tiistai 23. kesäkuuta 2015

Rahasto-ostot jatkuvat

Kreikan tilanne on aiheuttanut värinää markkinoilla ja jatkoin rahasto-ostojani. Sijoittelen pikkuhiljaa lisää hyväksi valikoimiini rahastoihin.

Pitkien korkojen riskilisät ovat kohonneet Kreikan tilanteen vuoksi ja samalla Seligson Euro-obligaation ja Seligson Euro Corporate Bondin arvo on laskenut. Seligson on pitänyt itse näitä sijoituksia tällä hetkellä huonoina, mutta itse haluan tasapainotta salkkuani korkosijoituksilla ja ottaa huomioon mahdollisuuden deflaatio kehityksestä tai toisena vaihtoehtona hitaasta inflaatiosta jolloin korkosijoitukset tuottavat edelleen kohtuullisesti. EKP yrittää painokkaasti ratkaista Kreikan ongelmia. Korkosijoitukset Euroalueelle eivät välttämättä ole hyviä, mutta pienellä riskillä lähden niitä tekemään.

Tein jälleen pienen sijoituksen Seligson Russian Prosperity rahastoon. Kurssi on kohonnut alimmilta tasoiltaan ja rupla on vahvistunut jonkin verran. Ukrainan jännitteet tuntuvat edelleen ja pakotteet rasittavat Venäjän taloutta, samoin öljyn hinta pysynyt alhaalla. Maalla on mahdollisuutensa tilanteen tulevaisuudessa rauhoittuessa. Luottamuksen saavuttaminen tulee tosin varmasti viemään aikaa. Tein pienen sijoituksen alhaisen arvostuksen rahastoon.

Seligson Eurooppa on taas indeksisijoitus edullisesti ja verotehokkaasti Eurooppaan suuriin yhtiöihin painottuen. Salkkuni on turhan Suomi ja Skandinavia keskeinen tämä tuo poikkeusta siihen. Euroopan arvostustaso on suhteellisesti kohtuullinen. Seligson Eurooppa kuluu indeksiytimeeni.

Seligson Phoebus ei taas sijoittaa suurelta osin Skandinaviaan, mutta salkun hoito on näyttänyt kyntensä. Arvostus ja yhtiövalinnat miellyttävät minua. Lisäsin Phoebusta toistamiseen.

Hankin pienen erän Seligson Phoenixia, vaikka rahasto perinteisesti tipahtaa laskumarkkinassa enemmän kuin muut rahastot. Sellainen skenaario on pitkän nousun jälkeen mahdollinen. Vastaavasti nousu on sitten vahvaa.  Salkun arvostus on suhteellisen matala. Kreikan kriisi luo mahdollisuuksia erikoistilanteisiin ja käytän mielelläni Peter Seligsonin asiantuntemusta avukseni.

Hankin indeksiytimeeni lisää Seligson Aasia indeksirahastoa. Kurssit Aasiassa ovat tipahtaneet Kreikan tilanteen vana vedessä ja Kiinassa on ollut näköpiirissä vaimeutta taloudessa.  Mielestäni Aasian markkinoiden ei tarvitse kärsiä kovin vahvasti Euroopan tilanteesta ja edellytykset eivät ole ehkä heikentyneet niin paljon kuin kursit antavat ymmärtää. Haluan lisätä sijoitusteni painopistettä Aasian kasvu huomioiden kohtuullisesti arvostetuille markkinoille.

Kehittyvien markkinoiden koroissa käynyt samalla tavalla kuin Euroalueen koroissa, vaikka mm. Kiina on laskenut korkojaan. Kehittyvien markkinoiden koroissa on vielä runsaasti laskuvaraa ja tuotto korkeammalla kuin Euroalueella. Toki mukaan tulevat valuuttariskit ja muut mm. poliittinen riski. Salkun korkotasapainon vuoksi hankin LähtiTapiola Kehittyvät korkomarkkinat rahastoa. Kun aikanaan saan riittävän potin ETF hankintaa varten siirrän varat ETF:ään.

Ostot:
17.6.2015 Seligson Euro-obligaatio A hintaan 3,747€
17.6.2015 Seligson Eurooppa Indeksirahasto A hintaan 2,727€
17.6.2015 Seligson Euro Corporate Bond A hintaan 19,176€
17.6.2015 Seligson Russian Prosperity hintaan 73,367€
17.6.2015 LähiTapiola Kehittyvät korkomarkkinat  A hintaan 10,973€
18.6.2015 Seligson Phoenix A hintaan 27,597€
18.6.2015 Seligson Phobus A hintaan 45,397€
18.6.2015 Seligson Pharos A hintaan 18,973€
18.6.2015 Seligson AasiaIndeksirahasto A hintaan 5,158€

Aiemmat aiheeseen liittyvät tekstit:

5 kommenttia:

 1. Pharoshan sisältää noita kaikkia muita Seligsonin rahastoja (Russiaa ei tosin taida olla), joten eikö tuossa tule tavallaan tuplat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sijoituksia tulee kahteen kertaan ja Pharoksella on smaaan tapaan Eurooppapainotusta kuin omissa ostoissani. Siitä huolimatta Pharoksessa on runsaasti sijoituksia, joita en itse pysty pieninä määrinä kustannustehokkasti hankkimaan, mm Ishares mid cap ETF. Samaten minulla ei ole varoja sijoittaa yön yli talletuksiin, joista saa pientä tuottoa. Edelleen Pharos pystyy muuttamaan allokaatiotaan minua kustannustehokkaammin ja nopeammin. Nyt esimerkkinä osakepaino ollut alhainen, mutta varmaan jälleen käteistä on pikkuhiljaa käytetty.

   Poista
  2. Ok, jotain tuollaista ajattelinkin. Itselläni on merkittävä osuus sijoituksistani juuri Pharoksessa ja olen odotellut milloin Rutanen lisää osakepainotusta, korkomarkkinoiden tilanne kun on mitä on.

   Poista
 2. Oma ratkaisuni pitkiin korkosijoituksiin on short-positio:

  http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2015/05/muutos-korkosijoitusstrategiaan.html

  Uskon, että Kreikan tilanne selvinnee lähiaikoina. Kun näin käy, ja talouskasvu muutenkin orastaa Euroopassa, alkavat valtionlainojen korot nousta. Tällöin mm. Seligsonin Euro-Obligaatio tuottanee nollatulosta tai tappiota muutaman vuoden.

  Tämä on siis oma näkemykseni, ja lähiaikoina nähdään onko se oikea. Ajatuksissa on siirtyä ostolaidalle Seligsonin pitkissä korkorahastoissa joskus parin vuoden sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun positiosi voi olla hyvinkin viisas, mutta itse pidän mahdollisena, että inflaatio ja korot pysyvät vielä alhaalla. Silloin häviät rahaa. Pitkistä valtion lainoista ainakin nykysellä inflaatiotasolla saa pientä tuottoa, vaikka korot nousivatkin. Nopea infalaatio on toki sekin mahdollinen skenaario.

   Nykyiset talous ennusteet ennustavat euroalueelle hidasta kasvua ja pitkien korkojen riskilisöt ovat korkealla, Jos talous lähtee rullaamaan riskilisät tipahtavat ja paikkaavat korkojen mahdollisen nousun tuomaa tappiota.

   Pitkät korot eivät ole mikään hyvötuottoinen sijoitus, mutta laitan niitä osaksi allokaatiotani sijoitussuunnitelmani mukaan. Esirmerkkinä vuoden tähtäimellä voi käydä niin, että talous ei juuri kasva, inlaatio lähellä nollaa ja yritykset eivät toteuta odotuksia ja osakemarkkinat laskee ja korkosijoitukset ovat parhaiten tuottava sijoitus.

   Poista