perjantai 28. heinäkuuta 2017

Heinäkuun lopun aatoksia

Ostonappia syyhyttää ja kovasti. Rustaan ajatukset ylös, kun on niin vaikeata olla ostamatta. Lista on jonkinlainen houkuttelevuus järjestys huomioiden Nordnetin Pikkurahoilla osakemarkkinoille *kampanjan, jossa 0,99€ kuluilla alle 200€ kaupat Suomeen. Kirjaan hinnat ylös, jotta tilannetta voi tarkistella myöhemmin. Tekisi mieli lyödä Cashia kiinni useampaan yritykseen ja jopa velkavipu käynyt mielessä. Toisaalta sitä cashiä pitäisi varata, kursseissa on mielestäni hypeä ja USA:n velkakatto lähestyy jälleen kerran syksyllä. Näiden yhtiöiden kurssit on osittain laskeneet ja tulee mieleen, että on jotain mitä en itse tiedä.  Järki sanoo älä kiirehdi, mutta toisaalta näyttää olevan paikkaa.

1.     Investor AB B

Investorilla menee lujaa ja luvut näyttävät hyviltä, samoin tulevaisuus. Yhtiön P/E (a-osake on Reutersin mukaan 3,7 ja P/B  0,91 eli laadukasta yhtiötä saa alle tasearvon.   Tiedostan toki, että investointi yhtiöiden hinnat heittelevät rajusti, kuten tulokset. Silti minusta yhtiö vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta, kun vielä katsoo yhtiön osinkokäyrää. Hyppäsin kyytiin ja syyhyttää ostaa lisää. Ruotsin hallituksen kriisikö tätä laskee? Yhtiön kurssi 383 EUR/SEK 9,58 kurssilla.

2.     ABB

Yhtiö lasketellut rankalla kädellä, kun tulos laski. Kulmakerroin tuloksessa on vuoden tähtäimellä nousussa. Pidemmällä aika jänteellä ABB:n tulevaisuus näyttää hyvältä. Robotiikka ja sähköautot sataa yhtiön laariin, samoin miehittämättömät laivat. Kurssi on alimmalla tasolla vuoteen, sen jälkeen tehty osto Bernecker & Rainer ja Cevian alkanut hääriä taustalla, joka nostanut kurssia. Cevianin kanssa on kannattanut olla samassa purressa. onko nyt huippuostopaikka, kurssi 192 SEK ja EUR/SEK 9,58? Edelleeinen Investor sisältää ABB:tä.

3.     Cellavision

Ruotsalainen terveysteknologia yritys Cellavision on ollut kurssiraketti. Kurssi noussut vuodessa 75 SEK:stä 185 SEK ja nyt lasketellut 125SEK. Yhtiö on toki P/E luvulla kallis,  P/E on 48, mutta PEG on taas 1,29 ja yhtiö kasvaa 37% vauhtia ja huippu kannattava. En oikein ymmärrä viimeistä laskua huipputuloksen jälkeen. Tekee mieli ostaa 127 SEK ja  EUR/SEK 9,58 kurssilla.

4.       Lehto

Yhtiön suurimmat omistajat myivät ja yhtiö tipahti rajusti. Ostin ja hyppäsin kelkkaan. Tämän jälkeen minulla tehnyt mieli hyppiä ostonapilla kampanjan puitteissa lukuun ottamatta jaksoa kesäkuun puolivälistä kesäkuun loppuun, kun yhtiö oli 14 euron kantturoilla. Tämän jälkeen yhtiöstä on tullut positiivista ja pienellä suomen matkailulla tuli tehtyä havaintoja. Yhtiö on mielestäni ohjeistanut liikevaihdon kasvun varovaisesti ja uskoa kysyntään löytyy, koska tuotantotiloja lisätään ja jatkuvasti rekrytään.  nyt kurssi 13,30€ ja mennyt pitkään vakaan. Hyppyjä tulee tasaiseen 3 kuukauden välein, osareissa ja sellainen lähestyy 10.8. Tuntuu, että nyt pitäisi kauhoa.  Analyysini ei ole muuta muutosta kuin Pohjois-Suomeen on raportoitu olevan rakenteilla 650 asuntoa. Lisäksi yhtiö ostaa Betonimestarien hallin Oulaisissa kasvattakseen kapasiteettia. 


Laatuosakkeet

Laatuosakkeet ovat sellaisia hyvän pääoman tuoton omaavia yrityksiä joilla on selvä kasvumoottori tai megatrendi. Minulla yhtiöihin sellainen säännöstö ostoista teknisellä analyysillä tarkoituksena lisätä yhtiöitä pikkuhiljaa. Näissä on vähän tilanne some sanoo soo, soo, soo, analyysin kannat ooo eli osta, osta, osta.

Kone

Osakkeen tuloskasvu on hiukan yskähdellyt ja kurssi lähes samalla tasolla kuin kesäkuun vaihteessa kaksivuotta sitten. Tosin snaoen kurssi on mennyt vaakaa, vaikka käynyt välillä selvästi ylempänä ja alempana. ostinkin konetta pienet erät kamapanjassa ja totesin ostaneeni yhdessä Antti Herlinin kanssa. Perinteisesti hyvä merkki ostaa sisäpiirin kanssa. Ehdin jo myymään osa mietityttää pitäisi ostella lisää. Sain konetta kyytiin hintaan 42,99€ ja nyt saa 43,80€

Nokian renkaat

Venäjän taloustilanne on näyttänyt positiivia merkkejä ja edellinen tulos oli lupauksia antava. juuri tuli uutista, että viisumit on ruuhkautuneet Pietarissa, kun Venäläiset jälleen matkustelee Suomeen ruplan vahvistuttua. Tämä kuvastaa hyvää tilannetta Nokian renkaille. Jos varaa matkustella on varaa ostella ulkomaisia uusia autoja ja niihin tarvitaan Venäjän teillä hyvät renkaat, kun matkustellaan Suomeen. Kurssi on käyttäytynyt uutisia vastaan ja tekninen analyysi kehottaa ostamaan. Ostin jo erän ja nyt tämä laatuyhtiönä ja vakaana osingon maksajana kiinnostaa. renkaat ovat kulutustavaraa ja niitä ostetaan, vaikka talous menisi huonompaan suuntaan. Rinkulat treidaa noin 35,5€ tasolla.

AT&T

Yhtiö on osinkoaristokraatti ja datan käyttö kasvaa jatkuvasti, samoin laitteita uusitaan kovempaa vauhtia kuin koskaan. Ne ovat muuttuneet osaltaan leasattaviksi tavaroiksi operaattoreilta. Yhtiö maksaa hyvää osinkoa ja pyrkii sitä edelleen aristokraattina kasvattamaan. Tilanne tiukka, mutta tulos oli jälleen kerran loistava. Minua rajoittaa ostamasta lähinnä yhtiön kohtuullinen paino jo nyt salkussani. payout ratio on korkea, joten riski osinkoaristokraatti statuksen menettämisestä on olemassa. Tuolla ajatuksiani osinkoaristokraateista. Rahavarani ovat rajalliset ja Nordnetin kuluyt vaativat kohtuullisen korkeita satsauksia, joten tämä on jäänyt ostamatta. En täysin ymmärrä euron nousua dollaria vastaan. EKP on jatkanut kevyttä rahapolitiikkaa ja FED kiristänyt ja kiristänee lisää. Tämä ei ole täysin mi4elestäni EUR/$ suhteessa. Mietin ostoja ennen osaria kurssilla 36$ ja edelleen osarin luvut nähtyä syyhyttää 38$ taso ja Eur/$ on 1,17.

Johnson&Johnson

Yhtiö jyrää vakuuttavasti eteenpäin ja kasvaa mukavasti. Taivaalle on satu mustia pilviä Trumpista ja Samsungista. En ihan täysin ymmärrä tätä. Hiplailin jo ostonappia edellisen tuloksen yhteydessä. Sisko mieli tekisi ostaa, mutta velkakatto on lähellä. Kurssi 131$

Revenio Group

Yhtiöllä jo kaksi erityyppistä silmapainemittaria, jotka varusteineen tuo hyvää kassavirtaa ja tulosta. USa:n luvat saatiin viimein läpi ja nähdään mitä se tuo tulokseen lopulta. Ventica ja ihosyöpä seulonta on vasta tulollaan. Kasvupotentiaalia riittää ja samalla tulee vahvalla pääoman tuotolla vahvaa tulosta ja kassavirtaa. Yhtiö on hyvä osinkokone. Arvostus on jo korkeahko, mutta Cellavisionin tapaan terveyden  huollosta ei tingitä ja tämä tekee siitä tehokasta. yhtiötä jo salkussa, mutta lisää tekee mieli. Kurssi 36,40€. Arvostus voi olla turhan korkea.

Pankit

Koron nostot ovat edessä Euroopassakin. Svenska Handelsbanken 121 SEK ja Nordea 10,90€ ovat houkuttelevasti arvostettuja. Pidän ensin mainittua laadukkaampana ja varmempana, Nordealta löytyy kriisiä historiasta, mutta toisaalta Nalle hallituksen puheenjohtajana tuo rauhaa. Molemmat hyötyvät bisneksessään koron nostoista. Molemmissa ollaan aika lähellä vuoden pohjakursseja. Mehukkaita osinkoja tiedossa. Jokerina pohjalla Wells Fargo. Yhtiö on rypenyt skandaalissa ja näkynyt tuloksessa. Toiminta ympäristö on kokoajan parantunut korkojen pikkuhiljaa noustessa. Taalasuhteella 1,17 ja kurssilla 54€ nappula syyhyttää.

Omega Health Care Investors

Yhtiöllä on pitkäaikainen kasvuajuri, USA:n ikääntyvä väestö, tilanne nähdään nyt mustana vain Trumpin kommenteista ja koron nostoista. Osinko hulppea ja yhtiö saa vielä siihen verohelpostusta. Tuon helpotuksen vuoksi REIT:it  olleet tutkitusti jopa indeksiä parempia sijoituksia. Tämä rommailee niin, että tekesi mieli ostella. Kurssi 32$ kirjoitettaessa. Eur/$ 1,16.


Tässä kuun lopun ajatukset, joku ääni sisällä kehoittaa varovaisuuteen, ole pelokas, kun muut ovat ahneita sanoi Buffett. 

2 kommenttia:

  1. Mukava taas lukasta sun jutut! Osuu niin moni osake myös omalta seurantalistalta... Pankeista muutes oon aika samoilla linjoilla, tosin en osaa nähdä Handelsbankenia vieläkään ostohinnoissa... Itse olen taas Aktiaa kyttäillyt jos lisäostoille pääsisi. Aktialla on ongelmansa, mutta ymmärtääkseni isot kriisit on selvitetty historiassa Handelsbankenin tapaan keskivertoa paremmin.

    VastaaPoista
  2. Anders Oldenburg kirjoitteli hiljattain pankeista. Taisi koskea kysymys Wells Fargoa. Hän totesi, että Haldelsbanken on yleensä selvinnyt kriiseistä puhtain paperein, kun taas muut Ruotsalaiset olleet ongelmissa. Pankeissa sitten suuri ero tulee siinä vaiheessa, kun toinen maksaa kriisissä 5% osnkoa ja toinen lopettaa osingon maksun. Tällä hetkellä pykälän ero P/E:ssä ja 0,5% ero osinkoprosentissa on sitten siihen verratuna pieni ero.

    Itse pidän todennäköisenä, että korot nousee tästä 5 vuottaa eteenpäin (voi olla vähemmän ja ne nousee nopeasti). Jos nyt ajatellaan, että viisi vuotta ja sitten tulee taantuma. Pankit parnataa tulostaan ja nostaa osinkoaan aikalailla tasatahtia. No nyt sitten kuudes vuosi ratakaisee, suuriosa leikaa tai jättää osingon maksun ja yksi vaan porskuttaa ja maksaa edelleen huippuosingon ja ostelee ehkä jkonkun toisen toimintoja kriisisssä. Yleisesti sitten tietää, että krokojen nousu nostaa kaikkien muiden kustannuksia ja näkyy tuloksessa. Tässä on minulla sellainen käsitys, että mikä on hyvä osake on hyvä kymmenen vuoden päähän kokonaisuutena. Halvin ei aina ole paras ja jollaikin tilanne paranee eteenpäin mennessä ja joillakin huononee. Niihin on mielestäni parempi sijoittaa joilla paranee. Näillä ajatuksialla Handeli ei ole ehkä riittävän suurella painolla salkussani.

    Mestari sijoittajat blogissakin oli ihan tällä viikolla juttua, että hyvä sijoitus usein tuntuu vähän kalliilta. Buffett oli siinä sanonut, että parhaat sijoitukset ovat tuntuneet hiukan kallliilta.

    VastaaPoista