Sijoittamisen riski on hyvin yleisesti pidetty samana kuin volatiliteetti tai oikeammin sitä mittaroidaan volatiliteetillä. Tämä on hyvin yleisesti todettu huonoksi mittariksi. Vasta argumenttina usein toimii, että se paras riskin mittari.
Warren Buffettin sanotaan ajattelevan riskistä eri tavalla. Ajattelin ottaa lusikan kauniiseen käteen ja tehdä oman riskiluokituksen tai listan, jossa yksinkertaisesti sijoittamisen riskit.
Riskit suurimmasta pienimpään
1. Monimutkainen sijoitus tuote lävähtää isossa mittakaavassa reisille
Normaalin sijoitustuotteen lasku päättyy nollaan ja maksimitappio on oman sijoitetun pääoman menettäminen eli 100% tappio. Nousu sen sijaan voi olla yli 100% ja joillaki Bear-tuotteella on mahdollista tehdä suurempi tappiko kuin sijoitettu pääoma. Eli on pakko ostaa takaisin suuremmalla summalla kuin aiemmin itse tuotetta ostanut ja /tai maksamaan sitten lainatun tuotteen osinkoja alkuperäiselle omistajalle.
2. Konkurssi
Konkurssi on tapaus, jossa sijoitetun pääoman voi menettää lähes kokonaan. Siitä huolimatta yleensä saa jotain takaisin. Selvitystilassa olevan osakkeen voi yhä myydä yhä pörssissä. Konkurssi voi olla yllättävä, markkinoilta löytyy tilanteista joissa tilanteesta on annettu väärä ylioptimistinen kuva ja kirjanpitoa sävelletty.
3. Vastapuoli riski
Yksi suuri riski mitä ei tule usein ajateltua on vastapuoli riski. Oikeastaan se kuuluu edelliseen kohtaan konkurssi, mutta tulee eri tavalla. Tämä tulee esille rahastoissa ja tietyissä vakuutus tuotteissa ja epäsuorasti replikoiduissa ETF:ssä. Tämä riski totetuu, kun vastapuoli menettää maksukykynsä. Tämä ei ole kovin tavallista, mutta esimerkkinä finanssikriisissä Bear&Stearsin ja Lehman Brothers olivat vastapuolina isossa määrässä erilaisia sijoitustuotteita. Monien sijoitukset kärsivät merkittäviä menetyksiä tämän vuoksi jopa suomalaisissa pankeissa. Harva tulee katsoneeksi esimerkkinä vakuutuskuorissa kuka on vastapuoli ja mitä tapahtuu, jos se menettää maksuvalmiuden. Moni katsoo, että oma pankki ei vaikuta asiaan ja sitten taustalla oikeasti häärii iso Amerikkalainen pankki.
4. Velkojen maksamatta jättäminen
Kohtuullisen suuri riski on yrityksen maksuvalmiuden menetys ja velkojen maksamatta jättäminen. Tämä voi näkyä velkakirjasijoittajalle saamisina ja korot ja maksut eivät tule ajallaan. vastaavasti osakkeelle tämä näkyy helposti tuloksessa, koska luottoluokitus yleensä laskee. Lisäksi liiketoiminnan pyörittäminen voi vaikeutua maksuhäiriömerkintöjen vuoksi.
5. Kauppasota
Kauppasota hidastaa kauppaa ja taloudellista aktiivisuutta ja rahan kiertonopeutta. Yrityksille se voi vaikeuttaa hyödykkeiden saatavuutta ja korottaa hintaa hallitsemattomasti. Sijoittajalle tämä voi aiheuttaa tilanteen, että hyödykettä jonka ennen olisi sijoituksillaan saanut ei enää saa hintojen noustua.
6. Verotus
Verotus voi laskea tuottoa lasketusta ja tavoitellun hyödykkeen saaminen tavoiteltuun hintaa ei välttämättä onnistu määritellyssä ajassa. Verotus voi laskea yritysten tuottoa ja sitä kautta sijoittajan tuottoa.
7. Luottoluokituksen lasku
Luottoluokituksen lasku heikentää yrityksen rahoitusasemaa ja mahdollisuuksia tehdä tuottoa. Jos sijoittajalla on yrityksen velkakirjoja, niiden arvo laskee, koska tulevat lainat ovat maksaa parempaa korkoa. Kukaan ei halua huonomman tuoton lainaa.
8. Oma ylivelkaantuminen/ pakkomyynti
Ottaessaan lainaa, jossa salkku on takauksena voi tulla eteen tilanne, että sijoitusten arvo ei kata lainan takaukseen vaadittavaa osaa ja sijoituksia pitää myydä poissa. Tässä tilanteessa ei saa myydä välttämättä mieleistä sijoitusta vaan on myytävä sellainen sijoitus jolla velkatilanne saadaan tasapainoon. Myynti tapahtuu helposti Internet aikakautena automaattisesti.
9. Inflaatio
Inflaatio on suurempaa kuin sijoitustesi tuotto, et saa enää ostettua sijoittamallasi rahalla samaa tuote minkä olisit voinut ostaa ennen sijoittamisen aloittamista.
10. Myynti laskun jälkeen
Tämä on ehkä tyypillisin toteutuva riski. Sijoittaja pettyy sijoitukseen juuri kriittisellä hetkellä ja myy sijoituksen alhaiseen hintaan ja kuittaa tappiot.
11. Myynti liian aikaisin
Sijoittaja on saanut sijoituksesta hyvät tuotot ja myy sijoituksen liian aikaisin, nousua voi olla vielä paljon jäljellä. Käteisenä voi hävitä rahansa inflaatiolla varsinkin nousun loppuhuipennuksessa, kun Inflaatio kiihtyy.
12. Kurssilasku
Tämä on pelätyin riski. Tosiasiassa tämä ei aiheuta tappiota ennen kuin on myynyt. Oikeastaan se oikea riski on ostaa sijoitus liian kalliilla, jonka jälkeen hinta palaa normaaliin. Ehkä suurempi tuottoihin vaikuttava tekijä katkos yrityksen positiivisen tuloksen teossa, joka vie pohjaa korkoa korolle kasvulta.
Loppuajatukset
Riskiä on erittäin hankala mittaroida. Edellä olevalla listalla voi arvioida yritykseen kohdistuvia riskejä vaikka antamalla pisteitä kustakin. Suuri riski on periaatteessa sijoittaja itse, jollei ota selvää asioista. Lista ei ehkä ole täydellinen, listaan kävi mielessä lisätä liian korkeakuluinen sijoitus, liiallinen luotto johonkin lähteeseen muutamia mainitakseni. Halusin kiteyttää listan lyhyeksi ja tuoda esille, että kurssilaskusta ei tule tappiota ellei myy. Riski on oikeasti ostaminen liian kallliilla.
13. Sijoittaja itse
VastaaPoistaKiteyttää monet muut riskit. Suurimmat virheet syntyvät, kun sijoittaja luulee toiminnan tarpeelliseksi, mutta todellisuudessa olisi ollut parempi olla tekemättä mitään.
Joo, asian voi näin ilmaista. Pohdinta sai alkunsa tuosta hiukan velloneesta keskustelusta, että odotellaan kurssilaskua. Taisi Peter Lynch sanoa, että aika markkinoilla voittaa ajoituksen markkinoilla. Kohtia olisi voinut olla useampi, mutta oleellisimmat riskit on tuohon haarukoitu.
VastaaPoistaEniten itsellä teki mieli lisätä huijaus tai vilpillinen kirjanpito. Eli sijoittaa tuotteseen, joka on tehty vilpillisellä mielellä. Esimerkkinä moni vertaislaina ja kryptovaluutta voivat sellaisia olla.