Nordea tuntuu parhaillaan kiinnostavan piensijoittajia kovasti. Itselläni on ollut pankeissa tai finanssisektorissa korkeahkopaino jo jonkin aikaa ja tähän syynä arvostusluvuilla muuhun markkinaan nähden kohtuullisen alhainen arvostus.
Nordea on pyörinyt omassa mielessäni samoin ja olen pieniä lisäyksiä siihen tehnyt. Yhtiössä nyt mielestäni päällä erikoistilanne, kun aktivistisijoittaja Christer Gardell on liittynyt omistajien joukkoon. Näen, että ei ole huonossa junassa hänen kyydissään. Sammon omistus taustalla ei ole huono asia. Nämä seikat eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että osake ei voisi laskea alemmalle tasolle. Itse asiassa katsomalla kurssia Nallen ja Gardellin taivalta yhdessä suunta on ollut kurssissa alamäkeen. Lasku ei tarkoita Nordean olevan huono sijoitus.
Lähtökohtaisesti olen varovainen Nordean kohdalla. Vähän aikaa sitten tuli uutinen, että Nordea varoitellut analyytikkoja Q1 tuloksesta, että estimaatit liian korkealla. Tapaan esittää kysymyksen itselleni paraneeko yhtiön tulos? Nordean kohdalla ei tämän uutisen perusteella näin tapahdu, joten olen varovainen. Nordea ei kiistänyt uutista, joten se ei vaikuta tekaistulta uutiselta kurssin polkemiseksi. Lisäksi Sampo jakaa Nordean osakkeita, joka aiheuttaa ylimääräistä tarjontaa. Mietin kesällä Nordean ostamista, jos kurssi menee 6,50€ alle. Tällä hetkellä en tiedä syytä miksi Nordea tuottaisi paremmin kuin indeksi. Mielessäni on toki käynyt, että uutinen ilmoilla, jotta Gardell voi nostaa omistustaan. Lisäksi Sampo jakaa osakkeita omistajilleen, jotta Gardellille enemmän ostettavaa. Pidän erittäin mahdollisena, että hyvät Nordean ostopaikat ovat tulossa lähiaikoina.
Makrotasolla pankkien tilanne ei ole kovin hyvä. EKP ilmoitti juuri ettei koron nostoja ole tulossa tälle vuodelle. Eli Euroopan talous ei ole edennyt kuten on käynyt USA:ssa. Euroopassa on paljon velkaa ongelmaisia pankkeja Italiassa eikä Saksassakaan Deutche bankilla ja Commerzbankilla ole mennyt hyvin. Niiden yhdistymisestä on ollut huhua. Sammon yhtiökokeuksessa esimerkkinä todettiin nykyisen alhaisen korkotason olevan pankeille hankala. Tämän lisäksi rahan pesu kohu heiluttaa pankkeja. Yleisesti voisi todeta pankkien tilanteeseen ladatun paljon pahaa ja arvostukset ovat aika alhaalla, osinkotuotto useilla pankeilla ja rahoitusyhtiöillä korkealla. Tämä voi kieliä alan aliarvostuksesta.
Yritin vähän selvitellä pankkien kilpailutilannetta. Kilpailua asuntolainoista on luonnehdittu kovaksi. Marginaalit asuntolainoissa on 0,6%-1,0% pankeilla riippuen asiakkaasta ja kilpailutilanteesta. Alle 0,5% marginaaleista on päästy. Yritin katsoa vähän kilpailutilannetta kulutusluotoissa. Pankkilainavertailu.fi sivulla näkyy marginaaleja. Osa tiedoista on ovelasti piilotettu, mutta tuosta saa kuvaa mikä on korkotaso. Ensimmäisenä listalla pistää silmään Bank of Norwegian ja sen mielestäni nykyisessä nolla korkoympäristössä korkea 6,99% korko. Pitää toki huomnoioida, että maksukyvyttömyys tilanteessa tarvitaan huomattavasti enemmän aikaa saada omat poissa koroissa kuin, jos korko olisi esimerkkinä 15% EKP:n korko 5% tasolla. Yhä merkittävän osan tuloista muodostavat erilaiset järjestely ja käsittely palkkiot. Koskien sitten pankkeja mielenkiintoinen huomio tässä on, että Nordea on ainoa ”puujalkapankki”, joka löytyy listalta. Toinen mielenkiintoinen tekijä on, että Nordean Hae tästä nappi näyttää ohjaavan Bank of Norwegianin sivulle.
Johtopäätöksenä summaisin tilanteen kuten jatkossa esitetty. Pankkien tilanne on melkoisen vaikea. Velkaantuminen on vaarallisen korkealla tasolla, ongelmia näkyvissä erityisesti eteläisessä Euroopassa. Ruotsin asuntotilanteesta on puhuttu ja rahanpesuskandaali ravistelee. Pidän Norjalaista Bank of Norwegiania tällä hetkellä varsin vahvana pelaajana lainamarkkinoilla ja varsin usea käyttää sitä rahan ”parkkipaikkana”. Nordea on saanut selvästi siipensä, Nalle on suututtanut Ruotsalaisia Suomeen muutolla. Yhtiöllä on hintava IT-projekti. Yhtiö on minusta esittänyt viime aikoina hyviä uudistuksia. Sen tunnuslukusovellusta on pidetty hyvänä. Se aloitti osakevälityksessä Suomessa ensimmäisenä 1% palkkiot ja saanut sillä voitettua osakesijoittajia itselleen. Nordea on osoittanut joustavuutta ja sen on ottanut Apple Payn käyttöön eli muut järjestelmät on integroitavissa sen toimintaan. Toinen hyvä esimerkki oli tuo lainojen haku. Kilpailutilanne on selvästi tiukka. S pankki on asiakaspalvelussa selvästi edellä, sillä kauppojen yhteydessä olevissa konttoreissa pitkät aukioloajat ja palvelut joustavina aikoina. Mobiilimaksamisessa Dansken alulle laittama Mobile Pay on varsin vahva. Kulutusluotto puolella pikavippipalvelut kilpailevat asiakkaista. Rahastopuolella indeksisijoittaminen polkee kustannuksia tai vähintään aiheuttaa kustannuskilpailua. Sijoittamisessa verkkopalvelut pitävät kilpailutilanteen tiukkana. Minusta Suomessa S Pankki on voittanut markkinaosuutta, OP ja Nordea pitävät asemiaan, Danske menettänyt. Osa pienistä toimijoista on saanut uusia asiakkaita. Handelsbanken on mielestäni jännästi pärjännyt vahvuuksillaan. Siellä saa edelleen konttorissa toimintaa. Rahastopuolella tiedän varsin usean sijoittaneen sen rahastoihin vaikka ei ole varsinainen asiakas. Tästä on lyhyt matka asiakkaaseen. Rahanpeusskandaalin jälkeen nousee taas luottamus pankkiin uuteen arvoon. Yritysten hankala sanoa toimivansa vastuullisesti, jos rahat on rahanpesusta ryvettyneissä Danskessa ja Swedbankissa.
Olen saanut useampia kysymyksiä pitäisikö Nordeaan sijoittajaa. Esitän itselleni kysymyksen paraneeko tulos? Mediassa on ollut liikkeellä kirjoituksia Nordean varoitelleen analytiikoista Q1 tuloksesta. Tämä ei ole suora tulosvaroitus. Uutista ei ole kumottu. Nämä molemmat herättävät minussa epäluottamusta. Miksi ei anneta tulosvaroitusta, kuten kuuluu? Jollei tulosvaroitukselle ole aihetta niin kumota uutista. Itseäni on miellyttänyt Sammon yhtiö kokouksen puheet Nordean olevan tulossa. Puheet tietyllä tavalla vahvistavat käsitystäni ollaan menossa parempaan. Fakta kuitenkin on, että Nordean tulos on ollut laskussa ja yhtiö on alisuorittanut. Johdon suoritus ei ole vakuuttanut minua. Enemmän minut on vakuuttanut Sammon johdon toiminta. Vastaavaan aikaan esimerkkinä Handelsbanken on pystynyt parantamaan tulostaan. Se ei rynnistä IT sektorilla, mutta näyttää rauhallisella otteellaan pitävän asiakkaansa ja asemansa markkinoilla. Kaikki asiakkaat eivät välttämättä halua hienoja IT ominaisuuksia ja tahtovat ehkä sitten suuremmissa raha asioissa mennä konttoriin hoitamaan asiat ja keskustelemaan.
Mikä on hyvä sijoitus? Nordea voi olla ehkä sellainen, jos Christer Gardellin mukaan tulo saa tilanteen kääntymään. Itselläni parempi luotto Sammon johtoon ja näen paremmaksi ratkaisuksi ratsastaa Sammolla Nordea omistuksessa kuin nostaa omistukseni suuremmaksi. Voi olla, että Sampo palkitsee minut lisä Nordeoilla. En näe pankkitoimintaympäristössä suurta parantumista, päinvastoin Euroopan uhat näyttävät kasvavan ja koron nostot siirtyy kauemmaksi. Minusta nyt ei ole kiire sijoittaa pankkeihin. Mielummin sijoitan pankkeihin, jotka paremmassa toiminta ympäristössä. USA:ssa, Norjassa ja Briteissä on nostettu korkoja. Osa yhtiöistä hyötyy näistä enemmän.
Sijoituspäiväkirja. Päiväkirjaan kirjataan omat sijoitustoimet ja sijoituksiin liittyviä havaintoja. Ajoittain yleistä taloudesta ja talousteorioista. Ei sisällä sijoitussuosituksia.
Nordea on hoitanut viestintänsä huonosti ja käyttää hyvin kyseenalaisia tapoja lisätä asiakkaita tietyillä sektoreilla. Toisaalta uudistukset alkavat vihdoinkin olla hyvällä tasolla ja itsekin käytän nykyään esim. mobiili pankkia hyvin paljon vaikka alkuun turhautti, kun pakottivat siirtymään sen käyttöön sakon uhalla.
VastaaPoistaPankit ovat kaikki muutoksen keskellä ja luulen, että pankit jotka eivät uudistu nyt, tippuvat kärryiltä hyvinkin nopeasti jatkossa. Nähtäväksi kuitenkin jää miten kauan kestää, että "öljy tankkeri kääntyy". Itse sijoitan kuitenkin hyvin pitkällä tähtäimellä niin ei haittaa vaikka tässä menisi 5 vuotta jos osingot pysyvät lähes samana.
Joo Nordea on itse myöntänyt jossain yhteydessä viestin menneen huonosti perille.
VastaaPoistaPankkibisneksen kannalta tärkein juttu on mielestäni loppujen lopuksi luottamus. Karrikoituna esimerkkinä esimerkkinä epäilen, että sellainen jolla rahat kadonneet kaksi kertaa tililtä eikä saanut takaisin niin olen varma, että hän ei ole enää pankin asiakas, vaikka firma olisi digikehityksessä kuinka dynaaminen tahansa. Samoin ihmisen päätökset on tunnepohjaisia. Tunteisiin on hankala päästä käsiksi, jos operoidaan koneen välityksellä.
Kysymys nyt tässä osingon pysymisessä on pitkälle siitä pystyykö Nordea pitämään tai parantamaan tulostaan ja kassavirtaa. Muutoin syödään omaa pääomaa, joka tuo Nordealle tuottoa. Pyttytkö itse samaan sille sitten saatuasi osingon parempaa tuottoa?
Nordea on kaksiteräinen miekka. Kivijalassa palvelu on hidasta ja huonosti toimivaa, mutta mobiilissa ja netissä homma toimii. Kulut ovat käyttäjälle kovat, mutta helppous netissä sekä esimerkiksi mobiilimaksaminen ovat valttikortteja, joilla pötkitään pitkälle.
VastaaPoistaKuten vanha sanonta kuuluu: "Nordeassa on huono olla asiakkaana, mutta sitä on hyvä omistaa".
https://miesnurkka.blogspot.com/