torstai 21. helmikuuta 2013

Salkun osakkeiden tarkastelua

Olen jo viime vuoden loppupuolella kirjoituksissani käynyt läpi muut sijoitukseni lukuun ottamatta osakkeita. Tässä kirjoituksessa ei ole tarkoitus tehdä mitään perusteellista analyysiä vaan säännönmukainen tarkastelu. Pyrin arvioimaan tehtyjä sijoituspäätöksiä ja samalla parantamaan salkun tulevaisuuden tuotto-odotusta.

Sijoitusfilosofiani lähtee pitkälle indeksi ajatuksesta, mutta pyrin voittamaan silti indeksin perustetuen tutkittuun faktatietoon, että alhaisemman P/E, P/B:n ja korkeamman osinkotuoton osakkeet tuottavat keskimääristä paremmin. Lisäksi olen pitänyt ohjenuorana, että omistamieni yhtiöiden pitäisi pystyä yli 12 % ROE:en, jotta minulla mahdollista saavuttaa niillä tuottotavoitteeni myymättä osaketta, sillä kulut syövät tuottoa. Nyt sitten tarkastelen, miten näen osakkeet tällä hetkellä. Esimerkkinä vuoden jälkeen hankinnasta osakkeeseen suhtautuu hyvin erilailla. Omalla kohdallani seuraan yleensä viimeksi hankittuja osakkeita selvästi tarkemmin. Tästä minun olisi syytä päästä eroon ja pyrkiä Buffettin sanoin valitsemaan selkeästi paremmin ne sijoitukset joita sitten pyrin vartioimaan. Nyt valitsen tiettyjä kohteita, joita sopivan ostotilaisuuden tullen tulen myymään, jotta pystyn pitämään salkun allokaation kunnossa.

perjantai 15. helmikuuta 2013

Buffettin portfolion muutoksia Q4/2012


Buffettin uusimmat sijoitukset ovat 6 osaketta ADM, joka eläinruokatuottaja sekä Verisign, joka hallinnoin .com päätteisiä internet osoitteita.

Q4:llä on lisätty salkkuun General Motorsia, Davitaa, Liberty Mediaa, DirectTV:tä, IBM:ää, WalMarttia, National Oil Varcoa, Wabco Holdingsia ja Wells Fargoa.

Berkshire on vähentänyt omistuksiaan Kraft Foodsissa ja näyttää, että Mondelez on yritys, joka pidetään salkussa. Mondelez on erotettu jonkin aikaa sitten Kraft Foodsista.

Kun yllä olevaan lisätään, että eilen torstaina Berkhire julkaisi ostavansa Heinzin yhdessä 3G Capitalin kanssa niin voidaan sanoa, että Buffettiin salkussa on lyhyessä ajassa tapahtunut paljon.  Periteisiä sijoituksia on mm. - Conoco Phillips, Johnson &Johnson, Kraft Foods Inc ja U.S Bancorp.

Henkilökohtaisesti on pistänyt silmään, että Berkshiren salkkuun on alkanut ilmestyä teknologia yrityksiä, kuten IBM ja DirectTV. Itseä mietityttää onko nämä enää Buffetin valintoja. IBM:stä olen nähnyt Buffettiin kommentit ja pidän sitä häne sijoituksenaan ja hän on yleensä ollut mieltynyt media alaan, joten mm. Direct TV ja Liberty Media on ymmärrettävissä. Siitä huolimatta mielessä on liikkunut, että onko Bershiressä vallanvaihtokäynnissä? Heinz kohdalla lienee laulanut Buffettiin norsupyssy. 

Buffett portfolio Q4/2012.
Nro.
Osake
Portfoliosta [%]
Kumulat.[%]
1
WFC - Well Fargo
19.96
19.96
2
KO- Coca Cola Co.
19.25
39.21
3
IBM
17.32
56.53
4
AXP- American Express
11.57
68.10
5
PG - Procter& Gamble
4.76
72.86
6
WMT - Walmart Stores
4.3
77.16
7
USB - U.S Bancorp
2.6
79.76
8
DTV-DirectTV
2.27
82.03
9
DVA-DaVita HealthCare Partners
2
84.03
10
PSX - Phillips 66
1.67
85.70

Aiempia kirjoituksia:

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Salkun tuotto ja tapahtumat tammikuussa 2013

Salkun tuotto tammikuussa 5,13%.

Osingot 61,32. Osingot ovat tipahtaneet 37% edellisestä vuoden tammikuusta. Syynä lähinnä ETF rahastojen tilitys minulle. Nyt tilitys tapahtui suuren osan osalta ennen vuoden vaihdetta, viime vuonna ne tilitettiin suurelta osin vuoden vaihteen jälkeen. Vanguard on myös siirtynyt osassa rahastoista entisen vuoden vaihteessa maksun sijasta neljännesvuosittaiseen osingon maksuun. Lisäksi USA:n verotus muuttuu vuoden vaihteessa tiukemmaksi, jonka seurauksena valistuneet yhtiöt haluavat varmistaa, että asiakkaansa maksavat mahdollisimman vähän veroa.

Aloitin salkun huoltoa tammikuussa. Myin salkusta Talvivaaran ja olen perustelut myyntini aiemmassa kirjoituksessa. Tämän lisäksi myin rahastosijoitukseni OP Vaihtovelkakirjalaina A. Markkinatunnelmassa on ilmassa tiettyä hypeä ja osinkokiimaa, joten omalla kohdallani olen välttänyt osakesijoituksia. USA:n velkakatto lähestyy ja Euroopan tilanne ei ole mielestäni täysin selvä. Olen ihmetellyt Euron railakasta nousua dollaria vastaan. Rahan arvon säilyttäviä kohteita on hankala löytää. Parkkasin rahoja iShares Investment Grade Corporate Bond ETF:ään. Korkosijoituksista ei ole odotettavissa huikeita tuottoja. Tämän rahaston painotettu kuponkikorko on kuitenkin mielestäni kohtuullinen 5% ja se maksaa osinkoa kuukausittain. Itselläni odotus, että korot pysyvät matalalla vielä jonkin aikaa. Rahasto maksaa osinkoa kuukausittain ulos tällä hetkellä osinko 3,6%. Odotukseni on lähinnä pysyä tällä sijoituksella inflaation tahdissa. Rahaston arvo tulee laskemaan korkojen noustessa, mutta samalla nousee tulevaisuuden tuotto-odotus.

tiistai 12. helmikuuta 2013

OP Vaihtovelkakirjalaina RIP


 OP sulautti OP Vaihtovelkakirjavahaston OP High Yield rahastoon. Tämä tarjosi minulle mahdollisuuden lunastaa omistukseni kuluitta ja käytin tilaisuuden hyväksi.

Tässä on taas yksi tapaus, kun heikosti menestynyt rahasto poistuu ja tiedot häviävät bittitaivaaseen. Rahasto on kaikin puolin vähän huomiota saanut. Sain itselle opetuksen, että kalliiseen rahastoon ei kannata mennä, vaikka se tarjoaisi sellaisen sijoituksen, jota ei muuten saatavilla. Jossain vaiheessa pidin tätä hyvänä salkkuni lisänä salkkuuni, koska velkakirjojen tuotot poikkeavat osakkeista ja toisaalta tuotto on parempaa. No tämä ei mennyt niin kuin piti ja takkiin tuli. Onneksi sijoitus oli pieni. 

maanantai 11. helmikuuta 2013

Tapiola nosti rahastojensa hintoja


Tapiola tai nykyinen LähiTapiola nostaa rahastojensa hintoja 12.2.2013 lähtien. Itse rahastojen osuuden omistajana olen pettynyt ensinnäkin kulujen nostoon ja toiseksi siihen miten asiasta tiedotetaan. Asiasta ei ole tullut postissa minkäänlaista tiedotetta pankin sähköisessä palvelussa tuli vain ilmoitus, että hintoja nostetaan, mitään tarkempaa erittelyä ei tehty rahastokohtaisesti. En tässä vaiheessa ole selvillä, koskeeko hintojen nosto myös merkintöjä ja lunastuksia. Eli tässä tapauksessa rahaston omistajan on itse olettava katsomaan, minkä suuruisia nostoja on tullut. Tässä tarkastelua omalta osaltani hallinnointipalkkioista, tilan säästämiseksi taulukossa vain palkkio

Rahasto
Vanha palkkio
Uusi palkkio
Nousu %
Tapiola pitkäkorko
0,60%
0,65%
8%
Tapiola yrityskorko
0,65
0,70
8%
Tapiola Maailma 20
0,30%
0,45%
50%
Tapiola maailma 80
0,50%
0,65%
30%
Tapiola Kuluttaja
1,40%
1,50%
7%
Tapiola Japani
1,20%
1,2%
0%
Tapiola Hyvinvointi
1,40%
1,50%
7%
Tapiola Kasvu
1,40%
1,50%
7%
Tapiola Aasia-Tyynimeri
1,00%
1,00%
0%
Tapiola Kehittyvät markkinat
0,85
0,90%
6%

Täytyy sanoa, että aika järkyttävää, että yhtiö ilmoittaa hinnan nostoista kertomatta tarkemmin kuinka paljon nostetaan ja joidenkin tuotteiden hinnat nousevat 50%! Muutama rahasto on säilynyt nostotta, mutta keskimääräinen nosto 7-8% on slevästi inflaatiovauhtia kovempi. Nostot johtavat ainakin minulla kohdalla jollakin aikataululla toimenpiteisiin. Kehuin aiemmin kirjoituksissani Tapiolan yhdistelmärahastoja, tilanne alkaa muuttua aika radikaalisti, kun tulee tuollaisia 50% hinnan korotuksia tarkemmin asiakkaalle kertomatta. Erityisesti Tapiolan korkorahastot alkavat olla kalliita  

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Kirja-arvostelu: Sijoittamalla Miljonääriksi

Antti Parviainen ja Sami Järvinen ovat minulle kirjoittajina uusia tuttavuuksia ja melkoisen suurella mielenkiinnolla lähdin kahlaamaan kirjaa lävitse. Aihe tuntui olevan melkoisen myyntilähtöinen sijoittamalla miljonääriksi. Varmasti jokaisen sijoittamaan ryhtyvän mielessä on rikastuminen. Olen itse pohtinut, että pitäisikö tehdä sijoituskirja. Jos sellaista ryhtyisin tekemään, lähtisin sen suhteen etenemään hyvin samantapaisesti kuin Parviainen ja Järvinen tekivät. Myynnin kannalta raflaava otsikko ja sen käsitellään erilaisia sijoitusmahdollisuuksia.

Kirjan aluksi on tehty erinomainen johdanto, jossa kerrotaan yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi kyseenalaistaa ja herätellä sijoitusteoriaan sokeasti uskovia varomasta yhteen ainoaan oikeaan sijoitustapaan. Kirjan aluksi käydään läpi sijoitustyylit, aktiivinen-passivinen, ammattilaisten käyttö neuvossa ja hoitamalla valtakirjalla. Tämän lisäksi käydään erisijoitus muotoja rahastosijoittaminen, osakkeet, korkosijoitukset, asuntosijoitukset ja raaka-aineet. Samassa puhutaan hajauttaminen vs. keskittäminen kannattajien ajatuksia.

Kappaleessa 2 käsitellään, että jokaisen pitää miettiä oma sijoitus tyylinsä ja profiilinsa. Käytännössä laitetaan miettimään miten kannattaa sijoittaa. Tässä ei neuvota tekemään mitään perinteistä sijoitussuunnitelmaa. Pikemmin kirja laittaa miettimään omaa osaamista, tavoitetta, riskinsietokykyä ja luonnetta. Kappaleesta saa hyvän kuvan tietyistä riskiprofiileista sijoitusmarkkinoilla.