maanantai 13. helmikuuta 2017

Salkun viisi suurinta ETF sijoitusta 12.2.2017

Tarkastelen salkkuni indeksiytimen osissa. Indeksisijoitusten lukumäärä on kasvanut yli kolmeen kymmeneen ja tarkastelu hetkellä minulla oli 24 osake indeksisijoitusta ja 7 korkoindeksisijoitusta. Sijoituksia on tavallaan hallinnan kannalta liikaa, mutta en halua kasvattaa kustannuksia, jotta ne yhden mukaistuisivat. Pyrin samaan merkittävän osan rahoistani indeksisijoituksiin tuottamaan. Nyt ennustellaan laskua ja osinkoa maksavilla indeksisijoituksilla saan uutta sijoitettavaa mielestäni hyviin kohteisiin ja mahdollisuuden muokata salkkuani haluamaani suuntaan näkemykselläni. Osa sijoituksista taas sitten ei maksa osinkoja tuottaa ilman veroa ja niiden osuus nousee tulevaisuudessa suuremmaksi. Toiseksi minulla erikseen rahastoja ja ETF:iä. Keskimääräisesti ETF:t on halvempia, mutta rahastot taas lunastuksiltaan kustannuksiltaan edullisempia. Lähtökohtaisesti en sijoituksiani myymässä, mutta annan arvoa mahdollisuudelle ottaa pieniä summia tarpeeseen. Toiseksi sijoitukseni ollessa hajautettu eri toimijoille, toimijoista riippuvat riskit pienenevät.

Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO) on ollut jo jonkin aikaa salkkuni suurin osakesijoitus. Länsimaat ovat kovasti velkaantuneita ja tuotantoa ja teknologiaa on siirtynyt jatkuvasti kehittyviin maihin. Tekniikkaa on helpoin kehittää kun on uusinta tekniikka olevia tuotantolaitoksia. Toiseksi kehittyvien maiden ikärakenne on taloudelle huomattavasti edullisempi, ikääntyvän väestön osuus on pienempi.

VWO on halvimpia ETF rahastoja kehittyville markkinoille 0,15% vuotuisilla kuluilla ja se laajasti hajautettu yli neljällä tuhannella osakkeilla. Se on myös likvidi ja riittävä vaihto, joten sen voi olettaa selviävän tulevaisuudessa. P/E on 18,5 tätä kirjoitettaessa ja tuotto-odotus tulosten kasvuun 9,2% suhteutettuna on hyvä, kuten myös ROE 16.6%. Luvut ovat toki laskeneet hiukan edellisestä tarkastelusta. Suurimpien sijoitusten kärjen miehittää mielenkiintoiset kasvuyhtiöt. Pidän VWO:ta yhtenä houkuttelevimmasta sijoituskohteista tällä hetkellä edelleen. VWO on pärjännyt varsin hyvin viimeisen kolmen vuoden aikana verrattuna muihin kehittyvien markkinoiden ETF:iin verrattuna 12,76% tuotolla tätä kirjoitettaessa. Rahastolle löytyy toki kilpailijoita.Nordnetin kautta voi ostaa merkintäpalkkiotta I Sharesin Core Emerging Market ETF:n kuukausisijoittamisen kautta. Siinä on mukana kehittyvien maiden pienempiä yhtiöitä ja mahdollisuudet parempaan tuottoon pitäisi olla, koska palkkio 0,20% ja rahasto sijoittaa osingot uudelleen ja pitäisi saada tästä verohyötyä. Vuonna 2016 rahasto kuitekin hävisi VWO:lle tuotossa. Tällä hetkellä minulla on ISharesin ETF kuukausi säästössä 0,46% osuudella salkussa.


Salkkuni toiseksi suurin ETF sijoitus ISharesU.S. Prefferred Stock sijoittaa etuoikeutettuihin osakkeisiin ja pidän sitä sijoituksena korkosijoituksen ja osakesijoituksen välimaastossa. I Shares Preffered Stock sisältää nimensä mukaan etuoikeutettuja osakkeita. Sen osakkeet eroavat muista siten, että näille osakkeille maksetaan määrätty osinko ennen muita osakkeen omistajia. ETF volatiliteetti on aika vähäistä ja kuukausittainen osinko takaa jatkuvaa kassavirtaa, kuten moni korko ETF. Pääsyynä viimeisille ostolleni oli, että rahaston tuottoriski suhde oli parempi kuin Euro alueen yrityslainoissa, joita minulla oli sijoituksena Seligson Euro Corporate Bondin kautta. Euroalueella velkatilanteessa pyörii erilasia uhkia Italian pankkisektroilla, Kreikkassa ja Deutche Bank on oma lukunsa. Tätä kautta Euro alueen riskit ovat kokoajan olemassa. ETF sisältää 299 osaketta, joten hajautus on kohtuullinen. Noin 70% osakkeista on finanssisektorilla. Rahasto on tuottanut 4,8% viimeinen vuosi ja 17,7% viimeiset kolme vuotta ETF Replayn mukaan dollareissa. Oma tuottoni on ollut parempi johtuen dollarin vahvistumisesta. Volatiliteetti on huomattavan matala 4,8%. ETF:n meno on miellyttänyt minua ja pidän sen näillä näkyminen salkussa. Se tuo mukavaa kuukausittaista kassavirtaa, jota sitten sijoittelen eteenpäin aina uudelleen arvioiden sijoituksiani. ETF:än paino on noussut suureksi, koska osakemarkkinoiden turbulenssi oli odotettavissa. Näillä näkyminen en ole enää lisäämässä tätä sijoitusta vaan tasaiseen sijoitan osinkoja uudelleen. 

Kolmanneksi suurin osake-ETF sijoitukseni on Vanguard FTSE All-World ex-US ETF (VEU). VEU on kuluiltaan edullinen 0,13% vuodessa ja maksaa osingot ulos neljä kertaa vuodessa. ETF valikoitui aikanaan salkkuuni matalan arvostustason takia. Arvostus oli matalampi kuin USA:ssa ja kehittyvillä markkinoilla. Rahasto ei ole pärjännyt kolmen vuoden 10,24% tuotolla Vanguard Emerging Markets ja Vanguard Total Stock Market ETF:lle. Eurooppa on alisuorittanut osakemarkkinana näihin verrattuna. Kuinka pitkään alisuorittamista jatkuu on hankala arvioida, näyttää, että Eurooppa ei ole pystynyt ongelmiaan niin hyvin korjaamaan kuin esimerkkinä USA. Toiseksi alhaisilla kustannuksilla pärjää. Tämä oli yksi kriteereistäni miksi ostin VTI ja VEU erikseen, olisihan ollut mahdollista ostaa koko maailman kattavaa Vanguard Total World Stock VT ETF:ää. Vanguard Total International Stock (VXUS) on laajemmin hajautettu 6012 osakkella kuin VEU 2576 osakkeella. Molemmilla on sama kustannus 0.13% vuodessa, joten VXUS olisi ollut järkevämpi hankinta. Jatkossa painotan hankinnoissani pieniä- ja keskisuuriaosakkeita ja arvoosakkeita sisältäviä indeksisijoituksia. Vaihto ei kustannussyistä todennäköisesti ole kannattavaa. Näillä näkymin holdaan VEU:ta salkussani.

Vanguard Total Stock Market ETF(VTI) on kivunnut neljänneksi suurimmaksi ETF- sijoitukseksi 1,37% painolla. Alkuperäinen hankintani oli varsin varovainen osto, koska se oli mielestäni ostohetkellä korkeasti arvostettu. Se on sitä edelleen, kuten myös Shiller P/E USA:ssa kymmeneltä vuodelta. Sen perusteella tuotot pitäisi olla matalat. Tämä ETF on vain kerta toisensa jälkeen yllättänyt minut hyvillä tuotoillaan. Siinä on alhaiset kustannukset ja laaja hajautus ja mukaan löytyy pienosakkeet. Tätä rahastoa on tuolla arvostuksella helpompi pitää, tuntuu, että arvostuksen jossain välissä laskettava ja se uskoakseni tapahtuu siinä vaiheessa, kun korot lähtevät nousuun. Tuo hetki alkaa olla nyt käsillä, mutta USA:n markkina näyttää vahvalta ja tämä on ETF on ollut vertaansa vailla. Aion holdailla ETF:ää ja nautiskella osingoista neljä kertaa vuodessa 0,05% alhaisilla kuluilla saa edustavan otteen USA:n markkinoista. Saatan lisäillä ETF:ää sopivan tilaisuuden tullen. VTI on tuottanut huimat 20,23% viimeiset kolme vuotta Euroissa Morning Starin mukaan. Se sisältää 3592 osaketta eli lähes 8 kertaa S&P500 hajautus.

SPDR S&P Emerging Asia Pacific ETF on seuraavana sijoituksissani 1,20% osuudella salkustani. ETF on suhteellisen kallis 0,49% kuluillaan, mutta on ajanut asiansa salkussani ja pärjännyt mm. Vanguard Emerging Markets ETF salkussani olo historian ajan. Tällä hetkellä rahasto on tuottanut kolmessa vuodessa 16,32% verattuna Vanguardin EM 12,76% (Morning Star). Aasian kehittyvät taloudet ovat markkinat joiden tulevaisuuden näen valoisana. Aasialainen on ahkera ja tunnollinen työntekijä, heillä kiinnostusta erilaisiin ”vempaimiin” ja väestön ikärakenne on nuori ja kasvaa vauhdilla. Osuus koulutetusta väestöstä kasvaa kokoajan. Uskon tulevaisuuden innovaatioiden tulevan kasvavissa määrin Aasiasta. Nyt on tietysti helppo sanoa, mutta Venäjä, Brasilia ja muut ovat riippuvaisia öljystä ja luonnonvaroista. Venäjän uho ei ole hyväksi myöskään taloudelle. Aasian maat ovat saaneet seurata tilannetta vierestä ja voivat jopa hyötyä muiden vaikeuksista. ETF:n arvostus on edelleen varsin mielenkiintoinen P/E 14.41 suhteutettuna kasvuun (14,48% edelliset viisi vuottaja) kasvunäkymiin ja kohtuullisen korkeaan pääoman tuottoon  (14.74% indeksillä). Uhkakuvina on tilanteen kiristyminen Kiinan merellä ja mahdolliset tautiepidemiat.

Suurimmat ETF:ni kattavat varsin kattavasti eri markkinat ja niissä on pieni näkemyksen otto Aasiaan ja lisäksi kassavirta/ käteispuskuri joka jauhaa kohtuullista osinkotuottoa. Nämä poikkeavat selvästi maailma indeksistä ja samaten S&P500 indeksistä. Rakenne on kunnossa, pidän sisällöstä. Suurimat tarpeet ovat arvo-osakkeiden määrässsä ja pienissä ja keskisuurissä yhtiöissä sijoituksissa. Näillä salkuntuottoa pystyy nostamaan.


Aikaisempia aiheeseen liittyivä kirjoituksia:


2 kommenttia:

  1. Onko kehittyville markkinoille olemassa järkeviä perinteisiä rahastoja, Seligsonin Kehittyvät Markkinat indeksirahasto vaikuttaa hieman kalliilta, mutta eipä toisaalta hirveästi vaihtoehtojaan ole.

    VastaaPoista
  2. Itsellä on ollut joskus tuo Seligsonin kehittyvät markkinat, mutta se on hintava eikä pystynyt samaan suoritukseen kuin Vanguard sinä aikana kun sitä omistin. Käsittääkseni yhtenä suurena ongelmana oli verotus, osingoista piti maksella veroja kohdemaihin ja niitä ei saatu yrityksistä huolimatta perittyä. DFA:n Emerging Markets on kuitenkin varsin mielenkiintonen esitys.

    Minulla on ollut LähiTapiolan kehittyviä markkinoita, mutta luovuin siitä kulujen takia. Siinä on varsin mielenkiintoisia valintoja. Menestys indeksiin nähden ei ole kummoinen.

    Minusta kiinnostavimmat kehittyvien markkinoiden rahastoton tällä hetkellä Petri Deryngin PYN Elite ja Seligson Russian Prosperity. Minusta noilla salkunhoitajilla on näkemystä ja osaamista mistä voisin olla valmis maksamaan. Itse omistan Russian Prosperityä. Eliteen pitää olla isot sijoitukset ja en ole vielä ainakaan mennyt mukaan.

    Skagen Kontikiä olen joskus tutkaillut, mutta se jäi yhteen kertaan.

    Minusta noiden kehittyvien markkinoiden tilannetta on hankala ennustaa kymmenen vuoden päähän ja laajasti hajautettu indeksi tuntuu parhaalta vaihtoehdolta. Pidän erityisesti sellaisista ETF:stä, joissa on kehittyviä ja kehittyneitä markkinoita. Perintesiin rahastoihin mielenkiinto on ollut vähäinen.

    VastaaPoista