keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Salkun suorat osakesijoitukset sijat 31-35 ja tapahtumia


Salkkuni tarkastelun tarkastelu jäi hiukan kesken. Tämä johtuu osittain sijoitusteni suuresta määrästä. Tämä ei tarkoita etten olisi niitä miettinyt. Osa sijoituksista on niin pieniä, että niistä ei kannata kulujen vuoksi luopua, mutta ehdottomasti suurin osa on sellaisia joita pidän hyvinä yhtiöinä ja haluan olla mukana. Olen sijoittanut koe position, mutta en ole lähtenyt lisäämään enemmän. Nyt tilanne on hiukan muuttunut koska OP alensi kaupankäynti kulujaan 1% maksimiin kaupasta. Tämä mahdollistaa pienempien erien siivoamisen salkusta. Olen ajatellut siivota salkkuani, koska syklin huipun merkkejä on ilmoilla ja aloitan pikku hiljaa salkun siivoamisen.

Aloitin siivoamisen jo tässä vaiheessa myymällä salkustani Caverionin. Yhtiö on tullut aikanaan salkkuuni irtaantuneena YIT:stä. Osuus jäi pieneksi. Yhtiön liiketoiminta tuntui ihan fiksulta vakaammalta kuin rakennusliiketoiminta. Annoin yhtiön jäädä salkkuuni Herlienien tankatessa yhtiötä. Seuratessani yhtiötä en ole vakuuttunut sen menosta. Se ei ole vakaa osinkokone, kuten oletettu. Tulos heiluu ja en oikein osaa sanoa mihin ollaan menossa. Oletan laskua syklin taittuessa. Itse en löydä perusteita miksi se tuottaisi paremmin kuin indeksi. Panin yhtiön myyntiin ja jätin varat odottelemaan osto paikkoja. Itse asiassa Samalle päivälle tarttui Sampossa pilkki hintaan 41,11€.

Salkkuni 31 suurin sijoitus on Wärtsilä. Yhtiön osuus salkussani on harmittavan pieni. Yhtiö on selvästi laadukas ja sillä osaamista ja hinnoitteluvoimaa alallaan. Se hyötyy globalisaatiosta ja hiilidioksidin vähentämistavoitteista. Se kuin varkain ratsastaa megatrendeillä. Yhtiöllä on vakaata kasvollista omistusta Wallenbergien, Ehnroothien (Fiskars) ja Ingmannien kautta. Se on syklinen ja minulla on ollut vaikeuttaa löytää hyvää ostopaikkaa lisää odotellessani syklin loppua. Kenties pian alkavat yulla ne ostopaikat. Nykyarvostuksella en ole yhtiötä suuresti lisäämässä suurella painolla, mutta en ole kyllä yhtiöstä luopumassakaan. 

Salkkuni 32 suurin sijoitus on Iron Mountain. Vertailin yhtiötä hilajttain Omega Health Care Investorssiin ja minulla ei kirjoitukseen suuresti lisättävää. Annan rautavuoren jauhaa osinkoja itselleni. Olen varovainen REIT yhtiöiden kanssa tällä hetkellä, ne ovat suurella painolla salkussani ja koron nostot voivat iskeä ikävästi niihin. Päättelynä kuitenkin odotan inflaatiota ennen korkojen kovempaa nousua, jossa kiinteä omaisuus yleensä pitää pintansa ja osingot vielä pysyvät korkealla. Sijoittelen osingot sitten pikku hiljaa muualle hyviin kohteisiin.

Salkkuni 33 suurin sijoitus on Siili Solutions. Osallistuin yhtiön antiin ja minua viehättää yhtiössä ajatus satsata työtekijöihin. Työntekijät on tutkitusti paras investointi yritykselle verrattuna koneisiin ja yritysostoihin. Koneet menee vanhaksi, mutta ihminen oppii lisää. Yritysostoista vain pieni osa on kannattavia. Yhtiön kehitys on ollut hyvää ja arvostus kohonnut sitä kautta. Annan Siilin kehittyä ja holdaan salkussa. En ole pitänyt kiirettä lisäämään nykyisellä arvostus tasolla ja markkinatilanteessa.  

sijalla 34 salkussani oleva KraftHeinz Company on kohtuullisen uusi tulokas salkussani. Yhtiön kurssi on lasketellut viimeiset puolivuotta pääsääntöisesti. Tämä on itselleni sellainen Buffett sijoitus, mieshän itse omistaa yhtiötä. Minusta 4% osinko on ihan mukava tällaiselta yhtiöltä nykyisessä korkoympäristöstä. Ostin ns. hyvää yhtiötä jolla hyvät brändit keskinkertaiseen hintaan joka Buffetin sanoin parempi kuin keskinkertaista yhtiötä halpaan hintaan. Yhtiö on velkaantunut, joka hermostuttaa sijoittajat. Sillä on takanaan Buffettiin Berkshire Hathaway jolta löytyy sitten käteistä tarpeen vaatiessa hoitamaan velat. Tällä hetkellä en ole lisäämässä enkä vähentämässä yhtiötä vaan annan osinkojen juosta.   

Sijalla 35 oleva Fiskars on ollut salkussani jo pitkään. Se on eurooppalaisia osinkoaristokraatteja jolla takana pitkä osinkojen korotus putki. Yhtiöllä paljon omaisuutta joka ei näy suoraan yhtiön taseessa tai ole sinne oikein arvostettu. Sen sanottiin myyneen Wärtsilä omistuksen, mutta se palannut osittain takaisin yhtiölle. En tiedä onko Fiskarssin viimeiset hankinnat hyviä ja johto hyvä, joten olen pysytellyt asemissa omistukseni kanssa. Osinkoa se on edelleen jauhanut mukavasti. Tällä arvostustasolla yhtiö pysyy holdissa.

Sijoilla 31-35 olevista osakkeista en ole halukas luopumaan enkä keventämään omistustani. Pidän kaikkia yhtiöitä kohtuullisen varmoina osingon maksajina heikommassakin taloustilanteessa. Ne tuovat kassavirtaa salkkuuni.

Aikaisemmat tarkastelut:
Salkun viisi suurinta osakesijoitusta 16.6.2017
Salkun osakesijoitukset sijaan 12 asti
Salkun 13-20 suurimmat osakesijoitukset 1.11.2017
Salkun 21-25 suurimmat osakesijoitukset
Salkun suorat osakesijoitukset sijat 26-30

2 kommenttia:

  1. Noniin hyvä tsekkiläiselle pikavippisivulle pääsit, että mainostaisit myös heitä ilmaiseksi =DD

    VastaaPoista
  2. Joo näitä näyttää väliin tulevan. Poistellaan. Osasta ei valitettvasti tiedä haluavatko oikeasti yhteistyötä.

    VastaaPoista