keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Salkun 13-20 suurimmat osakesijoitukset 1.11.2017

Sijoitusten läpikäyminen on hiukan venynyt, olen jättänyt tarkastelun pienempiin paloihin ja osakkeita on liuta läpikäymättä. Alkanut tuloskausi sai potkua läpikäymiseen. Markkinoilla on kaikki hypen merkit, paljon listautumisia, mediassa esitellään sijoittajia ja viimeisempänä hyvätkään tulokset eivät riitä kurssien nousuun. Tämä on merkkejä, että olisi hyvä aika salkun perkaamiseeen ja siivota salkkua. Toiseksi indeksisijoitusten osuus on laskenut alle tavoitteen 33% ja osakepaino oman salkkuni osalta historiallisen korkealla. Tosin olen vielä matkan päässä tämän hetken tmaksimista.  Minulla on vielä hetken aikaa salkussa 3€ kaupat Helsingin pörssissä.

Sijoituksissani sijalla 13 löytyy Fingerprint Cards. Yhtiö on ns. shortattu kellariin. Laskulle on toki perusteensa, yhtiö on menettänyt markkinaosuutta ja katteet ovat rapisseet ja sitä kautta tuloksen teko heikentynyt. Tätä kirjoittaessa on tulossa Q3/2017 tulos. Yhtiön myyminen ja keventäminen on käynyt useaan otteeseen mielessä. Olen selävsti ollut väärällä hetkellä liian aikaisin liikkeellä. Olen pohdiskellut yhtiön pohjia jo jokin aikaa sitten ja siitä on otettu uusi luisu. Eilen yhtiöstä kävi kevennys toimeksianto pörssissä, mutta ei tarttunut vaan jäi sentin päähän. Tässä tuntuu, että väärän hevosen kyydissä. Silti tuntuu kummalta, että toinen firma Goodix treidaa 33 P/E:llä ja tämä P/E on 6. Voi olla, että sormenjälkitunnistus on puhelimesta poistuva hype. Silti on varsin mielenkiintoista, että Nordea kertoi eilen käyttävänsä Apple Pay:tä, jossa sormenjäljellä vahvistetaan maksu. Uudessa Applessa on taas sitten kasvojen tunnistus, jossa voi olla pieni ongelma tunnistuksen vaatimuksen mukaisuuden täyttö. Maksut toimivat normaalilla lähimaksupäätteellä. Itsellä käteisen ja kolikoiden käyttö on jäänyt vähälle lähimaksun yleistyttyä. Lähimaksu sormenjälkitunnistuksella on aika vaikea kopioitava. Jollei ole Apple, millä maksetaan. Kortti sormenjälkitunnistuksella on erittäin nopea, edullinen ja aika luotettava. Suomessa ainakin OP, S-Pankki hyödyntää pankkipalveluissaan sormenjälkitunnistusta. No yleistyykö tämä en osaa sanoa, mutta pidän Fingerprintin tekniikkaa erinomaisena. Edelleen tekee mieli P/E6:lla odotella, firma tekee kuitenkin tulosta ei tappiota.

Ostin Cargotecia salkkuun aikanaan P/B-luvulla 1 ja alle ja nyt P/B on 2,5 paremmalla puolella. Olen saanut nautiskella huikeasta kurssinoususta ja mukavista osingoista. Harmittava juttu omalta osaltani, että ostot ovat olleet aika pieniä, mutta yhtiö kurssinousun myötä noussut aika hyvälle painolle salkussani. Tämän vuoden elokuussa tein turhan typerän veivin. Teki mieli lisätä yhtiötä, kun parempaa keksinyt ja sitten kiinnostava kohde löytyi ja tyydyin vain veiviin, joka aiheuttaa minulle turhaa verokuormaa. Nordnetin salkun syyskuun 2015 ostoista on tultu nimittäin yli 100% ylös. Yleisesti näen Cargotekin ratsastavan kolmella tai neljällä megatrendillä. Ensinnä tuotteet tehdään siellä missä halvinta, joka aiheuttaa tehtaat vaihtavat paikkaa tiuhaan. Tämä aiheuttaa kuljetuksia. Merikuljetukset ovat edullisin tapa kuljettaa suuria massoja. Edelleen tehtaiden tuotteet kuljetaan meriteitse ja kaupunkeihin.  Kuljetus ja logistiikka näyttelee merkittävää osaa kustannuksissa. Cargotec on tehostanut ja automatisoinut tai seksikkäämmin digitalisoinut toimintoja. Sen megatrendi on miehittämätön satamatoiminto tai digitalisoitusatama toiminto. Näillä on ehdoton edellytys suuri luotettavuus ja käyntiaste ja saumaton toiminta laivojen kanssa. No, nyt Cargotecin järjestelmät tietävät missä mitäkin ja miten ne pitää purkaa sataman päässä niin sitä kautta katsotaan laivan konttien lastaus. No nyt suunnaton etu, jos toisessa päässä satamassa on samanlainen järjestelmä jolloin kaikki tavarat saadaan joutuisasti suunnitellusti samalla tavalla poissa laivasta. Jo pienet erot laitteissa voi aiheuttaa yllättävän suuria vaikeuksia. No maailma kaupungistuu, suurin kaupunkeihin pitää rakentaa yhtä suurempia satamia ja niihin tarvitaan nostolaitteita ja automaatiolla siellä yksi megatrendi. Ei tarvita useita ahtareita, kuin vain muutama voi hallita yhä suurempia tavaravirtoja vain valvoen automaattien toimintaa. Cargotec on tällä hetkellä salkussa hold tilassa. Nautiskelen Herlinien yhtiön osinkoja.

Alma Media on Cargotecin tavoin viimeisistä ostoista noussut huimasti jopa 100%. Alan varmasti olla yhtiössä voiton puolella osingot huomioiden, mutta aloittelin aikaan ostot 9 euron kurssilla ja keskikurssin on huidellut varmaan lopuksi siellä 4-5 euron korvilla. Nyt sitten alkaa kurssinousu näkymään ja osinkoa on tullut koko taipaleen. Alma pärjännyt kuten hankinta päätöstä tehdessäni odottelin kotimaisessa media kentässä hyvin. Sen digitaaliset palvelut ovat kehittyneet ja pikkuhiljaa vallanneet isomman osan yhtiön tuloista. Tässä on odoteltu yhdistymiskehitystä ja liikkeitä on jo Talentumin myötä tapahtunut. Nykykurssilla en näe mitään järkeä myydä yhtiötä verotuksellisista syistä. Keräillään osinkoja ja pienellä mielenkiinnolla odotellen media sektorin tulevia liikkeitä. Alman suuromistajan Niklas Herlinin kuoltua hänen omistukset siirtyvät hänen lapsilleen suurella todennäköisyydellä.

Investor ab on noussut viime aikojen ostoilla ja kurssinousullaan Alma Median kantaan. Olen analysoinut yhtiön ihan juuri tässä kirjoituksessa, johon minulla ei ole juuri lisättävää. Olen kiinnostunut edelleen lisäämään yhtiötä, tosin ajatus vähän vetää henkeä ja katsella seuraava tulos.

Revenio on kohonnut kovasti salkussani. Olen kyttäillyt yhtiötä vuoden päivät ja lähdin huipun jälkeen ostelemaan. Mitään kovin negatiivista en ole yhtiöstä löytänyt, mutta arvostus alkaa olla korkea. Jos kurssi kohoaa niin saatan hiukan keventäää yhtiön painoa salkussani. Toisaalta yhtiö kasvaa, pääoman tuotto on erinomainen ja sillä vara maksaa kasvavaa osinkoa. Tämmöistä yhtiötä on yleensä ilo omistaa.

Elecsterin paino on pikku hiljaa laskenut salkussani. Yhtiön tulos on kasvanut tasaiseen ja samoin osinko. Osavuosi katsauksessa 2017/Q1:lle puhuttiin lupaavasta kysyntätilanteesta konetoimituksille, mutta niitä ei ole kuitenkaan kuulunut ja puheet hiljentyneet vaivihkaa. Tämän johdosta hiukan kevensin yhtiötä. Perusliiketoiminta on kunnossa ja osingolla varaa pikkuisen kasvaa. Pakkausmateriaalit tuovat vakaan kassavirran. Holdailen yhtiötä kaikessa rauhassa. Pidän todennäköisenä, että yhtiö ostetaan pörssistä jollain aikajänteellä. Hinta on mielestäni tällä hetkellä edelleen alhainen.

Svenska Handelsbanken on suurimpia pankkisijoituksia Wells Fargon ohella. Se on valikoitunut salkkuuni hyvin pitkälle Anders Oldenburgin ja Mika Hyttisen kirjoitusten pohjalta. Oldenburgin teksteissä on mainittu Handelsbankenin selvinneen kriiseistä kuivilla, kun muilla on ollut ongelmia.  Hyttisen kirjoissa taas kuvataan hyvin Handelsbankenin tapaa antaa päätäntävalta paikallisille konttoreille. Omina havaintoina olen tehnyt sen, että joka Handelsbankenin konttoriin eksyy sinne jää. Bisnes puolelta olen kuullut pankin olevan siellä palvelussaan omaa luokkansa. Rahastopuolella taas yhtiöllä on ollut Seligsonin ohella huomattavan pitkään edulliset indeksirahastot. Ne ovat tällä hetkelläkin halvimmat Suomesta saadut rahastot. Iltalehtien aggressiivisesta markkinoinnista kertovista ”vedätyksistä” yhtiö on pysynyt poissa. Pankkien tärkein asia pidemmässä juoksussa tiukan paikan tullen on luottamus. Kun luottamuksen kerran menettää, sitä on hankala palauttaa. Minusta Svenska Handelsbanken näyttää tekevän asiat laadukkaasti ja hyvin, se ei ole unohtanut sitä tärkeintä asiakastaan. Uskon sen pärjäävän tulevaisuudessakin. Sijoituksena se on kuolettavan tylsä. Se ei ole arvostukseltaan edullinen oikeastaan pankiksi mieluummin hintava. Mutta se maksaa erinomaista osinkoa. Tällä hetkellä se yksi kohteista joita olen ajatellut lisääväni. 

Procter Gamblen omistus salkussani alkaa pian lähennellä kymmentä vuotta. Kurssi puksuttelee osingon kera aika tasaiseen yläviistoon. Yhtiöllä on erinomainen brändisalkku ja tuotteita joita tulee itse käytettyä. Suurensuurta kasvua yhtiössä on hankala nähdä, mutta tasainen osinkovirta ja sen kasvu pitää minut omistajana tyytyväisenä. En ole vähään aikaa miettinyt lisäyksiä, mutta ei tätä nyt kyllä kannata myydäkkään.


Kirjoituksen sijoilla 13-20 oleviin omistuksiin en ole suunnitellut suuria muutoksia. Tosin kevensin Fingerprint Cardsia tämän kirjoituksen alun tekemisen jälkeen, mutta se löytyy edelleen samoilta sijoitus haarukasta. Pääasiallinen syy oli heikko ennuste Q4/2017. Tilanne ei näytä kääntyvän parempaan. Tosin nyt sitten Iris tunnistus meni yhteen puhelimeen, joka sai hulppean nousun aikaan. Myyntini ajoitus meni pahasti pieleen. En usko, että Iris-tunnistus yhteen puhelimeen muuttaa tilannetta kovasti. Pitäisi saada isompi rynnistys. Olen seurailevalla kannalla, mitä yhtiössä tapahtuu. Kurssissa on paljon pahaa ja pienet positiiviset asiat riittävät nostaman yhtiötä kovasti. Muut yhtiöt pysynevät aikalailla nykyisellään salkussani, Handelsbankenia hankin jollakin aika jänteellä varmaan lisää.

Aiemmat osaketarkastelut:

Edellisen vuoden tarkastelu: Salkun 16-20 suurimmat osakesijoitukset

Vastaavalla painolla olevien ETF sijoitusten tarkastelua:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti