perjantai 14. heinäkuuta 2017

Kesäkuun 2017 kaupat

Kävin erittäin runsaasti kauppaa kesäkuussa Nordnetin Älä sijoita kuluihin!*-kampajan turvin. Tavoittelin 51 kauppaa jolla varmistaisin Nordnetin parhaan kulutason kolmeksi kuukaudeksi. Kesäkuussa en siinä onnistunut, mutta ei hätää, kampanja on voimassa vielä kaksi kuukautta.

Suurin osa kaupoista on pieniä alle 200€ johtuen kampanjasta. Kaupoilla ei ole tarkoitus suuresti vaikuttaa salkkuni sisältöön vaan lähinnä hiukan lisäilen minua kiinnostavia osakkeita. Olen pilkkinut vähävaihtoisia osakkeita alhaisilta tasoilta ja myynyt hetken kuluttua kappalemääräisesti 1-3 osaketta vähemmän.

Kuun alkuun aloitin pienellä veivillä Elecsterissä. Osakkeessa näytti olevan hiukan myyntipainetta ja onnistuin myymään osaketta reilusti yli 14 euron hintaan. Hankin osakkeet extrana takaisin hiukan myöhemmin. Olen hommannut osaketta pikkuhiljaa spredillä lisää. Tässä tapauksessa sai myytyä vain 9 osaketta hintaan 14,36€ ja ostin sitten 11 osaketta hintaan 13,78€. Myynnistä sain 129,24€ ja ostoon meni 151,28€, joten rahaa kului tililtä 22,34€ ja sain 2 osaketta lisää eli käytännössä osakkeen hinta on 11,17€. Olen saanut Sharevillessä kyselyitä kannattaako tämä. Voitto per kauppa on pientä ja väliin tulee tappiota, joten vero seuraamukset ovat kokonaisuutena pienet. Osakemääräni kasvaa pikkuhiljaa ja en osaa oikein ennustaa mihin hintaan Elecsteriä voi saada. Uskon tällä pelillä pärjään pitkässä juoksussa. Minulla on tarvittaessa käteistä muitakin mahdollisuuksia varten.

Tämän jälkeen ostin pienen potin verkkokauppa.com:ia. Myin omistuksestani ison osan jonkun aikaa sitten, koska uskoin Powerin tulon ja Anttilan konkurssiloppuun myynnin vaikuttavan negatiivisesti yhtiöön. Tämä oli väärä johtopäätös. Yhtiöllä on mennyt mukavasti. Ostin yhtiötä useamman kerran 8 euron painnasta ja myin poissa hiukan kalliimmalla säästäen muutamia osakkeita. Yhtiö on aika korkealle arvostettu, mutta näkymät ovat suomen kaupassa kustannustehokkuuden vuoksi hyvät. Olen yhtiössä varovaisesti liikkeellä. Yhtiössä on paljon potentiaalia ja nousuvaraa, mutta samoin epäonnistumisissa löytyy kovasti laskuvaraa. Olen analysoinut yhtiötä täällä.

Lisäsin Technopolista hiukan yhtiön päivitettyä strategiansa. Yksityissijoittajien näkemystä on saatu lävitse ja yhtiö ilmoitti luopuvansa uusista osakeanneista. Osakeanneilla on ollut omistaja-arvoa tuhoava vaikutus. Nyt uusi omistaja ystävällisempi strategia tarjoaa mahdollisuuden arvostuksen normalisoitumiseen verrokkeihin ja kasvu yhtiöllä on ollut mukavaa ja palvelukonsepti toimiva.

Inderes päivitti Taaleri analyysinsä 26.5 ja lisäsi yhtiötä salkkunsa 8.6. Kurssi ampaisi ylös ja sai minunkin tutkimaan tilannetta tarkemmin.  Tulin johtopäätökseen, että 9,0 euron hinta on ihan perusteltu. (Olen itse hankkinut yhtiötä yli 9 euron kurssilla ja mielipiteeni yhtiöstä ei ole muuttunut siitä.) Positiiviset ajurit ovat raportin mukaan olemassa ja niissä ei olltu mielestäni kovin hyvin huomioitu seuraavia asioita:
1. Micro Rhein sulkeminen, viimeinen mahdollisuus sijoittaa rahastoon halvalla. Tämä lisää mainostettuna sijoituksia ”menestyrahastoon”.
2. Uusista rahastoista on uutisoitu menestyksenä. Tämän johdosta Rahasto toiminnan suotuisa kehitys on aika selvää.
3. Yhteistyö Lähi-Tapiolan kanssa Garantiassa, myyntipanokset ovat moninkertaistettu, raportissa puhutaan vain Suomen suotuisasta kehityksestä.
4. Fellow Financen lainojen kehitys on suotuisaa, kehitys on nähtävissä sivuilla ja  pääomat ovat kasvaneet potenssiin.

Näillä perusteilla ostin Taaleria lisää 8,81€ tasolta. Hämmästyksekseni yhtiössä oli kohtuullista myyntipainetta. Onnistuin myymään ostopottini samalla hiukan omistustani lisäten hiukan korkeampaan hintaan ja sain ostettua yhtiötä uudelleen 8,68€ hintaan. Positiivisen tulosvaroituksen jälkeen ostin yhtiötä vielä uuden erän hintaan 9,10 € ja myin hiukan vähemmän hintaan 9,22 €. Tämän jälkeen en onnistunut saamaan yhtiötä enää 9 euron pinnasta. Kokonaisuutena olin tyytyväinen veieveihin ja yhtiö on noussut suurimmaksi yksittäiseksi osakesijoitukseksi. Inderesin tavoite hintaan 11€ on vielä matkaa. Tällä hetkellä seuraan tilannetta ja holdailen positiotani. Kirjasin tilanteen ylös tilanteen kirjoitukseeni Taaleri positiivinen tulosvaroitus ja päivitystä.

5.6 lisäsin sijoituksiini uuden rahaston. Olen jo pidemmän aikaa katsellut salkkuni Investoria. Olen vertaillut sitä muihin sijoitusyhtiöihin ja päätöksen tekeminen on ollut äärimmäisen hankalaa. Ruotsalaisista sijoitusyhtiöistä useampi tuntuu hyvältä puhumattakaan Berkshire Hathawaystä. Investorin ja Berkhiren kohdalla olen aina vain jäänyt odottelemaan parempia ostotilaisuuksia. Nyt kruunukurssin ja hinnan puolesta Investor jälleen vaikutti houkuttelevalta, mutta en halunnut yhtiöön satsata, koska tuntui taas olevan ATH tasolla. Tosin osingot on kehittyneet paraboloidisesti. Olin Törmännyt Spiltan Aktiofond Invesment Bolagin muutamissa yhteyksissä. Spiltan oli tuttu Seligsonin kautta ja mainittu rahasto saanut palkintoja ja tullut esille muutaman bloggarin kautta. Rahasto siis sijoittaa vain sijoitusyhtiöihin ja indeksiin. Idea on erinomainen, aktiivinen näkemys saadaan menestyneiden sijoitusyhtiöiden kautta, mutta itse rahasto on passiivinen ja sijoittaa yhtiöihin passiivisesti. Kulut ovat maltilliset 0,20% vuodessa ja luonnollisesti sijoitusyhtiöiden kustannukset. Nämä ei pääse nousemaan ilman hyötyä sillä paino laskee jollei yhtiö menesty. Samalla ollaan kelkassa rikkaiden suuromistajien kanssa. Otin itseäni niskasta kiinni ja sijoitin pienen summan tähän. Menestyneiden sijoittajien osaamista varmasti kannattaa käyttää hyväkseen, rahasto on lyönyt indeksin pidemmällä aikajänteellä selvästi.

Samana päivänä tein toisen sijoituksen lasketelleeseen Omega Healthcare Investor REIT:in. USA:laiset REIT osakkeet saavat verohyötyä maksamalla voittonsa ulos osinkoina. Tämä on johtanut tilanteeseen, että REIT ovat tuottaneet jopa indeksiä paremmin joillakin tarkastelu jaksoilla. USA:n korkojen nousu on johtanut hermoiluun velkavipua käytävissä REIT:eissä ja lisäksi Trumpin terveyden huoltouudistukset on herättäneet huolta maksukyvystä terveyden huollossa. Omega Healtcare Investor siis sijoittaa hoivakiinteistöihin. Tässä on pitkäaikainen kasvutrendi nähtävissä USA:n väestön ikääntyessä. Yhtiö maksaa tällä hetkellä noin 8% osinkoa. OHI nosti juuri neljännesvuosi osinkoa 20 kerran peräkkäin ja nyt 0,01$ ja osinko summa nousi 0,64$. USA on kiristänyt raha politiikkaansa ja euroalue ei, mutta silti Euro vahvistunut. En täysin ymmärrä tätä kehitystä. Joko EKP:n on alettava kiristämään rahapolitiikkaansa tiuhempaan tai  taala vahvistuu. Pidän kohtuullisen todennäköisenä, että taala vahvistuu ensin ja EKP kiristää politiikkaansa sitten. Mikäli EKP viivyttelee nostoissaan, inflaatio voi kiihtyä ja kiinteistösijoitus on mannaa. Pidän mahdollisena pörssin tasojen korjaantumista FED:n raha politiikan kiristysten myötä. Tämän vuoksi olen alkanut pikku hiljaa painottamaan korkeaa osinkoa maksaviin yrityksiin, jotta saan osingoista käteistä ostoihin.

Tämän jälkeen olivat vuorossa normaalit Nordnet kuukausisäästöt* ETF:iin. Tiputin poissa Amerikan osinko ETF jälleen ohjelmasta, osingot napsahtivat tilille ja olen Amerikan suhteen varovaisen odottavainen. Maailma ETF:ään meni normaali panostus ja kehittyvät markkinat painoa tiputin hiukan, mutta se jatkaa ohjelmassa. Kehittyvien markkinoiden korkoa puolestaan nostin. Markkina on rallatellut pitkään ja osakepainoni on noussut koko ajan. Olen valmistautunut pikku hiljaa mahdollisiin korjauksiin. Kehittyvien markkinoiden korko on edelleen mielestäni ainoa järkevä korkosijoitus. 

Kuukausisäästöjen lisäksi tein pari merkintä Superfondet Norgeen* edullisen kruunukurssin myötä ja lisäksi indeksi alkoi lähennellä yli myytyä tasoa.

7.6 kevensin toukokuussa lisää ostettua Fingerprint Cardsia tässä tapauksessa liian aikaisin. Sain pikku voiton hankintaani nähden ja osakkeiden määrä taas kasvoi hiukan. Osake on tarkan silmällä pidon alla. Sisäpiiri on ostanut osaketta ja samoin Norjan öljyrahasto ostanut. Q2 on tämän hetkisen ennusteen mukaan heikko, jonka jälkeen tilanne parantuu. Mielenkiinnolla odottelen 21.7 raporttia ja reaktioita siihen.

Kuun puolivälin jälkeen Revenio valahti selvästi ylimyytyyn tilaan ilman selkeätä syytä. Veivailin osakkeella positiotani hiukan suuremmaksi. Arvostus on osakkeella korkea, mutta edellytykset kasvavaan osinkoon ovat hyvät samoin, pääoman tuotto on erinomainen. Vähän lisäsin yhtiötä. Tämä siirto olisi pitänyt tehdä paljon aikaisemmin.

Ponssen valui samoin lähelle ylimyytyä tilaa ja nykysellään omaa varsin mukavat näkymät ja arvostuksen. Iskin yhtiöön kiinni. Kuun lopussa yhtiössä oli myynti painetta, joten tein pienen veivin ja kasvatin hiukan omistustani lisää.

Olen hankkinut aika paljon Lehtoa edellisessä kuussa ja yhtiö nousi yli ostettuun tilaan. Kevensin hiukan omistustani  22.6 vapauttaakseni rahaa muhin veiveihin. Ostin kuun lopussa pottini takaisin.
Yleiselektroniikka lähes nelinkertaisti tuloksensa ja arvostus ei oikein reagoinut tähän. Yhtiön vaihto on pientä ja spredi suuri. Olen veivaillut omistustani suuremmaksi spredillä pikkuhiljaa. Hivenen arveluttaa yhtiön sopimusvalmistajan asema, mutta pikku positiolla hyvää osingon maksajaa on hyvä olla salkussa. Tulos mahdollistaa osingon kasvattamisen. Analyysni yhtiöstä.

Telia on rypenyt skandaaleissa ja arvostus on kilpailijoihin verrattuna alhainen. Tein pienen veivin yhtiöllä. Jonain päivänä skandaali on putsattu pöydältä ja arvostus normalisoitunut. Siihen asti voi nautiskella hyvää osinkoa.

Kuun loppuun mahtui vielä pieni lisäys ylimyytyyn tilaan valahtanutta Nokian renkaita. Minulla on ajatus tehdä pienet lisäykset OMXH laatuyhtiöihin Nordnetin Kampanjan puitteissa.
   
Tapahtuma
Arvopaperi
Aika
Hinta
(EUR/kpl)
Kulut
(EUR)
Myynti
Taaleri
30.06.2017
9.22
0.99
Osto
Ponsse
30.06.2017
23.89
0.99
Myynti
Ponsse
29.06.2017
24.24
0.99
Myynti
Telia Company
29.06.2017
4.07
0.99
Osto
Lehto Group
29.06.2017
13.33
0.99
Osto
Yleiselektroniikka E
29.06.2017
8.73
0.99
Myynti
Yleiselektroniikka E
29.06.2017
8.87
0.99
Osto
Revenio Group
29.06.2017
36.65
0.99
Osto
Protector Forsikring
28.06.2017
7.29
10
Osto
Ponsse
28.06.2017
23.94
0.99
Osto
Yleiselektroniikka E
27.06.2017
9.01
0.99
Osto
Nokian Renkaat
27.06.2017
36.29
0.99
Osto
Yleiselektroniikka E
27.06.2017
8.81
0.99
Osto
Telia Company
26.06.2017
4.01
0.99
Osto
Taaleri
26.06.2017
9.10
0.99
Osto
Verkkokauppa.com
26.06.2017
7.95
0.99
Myynti
Verkkokauppa.com
26.06.2017
8.05
0.99
Myynti
Ponsse
22.06.2017
24.26
0.99
Myynti
Lehto Group
22.06.2017
13.89
0.99
Osto
Revenio Group
21.06.2017
37.01
0.99
Myynti
Revenio Group
21.06.2017
37.54
0.99
Osto
Revenio Group
20.06.2017
37.51
0.99
Osto
Seligson Russian Prosperity
20.06.2017
93.68
2.4
Osto
Revenio Group
19.06.2017
38.01
0.99
Osto
Ponsse
19.06.2017
23.78
0.99
Osto
Taaleri
13.06.2017
8.68
0.99
Myynti
Taaleri
09.06.2017
8.95
0.99
Osto
Nordnet Superfondet Norge
09.06.2017
11.53
0
Myynti
Verkkokauppa.com
08.06.2017
8.12
0.99
Osto
Taaleri
08.06.2017
8.81
0.99
Myynti
Fingerprint Cards B
07.06.2017
3.15
10
Osto
Verkkokauppa.com
06.06.2017
8.04
0.99
Myynti
Verkkokauppa.com
06.06.2017
8.19
0
Osto
 iShares Em.Markets LocalGov.Bond.UC.ETF(USD) (IUSP)
06.06.2017
58.94
0
Osto
iShares Core MSCI World UCITS ETF(EUNL)
06.06.2017
43.70
0
Osto
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF
06.06.2017
23.23
0
Osto
Nordnet Superfondet Norge
05.06.2017
11.64
0
Osto
OMEGA HEALTHCARE Inv. (OHI)
05.06.2017
27.91
15
Osto
 SPILTAN AKTIEFOND INVESTMENTBOLAG
05.06.2017
34.60
0
Osto
Technopolis
02.06.2017
3.35
0.99
Osto
Verkkokauppa.com
02.06.2017
8.05
0.99
Osto
Elecster A
01.06.2017
13.78
0.99
Myynti
Elecster A
01.06.2017
14.36
0.99


 Edellinen tarkastelu: Toukokuun 2017 tapahtumat

2 kommenttia:

  1. Onpas siinä paljon ostoja kerrakseen.

    VastaaPoista
  2. Joo, napilla ollut vilskettä. Kova homma saada täyteen 51 kauppaa, jolla pääsisi kolmeksi kuukaudeksi kultapossukerhoon Nordnetillä.

    VastaaPoista