sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Salkun viisi suurinta osakesijoitusta 16.6.2017

Käyn tässä kirjoituksessa läpi salkkuni suurimmat yksittäiset osakesijoitukset. Mukana ovat siis vain osakkeet, vaikka minulla löytyy suurempia sijoituksia osake ETF:istä. Ne käsitelty aiemmissa kirjoituksissani Salkun viisi suurinta ETF sijoitusta 12.2.2017 ja Salkunkorkosijoitusten tarkastelua 27.1.2017.

Salkkuni suurin yksittäinen osakesijoitus on Wells Fargo. Edellissä tarkastelussa totesin, että olen valmis ostamaan yhtiötä, jos korot lähtevät nousuun. Näin on käynyt. Wells Fargolla on kohtuullinen arvostus ja tuottoluvut ja se hyötyy korkojen nostosta. Kun talous ja inflaatio lähtevät aikanaan nousuun yhtiön tulos paranee kohti huippuaan. Yhtiö on jälkisyklisenä pisimpään tulostaan parantava. Matala arvostus yhdessä pitkän tulosparannuksen kanssa antaa hyvät eväät korkoa korolle efektille ja tuleville tuotoille. Yhtiön uusien tilien yhteydessä yhtiö markkinoi aggressiivisesti tai oikeastaan sisällytti tileihin kortteja ilman asiakkaan hyväksyntää. Tämä oli huonoa asiakkuuden hoitoa ja aiheuttanut ongelmia yhtiölle. Internet pankit ja muut maksutavat Apple Pay esimerkkinä aiheuttavat pankeille painetta. Itse uskon, että tässä pankkisektorilla pitkässä juoksussa on tärkeää luottamus ja menestys myrskyissä. Anders Oldenburg kirjoitti asiasta hyvän jutun.

Salkkuni toiseksi suurin yksittäinen osakesijoitus on IBM. Yhtiö on ollut pitkään ykkösenä, mutta nyt laskenut sitten Wells Fargon hankintojen myötä kakkoseksi. Yhtiön kehitys on ollut heikompaa kuin sijoitushtkellä ajattelin, mutta yhtiön jakama osinko on ollut kasvavaa ja omien osakkeiden osto-ohjelma vahva. Yhtiön kohottaessa osinkoaan vielä muutaman vuoden se liittyy osinkoaristokraatteihin. Yhtiö ostaa noin 5% osakkeistaan takaisin vuosittain ja sillä mahdollisuudet osingon kasvattamiseen pitkälle tulevaisuuteen ja nykyisellä matalalla kasvulla erittäin kannattava. Nykyinen hinta alle P/E:llä alkaa on edelleen houkutteleva, mutta yhtiön painosalkussa on suurin, joten en ole ehkä yhtiötä ensimmäisenä lisäämässä, koska en tunne tai ymmärrä yhtiön bisnestä riittävän hyvin. En näe myöskään merkkejä joiden perusteella yhtiön tulos voisi kasvaa huomattavasti paremmin lähitulevaisuudessa.  Pilvi on kasvava ala tällä hetkellä antaen loistavia uusia mahdollisuuksia. Onko IBM tämän alueen voittaja on hankala sanoa, mutta sillä on mahtavat resurssit ja kehittää toimintaansa jatkuvasti. Sillä on lukuisia varsin mielenkiintoisia projekteja. Synkkiä pilviä yhtiön päälle aiheutti Buffettin huomattava kevennys yhtiössä. Minusta se ei ole ainakaan hyvä hetki luopua yhtiöstä, päällä on huomattava myyntipaine. Tällä hetkellä istun positioni päällä. Uskoni yhtiöön on tällä hetkellä vähän koetuksella ja en arvioinut aikanaan osto hetkellä yhtiön tulevaisuutta tarpeeksi hyvin. Yhtiö on hinnassa jolla minusta kannattavaa bisnestä ei kannata myydä.

Sampo on noussut pikku  hiljaa ostoilla salkkuni suurimpien sijoitusten listalla kärkipäähän. Yhtiön tulos on kasvanut vuosi toisensa jälkeen ja osinko seuraillut perässä. Nallen bandwagonissa on mukava matkustaa. Sopivan tilaisuuden tullen lisäilen omistuksiani ja omistukseni voisi olla suuremmallakin painolla salkussani. Olen tehnyt Samposta tilannekatsauksen ja tämän lisäksi yhtiö analysoitu täällä. Minulla ei ole edellisiin tällä hetkellä suuresti lisättävää.Taaleri on noussut salkkuni neljänneksi suurimmaksi yksittäiseksi osakesijoitukseksi. Viimeisin tulosraportti oli pieni pettymys ja arvion yhtiön tilanteen vasta blogissani tässä artikkelissa. Minulla ei ole tähän analyysiin yhdistettynä yhtiöön juuri lisättävää. Toteamuksena, että yhtiön liikevaihto ja hallinnoitavat varat ovat edelleen olleet kasvu uralla. Pienen rahastoyhtiön kehitys on nykivää, Ostin yhtiötä aluksi 9 euron hintaan siitä kasvu on ollut hyvää ja osinko kohonnut, kehitys on ihan mukava. Minulla hyvä luottamus yhtiöön kasvattaa omistaja arvoa. Toiseksi yhtiö on nostanut markkina-arvoaan. Pian alkavat indeksit tuntumaan yhtiössä. Se nostaa yhtiön likviditeettiä ja houkuttelevuutta sijoituksena.

Wal-Mart Stores Inc. oli vielä kesäkuun alussa salkkuni suurin yksittäinen osakesijoitus, mutta kurssi kehitys on vienyt se viidenneksi.  Ero suurimpien sijoitusten välillä on varsin pienet. Yhtiöllä on tasaista hidasta tuloksen kasvua, osinko nousee samaan tapaan hitaasti mutta varmasti. Viimeisin osingon nosto oli vain 2% ja pienin yhtiön historiassa. Warren Buffett on luopunut yhtiöstä ja se keskusteluissa ollut kovasti verkkokaupan puristuksessa. Perinteinen kauppa on suurissa vaikeuksissa verkkokaupan rynnätessä apajille. Kesko on ottanut kovasti sipeensä, Anttilat meni lopulta konkurssiin. Stockmann on vaikeuksissa. Siinä muutamia kotimaisia esimerkkejä. Walmartin yksi suurista kilpailijoista Target on ollut vaikeuksissa. Noihin verrattuna Walmartin suoritus on ollut kohtuullinen. Viimeinen liikku oli Amazonin ostaessa Whole Foodsin. Kuoleeko kivijalka kauppa?  Siinäpä listaa, joka varjostaa yhtiötä. Minusta on kovasti pessimismiä ilmassa. Kaikilla ei ole luottokorttia, Internetiä ja löytyy niitä, jotka haluaa ostaa kaiken yhdestä paikasta. Walmartin myymälä on tehokas varasto ajatellen verkkokauppaa. Jos tarvitset ruokaa samalle illalle, voi sen saaminen verkkokaupasta olla sunnuntaina haasteellista. Kotiin kuljetus tuo omat kustannukset. Noutamalla kaikki yhdestä paikasta voit saada kokonaiskustannustehokkuutta. Yhtiö on satsannut kovasti omaan verkkokauppaan. Joku on sanonut älä koskaan luovu osinkoaristokraatista. Tämä tapa jolla olen ajatellut toimia Walmartin suhteen. Minulla ei ole ajatuksia lisäostoista näillä hinnoilla, mutta pidän yhtiötä ja nautiskelen osingoista. Yhtiö jauhaa hyvää kassavirtaa, ostaa omia osakkeita ja EPS kasvaa pikkuhiljaa. täältä löytyy aiemmin tekemäni analyysi yhtiöstä.

Viisi suurinta sijoitusta on varsin maltillisesti arvostettu suhteessa muuhun markkinaan. Ne eivät ole valtavan velkaantuneita, joten korkojen nousu ei aiheuta niille suuria ongelmia. Minulla ei ole aikomuksia myydä ko. sijoituksia.

Aiemmat suurimpien osakesijoitusten tarkastelut:
Salkun kuusi suurinta osakesijoitusta 1.11.2015
Salkun kymmenen suurinta osakesijoitusta 11.12.2014
Salkun suurimpien osakesijoitusten tarkastelua (21.10.2013)

Sijoita osakkeisiin vain 0,99 € kuluin Alle 200 € kaupat Helsingin pörssissä vain 0,99 € 31.8.2017 asti *

*-merkityt ovat affliate linkkejä joista kirjoittaja voi saada komissiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti