keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Salkun 21-25 suurimmat osakesijoitukset

Salkun läpikäynti jatkuu ja vienyt aika pitkään. Brexit on tarjoillut mukavia ostopaikkoja ja salkkua perataan jälleen heikkojen kohtien löytämiseksi.

F-Securesta puhuttiin hiljattain jossakin yhteydessä ikuisena lupauksena ja mahdollisena ostokandidaattina. Yhtiön etuna luetaan tietty riippumattomuus, se tulee maasta joka ei ole sidoksissa suurvaltoihin mielletään tätä kautta turvalliseksi. F-secure on yksi tietoyhteiskunta pilvipalvelu ympäristössä toimiva yritys. Paljon näkee keskustelua, että laitteille ei tarvitse hankkia virustorjuntaa, kun ilmaista on tarjolla. Kun todellisuudessa jotain tapahtuu niin Suomessa asiaa kommentoi F-secure. Oli kyseessä sitten valtiollinen turvallisuus, pankkiturvallisuus tai yhtiöiden turvallisuus niin on selvää, että näitä ei ladata verkosta ilmaisohjelmilla. Kun jonkun poliitikon IPhonen kautta hankitaan jotakin kansalaisten tietoja, homma selvitetään. laitteita tulee lisää ja suojaustarve kasvaa ja laajenee. Datan ja samalla arkaluonteisen datan osuus verkossa kasvaa kokoajan. Tätä kautta näen, että yhtiön palveluille on kasvava tarve ja yhtiö on varsin kohtuullinen osingonmaksaja. Ostaja kanditaatti voi ilmeistyä koska tahansa. Olen hiukan ihmetellyt Solidiumin toimintaa eikö se pidä tietoturvaa valtiolle tärkeänä toimintana. Se päivä, kun Solidum lähtee tässä yhtiössä ostoksille näkyy todennäköisesti kurssissa. Paino salkussa on itselleni sopiva. En ole ostamassa enkä myymässä osakkeita.

Revenio on tullut aikanaan salkkuuni senttiosakkeena pienellä painolla veivatessa ja sitten yhtiössä on tapahtunut käänteinen split. Suotuisan kurssikehityksen myötä yhtiön painosalkussa on pikkuhiljaa noussut. Yhtiön tulevaisuuden näkymät ovat varsin mukavat mielestäni tällä hetkellä. Putkessa on useampaa tuotetta Astma Caresta Home careen. Nykyinen arvostus vaatii kasvua ja on kohtuullisen haastava. FDA:n lupa hakemus aiheutti kenties tilapäisiä vaikeuksia, joten tilanne ei välttämättä ole huono. Itse en oikein osaa sanoa miten yhtiön tekniikka on suojattu patentein ja miten helposti se kopioitavissa kilpaileviin laitteisiin. Tilapäisten vaikeuksien takia välillä on ollut kiinnostusta hiven lisätä omistusta. Tällä hetkellä en ole verotussyistä innostunut myymään ja toisaalta yhtiö ei ole arvostuksen takia ollut ihan kärkipäässä hankintalistalla.

Nordean ostot alkoivat pankkikriisin jälkimainigeissa, valitettavan varovaisesti, mutta toisaalta kurssitaso on valunut nykyisellään lähelle hankinta hintaani. Jos sijoitus on hyvä, niin vielä ehtii kyytiin ja pistää myyntinapin napsumaan. Aikanaan hankintahetkellä uskoin Nordean Ja OP:n pystyvän viemään markkinoita kovasti ostoilla laajentuneelta Danskelta, joka sähläsi verkkopalveluidensa kanssa. Tämä osoittautui oikeaksi. Tällä hetkellä sitten en ole enää tilanteesta yhtä vakuuttunut. Nordea on verkkopankkien puristuksessa ja mm. OP, Handels Banken ja Aktia pistää kovasti kampoihin. Nykyiset alhaiset korot ovat hankalia tilanteelle ja Nordea tuntuu olevan toistuvaan median hampaissa Ruotsissa. Yhtiön arvostus on alhainen tai maltillinen. Korot nousevat aikanaan ja kriisit ja ongelmat selviävät aikanaan. Yhtiö maksaa hyvää osinkoa ja olen pitkälle hold asennossa yhtiössä. Välillä on lisäostot pyörineet mielessä. Paino on jonkunmoinen, kun omista yhtiötä myös Sampon kautta.

Orion on salkussani loistavasti tuottanut yritys. Hankkiessani sitä pelättiin Stalevon patentin raukeamisen vaikutuksia tulokseen. Odotettuja negatiivisia vaikutuksia sieltä on tullut, mutta yhtiö on siitä huolimatta porskuttanut vahvasti. Ostohinnalle on napsahtanut 160% kurssinousu ja lisäksi osinkoja on tullut yli puolet hankintahinnasta. Toivoisin vain hankintaerät olisivat olleet suurempia.  Nykysellään lääkesektorin arvostus on korkeahko tämä yhtiö mukaan lukien. En ole innostunut makselemaan ylimääräisiä veroja myynneistä ja tyydyn nautiskelemaan vahvaa osinkovirtaa. Lisäostot eivät ole ihan heti mielessä.


Deeren olen hankkinut ihan hiljattain salkkuuni. Ensimmäiset ostot tuli jälkeenpäin ajateltuna tehtyä vähän liian hätäiseen. Yhtiöllä on vahva osingon kehitys, kassavirta ja se on syklinen osake, jonka seurauksena hinta heiluu ja tarjoaa ajaoittain hyviä ostopaikkoja. Arvostus on kohtuullinen. Osake valikoitui omaan seurantaan Buffettiin ostojen kautta. Maailman väkiluku kasvaa vauhdilla ja samaten keskiluokka. Tämä luo kasvavan tarpeen maataloustuotteille ja edelleen sitä varten tehdyille laitteille. Samaten vasta pieni osa maailman puun korjuusta tehdään koneellisesti saati sitten digitalisoidusti. Puu on uusiutuva energia vara, joka on käytettävissä varsin moneen tarkoitukseen. Digitalisoimalla puunkäytön tehokkuutta on mahdollista lisätä huomattavasti.  Näkymät ovat tätä kautta mukavat. Saatan lisäillä sopivissa saumoissa yhtiötä.

Salkusta aiemmin:

Salkun 16-20 suurimmat osakesijoitukset

Salkun kuusi suurinta osakesijoitusta 1.11.2015

Salkun 6-10 suurimmat osakesijoitukset

Indeksiydin 1.11.2015, osa 1

Indeksiydin 1.11.2015, osa 4 ja loppuyhteenveto

Edellinen vuosi:

Salkun kymmenen suurinta osakesijoitusta 11.12.2014

Salkun alle 2% painolla olevat osakesijoitukset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti