tiistai 21. heinäkuuta 2015

Affecto

Affecton bisnes koostuu IT-alan konsultoinnista ja liikentoimintahallinnon ratkaisuista (EIM). Affecto käyttää johtavien laitteisto- ja ohjelmistotuottajien teknologioita ja räätälöi ne asiakkaan tarpeisiin sopiviksi. Käytettyjä teknologia kumppaneita ovat mm. IBM, Informatica, MapInfo, Microsoft, Oracle,  ja SAP.

Lyhyesti kuvattuna Affecto auttaa asiakkaitaan parantamaan tuottavuuttaan ja kilpailukykyään tiedon paremmalla hyödyntämisellä. Hyvä esimerkki on tiedon yhdistäminen Oracle tietokantojen ja SAP:in välillä, joka tuodaan varsin usein sitten Microsoft sovellukseen.

Affectoa voi kuvata aika defensiiviseksi yhtiöksi, koska suurin asiakassegmentti on julkinen sektori ja asiakassuhteet ovat pitkäaikaisia. Koska kyse on räätälöidystä tuotteesta asiakkaalle, tulee varsin usein tarve päivittää tuotetta, johon tarvitaan yleensä yhtiön apua.

Itseäni yhtiössä miellyttää sen oleminen asiakkaan bisneksen "sisällä". Kauppojen toteutuminen poikii yleensä lisätöitä ja pitkäaikaisen asiakassuhteen, josta johtuen suhdanne riippuvuus on vähäisempää. Lisäksi sovellukset ovat monesti juuri johdon työkaluja. Johdon sovellusten tarpeellisuutta ei tarvitse niin perustella.

Yrityksissä käsiteltävän tiedon määrä lisääntyy jatkuvasti ja Affecton sovellusten tarve on kasvavaa. Yrityssektorin EIM arvioidaan olevan tällä hetkellä IT-markkinoiden nopeimmin kasvava alue.

Yhtiön omistus on pirstoutunut. Tahtipuikkoa heiluttaa Aaro Cantell yhtiö ja hallituksen puheenjohtaja on Aaro Cantell. Tämän pohjalta yhtiöllä on kasvollinen omistus. 10,17% omistuksella tilanne voi muuttua, joka kuitenkin vaatii huomattavaa osakkeiden haalintaa markkinoilta.

Affecto on varsin maltillisesti arvostettu. P/B-luku on 1,15 ja P/E-luku on noin 11. Oman pääoman tuotto ei ole ollut kovin korkea 9 % tietämillä. 2007 ja 2008 yhtiö on pystynyt yli 12% oman pääoman tuottoon. Yhtiön ongelma on ollut Ruotsin toiminnot. Kasvua on tullut puolestaan Tanskan ja Baltian toiminnoista. Affecto antoi tulosvaroituksen liikevaihdon tipahtamisesta, mutta tuloksen ennustetaan pysyvän ennallaan.

Odotuksena minulla tasainen osingon maksu, yhtiön on asettanut tavoitteikseen maksaa noin puolet tuloksesta osinkoina.

Ostin 25.6.2015 Affecto hintaan 3,24€.

2 kommenttia:

  1. Affecto on muuten ihan kohtuullisesti arvostettu, mutta tuo P/B-luku on vääristynyt taseessa olevan liikearvon vuoksi aika pahastikin. En muista ulkoa tarkkoja lukuja, mutta "ilmaa" taseessa on suuri osa. Tämän vuoksi oman pääoman tuotto ei kerro hyvin totuutta. Ison datan megatrendi tukee yrityksen liiketoimintaa. Pidän Affectoa kohtuullisen laadukkaana yhtiönä, mutta mitään todellista pysyvää kilpailuetua sillä ei mielestäni ole. Tässä omat lyhyet näkemykseni tästä yrityksestä.

    VastaaPoista
  2. Samoilla linjoilla kanssasi, olen itse katsellut tuota liikearvoa ja se on Affectossa äärimmäisen hankalasti määritettävissä. Esimerkkinä karttakeskuksesta on myytävissä palasina erilaisia asioita, koulutus palvelut, kartat, karttakauppa jne. Liikearvoa löytyy taseesta samaten.

    Ostoni perustui siihen, että liikevaihdon tipahdus rankaisi kurssia mielestäni liikaa, liikevoitto pysyy entisellä tasollaan ja osinko on hyvällä tasolla. Olen kanssasi samoilla linjoilla yhtiöstä. Olen katsellut ostomielessä esimerkkinä Siiliä ja minusta Affecto tuntui arvostukseltaan järkemmältä sijoitukselta.

    VastaaPoista