torstai 26. huhtikuuta 2018

Blogin virstanpylväitä ja muistelmatarina

Blogini pääsi sijoitustalous.fi:n valitsemien Suomen parhaat sijoitusblogit 2018 listalle. Hiukan ennen valintaa blogilleni tuli toinen virstanpylväs vastaan. Bloggerin tilastojen mukaan blogia on luettu yli miljoona kertaa. Osallistuin ennen vuoden alkua Roadmap2Retire Top Invesmetn Picks 2018 kisaan. Olen ollut koko alkuvuoden kisassa kärkipäässä omalla valinnallani Sampolla. Sampo ei ole erityisemmin tuottanut, mutta salaisuus on siinä, että se ole ollut tappiollakaan kovin paljoa, joka on jo riittänyt hyvään sijoitukseen.  Tämä on poikinut blogilleni paljon ulkomaisia lukijoita erityisesti Kanadasta co-päästeestä tulkittuna. Ensimmäistä kertaa blogin historiassa minulla on ollut enemmän lukijoita ulkomailta kuin kotimaasta.

Sijoitutalous.fi:n yhteydenotossa minulta kysyttiin kysymys, mikä innosti minua aloittamaan sijoittamisen. Oikeastaan en osannut vastata tarkasti kysymykseen ja kirjoitin lyhyesti tarinan omasta sijoittamisesta ja osaksi säästämisestä. Tässä yhteydessä ajattelin julkaista tekstin hiukan täydennettynä omassa blogissani.

En tarkasti muista milloin olen ensimmäisen osakkeeni saanut, joka tapauksessa vanhempani on osakesijoittamisen minulle aloittaneet. Olen saanut sijoittamisen "ädinmaidossa". Ensimmäinen muistikuvani sijoittamisesta on ajalta, kun muistan alle kouluikäisenä vanhempani keskustelivat osallistutaanko Suomen Yhdyspankin antiin minun ja veljeni osalta. Muistan osakkeen hinnan olleen 1 markan ja itse ihmettelin miksi ne siitä niin pitkään juttelevat. Summa oli saatavissa kasaan helposti pulloja keräämällä. Minä kävin tuohon aikaan keräilemässä pulloja ja viinapulloja löytyi kotimme lähistöltä helposti, koska lähistöllä oli "räkälä", josta asiakkaat kävivät omilla pulloillaan nurkan takana. Keräilin sitten sieltä pullot talteen ja vein viereisessä korttelissa olevaan Alkoon. Minua oli kielletty sinne menemästä, perusteluna tien ylitys, joka oli vaarallista. Varmaan takana oli samoin, se , että äitini ei halunnut alle viisivuotiaan käyvän Alkossa. Tätini muistaa edelleen, kun hoitamassa minua ja eräs kaverini oli ensimmäisenä tädilleni raportoinut: Warren (5v.) on käynyt Alkossa. Tässä oli kyse vain siitä, että vein pullot Alkoon ja ostin matkalla olevasta kioskista rahoilla karkkeja. Kaverini olisi halunnut osingoille, mutta tiukka osakesäästäjä ei osinkojaan muille jakele.


 Eli vanhempani olivat minulle ja veljelleni osakkeita hankkineet ja keskustelivat hankitaanko niitä lisää. Kun osakkeet aikanaan myin, muistan, että kaikkia hankintatietoja ei löytynyt ja niitä metsästettiin mm. pankin tallelokeroista. Kaikille tiedoksi, että myyminen onnistui helposti, mutta enemmän oli kysymys käytetäänkö verottajalle hintana hankintameno-olettamaa vai hankintahintaa. Ulkomuistista kaikki meni hankintameno-olettamalla. Tästä voi jokainen miettiä osakesijoittamisen kannattavuutta. Minun kannatti yli 20 vuoden pitoja-ajalla myydä sen aikaisen Meritan osakkeeni niin, että hankinta hinta oli 20% aikaisesta kurssista kuin käyttää alkuperäistä hankintahintaa. Eli suhteutettuna nykyiseen Nordeaan, jos olisit ostanut sitä joku aika sitten laskennan helpottamiseksi 10€ kurssiin sinun ei 20 vuoden kuluttua myydessäsi kannata käyttää hintaa 10 € vaan 20% sen aikaisesta kurssista. Tämä tarkoittaa siis, että kurssi on pitkästi päälle 50€. Luonnollisesti olet nauttinut normaalisti tämän lisäksi osingot. Omalta osaltani jäi veroissa +/-, kun myin samalla yli 40€ kurssilla Meritan kanssa noin samaan kurssiin tippuneet Nokian osakkeet samalla.


Miksi sitten vertasin SYP ja Meritaa Nordeaan? Nuoremmalle sukupolvelle sitten kerrottakoon, että olen siis ollut Nallen bandwagonissa pitkän matkan. Oikeastaan olin Bandwagonissa ennen Nallea ja hänen astuessaan siihen 1985. Nallehan touhusi yhtiössä ja kovasti yritysjärjestelyillä. Yhtiössä nimet vaihtui samaan tahtiin Nallen paita tyylin mukaan. SYP osti mm. Helsingin osakepankin ja pörssiyhtiön nimi muistaakseni vaihtui tässä yhteydessä Unitakseksi. Pankki konttorit toimivat SYP brändin alla. Alun perin SYP oli Pohjoismainen yhdyspankki jonka Ruotsinkielisestä nimestä tuli sekaannusta ja vaihdettiin SYP aikaan ennen Nallea. Nalle tuli SYP:in varatoimitusjohtajaksi 1985. Hyvin pian sen jälkeen hän perusti SYP:iin investointipankki Mandatumin, jonka toimitusjohtaja hänestä itsestään tuli. Mandatum on sitten kulkenut Nallen matkassa aina nykyiseen Sampoon. Tuon Mandamin perustamisen jälkeen hiukan alkoi Suomessa niin kutusuttu Kasinotalouden aika. Valuutta säännöstely purettiin ja markka päästettiin kellumaan. Silloin tapahtui ennen näkemätön määrä yritysvaltauksia, järjestelyitä ja pilkkomisia. Nalle pyöräytti Tampellan Säästöpankille, hänellä Sponsor ja Spontel-sijoitusyhtiöt, jotka pyöräytti KOP:lle ja tuli jonkinlainen pankkikriisi. SKOP meni nurin ja SYP ja KOP yhdistettiin. Muistan tuosta ajasta sen, että KOP:issa työskennellen luokkakaverin vanhemman itse huomasin olevan ahdistunut. Tuosta yhdistymisestä sitten muodostui Merita. Edelleen Merita yhdistyi Nordbankenin kanssa ja muodostui MeritaNorbanken, jonka osakkeet olen itse myynyt. Tämän jälkeen vielä Unibank Tanskasta ja Cristiania Bank Norjasta yhdistettiin Meritaan ja muodostui Nordea. En tarkalleen muista miten Nalle otti hatkat SYP:istä, mutta Mandatum oli muistaakseni tytäryhtiö SYP:issä ja listattiin kaupan jälkeen pörssiin, josta se sitten yhdistettiin SampoLeoniaan (ent.Postipankki). Tällä hetkellä sitten yksi suurimmista sijoituksistani sitten tuon yhdistymisen tulos. Tuosta jäänyt mieleen sellainen, että Nalle myi pankkitoiminnot DanskePankille itse sanoen P/B-luvulla 3. Hiukan myöhemmin pankkikrisin eskaloituessa hän ostelee samoilla rahoilla Nordeaa P/B:llä 1. Edelleen muistan Kauppalehdestä keskustelut, joissa Nallea parjattiin ostaneen Nordeaa kalliilla 11 eurolla, jonka hän itse myönsi jo ostaessa. Ulkomuistista 2008 omistus osuus oli 9% ja Sampon piti pyytää lupa 10% omistuksen ylitykseen. Kurssit pohjasi 2009 ja 2009 vuoden lopussa Sampo pyrki ylittämään 20% omistus osuuden. Nordean kurssi kävi ulkomuistista 3€ kieppeillä ja sitä sai annista 1,XX hintaan. Sampon kurssi kävi 7€. Sampoa shortattiin kovasti ja yhtiö vastasi shorttiin ostamalla omia osakkeita.

Palaan omaan sijoitus uraan. Minulla on ollut luontaista kiinnostusta talouteen ja säästämiseen, mutta alaikäisenä en ole omatoimisia sijoituspäätöksiä tehnyt. Muistan kouluajoiltani voittaneeni kouluni taloustieto kilpailun ja päässeeni edustamaan koulua muita kouluja vastaan, jossa tie nousi pystyyn. Vanhemmilta saamani osakkeet myin hankittuani ensimmäisen omistusasunnon 28 vuoden iässä, koska halusin minimoida velkamäärän. Samalla aloitin kuukausisäästämisen pankin rahastoihin. Asunnon hankin ASP säästötili lainalla, johon sai korkotukea. ASP säästön aloitin ensimmäisestä kesätyötileistäni ja kestoltaan kymmenen vuotta. Säästölle sai normaalin pankkitilikoron lisäksi 3%-lisäkoron, joka maksettiin lainan toteutuessa. Pankin sijoitusneuvoja sai minut innostumaan sijoittamisesta ja muistan tässä vaiheessa kauhistelleeni kuluja. Osakkeiden säilytys oli tähän mennessä pitkään ollut ilmaista ja jossain välissä vasta siirrettäessä sähköiseen järjestelmään alkanut maksamaan. 8€ merkintäpalkkiot 1,6% kulut rahastoissa tuntuivat kovilta. Kuukausisäästöllä merkinnät sai tehtyä ilman merkintäpalkkiota ja pyörittelin sitten eri rahastoja. Minulla oli sekä korkoa, yhdistelmärahastoja että osakerahastoja. Aluksi pyörin oman pankkini valikoimissa, mutta hiukan selviteltyäni asioita siirryin muiden toimijoiden rahastoihin. Siihen aikaan kehittyvät markkinat olivat kuuminta hottia ja oman pankkini valikoimat olivat hyvät. Kiinaa, Intiaa ja Venäjää sekä muita kehittyviä maita vaihdettiin kukasta kukaan nykyisten kryptovaluuttojen tapaan. Tällä kertaa säilyin kohtuullisen kuivin jaloin, koska Nokiasta viisastuneena osasin kakkia pöksyyn ajoissa. Tuolta ajalta minulla on vielä salkussa OP:n Suomi Arvo nykyinen Suomi. Se oli sen ajan huippurahasto, kiitos aikanaan Mika Heikkilän (Taaleri) rahastolle tekemän ylituoton. Tuolta-ajalta itselle jäi oppina, että kannattaa katsoa mistä rahaston tuotto johtuu. OP Arvolla se oli Mika Heikkilän ajalta, FIM Fortella sen teki Markku Kaloniemi. Nykyään ollaan hiljaa FIM:in hyvästä tuotosta. Siellä voidaan olla hiljaa S-ryhmän alla, mutta tekijätkään ei välttämättä ole puikoissa. Heikkilää on tullut seurattua sitten niin kyllä sitä ylituottoa Danskessa Arvo rahastolla ja edelleen Taalerissa Mikro Markka on menestynyt niin hyvin, että tehty soft closing.

Voin siis todeta jollakin tasolla säästäneeni ja sijoittaneeni koko elämäni. Suuri pykälä sijoittamisessa on tullut joskus 2007-2009 jolloin sijoittaminen on muuttunut muutamista tonneista kymmeniin tuhansiin euroihin. Aloin määrätietoisen sijoitussalkun kasvattamisen ja siihen innoittajani oli Taloudellinen riippumattomuus-blogi. Tästä olekin kirjoitellut aiemmin:

Blogin taustat ja nimestä

Tähän tuli pitkät omat muistelut, kiitokset loppuun lukeneille mielenkiinnosta. Loppun vielä toteumus, että kenenkään ei kannata pitää kirjoitusta tarkkana faktatietona, vaan kirjoitus on tehty suurelta osin muistin varassa. Muutama kohta tarkastettu netistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti