Teerenpeleissä käytiin varsin mehukas keskustelu arvostuksesta ja koron vaikutuksesta arvostukseen. Haluan tähän nyt sitten kirjata itselleni omat ajatukset arvostuksesta ylös. Erola listasi arvostuksen mittariksi CAPE, Tobin Q ja Buffett-indikaattorin. CAPE ja Tobin q on käsitelty englanniksi täällä. Olen samaa mieltä Erolan kanssa, että USA:n markkinat ovat noilla mittareilla korkealle arvostetut. Sijoitin ensimmäisen kerran Vanguard Total Stock Markettiin parhaana pitämääni ETF:ään 2010. Pidin jo silloin markkinoita kalliina. Nyt tuo sijoitus on 173% plussalla plus kahdeksan vuoden osingot. Disclaimer nykyiseen tyyliin ajatteluuni saattaa vaikuttaa onnistunut sijoitus. Tämä ei ole mikään sijoitussuositus vaan totean mahdollisen ajatteluuni vaikuttavan asian. Markkina voi siis mielestäni korkeasta arvostuksesta huolimatta tuottaa ja erityisesti ennätysalhaiset korot tekevät tilanteesta mutkikkaan.
Pyysing toi keskusteluun korkotason ja sitä voidaan huomoioida esimerkkinä niin sanotulla FED:in mallilla. Siinä ohjauskorkoa verrataan P/E-luvun käänteislukuun. No USA:n valtion nyt korko on noin 3% ja Shiller P/E 33, joten 1/P/E=1/33=0,03 eli 3%. Markkinat on tämän perusteella järkevästi arvostettu. FED luvun ennustettavuus on huono, siitä voi lukea vaikka täältä ja muuta kritiikkiä.
Pyysing edelleen toi esille sijoittamisen dialemman. Mikä on markkinoilla kallista? USA:ssa arvostukset on korkealla ja indeksiin ei ehkä kannata sijoittaa, mutta sieltäkin löytyy maltillisesti arvostettuja yhtiöitä ja toimialoja. Pyysing toi varovasti keskustelua Eurooppaan. Erola taas ihan perustellusti toi esille sen, että USA:n romahduksessa muu maailma romahtaa ”pesuveden mukana”. Tähän itse uskon samoin. USA:n halussa on edelleen suuriosa sijoitusomaisuudesta ja sikäläiset toimijat lyhyeksimyyvät reunamarkkinat laskussa varmasti suurten voittojen toivossa.
Shillerin P/E:n on todettu toimivan useimmilla markkinoilla ennustaen hyvin viittä vuotta pidempiä tuottoja. Nyt sitten ajatellaan, että miten markkinat tuottavat, pitäisi ajatella pitkäjänteisesti välittämättä markkinaheilunnasta niin vaikeaa kuin se onkin. Maailmasta edelleen löytyy markkinoita joiden voi ajatella tuottavan hyvin.
Star Capitalin listalta Venäjän CAPE 6,4 eli tuotto-odotus 15,62% joka on korkeampi kuin Venäjän korko, joka korkea sekin. Venäjältä voi odotella korkeaa tuottoa, jos talous kehittyy normaalisti eikä poliittiset riskit aiheuta halaa talouteen. Toisena poiminta Kiina CAPE 16,4 ei ole alhainen, mutta 7,4 P/E on erittäin alhainen samoin P/B 0,9 on siis alle kirja-arvon. Kiina on suorittanut viimeiset vuodet hyvin. Vastaavasti Venäjä on tuottanut huonosti. No nyt, jos Venäjä alkaa viiteen vuoteen suorittaa hyvin niin tuotot on hulppeat. Vastaavasti, jos Kiinan hyvä suorittaminen jatkuu on siellä mehukkaita tuottoja ehkä alle viiden vuoden. Muina poimintoina Puola ja Etelä-Korea joilla menee aika hyvin ja ovat ehkä epävakaan maan läheisyydessä. Tällä sijoitustiedon Daytraderin poimintoja aiheesta.
Fedin malliin verrattava kirjoitus löytyy Makromieheltä, joka kirjoitti asiasta. USA:n korko on siis ennätys alhaalla ja laskettu P/E 70. Tämä on makromiehen mielestä kupla, hän voi olla hyvin oikeassa. Euroopan korko on vielä alempana, Ruotsin -0,5%. Miten näiden arvostus pitäisi sitten määritellä.
Tästä päästään sitten mielenkiintoiseen. Mikä on korko kehittyvillä markkinoilla? Venäjällä se pyörii kaksi numeroisissa lukemissa. Sitten esimerkkinä Nordnetin kuukausisäästössä oleva iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond UCITS ETF (IUSP) antaa tuoton maturiteettiin 7,07% eli tuo korko saadaan sen lainapapereista, jos pitää ne loppuun asti ja kaikki maksaa korot sovitusti. No näissä toki valuutta riski ja osa voi jättää lainat maksamatta. No jos arvioidaan, että 20% jättää lainat maksamatta ja 20% valuutta heikentyy. Tuotoksi edelleen jää 7,07%*0,8*0,8= 4,52% eli 4,5% tuotto. Minusta on 10% tappiot näissä on aika korkeat, mutta toki 20% mahdollista.
Pyysing taas varsin usein toteaan, että kymmenen P/E solidilappu tuottaa sen keskimäärin kymmenen pinnaa pidemmällä aika jänteellä. Hän oli mukana Technopoliksessa, josta tuli ostotarjous ihan mukavat parin vuoden tuotot. Smaa lapppu löytyy itseltä. En tiedä missä muussa osakkeessa tulee samanlainen tarjous eteen, mutta hyvin tulee mieleen omassa salkussa muutama tapaus.
Loppusummauksena voi todeta Makromiehen kommentit, että ei tiedä miten pitkään markkinat nousevat. Mm. Daytrader arvioi Sijoitustiedossa nousua olevan vielä vuosi-pari, siinäkin ehtii saada ihan kivaa tuottoa pääomalle jota hankala kieriä kiinni myöhemmin. Ostotarjous on aika ennustamaton kortti, mitta tietyt matalalle arvostetut hyvän tuotto-odotuksen tai bisneksen omaavat yhtiöt ostellaan aika usein poissa pörssistä. Nyt laina raha halpaa ja ostoille on helppo laskea hyvät tuotto-odotukset. Markkinoilta löytyy yhä kohteita joista voi saada yli 10% tuotto-odotusta ja korkosijoituksia, jotka tuottaa yli 5%. Omalta osaltani laitan painoa vähän reilummin kehittyviin markkinoihin ja kyllä Euroopassa on varsin mielenkiintoista tuotto-odotusta. Tuntuu, että euroopan korkojen on jossain vaiheessa noustava ja mm. finanssisektori alkaa samaan parempaa korkokatetta. Voihan se olla, että pesuvesi huuhtoo P/E:t vitoseen, mutta sitten tämän hetken 7% osinkotuotolla tekee ihan mukavia ostoja. Pitää sitten vain olla rohkeutta löydä rahat sinne kiinni. Varmaan kokonaisuutena ihan hyvät tuotot saa sitten, kun se P/E joskus aikaan 5+ vuoden päästä korjaa normaaliin.
Korkotuottolaskelma taisi jäädä vähän optimistiseksi, kun siinä ei ole pääoman menetystä luottotappion ja valuuttakurssimuutoksen yhteydessä huomioitu? Tokikaan tuolla ei ole merkitystä, jos pääoma on taattu ja kurssimuutos pääoman osalta suojattu.
VastaaPoistaValuuttakurssi * (Pääoman osuus + koron osuus) = tuotto ->
0.8*(0,2*0+0,8*1 + 0,8*0,0707)=0,685 -> tappiota 31,5%, jos 20 prosenttia lainoista erääntyy arvottomina ja valuutat laskevat 20%
Totuushan on, että tappiota on hankala laskea etukäteen ja todellisuus on tätä yksinkertaistettua mallia monimutkaisempi. Valuutta suurella todennäköisyydellä sekä sijoittajalle edullisempaan, että vähemmän edulliseen suntaan jossain vaiheessa sijoitusta. Ajattelin jonkunlaisena pahimpana skenaariona molemmissa 20% tappiota jollaisen olen itse onnistunut jossain vaiheessa näkemään. Tähän tulee tavallaan kolmas muuttuja ja se on korkotaso, joka voi alentaa lainan arvoa, mutta sitten yleensä nostaa itse valuutan arvoa. Mutta kyllä laskelmalla voi 20% valuutta tappiolla käydä näin. Tvallaan en kuitenkaan usko tilanteeseen juuri lainojen erääntyessä vaan niitä voi oikein huonolla tuurilla mennä näin aikojen saatossa.
VastaaPoistaOmakohtaisesti minun on hankala ajatella tuota kuvattua mekanismia. Nyt mediassa kirjoitetaan ja pelätään kehittyvien markkinoiden kilpailukykyä, koska dollari on vahva ja sillä käydään kauppaa. Toiseksi pelätään dollari velkaa. Tämä johtaa, että velkoja omassa valuutassa halutaan lisää, joka lisää kysyntää nostaa korkoja ja parantaa sitten tulevia tuottoja. Kun sitten korko on riittävän houkutteleva niin tarjoajia riittä ja korot lähtee laskuun. Samoin korkojen nousu yleensä vahvistaa valuuttaa. Eli tilanteessa on aika voimakkaita vastakkaisia ajureita.
Tällä hetkellä Argentiinan, Turkin ja Venäjän valuutat on alhaalla. Kahteen ensimmäiseen on minusta selvä syy, kolmas ilmeisesti kauppapakotteiden johdosta. Öljyn hinta on kuitenkin Venäjälle eduksi. Samalla näiden korot maailman korkeimpia. Pienikin valo riittää helpottamaan tilannetta. Talouksilla on paljon pelimerkkejä parantaa edes vähän.
Erittäin hyvää pohdintaa, blogisi on kyllä ehtymätön tiedon lähde! Tein saman haastattelun ja vieraskirjoituksen pohjalta oman postauksen kulmana enemmän sijoittajan toimiminen sitten KUN ne kurssit laskevat ja problematiikasta milloin uskaltaa Erolamaisen irtautumisen tehdä. Vai kannattaako sitä tehdä lainkaan.
VastaaPoistahttps://eurotarkka.blogspot.com/2018/09/porssiromahdus-tulee.html
Kiitoksia vain Tuo se on ongelma koska myydä. Joko ollaan tällä hetkellä laskumarkkinassa? Edellisestä huipiusta on aikaa.
VastaaPoista