan mitä tulee ja hyvää osinkoa kertyy. En pidä Telia kuitenkaan hyvänä yhtiönä kilpailijoista löytyy parempia. Minusta edellytykset tuloksen parannukselle on olemassa, joten yhtiöllä paikkansa salkussani löytyy.

torstai 20. syyskuuta 2018

Sijoittamisen riskit

Sijoittamisen riski on hyvin yleisesti pidetty samana kuin volatiliteetti tai oikeammin sitä mittaroidaan volatiliteetillä. Tämä on hyvin yleisesti todettu huonoksi mittariksi. Vasta argumenttina usein toimii, että se paras riskin mittari.

Warren Buffettin sanotaan ajattelevan riskistä eri tavalla. Ajattelin ottaa lusikan kauniiseen käteen ja tehdä oman riskiluokituksen tai listan, jossa yksinkertaisesti sijoittamisen riskit.

Riskit suurimmasta pienimpään

1. Monimutkainen sijoitus tuote lävähtää isossa mittakaavassa reisille

Normaalin sijoitustuotteen lasku päättyy nollaan ja maksimitappio on oman sijoitetun pääoman menettäminen eli 100% tappio. Nousu sen sijaan voi olla yli 100% ja joillaki Bear-tuotteella on mahdollista tehdä suurempi tappiko kuin sijoitettu pääoma. Eli on pakko ostaa takaisin suuremmalla summalla kuin aiemmin itse tuotetta ostanut ja /tai maksamaan sitten lainatun tuotteen osinkoja alkuperäiselle omistajalle.

2. Konkurssi

Konkurssi on tapaus, jossa sijoitetun pääoman voi menettää lähes kokonaan. Siitä huolimatta yleensä saa jotain takaisin. Selvitystilassa olevan osakkeen voi yhä myydä yhä pörssissä. Konkurssi voi olla yllättävä, markkinoilta löytyy tilanteista joissa tilanteesta on annettu väärä ylioptimistinen kuva ja kirjanpitoa sävelletty.

3. Vastapuoli riski
Yksi suuri riski mitä ei tule usein ajateltua on vastapuoli riski. Oikeastaan se kuuluu edelliseen kohtaan konkurssi, mutta tulee eri tavalla. Tämä tulee esille rahastoissa ja tietyissä vakuutus tuotteissa ja epäsuorasti replikoiduissa ETF:ssä. Tämä riski totetuu, kun vastapuoli menettää maksukykynsä. Tämä ei ole kovin tavallista, mutta esimerkkinä finanssikriisissä Bear&Stearsin ja Lehman Brothers olivat vastapuolina isossa määrässä erilaisia sijoitustuotteita. Monien sijoitukset kärsivät merkittäviä menetyksiä tämän vuoksi jopa suomalaisissa pankeissa. Harva tulee katsoneeksi esimerkkinä vakuutuskuorissa kuka on vastapuoli ja mitä tapahtuu, jos se menettää maksuvalmiuden. Moni katsoo, että oma pankki ei vaikuta asiaan ja sitten taustalla oikeasti häärii iso Amerikkalainen pankki.

4. Velkojen maksamatta jättäminen

Kohtuullisen suuri riski on yrityksen maksuvalmiuden menetys ja velkojen maksamatta jättäminen. Tämä voi näkyä velkakirjasijoittajalle saamisina ja korot ja maksut eivät tule ajallaan. vastaavasti osakkeelle tämä näkyy helposti tuloksessa, koska luottoluokitus yleensä laskee. Lisäksi liiketoiminnan pyörittäminen voi vaikeutua maksuhäiriömerkintöjen vuoksi.

5. Kauppasota

Kauppasota hidastaa kauppaa ja taloudellista aktiivisuutta ja rahan kiertonopeutta. Yrityksille se voi vaikeuttaa hyödykkeiden saatavuutta ja korottaa hintaa hallitsemattomasti. Sijoittajalle tämä voi aiheuttaa tilanteen, että hyödykettä jonka ennen olisi sijoituksillaan saanut ei enää saa hintojen noustua.

6. Verotus

Verotus voi laskea tuottoa lasketusta ja tavoitellun hyödykkeen saaminen tavoiteltuun hintaa ei välttämättä onnistu määritellyssä ajassa. Verotus voi laskea yritysten tuottoa ja sitä kautta sijoittajan tuottoa.

maanantai 10. syyskuuta 2018

Arvostuksesta, ovatko osakemarkkinat kalliit?

Viimeaikoina mm. Sijoitustiedossa ja Sharevillessä on keskusteltu markkinoiden arvostuksesta. Yhtenä lähtökohtana on ollut indeksisijoittamisesta kirjan tehneen Marko Erolan kommentit Teerenpeleissä tehtyyn haastatteluun. Erola kirjoitti tämän jälkeen artikkelin sijoitustietoon omista ajatuksistaan.

Teerenpeleissä käytiin varsin mehukas keskustelu arvostuksesta ja koron vaikutuksesta arvostukseen. Haluan tähän nyt sitten kirjata itselleni omat ajatukset arvostuksesta ylös. Erola listasi arvostuksen mittariksi CAPE, Tobin Q ja Buffett-indikaattorin. CAPE ja Tobin q on käsitelty englanniksi täällä. Olen samaa mieltä Erolan kanssa, että USA:n markkinat ovat noilla mittareilla korkealle arvostetut. Sijoitin ensimmäisen kerran Vanguard Total Stock Markettiin parhaana pitämääni ETF:ään 2010. Pidin jo silloin markkinoita kalliina. Nyt tuo sijoitus on 173% plussalla plus kahdeksan vuoden osingot. Disclaimer nykyiseen tyyliin ajatteluuni saattaa vaikuttaa onnistunut sijoitus. Tämä ei ole mikään sijoitussuositus vaan totean mahdollisen ajatteluuni vaikuttavan asian. Markkina voi siis mielestäni korkeasta arvostuksesta huolimatta tuottaa ja erityisesti ennätysalhaiset korot tekevät tilanteesta mutkikkaan.

Pyysing toi keskusteluun korkotason ja sitä voidaan huomoioida esimerkkinä niin sanotulla FED:in mallilla. Siinä ohjauskorkoa verrataan P/E-luvun käänteislukuun. No USA:n valtion nyt korko on noin 3% ja Shiller P/E 33, joten 1/P/E=1/33=0,03 eli 3%. Markkinat on tämän perusteella järkevästi arvostettu. FED luvun ennustettavuus on huono, siitä voi lukea vaikka täältä ja muuta kritiikkiä. 

Pyysing edelleen toi esille sijoittamisen dialemman. Mikä on markkinoilla kallista? USA:ssa arvostukset on korkealla ja indeksiin ei ehkä kannata sijoittaa, mutta sieltäkin löytyy maltillisesti arvostettuja yhtiöitä ja toimialoja. Pyysing toi varovasti keskustelua Eurooppaan. Erola taas ihan perustellusti toi esille sen, että USA:n romahduksessa muu maailma romahtaa ”pesuveden mukana”. Tähän itse uskon samoin. USA:n halussa on edelleen suuriosa sijoitusomaisuudesta ja sikäläiset toimijat lyhyeksimyyvät reunamarkkinat laskussa varmasti suurten voittojen toivossa.

Shillerin P/E:n on todettu toimivan useimmilla markkinoilla ennustaen hyvin viittä vuotta pidempiä tuottoja. Nyt sitten ajatellaan, että miten markkinat tuottavat, pitäisi ajatella pitkäjänteisesti välittämättä markkinaheilunnasta niin vaikeaa kuin se onkin. Maailmasta edelleen löytyy markkinoita joiden voi ajatella tuottavan hyvin.

Star Capitalin listalta Venäjän CAPE 6,4 eli tuotto-odotus 15,62% joka on korkeampi kuin Venäjän korko, joka korkea sekin. Venäjältä voi odotella korkeaa tuottoa, jos talous kehittyy normaalisti eikä poliittiset riskit aiheuta halaa talouteen. Toisena poiminta Kiina CAPE 16,4 ei ole alhainen, mutta 7,4 P/E on erittäin alhainen samoin P/B 0,9 on siis alle kirja-arvon. Kiina on suorittanut viimeiset vuodet hyvin. Vastaavasti Venäjä on tuottanut huonosti. No nyt, jos Venäjä alkaa viiteen vuoteen suorittaa hyvin niin tuotot on hulppeat. Vastaavasti, jos Kiinan hyvä suorittaminen jatkuu on siellä mehukkaita tuottoja ehkä alle viiden vuoden. Muina poimintoina Puola ja Etelä-Korea joilla menee aika hyvin ja ovat ehkä epävakaan maan läheisyydessä. Tällä sijoitustiedon Daytraderin poimintoja aiheesta.

keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Salkun tuotto elokuussa 2018


Salkun tuotto elokuussa 1,45%:ttia . Kaupankäyntikuluni kohosivat tasolle 24,63€. Kulut olivat 1,52% kaupankäyntivolyymista (1607,19€) ja 1,75% lisätystä pääomasta (1258,17€). OP:n alennettua hintoja suuren osan kaupn käynnistä siirryttyä sinne kulujen taso on tippunut.

Osinkoja kertyi 362,67 €. Osinkoja tuli 85,95% enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Olen panostanut vahvasti edellisenä vuonna osinkoihin tälle vuodelle, koska olen odottanut, että vuoden alun jälkeen tulee ostopaikkoja, kuten kävikin. Osakkeiden näkymät eivät ole huonot, mutta kohoavat korot ja inflaatio vaikeuttavat yritysten toiminta ympäristöä. Tuloskausi on ollut aika vaisu tähän mennessä ja hiukan olen varovaisemmin liikkeellä.

Technopoliksesta tuli ostotarjous hintaan 4,65€. yhtiö on salkussani kohtuullisella painolla ja sieltä irtoaa kohtuullisesti sijoitettavaa. Ostotarjouksen noin 14% preemio ei ole kovin huikea, mutta kyllähän tuo reilun vuoden tuotot tuo kerralla.  


Edellinen tarkastelu: Salkun tuotto heinäkuussa 2018