torstai 7. toukokuuta 2020

Oma reagointi Nordnetin muutokseen tehdä ETF kuukausisäästö maksulliseksi

Nordnet muutti kuukausisäästön maksulliseksi. Sijoitussuunnitelmassani olen määritellyt, että pitää sijoittaa säännöllisesti. Olen varmistanut tämän Nordnetin kuukausisäästöllä. Nopeasti laskettuna 2,5 €/kk tekee 30€/ vuosi. Tuo tarkoittaa kahta erää Nordnet ex-Superrahastoihin esimerkkinä. Minusta tuntuu vaikealta ajatella, että pitkässä juoksussa pärjäsin tuolle tuotoissa.

Kuukausisäästöstäni olen sijoittanut iShares Core MSCI World (EUNL), iShares Core MSCI EM IMI (IS3N), iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond (IUSP) suurelta osin. Neljäntejä on pienenä mausteena on ollut ajoittain iShares MSCI USA Quality Dividend (QDVD) ja iShares Core S&P 500 (IUSA). Näissä olen hiukan ottanut näkemystä, uskoin indeksien ja USA:n olevan vahva tietyissä markkinatilanteissa. Lisäksi IUSA on kustannuksiltaan ihan saatavilla olevien indeksirahastojen kärkipäätä. Molemmat maksavat osinkoa ulos, joten näkemykseni pikku hiljaa laimenee ja pystyn sijoittamaan rahat muualle.

Sijoitan indekseihin pitkällä aika jänteellä. Noudatan Burton Malkielin ohjetta sijoitta matalakuluisiin indeksirahastoihin. Verrattuna indeksirahastoihin ETF:t ovat yleensä suurempia ja hiukan matalakuluisempia. Suuruudesta tulee etua kustannusten jakautumisesta laajemmalle ja toiseksi kaupankäyntikustannukset tippuvat yksikköjen kasvaessa. Toisaalta rahaston ollessa suuri, siitä saatava tuotto on suuri pienelläkin osuudella ja historian voi ajatella olevan pidempi. Harva haluaa tappaa hyvin lypsävää lehmää. ETF:t lainaavat osakkeita useissa tapauksissa ja saavat siitä pientä tuottoa. Lisäksi kaupankäynti tapahtuu yksikköinä pörssissä jolloin rahaston ei tarvitse ostaa ja myydä sijoittajien poukkoilun mukana. Näiden etujen vuoksi on selvää, että halvimmat indeksisijoitukset löytyvät ETF:stä. Lisäksi on edullisempaa mitä laajempi indeksi on, sillä parhaat tuotot tutkitusti löytyvät pienistä osakkeista. Mitä laajempi indeksi on sitä laajemmin ja aikaisemmin ollaan pienien osakkeiden, jotka nousevat suuremmaksi menestykseksi mukana. Pienet osakkeet aiheuttavat sitten kaupankäyntikustannusta, joka nostaa kustannusta mitä pienempi rahasto. Laaja indeksi on siis yleensä edullisinta tehdä ETF:llä.

EUNL ja IS3N täyttävät monta mainitsemistani hyvistä puolista. En ole kuitenkaan täysin tyytyväinen EUNL maailmaindeksiin sijoittaa vain kehittyneisiin markkinoihin. En pidä siitä, että markkinat kategorisoidaan vaan haluaisin jaon tapahtuvan markkinapainotteisesti. En siis haluaisi valita EUNL ja IS3N suhdetta. En oikeasti osaa sanoa kumpi tuottaa 20 vuoden jänteellä paremmin. Haluaisin indeksirahastoni elävän mukana. Itse asiassa minulla on jo juuri sellainen rahasto Vanguard Total World Stock, mutta sitä ei enää pysty ostamaan. Se erittäin laajasti hajautettu indeksi pienillä kuluilla. EUNL ja IS3N yhdistelmä on nyt sitten ajanut hyvin korvaavan tilanteen, kun niitä on saanut hankittua kuluitta. Päivää ei ole kuitenkaan voinut valita vaan ostot tapahtuu aina kuun samana päivänä. Tämä aiheuttaa piikin kysyntään ja siinä varmasti tulee pientä spreditappiota.

Kuljen noustua aloin miettimään kannattako tehdä muutoksia ja itse asiassa yksi ratkaisu on tullut hiukan ennen SPP:n Global rahasto. Rahaston kulut ovat 0,32% vuodessa, EUNL kulut ovat 0,20% vuodessa ja IS3N kulut 0,18% vuodessa. Erotus kuluissa on 0,12% EUNL vastaan ja 0,14% SI3N vastaan. SPP Global sisältää kehittyneet ja kehittyvät markkinat. Saan siis haluamallani tavalla markkinapainoitteisen jaon. SPP rahastot ovat vastuullisia rahastoja, joten tietyt sijoitukset rajataan ulos. Itse haluaisin lähtökohtaisesti tässäkin markkinapainoitteisen sijoituksen, mutta vastuullisuus on mielestäni kriteeri, josta voi selvästi olla hyötyä. Se voi rajata tiettyjä ylilyöntejä voiton lyhyt aikainen maksimointi, kirjanpito vilpit noin esimerkkeinä. En tarkoita ettei noita voisi ilmetä vastuullisessa rahastossa, mutta niiden osuus voi olla suhteellisesti pienempi.

Kustannuslaskelmani lyhyesti. Jos sijoittaa 100 €/kuukausi niin summaksi tulee 1200€ vuosi. Kustannusero 0,12% 1200 eurosta on 1,44€. 0,14% kustannus ero on 1200 eurosta 1,64€. Jos kehittyvien markkinoiden painon oletaan olevan 10%, tulee summaksi 1,46€, jos taas paino 20% niin summaksi 1,48€. Nopeasti voidaan sanoa, että summan pitää olla vähintään 200€, jotta Nordnetin yhden kuukauden merkintä on säästetty rahastojen kuluerolla vuosi tasolla. Tästä johtopäätös, että kuluero on vähäinen pienillä summilla.

Tulin johtopäätökseen, että kuukausisäästön merkinnästä kannatta ehdottomasti tinkiä. Lisäksi saan edun, että voin myydä kulutta ja sijoittaa kaiken kuukausisäästöllä uudestaan kuluitta jolloin suhteellinen merkintä kustannus pienenee. Lopetin ETF kuukausisäästön kokonaan ja laitoin rahastoihin kuukausisäästön.

EUNL+IS3N korvasi SPP Global rahastolla.

Lisäksi sijoitin seuraaviin:

Spiltan Aktiefond Invesment Bolag.

Hyvän tuottohistorian omaa Ruotsalaisiin sijoitusyhtiöihin sijoittava rahasto, kulut 0,2% eli sama kuin EUNL ja pitkäaikainen näyttö indeksin lyömisestä. Uskon, että koronakriisi tuo mahdollisuuksia joita ammattilaiset osaavat käyttää.

Spiltan Global Aktiefond Invesment Bolag.

Maailman laajuisesti investointiyhtiöihni sijoittava rahasto, kulut 0,5%, tuottohistoria ei ole yhtä hyvä kuin "pikkuveljellä". Uskon, että koronakriisi tuo mahdollisuuksia joita Buffett ja muut ammattilaiset osaavat käyttää.

Tellus Globala Investmentbolag
Maailman laajuisiin kasvuyhtiöihin sijoittava aktiivinen rahasto 0,90% kuluilla ja hyvällä tuottohistorialla. Maailma muuttuu koronakriisin myötä pysyvästi ja vauhdittaa tiettyjä muutoksia ja kasvua. Olosuhteet kasvulle ovat poikkeukselliset, korot alhaalla ja pääoman saanti edellista. Hallitukset puskevat markkinoille tukipaketteja ja niitä suunnataan kehitykseen. Haluan ammattilaisten hakevan minulle näitä yrityksiä ja valitsevan parhaita. Rahastolla erinomaiset näytöt.

Kuukausisäästö summani tipahti merkittävästi. Laitoin säästöön vain nimellisen summan entisestä. Olen ajatellut tekeväni rahastosijoituksia omatoimisesti näkemykseni mukaan lisää. Kuukausisäästöllä teen vain varmistuksen, että säästöä tulee jatkuvasti.

Todennäköisesti aktivoin jossain välissä kuukausisäästön hetkellisesti ja teen sijoituksen IS3N kehittyviin markkinoihin ainakin sekä IUSP kehittyvien markkinoiden korkoon. Jollen sitten ole tyytyväisempi omiin rahastovalintoihin. Kehittyvien markkinoiden korko on ainoa puute, joka jää minulta pois muutoksella.            

2 kommenttia:

  1. Hmm, oletko hieman oikaissut kululaskelmassa? SPP Global rahastossa on vuotuinen 0,32% hallinnontikulu, joka kohdistuu koko pääomaan. Nordnetin uusi ETF-kuukausisäästön tullut kulu 2,5e/aktiivinen kuukausi on puolestaan hankintaerään kohdistuva kulu. Mielestäni laskemasi pätee ensimmäisenä vuonna, mutta ei enää sen jälkeen.

    Kiitos postauksesta ja blogista! Samoja ratoja pyörii omatkin ajatukset ja luettuna ajatukset konkretisoituvat.

    VastaaPoista
  2. En ole, sillä saan myytyä SPP Globalin vuoden jälkeen kuluitta ja sitten voin tehdä kerta heitolla merkinnän EUNL ja IS3N. Säästän siinä tapauksessa 30€ voin sijoittaa lisänä vaikkapa samoihin rahastoihin. Epäilen kovasti pääseväni parempaan lopputulokseen noin kikkailemalla.

    Laskin summan myös 200€ kuuausisäästö summalla, joka vastaa hyvin lähelle kahta vuottaa 100€ kk (ilman laskennallista tuottoa). Mutta käänteisesti laskien laittamalla eroksi 0,15% kuluissa, tarvitset yli 20000 € salkun, jotta kuukausimerkintä maksun maksaminen on kannattavaa. Käytänössä menetys on 0 jättää kuukais säästö kauttämättä EUNL+IS3N kombolla. Sam hoituu kahdella ostolla samoihin rahastoihin vuodessa.

    VastaaPoista