tiistai 7. helmikuuta 2017

Salkun yhdistelmärahastojen tarkastelua 7.2.2017

Yhdistelmärahastot ovat huonossa maineessa, koska niistä perittään usealla rahastoyhtiöllä kohtuullisen korkeaa hallinnointipalkkiota ja sitten vielä rahastoyhtiön omien kalliiden rahastojen palkkiota.  Minulla on yhdistelmärahastoina omasta mielesätäni jonkulaiset helmet LähiTapiola Maailma 80 (0,63%) ja Seligson Pharos (0,83%). Rahastojen kulut yhdistelmärahastoista on edullisimmasta päästä. LähiTapiola Maailma 80 juoksevat kulut on 1,19% ja Seligson Pharos 0,55%. LähiTapiolan kulut on kivunneet hitaasti ylöspäin ja Pharoksen pysyneet alhaalla ja jopa laskeneet korkean korkopainon seurauksena. Yleisesti nuo kulut on monen rahastoyhtiön yhdistelmärahastoja huomattavasti alhaisemmat.

Yhdistelmärahastot edustavat salkustani 1,46% koko salkusta ja voi tietysti kyseenalaistaa sijoitusten mielekkyyttä ja merkitystä. Sijoitusten myötä salkkujen liikkeitä tulee seurattua hiukan tarkemmin ja olen ollut molempiin sijoituksiin tyytyväinen ja tyytyväinen ammattilaisen näkemykseen ja reagointiin. Tarkoituksena on jatkaa rahastoissa osuuden omistajana. Pharosta olen suunnitellut lisääväni tilaisuuden tullen, mutta LähiTapiola Maailman tilannetta seuraan kriittisesti.

LähiTapiola maailma 80 on voittanut indeksinsä niukasti viimeisen vuoden tuottaen 14,65%, kun indeksi 14,49%(Rahastoyhtiön tammikuun raportti). Maailma 80 on tuottanut kymmenessä vuodessa keskimäärin 5,0% vuodessa ja  on Suomen rahastotutkimuksen viidenneksi parhaiten tuottanut yhdistelmärahasto. Edellisen tarkistelun jälkeen se jäänyt MSCI maailma indeksistä jälkeen.  5 vuoden tuotolla se kuudenneksitoista paras. Uuden isännään (S-Pankki) myötä rahaston usoritus on pikkuhiljaa ollut laskussa. Rahastoa ei markkinoida ja sitä opikeastaan hankala löyttää ostettavaksi. Uusi isäntä voi vaikuttaa rahaston kulurakenteeseen ja salkun hoitajaan. Salkkua on pitkään hoitanut Jari Järvinen. Olen pohtinut rahastosta luopumista. Rahasto ottaa kuitenkin vahvasti näkemystä. Paino kehittyvillä markkinoilla oli korkea lähes 20%, Robeco Kehittyvät Markkinat osake kvantitatiivinen ja Robeco Emerging Conservative Equities sijoitusten myötä. Eurooppasijoitusten osuus matala ja siellä erityisesti pieniä yhtiötä, suurimilla sijoituksilla Seligson OMX Helsinki 25 –indeksiosuus ja LähiTapiola Hyvinvointi A. Salkusta ei löydy suoraa markkina-arvopainotteista Eurooppa- tai Amerikkaindeksi sijoitusta. Tällä hetkellä tuntuu järkevältä jättää verot maksamatta ja antaa salkun rallatella korolle korkoa. Näkemyskään ei tunnu hullummalta. 

Toinen yhdistelmärahastoni Pharos omaa samoin rahastolle kunnioitettavan  10 vuoden tuottohistorian ja on sillä ajanjaksolla 7 parhaiten tuottanut rahasto 4,9% vuosituotolla. Tuotto jää siis huolimatta maltillisesta 50/50% perustilanteen riskisuhteesta vain prosentin kymmenyksen LähiTapiola Maailmasta.

Pharos koostuu suurelta osin Seligsonin omista rahastoista ja markkinoimista rahastoista, joten sisältö on mahdollista rakentaa itse. En kuitenkaan pysty tekemään sitä todennäköisesti yhtä kustannustehokkaasti. Pidän lisäksi salkunhoitaja Rutasen maltillisesta ja järkeenkäyvästä tavasta säätää allokaatiota. Hänen ajoitukset eivät ole täydellisiä, mutta opettavaisen hyviä ja perusteltuja. Olen tyytyväinen saadessani hänen ammattimaisen näkemyksen salkkuuni.


Hankalassa paikassa on mielestäni helpoin tehdä pieniä sijoituksia vähän varovaisemmin yhdistelmärahastoihin ja nämä ovat osoittautuneet pitkässä juoksussa erinomaisiksi sijoituksiksi. Tällä hetkellä molemmissa on varsin mielenkiintoiset painotukset. Molemmat rahastot ovat osakkeissa kevyessä ylipainossa ja painottanut Kehittyviä markkinoita. Amerikka ovat molemmissa alipainossa. Molemmat ovat alipainossa valtion lainoissa, Pharoksen salkusta ei löytyä pitkiä korkoja juuri lainkaan.

Tällä hetkellä olen hyvin vähän sijoittanut näihin yhdistelmärahastoihin. Aikanaan korkojen noustessa nämä ovat yksi reitti nostaa korkopainoa pikkuhiljaa, samalla saan ammattilaisen reagointia tilanteeseen. Ainakin Seligsonin Pharosta aion pitää ja lisäillä tulevaisuudessa. LähiTapiola Maailma 80 on erilaisen luupin alla.


4 kommenttia:

  1. Piti ihan erikseen käydä katsomassa Pharoksen kulut Seligsonin sivuilta, ja totta kirjoitit. Vaikka TKA:a ei Seligson pysty ilmoittamaaan, kohtalaiset kustannukset joka tapauksessa. Voisin harkita, tai vaimolle ainakin :)

    Yhdistelmärahaston puolesta puhuu se, että siinä ratkaisee helposti ns. rebalansointiongelman: rahasto huolehtii itse korko/osakepainotuksen, kun taas itse rahastosalkkua rakennellessa on välillä turvauduttava myynteihin, jos esim. osakkeet ovat ylipainossa (tai ostettava suuri määrä korkorahastoa). Hieman sekavasti sanoin, mutta kai tuo menee perille... Ja myynnit johtavat veroseuraamuksiin.

    VastaaPoista
  2. Itse kiinnostuin Pharoksesta finanssikriisin jälkeen. Tuli ihasteltua Rutasen ajoitusta. Hyvin haisteli tilanteen tai pikemmin luki sen pitemmällä aikajänteellä nostaen korkopainoa. Sitten rytinässä alkoi nostamaan osakepainoa. Vastavetona on sanottava, että ollut lyhyissä koroissa jo pari vuotta ja hävinnyt siinä indeksille.

    Nyt en ole kauhean ihastunut tuosta lyhyen koron painosta salkussa. (Tämä on legendaarisesti juuri niitä toteamuksia missä ei enempää voi olla väärässä.) Tämän vuoksi en ole kovin innokkasti tätä kasvatellut. Kunahan korkotilanne normalisoituu, uskon, että tämä tulee olemaan kohtuullisen tärkeä osa korkoa ja kuten sanoit rebalansoituu matalilla kustannuksilla. Tämä otta lisäksi pientä näkemystä niinkuin nytkin osakkeissa kevyt ylipaino ja USA alipainossa ja kehittyvät ylipainossa. Tämä no järkeenkäypä, kuten Suomen ylipiano, Suomessa on paljon USA:han vievää teollisuutta.

    Nordnetistähän saa huomattavsti halvemman indeksisalkun, mutta korko ja pienosakkeet muodostaa oman ongelman kulujen puolesta. Tässä on silti omat etunsa. Yksi on verotus ja tästä saa aina pikkusummia rahaa käyttöön helposti ilman käypänkäyntikuluja ja tai pienillä kuluilla, jos hätäinen.

    Laitahan vaimolle rahasto. Rutanen lähettää heti uusille jäsenille postin ja kiittelee luottamuksesta. Neljännesvuosiraportissa tulee varsin rehellisesti kaikki tekemiset ja tekemättä jättämiset.

    VastaaPoista
  3. Mietinnässä on. Korkorahastojen kuukausisäästön laitoin pari vuotta sitten jäihin ja myin silloin rahasto-osuudet (Seligson Euro-Obligaatio ja Euro Corporate Bond). Siitä lähtien olen miettinyt, miten hoitaisin tuon korot/käteinen -puolen sijoituksista. Toistaiseksi aika heikosti. Yhdistelmärahasto voisi olla jonkinlainen välimalli omaan salkkuun, siis nimenomaan tämä Pharos.

    Toimin eräänlaisena vaimoni "varainhoitajana", eli olen järjestellyt hänelle kuukausisäästöt Seligsoniin. Osakkeita en uskalla hänen valtuutuksella toistaiseksi ostaa, vaikka taannoin harkitsin sellaisten "vaaleanpunaisten" yhtiöiden kuten Marimekko (mikäkö ettei?) ja Tiimari (!!)ostamista.

    VastaaPoista
  4. Välimallin ratkaisu tuo on itsellänikin. Olen huomannut, että pahimmissa pudotuksissa näitä yhdistelmiä on helpompi ostaa ja laskun jatkuessa tulee pieni onnistuminen, kun ei tarttunu kaksin käsin putoavaan puukkoon.

    VastaaPoista