torstai 14. huhtikuuta 2016

Maaliskuun tapahtumia

Käytin hyväksi Maaliskuun alun 1.3 Nordnetin ilman välityspalkkiota ja hankin siinä yhteydessä salkkuni Applea ja H&M:ää pienet positiot. Molempien pörssikurssissa on ollut pessimismiä verrokkien yleiseen kurssitasoon verrattuna. Erityisesti Applen koen kohtuullisen halvaksi ja olisin voinut hankkia enemmän mikäli käteisvarat olisi antaneet periksi. Päädyin tässä yhteydessä maltilliseen lisäykseen.

Apple on saavuttanut brändillään merkittävän markkina-aseman ja Nokia toimii esimerkkinä, että se on menetettävissä. Tällä hetkellä en kuitenkaan näe itse sellaisia uhkakuvia. Applen historiasta löytyy kuitenkin, jakso jossa yhtiö on käynyt alhaalla. Nykyinen arvostus antaa turvamarginaalia ja kasvavirta ja alhainen payout ratio mahdollistavat osingon kasvattamisen nykyisellä menolla pitkälle tulevaisuuteen. Pystyykö Apple pitämään yllä korkeita katteitaan ja edelleen tekemään uusia menetystuotteita, joista kuluttajat ovat valmiitta maksamaan korkeaa hintaa on pieni kysymysmerkki. Yhtiöllä selkeitä vahvuuksia, se on sitonut käyttäjänsä järjestelmäänsä ja pilveen ja kertaalleen hankitut sovellukset ovat käytössä uusissa laitteissa. Applen kauppa on se minne sovelluskehittäjät haluavat ensimmäiseksi ja esimerkkinä toimii vaikkapa Sharevillen sovellus.

H&M on valunut viime aikojen historiaan nähden alhaiselle tasolle ja marginaalit ovat hiukan kutistuneet. Yhtiöllä on kasvua, mutta se ei tahdo realisoitua tulokseen. Nettikaupan vaikutuksia yhtiöön pelätään sijoittajien toimesta. Tulevaisuus näyttää onko pelko aiheellinen. Itse hyppäsin kelkkaan pienellä panoksella ja nautiskelen osingoista. Arvostus on edelleen monilla mittareilla, joten juoksun on jatkuttava vakuuttava, jotta korkeahkon arvostuksen odotuksiin pystytään vastaamaan. Seuraan tilannetta junassa aitiopaikalla. 

tiistai 12. huhtikuuta 2016

Kalle Isokallio puhuu asiaa

Iltalehden kolunisti Kalle Isokallio kirjoitti hienon ja ytimekkään kolumnin: Tarvitseeko Suomi enemmän miljonäärejä?

Lainausta: "Kansantalouden kannalta on tyhmää verottaa miljoonat pois miljonääreiltä. Joka sellaiseen uskoo, uskoo silloin myös sen, että kansanedustajat luovat niillä parempia yrityksiä kuin ne, jotka ovat yrityksiä luomalla miljoonansa tehneet. Itse en usko, ei ole oikein näyttöä. Eduskunnan täysistunnoissa eikä hallituksen haukkumatunneilla ole tähän maahan kehitetty yhtään menestystuotetta. Eikä kehitetä tulevaisuudessakaan. Kyllä ne kehitetään yrityksissä."

Voiko asiaa paremmin sanoa. Veroastetta alaspäin pääomaverotuksessa kiitos! Panaman kriisin seurauksena Suomella olisi paikka iskeä. Olisi politiikoilla töitä. Hop, hop.

torstai 7. huhtikuuta 2016

Trendin suunta?

Markkinat ovat nyt varsin mielenkiintoisessa tilanteessa teknisesti. S&P500 indeksi on mielestäni maailman pääindeksi ja näyttää ainakin toistaiseksi suuntaa muille.


Indeksi on kohonnut maaliskuun puolivälissä 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle (keltainen) ja pysynyt siellä kohta kuukauden.  Nyt exponentiaalinen 50 päivän liukuvakeskiarvo on lähestynyt 200 päivän exponentiaalista keskiarvoa alhaalta päin. Tämä yksi varhainen merkki nousutrendistä. Sama on toki tapahtunut joulukuun puolivälissä 2015, mutta silloin indeksi oli tulossa alaspäin RSI:n perusteella. Nyt, vaikka indeksi on yli ostetussa tilassa RSI:n trendi ei ole alaspäin. Joulukuussa on saatu voimakas laskupäivä isolla vaihdolla indeksin lävistettyä 200 päivän liukuva keskiarvon (punainen korkea tolppa), kun taas nyt on saatu voimakas vaihto ja nousu päivä indeksin leikatessa alhaalta ylös 200 päivän liukuvan keskiarvon (Vihreä tolppa).

tiistai 5. huhtikuuta 2016

Myynti Rapala

Myin Rapalan osakkeet poissa 29.3.2016 hintaan 4,45€, osakkeen otettua pienen nousu pyrähdyksen ennen osingon irtoamista. Rapala VMC oli vähällä tulla isommaksikin osaksi salkkuani. Se täyttää minulla tietyt laatuyhtiön merkit. Tuote ja brändi on hyvät, sillä kasvua ja kehitystä. En ole kuitenkaan ollut tyytyväinen tuloksen kehitykseen.

Syyt myynnille:
  • Nettotulos laskenut 2 vuotta
  • Osakekohtainen tulos laskenut kaksi vuotta
  • Korollinen nettovelka noussut neljä vuotta
  • Osinko laski ja payout ratio edelleen kasvoi, ei edellytystä kasvattaa osinkoa voittovaroilla 

Minua hiukan epäilyttää tuo yhtiön raportointi, vaikka johto antoi siihen selityksensä. Omien ostot on pitkin matkaa pönkittäneet kurssia. Samalla VMC omistus osuus kohoaa pikkuhiljaa ja tämä helmi taitaa olla menossa ulkomaalaisomistukseen. Siltä valitettavasti puuttuu se iso kasvollinen omistaja. Minusta vaikuttaa, että Rapala ostetawan pörssistä VMC:lle yhtiön omalla velalla. 

maanantai 4. huhtikuuta 2016

Salkun tuotto maaliskuussa ja Q1/2016

Salkun tuotto maaliskuussa 2,75% %:ttia ja Q1 -0,50%.

Osinkoja kilahti tilille 588,78 €. Kasvua edellisen vuoden maaliskuuhun tuli 67,36%.

Alkuvuosi on ollut aika vuoristorataa ja salkku meni kohtuullisen rivakasti ylös maaliskuussa. Vuoden alusta ollaan edelleen pakkasella ja kyllä tässä alan itse ainakin odotella osinkodippiä pohjoismaisiin pörsseihin. Rauhallista on ollut silti meno edellisen vuoden 13,09% nousuun verrattuna.

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Wells Fargo

Wells Fargo & Company (NYSE: WFC) on yhdysvaltalainen rahoitusalan suuryritys, jonka päätoimialoja on vähittäispankkitoiminta, liikepankkitoiminta ja investointipankkitoiminta. Nykyinen Wells Fargo & Co. syntyi vuonna 1998 silloisen Wells Fargo & Co:n ja Norwest Corporationin fuusion seurauksena.

Wells Fargo on yhdysvaltojen kolmanneksi suurin pankki omaisuudella mitattuna, mutta suurin pörssiarvoltaan. Se toiseksi suurin pankki talletuksilla mitattuna, asuntolainoissa ja luottokorteissa. Yhtiö toimii 35 maassa ja sillä 70 miljoonaa asiastakasta. Wells Fargo on arvioitu maailman arvokkaimmaksi pankki brändiksi vuonna 2014.

Wells Fargo voittaa pikku hiljaa markkinaosuuttaan lainamarkkinoista USA:ssa kaikilla sektoreilla.

P/E 11,80 on alle viiden vuoden keskiarvon ja markkinan keskiarvon alapuolella, samaten osinko 3,08% on viiden vuoden keskiarvon 2,47 yläpuolella.Payout ratio 35% mahdollistaa osingon korotukset. Kyseessä on laatu pankki, jota Buffett omistaa suurimpana sijoituksenaan. Hänen kerrotaan lisänneen omistustaan viime aikoina. Tämän hetkinen omistus on noin 10% Wells Fargosta.

Wells Fargon osake on ollut kolme kertaa alemmalla tasolla kahteen vuoteen kuin on nyt. Osakkeessa on pessimismiä. Hankin Wells Fargon pitkään salkkuun. Koron nosto parantaa yhtiön korkokatetta ja mahdollistaa tuloksen kasvun. Uskon koron nostojen ja USA:n talouden elpymisen jatkuvan ja parantavan yhtiön tulosta. Pankkisektori on jälkisyklinen eli tekee parhaan tuloksen talouden kääntyessä jo laskuun korkojen noustessa. Uskon tällä osakkeella olevan hyvät tuotto näkymät 5-7 vuoden aika jänteellä huomioiden nykyisen P/E-luvun suhteessa muuhun markkinaan. Pidän sitä vahvana yrityksenä omassa sekmentissään, josta osoituksena aiemmin mainittu valinta vahvimmaksi brändiksi.