torstai 2. helmikuuta 2017

Luova tutkimus Fingerprint Cardsin tilanteesta ja markkiaosuuksista

Laitetaan nämä tärkeät huomiot ja tunnelmat muistiin Fingerprint Cardsista. Aika vahvasti sellainen tunnelma, että yhtiössä on käynnissä ”blankkaus”. Tässä siis yhdistyy moni tahojen mustamaalaus, jossa negatiivista uutista levitetään tietoisesti ja samalla myydään voimakkaasti lyhyeksi. Yksityiskohtaisempi englanninkielinen selostus täällä.

Olen yrittänyt löytää faktapohjaista puolueetonta tilannetta myyntikehityksestä ja yksi on esitetty blogissani. Kehitys näyttää ainakin yhdellä erittäin henkilömäärällä mitattuna suurella markkinalla hyvältä:Intia haluaa lopettaa korttimaksut vuoteen 2020 mennessä. Linkki vie Kauppalehteen, jossa ilmaisten uutisten määrä rajoitettu. Tässä sitten luova tarkatelu ihan kotimarkkinalta.

Alla Suomen myydyimmät matkapuhelimet tammikuussa eri operaattoreilla. perään lisätty FPC, jos Fingerprintin sensori puhelimessa.

DNA:n myydyimmät puhelimet tammikuussa 2017

1. Huawei P8 Lite FPC
2. Honor 7 FPC
3. Samsung Galaxy S6
4. Samsung Galaxy J5
5. Apple iPhone 7
6. Honor 8 FPC
7. Honor 7 Lite FPC
8. Apple iPhone SE
9. Samsung Galaxy A3
10. Samsung Galaxy S7

Elisa: Henkilöasiakkaiden myydyimmät puhelimet tammikuussa 2017

1. OnePlus 3T FPC
2. Huawei Honor 7 FPC
3. Samsung Galaxy J5
4. Huawei P8 Lite FPC
5. Apple iPhone 7
6. Huawei Honor 8 FPC
7. Samsung Galaxy S6
8. Microsoft Lumia 650
9. Huawei Honor 7 Lite FPC
10. Samsung Galaxy A3 (2016)
11. Apple iPhone 6s
12. Apple iPhone 7 Plus
13. Apple iPhone SE
14. Apple iPhone 5s
15. OnePlus 3 FPC


Soneran myydyimmät puhelimet tammikuussa

1. Apple Iphone 7
2. Huawei Honor 8 FPC
3. Samsung Galaxy A3
4. Samsung Galaxy J5
5. Apple Iphone SE
6. Huawei P8 Lite FPC
7. Huawei Honor 7 Lite FPC
8. Huawei Honor 7 FPC
9. Apple Iphone 7 Plus
10. Apple Iphone 6S

Kokonaisuutena 14 merkintää 35 mahdollisesta eli 40%. Keskiarvosijoitus 5,42. Mitä tilastolla voi päätellä?. Kaksi ykkössijaa puhelimilla joissa yhtiön sensorit. En tarkistanut tarkemmin puhelimiin voi olla muitakin toimittajia. Vertailuna Applella vain yksi ykkössija sitten seuraavat sijat on 5, joka lähes Fingerin puhelimien keskiarvo. Samsungilla puolestaan on kolme kolmatta sijaa. Siinä kaksi puhelinta Samsung Galaxy J5 ja Samsung Galaxy A3 eivät omaa lyhyellä tarkistelulla sormenjälkitunnistinta. Samsung Galaxy J5:llä on lisäksi kaksi neljättä sijaa. Eli käytännössä Fingerprintin sensorin sisältämien puheliemien keskiarvosijoituksena (5) alapuolella on vain neljä puhelinta joissa tunnistin ja kolme niistä on nimenomaan sijalla 5. Finger Print Cardsilla on edelleen erittäin vahva markkina-asema ainakin Suomessa myytävissä puhelimissa.

Muuta: Samsung tipahti toiseksi suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi neljännellä vartilla. Fingerprintin uhkakuvaksi on mainostettu Samsungin käyttämät muut tunnistajat.

Disclaimer: Omista Fingerprint Cardsia ja Applea sekä Samsungia indeksisijoitusteni kautta. Tätä ei pidä ottaa sijoitussuosituksena vaan kirjoitan artikkelin tarkoituksella ennen Fingerprint Cardsin tulosjulkistusta, jotta sen tulokset eivät pääse vaikuttaamaan tunteisiini ja kirjoittamiseeni.

Aiheeseen liittyvää: Analyysini Fingerprint Cardsista

6 kommenttia:

  1. Osaatko sanoa onko "blankkauksella", niinkuin ilmiötä nimitit, pitkäaikaisia vaikutuksia yrityksiin ilmiön loputtua? Oletko mahdollisesti seurannut vastaavaa tilannetta aikaisemmin? Ymmärrykseni on, että yleensä on ihan sama mitä yrityksen maineelle tapahtuu lyhyellä aikavälillä, kurssi kumminkin palaa normaaliksi ennen pitkää. Olettaen, että maine ei johdu heikosta tuloksesta.

    VastaaPoista
  2. Hei

    Kiitokset hyvästä kysymyksestä. En ole seurannut vastaavia tapauksia tarkemmin, koska tässä on kyseessä voittoa tekevä yritys. Vastaavia on ollut biotech alalla, mutta yritykset eivät ole kiinnostaneet minua, koska en ole varma bisnes potentiaalista, ravinteiden valmistajista löytyy jos jonkinlaista ihmeainetta.

    Minusta vähän vastaava tapaus on BOFI (Bank of Internet). Yhtiö kasvanut vahvasti ja tuli tuossa 2105 vuoden vaihteen jälkeen 35€ kurssista alle 15€ kurssiin. Nyt näyttää olevan jälleen 30$ kieppeillä. En ehtinyt tutustua yhtiöön tarkemmin, kun kurssi tuli nopeaa ylös minua alkoi kiinnostamaan muut sijoitukset.

    Näitä tapauksia joissa sitten short ratio nousee yli 5% ja oikeastaan lähelle 10% tai yli on sattunut sijoittajauralleni muutama. Eli Lilly shorttattiin vahvasti, kun se mentti osinkoaristokraattiaseman. Ostin yhtiötä erittäin hyvään aikaan ja oli hyvä sijoitus, ei ehkä olisi kannattanut myydä ollenkaan. Pitney Bowesia ostin, kun se oli vielä osinkoaristokraatti ja sitä shorttiin vahvasti. Yhtiö osti omia ja tuli kova vääntö. Kurssi pysyi vaakana aika pitkään sitten romahti, kun yhtiö joutui leikkamaan osinkoaan. No sitten tuli jonkunlainen nousu ja realisoin tappiot sekään ei olisi kannattanut, yhtiö kehittynyt hyvin sen jälkeen.

    Kolmas tapaus on Outotec. Siinä shorttien taso no edelleen korkea, mutta kurssi on jo pitkään käyttäytynyt irrationaalisesti. Tämä johtuu siitä, että ostajia on enemmän kuin myyjiä. Moni on ihan tyytyväinen nykyään osakkeen hintakehitykseen. Paniikkia ei enää saada aikaan.

    Minut on yllättänyt eniten se, että shorttitilanne jatkuu aina niin pitkään. Yhtiöt pitävätä "turhia kuluja" ja normaalia suurempaa riskia vuosia. Esimerkkinä Outotecissä shorttaus oli alkuun hyvin fiksun oloista, mutta nyt listalla olevat ei voi kuin ihmetellä. Pienetkin hyvät uutiset ovat valoa tunnellissa. Yhtiön halpahinta nostaa kiinnostusta ostaa yhtiö. Merkit sotii vastaan.

    Fingerprintin kohdalla pidän nykyistä tilannetta ostopaikkana. Negatiivisia ajureita löytyy, markinaalit on uuden tuotteen huippukorkeat ja tulevat tippumaan ja kilpailijoita tulee markkinoille ja voittvasta tekniikasta on epäselvyys. Näytön läpi luku on selkeä uhkakuva. Yhtiö tekee jokatapauksessa hyvää tulosta ja sillä on nyt kaksi tukijalkaa, lisäksi tunnistimet on laajentuneet PC:hen kännykästä. Nyt shortit on korkeimmillaan pitkään aikaan ja varmasti tulee yritys polkea kurssia, koska suurti osa shorteista on otettu nykytasolta. Tilanne tluee purkaantumaan pariin vuoteen ja se aiheuttaa ostopainetta toisin sanoen kurssi tulee olemaan korkeammalla kuin mihin esitykset antaa aihetta. Yleisesti kurssi pomppii ja yhtiön volatiliteetti korkea sitä pidetään riskenämpänä kuin mihin suoritukset antaa aihetta. Tämän jälkeen tilanne normalisoituu. Mielestäni ei ole pitkäaikaisia vaikutuksia, pörssi unohtaa aika nopeasti, se elää hetkessä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvin yksityiskohtaisesta vastauksesta. Mielenkiintoista tulkintaa. Siitä tulikin mieleen, mistä näät shorttien määrän? Itse olen vielä aloitteleva sijoittaja ja strategiani perustuu yritysten ymmärtämiseen, markkinoiden ymmärtämisen sijaan.

    VastaaPoista
  4. Ruotsalaisten osakkeiden osalta saa osoitteesta: http://kortapositioner.se/stocks

    Suomalaiset osakkeet: http://www.finanssivalvonta.fi/fi/Valvonta/Markkinavalvonta/Lyhyet_positiot/Positiot/Pages/Positiot.aspx

    Nuo ovat siis maiden finanssivalvonnan sivuilta jonne ilmoitetaan kaikki yli 0,5% osakekannasta olevat positiot. Eli kaikki ei ole listoilla ja ilmoitukset on position ottajan vastuulla, on mahdollista, että ne jäävät ilmoittamatta. Tämä voi koskea otettua positiota ja tai suljettua. Ei ole kaukaan, kun Suomessa joku sai sakon ilmoitettuaan position purusta yli vuoden myöhässä. Sakot on pieniä suhteessa mahdollisiin voittoihin, joten varauksella noihin kannattaa suhtautua.

    Sitten esimerkkinä mainitun BofI:n lyhyeksi myynti löytyy esimerkkinä Nasdaqista: http://www.nasdaq.com/symbol/bofi/short-interest

    Short Interest= osuus lyhyeksi myydysitä eli Bofilla on edelleen 20%.

    VastaaPoista
  5. Muistiin: Xiaomi Redmi Note 4X on Fingerprint Cardsin FPC1035 sensorilla.

    Intian älypuhelin markkinat kasvaneet 5,2% 2016. Q4 laskua 20%. Xiaomi kasvatti markkinaosuutta 15,3% joka on nyt 6,6% puhelimista.

    VastaaPoista