sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Kymmenen sääntöä pohjaongintaan

Alkuperäinen teksti on  The Irrelevant Investor sivulta Michael Batnickin kirjoittamana. Batnick on Ritholtz Wealth Management yhtiön tutkimus johtaja.

Hän toteaa kirjoituksessaan, että ei ole koskaan tavannut uuttaa sijoittajaa, joka seuraa trendiä. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että meidät on opetettu ostamaan halvalla ja myymään kallliilla. Joten ensi askeleet ovat heti alkaa metsästää alennuksia. Kukaan ei onnistu ostamaan halvalla ja myymään kalliilla. Menestyneet treidarit tyypillisesti ostavat kallilla ja myyvät vielä kalliimmalla. Menestyvät sijoittajat taas ostavat halvalla ja myyvät harvoin. Pohien metsästyksestä kiinnostuneille Batnick julkaisi kymmenen sääntöä suositukseksi.

Tällä hetkellä romahdus on tapahtunut vähittäiskaupassa. Tästä olemme nähneet hyviä esimerkkejä kotimaassakin Anttilan konkurssin ja Stockmannin tilanteen muodossa. Amerikkalainen analyysitalo Bespoke kutsuu vähittäiskauppa indeksi nimellä ”Amazonin kuoleman kosketus”. Indeksi on laskenut 20% tälle vuodelle ja alimmalla tasollaan sitten huhtikuun 2013. Kuvassa näkyy veratilu S&P1500 indeksin ja vähittäiskaupan välillä.
Kuva: Lähde The Irrelevant Investor

Batnick valitsi vertailu yhtiökseen suurissa vaikeuksissa ollen Macyn. Itse kirjoituksessa yhtiötä on käsitelty kuvin, mutta halukkaat saa ne katsella itse jutusta, en viitsi niitä suoraan kopioida. Macyh’s on kuitenkin laskenut kahteen vuoteen 71%, joka on vastaava pudotus kuin on käynyt Great Depressionissa eli vuoden 1929 alkaneessa tiputuksessa. Kun vahva Macy’s kaltainen brändi romahtaa ihmisten on hankala uskoa sitä. Suomalaisille tutumpi tilanne on Stockmann.  Harvan on vaikea uskoa, että Tokmanni tai Verkkokauppa suorittaa paremmin pörssissä kuin Stockmann, joka tippunut rajusti. Tekee mieli ostaa Stockmannia pohjalta, luule tietävänsä yhtiön arvon paremmin kuin muut.

Säännöt pohjalta ostamiseksi

Sääntö 1. Älä yritä ostaa pohjalta
Pohjalta ostaminen on yksi vaikeimmista asioista sijoittamisessa. Macy teki 3 erillistä 30 % nousua matkalla pohjalle 70% laskussa. Mikään noista pohjista ei pitänyt ja treidarit tekivät rahaa ja pohjaonkijat turskaa.

Sääntö 2. Älä ryntää ostamaan suuren tiputuksen jälkeen
Et tiedä kaikkea, kun markkina-arvoltaan suuri yhtiö tipahtaa 15% päivässä siihen on hyvä syy. Macyn tipahti 14% päiväpudotuksen jälkeen vielä 12% muutaman seuraavan viikon aikana.

Sääntä 3. Odota korkeampaa pohjaa
Odota uutta pohjaa hiukan ylemmällä tasolla. Tämä on selkeä merkki ostokysynnästä ainakin lyhyellä aikajänteellä. Muista: Sinun arvo-osuustilille ei tule extrabonuksia ostamalla ihan pohjalta.

Sääntö 4. Odota pidemmän liukuvan keskiarvon tasaantumista
Macy’s 12 kuukauden liukuvakeskiarvo on yhä laskussa, mutta parempi olla varovainen kuin pettynyt ja pahoillaan. Putoavat puukot laskevat kunnes toisin todistetaan.

Sääntö 5. Odota ETF:n perustamista
Varsin usein lyötyihin aloihin tulee omat ETF:t. ProSahres on perustanut Retail 2x ja 3X ETF:ät (Retail = vähittäiskauppa) .

Sääntö 6. Käytä Stop&Lossia
Mieti kuinka paljon olet valmis ottamaan tappiota ja aseta Stop&Loss siihen summaan.

Sääntö 7. Pidä ostosi pieninä
Varaudu, että olet väärässä ja jokainen joka myy ennen sinua on oikeassa. Älä sijoita kerralla yli 1% pääomasta.

Sääntö 8. Älä kerro ostostasi kenellekään
Tunteittesi kanssa taistelu on muutenkin riittävän hankalaa. Kerrottuasi muille sinun hankala myöntää virheesi ja ylpeytesi astuu peliin. Sinun on hankalampi myöntää virheesi.

Sääntö 9. Kasvata aikaikkunaasi
 50% laskua ei yleensä seuraa nousu kahdessa viikossa vaan se on erittäin harvinaista. Pohjan muodostuminen vie aikaa. Varmista, että tiedät mihin olet ryhtymässä. Arvon metsästäminen aiheuttaa runsaasti turhautumista.

Sääntö 10. Valittuasi kohteen hyppää mukaan hitaasti
Todennäköisesti et osta pohjalta, joten tee suunnitelma, osto-ohjelma, pidemmälle aikajänteelle. Osta esimerkkinä 1/8 rahoistasi joka kahden viikon välein.

Bonussääntö. Odota ison nimen myyntiä. 

Esimerkkinä kirjoituksessa käytettiin Ackmanin Valeant myyntiä. Hiukan vastaava tilanne oli mielestäni hiljattain Lehdolla, kun pääomistajat kertoivat myyvänsä omistustaan 24.4.2017, joka merkitty kuvaajaan punaisella nuolella . Uutisen jälkeen 
Lehto tippui jonkun aikaa, sitten nousu alkoi. Myyntimäärien selvittyä 1.6 kurssi oli jo ennallaan lähtötason huipussa.














Pohjiin osuminen on erityisen hankala onnistua, mutta kukaan ei voi taata, että onnistut. Voit oppia sen vai itse yrittämällä. Toivottavasti näillä ohjeilla voi välttää kalliit virheet.

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia huomioita. Ehkä itsekkin pitäisi noudattaa tuota: älä osta heti pudotuksen jälkeen. Tosin, en pyri tekemään pikavoittoja yleensä eli sinänsä ihan sama milloin ostan hyvää yhtiötä, mitä halvemmalla saan sen parempi. Mutta esim. Amerin kanssa tein tuollaisen virheen ja vasta nyt pääsimme takaisin siihen missä ostin lisää pudotuksen takia.

    En ole kumminkaan menettänyt toivoani Amerin kanssa vaikka olen edelleen tappiolla aika runsaasti. Puolen vuoden päästä olen varmaan jo reippaasti voitolla.

    VastaaPoista
  2. Joo, itselle opiksi muistiin kirjasin, samanlainen virhe tuli tehtyä itsellä Fingerprint Cardsilla. Amerilla sain hyvään hintaan alle 20 €, mutta tuli otettua ihan liian vähän, odottelin uusia tilaisuuksia.Saatan raapustella myöhemmin esimerkin omista ostoista.

    VastaaPoista
  3. Tätä lukiessa tulee väkisin mieleen Britteinsaarilta Carillion. Pohjaa on haettu n. 60 pencen tasolle, josta joo muutama pomppu ylöspäin, palaten kuitenkin samalle tasolle. Oletko kiinnittänyt huomiota?

    VastaaPoista
  4. Olen lukenut juttua Kauppalehdestä ja Sharevillestä. Esitän sijoituksilleni pääsääntöisesti kysymyksen paraneeko tilanne/tulos tulevaisuudessa ja miksi? Carillonin kohdalla en löytänyt vastausta, joten jään odottelemaan. Jos tilanne ei parane niin nousulle on vaikea löytää perusteita, kannattaa odottaaa nideen ilmaantumista ja sijoittaa nihin joiden tilanteen olettaa paranevan.

    VastaaPoista