keskiviikko 27. joulukuuta 2017

MiFID II, ETF:istä ja Nordnetistä

Lainausta Nordnetin tiedoitteesta:
” Arvopaperimarkkinalaki (2007:528) perustuu rahoitusvälineiden markkinoita koskevaan EU-direktiiviin, jonka lyhenne on MiFID (Markets in Financial Instruments Directive). Direktiivin myötä useimmilla Euroopan mailla on samanlaiset säädökset muun muassa arvopaperikaupankäyntiin. 3.1.2018 alkaen lainsäädäntöä vahvistetaan entisestään, kun MiFID II astuu voimaan. Lainsäädäntömuutokset juontavat juurensa vuoden 2008 finanssikriisiin. MiFID II:n tarkoitus on parantaa kuluttajien ja sijoittajien suojaa ehkäisemällä kaupankäyntiä arvopapereilla, joista sijoittaja ei ymmärrä riittävästi. Uuden lainsäädännön tavoitteena on myös lisätä kilpailua finanssialalla.”

Eli 3.1.2108 astuu voimaan uusi rahoitusvälineiden direktiivi. Holhousmentaliteetti jatkuu, EU-kansalaiset eivät saa enää sijoittaa mihin haluavat vaan viranomaiset haluavat päättää, mitä kansalaiset ymmärtävät.  Yleisesti on mm. päätetty, että suomalaiset eivät ymmärrä englannin kieltä ja välittäjät eivät saa kääntää tuotteiden esitteitä kotimaiselle kielelle. Sen sijaan saksakielellä ja ruotisnkielellä olevia UCITS rahastoja voi hyvin myydä, vaikka Martta mummo ei olisi saksaa lukenutkaan ja pitäisi ruotsia paremman kansankielenä. 

Uuden direktiivin johdosta mm.  Amerikkalaisten ja Kanadalaisten ETF-tuotteiden myynti päättyy EU-alueella ellei lainsäädännön määrityksiä täytetä. Hupaisia lause tuo uuden lainsäädännön tavoitteena on lisätä kilpailua finanssialalla. Esimerkkinä Vanguardin ETF-tuotteet ovat yksi maailman tehokkaimmista rahoitus instrumenteista ja erittäin pienillä kustannuksilla. Rahastot ovat tehokkaita indeksirahastoja, jotka seuraavat indeksiä ja sijoittavat varansa määritellyn indeksin mukaan. Koska nämä kooltaan maailman suurimpia rahastoja, ne pystyvät tekemään toimeksi antonsa pienimmillä kustannuksilla. Yhtiö on sen rahaston omistajine omistama eikä pörssiyhtiö. Nyt EU:mme on tehnyt päätöksen, että sulkemalla tämmöinen Nobel palkittu yritys markkinoilta kilpailu paranee. Vai pitäisikö lukea Vanguard ei maksa tarpeeksi rahaa EU-byrokraateille, joten rahastoa ei voi myydä? Miksiköhän EU-alueen talous on köhinyt ja pörssit tuottaneet heikosti?

Toki tässä Eurooppalaiset toimijat tästä kiittävät mm. suurissa vaikeuksissa hetki sitten kierinyt Deutche Bank. Yhtiöhän on kuuluisia suurista johdannaiskaupan osuudesta ja monimutkaisista sijoitustuotteista. Kyllä Eurooppa pelastuu, kun Deutche kyselee asiakkailtaan ja kauppaa johdannaistiuotteitaan tehokkaiden Amerikkalaisten ETF:ien sijaan. Nordnet kehoittaa samoin tutustamaan Nordnet Markets* tuotteisiin. Kyllä se tästä lähtee, kun näihin yksinkertaisiin viputuotteisiin lykätään rahat niin maailma yksinkertaistuu.

Jotenkin tuntuu, että tässä direktiivissä on menty banaanin käyryyden alueelle. Suitsistaan tiettyjen tuotteiden myyntiä ja tuntuu, että itse päättäjät eivät oikein ymmärrä mitä ovat tekemässä. Tartutaan epäoleellisiin asioihin eikä hoideta itse ongelmaa. Tässä vaikeutetaan monen toimijan sijoittajan toimintaa ja minulla aavistus miten tässä tulee käymään.  Sijoittajat ja sijoituspalveluja tarjoavat yritykset siirtyvät ”muiden lippujen alle” ja isot rahat karkaavat EU-alueelta. Ensimmäisenä tulee mieleen finanssikehto Lontoo, joka saattaakin yllättäen säilyttää asemansa ja alkaa myydä USA:laisia tuotteita. Tämä on suoraan vettä myllyyn uusille eroamisille unionista. Raha virtaa EU:n näkökulmasta veroparatiiseihin kaikilla ns. ”viisailla sijoittajilla” pankkien taistellessa yhä ankarammin ”mummosijoittajien” rahoista. Raha kyllä löytää paikat missä sillä on hyvä olla. Kun raha on paikassa missä verottajalle ei tietoja tipu, kasvaa kiusaus olla kertomatta verottajalle koko rahojen olemassa olosta.

Omalta osaltani olen yrittänyt kovasti kiireellä selvittä mitä ETF-sijoituksia minulla ei ole enää käytössä 3.1.2107 jälkeen. No siitäpä tutustumaan Nordnetin sanoin 80% tarjonnasta löytyy vastava tuote heidän 1300 ETF:n joukosta. No aloin sitten selvittelemään mitä kuluu tuohon 20%:tiin. Hyvin nopeasti minulle selvisi, että Vanguard Total Stock Markettia vastaava tuottetta ei näytä löytyvän. Lähes kaikki ETF:t sijoittava joko Dow 30 tai S&P500 indeksin mukaan, mutta Vanguard Total Stock Marketin mukaan noin 3000 osakkeeseen sijoittavia ETF:iä ei tahdo löytyä. Mikä neuvoksi, enmpiä miettimättä VTI napsahti ostoon, sillä pienosakkeisiin sijoittavta indeksit ovat kustannuksiltaan 10 kertaa kalliimpia euroalueella kuin 0,04% kustannusten VTI. No lienee sitten itsestään selvää, että USA pieniin osakkeisiin sijoittava Vanguad Small Gap ETF (VB) 0,06% vuotuisilla kustannuksilla on jotain mitä ei ole tarjolla. No hyvin nopealla tarkastelulla selvisi, että kiinteistöihin sijoitta Vanguard REIT ETF (VNQ) on kustannuksiltaan 0,12% vuositasolla omaa luokkansa. No tämä alkaa selvitä, eurooppalaiset eivät ole kilpailukykyisiä ihan perustuotteissa. Nopeasti katsottuna USA:n peruskorko ETF:iä on vähän tarjolla ja hinta Vanguard Total Bond marketin 0,05% kuluihin 3-4 kertainen.  Perus anomalioita on hankala löytää, pien osakkeet ja arvo loistavat poissaoloaan tai hakija ei vaan osaa. Samoin osinko-ETF tarjonta on vähäistä.  Oikeastaan varmaan löytyy, mutta ei halpaan hintaan.

Mielenkiintoisia havaintoja oli tässä ETF-välittäjiä tutkiessa, että tuotteiden hakeminen perustuotteissa oli aika vaikeaa. Valinnat mutual fund, hedged, Smart-beta , temaatinen, vaihtoehtoinen, valuuttasuojattu ja core pyörivät valinnoissa. Hilpeyttä herätti Black Rockin sivulle mentäessä luokittu: Core, factors, flexible income, multi assett income, multi asset income. Nappasimpa sieltä auki sitten  Asian Growth Leaders Fund Class D2 Hedged. Mitä takaa löytyy? Ei haku tuloksia. Kyllä Martta mummolla on nyt hyvät oltavat.


Loppu summauksena tässä tulee vääjäämättä mieleen, että kyseessä EU-alueen pankkisektorin lobbaama muutos, jossa saadaan pahimmat hinnan polkijat markkinoilta ulos. Hinnat rahastoissa ovat laskeneet ETF-tuotteiden tuoman kilpailun myötä. Nyt odotellaan hintojen lähtemistä nousuun kilpailun rajoittamisen tuloksena.  Onneksi tässä on suotuisaa kehitystä muutamille toimijoille joihin luen Nordnetin ETF tarjonnan ja Handelsbankenin indeksirahastot ovat niittäneet mainetta. Muidenkin pankkien on ollut pakko reagoida. Tietysti tämä antaa mahdollisuuden perustella omia rahastoja. Nordnet Superrahasto Amerikkaa odotellessa. Olisi hyvin helppoa perustaa ns. syöttörahasto Vanguard Total Stock Market-ETF.ään ja ottaa pieni siivu itse välistä. Toki rahastolla olisi oma markkina-arvonsa, sijoita maailman tehokkaampaan ETF:ään vain meillä! Tätä toki voi olla turha odotella ja fiksuimmat sijoittajat äänestävät jaloillaan ja siirtyvät parhaita tuotteita välittävien välittäjien asiakkaiksi. Nordnetin Kuukausisäästä rahastoihin ja ETF:iin Kuukausisäästäminen on helppo tapa aloittaa säästäminen. Nordnetissä voit säästää rahastoihin alk. vain 15 € summilla, ja ainoana pankkina ETF:iin, alk. 50 € summilla. Ostokulut 0 €.* kampanja on erinomainen niin pitkään, kun iShares pitää kulunsa nykyisellä tasolla ja tarjous jatkuu. 

*-merkityt ovat affliate linkkejä ja kirjoittaja voi saada niistä komissiota.

13 kommenttia:

 1. Hyvä blogikirjoitus, kiitos!

  Tiedätkö onko jonkin eurooppalaisen toimijan kautta jatkossa ostaa jenkki-ETF:iä? Degiro, Lynx jne?

  VastaaPoista
 2. En tiedä ja tuo oli osaa syy kirjoitukseen. Kiinostaa mitä kautta se onnistuu ja mitkä ovat kokemukset välittäjästä. Uskoisin, että Interactive Brokersin kautta onnistuu ja sitten ihmetyttää miksei onnistuisi Lynxin kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin Lynxille viestiä joulupyhinä, katsotaan vastaako. Periaatteessa varmaankin välittäjän pitäisi olla maassa jossa englanti on virallinen kieli. Itselleni kävisi IB/Degiro/Lynx tms kunhan saisi verottajaa varten järkevän yhteenvedon kaupoista, voitoista/tappioista ja osingoista. Tai sitten kannattaa vältellä osinkoja maksavia ETF:iä suosiolla.

   Niin, itse asiassa Jenkki-firmat saattavat kääntää isoimmille kielille, pelkkä englanti ei välttämättä ole Se Kriittisin Juttu. Degiro ja Lynx kait ovat Hollannissa.

   Poista
 3. Muutamia selvennyksiä:
  - uusi MIFID II säännöstö koskee kaikkia "monimutkaisia" arvopapereita, riippumatta minkä maalaisia ne ovat. Eli eurooppalaisille on samat vaatimukset kuin amerikkalaisille.
  - ETF:ille jotka noudattavat UCITS-sääntöjä annetaan muutaman vuoden siirtymäaika; huomaa UCITS:n vaativan että ETF:llä on yksinkertainen 2-sivuinen esite, eli lähes vastaava kuin uudet säännökset vaativat. Tässä esimerkiksi DB x-Trackersin esite (suomeksi!): https://etf.deutscheam.com/GLOBAL/ENG/Download/KIID/LU0490618542/-/S-P-500-UCITS-ETF/FI

  Esimerkiksi Nordnetin bear-sertifikaateista löytyy tällä hetkellä 48-sivuinen esite, josta Pihtiputaan mummo ei ymmärrä hölkäsen pöläystä:
  https://documents.millistream.com/pdf/FI_Bear_Single_Stocks_2017_SERIE_12.pdf
  Tuonkin tilalla/lisäksi pitää siis jatkossa olla helposti ymmärrettävä ja lyhyt dokumentti sijoituskohteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä kenelle tämä tarkennus oli, mutta MIFID tulkinnat voivat vaihdella maakohtaisesti joka tarkoittaa, että vaikka sama lainsäädöntö koskee kaikkia maita, voi toimitapa silti olla erilainen.

   Käsittääkseni MIFID ei voi määrätä ettei voi käyttää ulkomaista välittäjää. Jos käyttämäsi välittäjä ei kuulu EU-alueeseen niin se noudattaa oman maansa lainsäädäntöä.

   Mutta esimerkkisi kertoo hyvin, miten homma yksinkertaistaa sijoittamista. Kun ei voi sijoittaa suoraan yksinkertaisesti ja helposti indeksituotteeseen niin tehdään sertifikaatti, rahasto tai joku muu vipuvarsi, mistä 48 sivuinen esite ja hoplaa sijoittaminen Vanguardiin onnistuu. Mutta tämä ei yksinkertaista ja helppoa.

   Poista
 4. Toivottavasti onnistuu jatkossa myös Lynxin kautta, tai sitten on avattava tili tuonne Interactive Brokersiin. Miten vain, mutta itse en ainakaan aio alistua tähän älyttömään byrokraattiseen holhous-hölmöilyyn (vaikka olenkin suuressa kuvassa globalisaation ja EU:n kannattaja).

  Mielestäni arvopapereiden tulee täyttää sen valtion lainsäädännön vaateet missä se on listattuna ja jos joku sijoittaja haluaa tälläiseen arvopaperiin sijoittaa jostain toisesta valtiosta, se on hänen oma tehtävänsä ymmärtää mihin on sijoittamassa, tai sitten yksinkertaisesti ei sijoita (jos ei ymmärrä). Luulenpa että suurin osa suomalaisista sijoittajista jotka ostavat USA:sta etf:iä, ymmärtävät paljon paremmin mihin ovat rahansa laittamassa (vaikka tieto on englanniksi), kuin ne suomalaiset jotka ostavat suomalaisia sijoitustuotteita lukien vaikkapa Nordean rahastoesitteitä omalla äidinkielellään ja vieläpä saaden sijoitusneuvojalta henkilökohtaista neuvontaa asiaan liittyen.

  Vaikka tämän nyt todennäköisemmin voi kiertää välittäjää vaihtamalla euroopan ulkopuolelle, niin meinaa silti kyllä hermot mennä tälläiseen pelleilyyn!

  VastaaPoista
 5. Joo, vähän sellainen armeija meininki, kun yksi töppäileer kaikki kärsivät ja oman järjen käyttö ei ole sallittu. Samaa mieltä tuosta Nordea vertailusta.

  VastaaPoista
 6. Lynx tutkii asiaa ja varmuutta heillä ei ole.

  Jos Pohjois-Amerikan ETF:t katoavat saatavilta niin sitten pitänee ottaa halvin välittäjä käyttöön ja ostaa pienillä siivuilla isompaa hajautusta Jenkkilästä. Tänään koitan saada yhtä haluamaani ETF:ää, jos pankkilakko ei vaikuta Nordnnetin verkkopalveluun, tuskin...

  VastaaPoista
 7. Kiitos kirjoituksesta. Tästä aiheesta kannattaa kyllä kaikkien pitää meteliä kaikissa viestintävälineissä.

  VastaaPoista
 8. Eipä kestä. Minusta tässä mielenkiintoista yleisellä tasolla tulkinta, että jos välittää pörssin kautta niin silloin markkinoi sitä.

  Omasta mielestäni Nordnet esimerkkinä selvästi markkinoi iSharesin ja X-trackersin tuotteita, mutta Vanguardia ei. Vanguardin paperit pitää hakemalla hakea palvelusta esille, kun taas kuukausi säästö on näyttävästi esillä samoin muita toimijoiden tuotteita.

  VastaaPoista
 9. Hyvää pohdintaa WF! Lähinnähän tämä asia aluksi vain ärsytti. Mutta nyt on aika alkaa miettiä vaihtoehtoja ja myös pitää asiasta meteliä joka suuntaan.

  Minäkin kirjoittelin samasta asiasta ennen joulua:

  https://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2017/12/mifid2-pohjois-amerikassa-listatut-etft.html

  VastaaPoista
 10. Jep, valikoima on supistunut jatäytyy sanoa, että ärsyttää iSharesin ja Deutchen valikot. Hnakala löytää haluamiaan tuotteita. Ishares uusi sivunsa ja puihin mnei, nykyisillä valinnoilla ei tahdo löytää mitään ja ärsyttävän pitkään pyörittää.

  VastaaPoista
 11. Tämän päivän aikana Nordean valikoimista ~80% isharesin euro-etf:istä jotka ovat Xetrassa, ovat poistuneet valikoimista. Lisäksi poistuneet ovat kaikki USA-etf:t.

  Sekä lisäksi kaikki osakkeet joiden nimissä esiintyy "trust" tai "fund". Esimerkiksi BXMT ja CLDT.

  Hyvin menee totisesti, tämä typerän sijoittajan suojeleminen. Pitää itse koota ETFt. Kauppalehdenkin ratkaisu oli "Unohda jo USA-ETFt! Sijoita näihin viiteen yhtiöön!".

  Ei jessus sentään.

  VastaaPoista