tiistai 4. syyskuuta 2012

Likviditeettiteoria


Trim Tabs Invesment Research on esittänyt varsin mielenkiintoisen likviditeetti teorian. Se perustuu itse osakkeiden kysyntään ja tarjontaan, jotka todellisuudessa liikuttavat hintoja, ei tunnusluvut.

Likviditeetti L koostuu seuraavista palasista:

L1 Vapaan kaupankäynnin piirissä olevat osakkeiden nettomäärän muutos. Netto muutokseen vaikuttaa osakeannit, sisäpiirin kaupat ja omien osakkeiden ostot. Tämä on oikein järkeen käypää. Nettomäärän väheneminen ennakoi nousua. Vastaavasti osakkeiden lisääminen laskee hintaa, myytävää on enemmän ja se ei mene kaupaksi ellei anneta alennusta.

L2 Rahastosijoitusten määrän muutos

Yksittäisten sijoittajien sijoitusten muutos toimii kontra indikaattorina. Tätä dataa ei ole saatavilla, joten rahastosijoitukset on tutkijan mielestä riittävä oletus käyttäytymisestä.

L3 Sijoitusvelan määrä. Velan määrä sijoituksia varten.

Alla oleva kuva lainattu Trim Tabs sivulta ja kuvaa kuinka hinta muodostuu.


Lähde: Trimtabs.com

Likviditeettiteoria on mukava poikkeus valtavirtaan. Lueskelemalla sijoituspalstoja moni lyhyempää kauppaa käyvä käyttää juuri tätä teoriaa hyväkseen seuratessaan osto- ja myyntitasoja. Samaa tekee tietokoneet koneeellisessa kaupankäynnissä.


Jarkko Peltomäki on blogissaan ansiokkaasti tutkinut teoriaa ETF:ien avulla ja pitää sitä mielestään hyvänä teoriana.

Olen aiemmin blogissani kyseenalaistanut tehokkaiden markkinoiden teoriaa. Olen myös esittänyt muutamia esimerkkejä tietokonekaupasta, jonka sanotaan olevan 70% nykyisestä kaupan käynnistä. Hinnan muodostus tulee muillakin tavaroilla kuin osakkeilla pitkälle kysynnän ja tarjonnan mukaan, miksei siis osakkeillakin.

Malkiel voi hyvinkin olla oikeassa, että hinnoitteluvirheitä ei kannata etsiä. Hän kehottaa sen sijaan etsimään osakkeita joilla hyvä tarina. Tämä vastaa pitkälle likvideetti teoriaa, ihmiset kiinnostuvat osakkeesta, jolla on tarina ja sille tulee kysyntää.

Sama teoria antaa ohjeita milloin kannattaa ostaa:
1. Sisäpiirin ostaessa
2. Yritys ostaa omia osakkeita
3. Rahastoista lunastetaan rahaa

Myydä puolestaan pitäisi
1. Osakkeiden tarjonta lisääntyy, osakeannit, listautumiset korkealla ja optioita paljon
2. Rahastomerkinnät kovassa kasvussa

Vastaa aika pitkälle Buffetin sijoitus viisautta: Ole ahne, kun muut ovat pelokkaita ja ole pelokas, kun muut ovat ahneita.

Likviditeetti teorian kannalta olisi sitten tärkeätä miettiä millaisista osakkeista ihmiset kiinnostuvat. Media tuo niitä esille. Toinen keino on erilaiset tunnusluku seulonnoissa pinnalla olevat osakkeet, voisi varmaan sanoa tunnettujen anomalioiden mukaiset osakkeet. Aika ajoin gurut aina nostetaan pinnalle valintoineen mediassa. Guru valinnat siis kannattaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti