tiistai 20. marraskuuta 2018

Markkinatilanteesta teknisesti

Olen jo aiemmissa kirjoituksissani kirjoitellut markkinatilanteesta. Osakkeet on tietyillä mittareilla kalliita ja eletään kirjoituksen Ajatuksia pörssilaskusta huipun läheisyyttä ja voidaan olla matkalla alas. Olen kertonut kirjoituksessani Salkun suorat osakesijoitukset sijat 46-50 tarkoituksenani siivota salkkua ja poistaa sieltä huonoja sijoituksia ja satsata vahvoihin.

Markkinatilanteesta sen verran, että S&P500 on tällä hetkellä pitkästä aikaa sitten 2015-2016 vuoden vaihteen jälkeen 200 päivän liukuvan keksiarvon alapuolella.

50 päivän liukuvakeskiarvo (punainen) ei ole ainakaan vielä 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella. 200 päivän liukuvakeskiarvo on kuitenkin kääntynyt laskuun, joka on yksi merkki laskutrendistä teknisesti. Kuva on tarkoituksella laitettu kynttilöillä. Paksu osa kertoo päivän avauksen ja lopetuksen. Jos se punainen päätös on alempana ja vihreä, jos päätös ylempänä. Ohut viivat kertoo ylimmän ja alimman kurssin. Kuvasta näemme, että lasku pysähtyi lokauussa 200 päivän liukuvaan keskiarvoon joksikin ajaksi. Sitten mentiin läpi ja noustiin uudestaan ylös, mutta ei päästy 50 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle. Tällä hetkellä otellaan kovasti ollaanko nousussa vai laskussa.

CNN Fear&Greed mittari (ahneus-pelkomittari) näyttää edelleen äärimmäistä paniikkia. Mielestäni mittari on varsin fiksusti rakennettu, se mittaa volatiliteetti-indeksisiä VIX, turvasatama hakua eli sijoitusia bondeihin, osakkeiden määrää, jotka ovat 52 viikon pohjissa. Tämän lisäksi se katsoo roskalainojen korkoeroa turvallisempiin lainoihin. Huonmossa markkinatilanteessa tämä kasvaa.Lisäksi käytössä on McLellan indikaattori, Put ja Call ratio ja liukuvakeskiarvo. Näistä summataan tilanne.

Tämän perusteella siis USA:ssa on pelko päällä. En viitsi tähän kuvaa muista indekseistä enää lisätä, mutta totean seuraavasti: Dow Jones indeksin tilanne on samanlainen S&P500, 200 päivää laskussa, 50 päivää sen yläpuolella ja kurssi 200 päivän alle. Nasdaq100 on samoin alle 200 päivän liukuvan keskiarvon, mutta ei tällä hetkellä laskussa. USA:n päindeksit kaikki on 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella.

Kotoiset OMX25 on sen sijaan jo selvästi laskutrendissä. 50 päivää on leikannut 200 päivää ylhäältä alas. Samoin OMX Helsinki GI indeksi. OMX Stockholm 30 GI indeksi on S&P500 kanssa samanlaisessa tilanteessa. Eurppoan pääindeksit ovat pääsääntöisesti laskutrendissä 50 päivää on 200 päivän alapuolella Dax ja EuroNext150. Ainoa poikkeus on Swiss Market Index, jota pidetään turvasatamana. Siellä 200 päivän on liukuvakeskiarvo on laskussa, mutta 50 päivää indeksin kurssi on poinnistaneet 200 päivän liukevan keskiarvon yläpuolelle. Indeksi näyttää olevan vaaka liikkeessä.

Kiinan indeksit Shenzhen ja Hang Seng index ovat olleet jo jonkin aikaa laskussa. Kiinan sisämarkkinoiden Shenzhen jo helmikuusta ja Hang Seng index Heinäkuusta. Korean Kospi Index on seurannut aika tarkaan Hang Sengiä. Intian Sensex on edelleen nousussa ja tällä hetkellä yli 200 päivän liukuvan keskiarvon. 50 päivän liukuvan suunta on kohti 200 päivää.

Summauksena tilanteesta on seuraava. Kauppalehdestä joskus luin, että kun Amerikka yskähtää muulla maailmalla on niin sanotusti p..ska housussa. Eli toisin sanoin isot markkinat sanelevat pitkälle pörssin suunnan. Kun siellä lähtee iso raha poistumaan niin se näkyy kaikissa osakemarkkinoissa. Jos ajattelee missä on isoa rahaa ja paljon ihmisiä niin USA kolkuttelee laskua, Kiina on laskussa, Intia yhä nousussa ja muut laskussa. Todennäköisyys laskulle on korkea. USA:laiset on jo myyneet reunamarkkinoiden sijoitukset.

Jos katsoo S&P500 viiden vuoden kuvaajaan niin hyvät ostopaikat on olleet heti sen jälkeen, kun 50 päivää leikannut 200 päivää ylhäältä alas. Ts. käynyt täsmälleen päinvastoin kuin teknisessä analyysissa on suositeltu.


Miten tällä kertaa sitten käy? Vastaus omalta osaltani on sama kuin ennen, en osaa sanoa kuinka paljon lasketaan.


Jos katsoo tuota Shiller P/E käyrää, kun se on lähtenyt alas, niin yleensä on tultu alas vähän reilummin. Tämän perusteella itse katson viisaammaksi odotella ennen suuria panostuksia. Mieleeni tulee kuitenkin eräs lausahdus Seppo Saarion kirjasta. Ennen kuin lasku on päättynyt indeksitasolla, useat osakkeet ovat nousseet jo pitkään. Markkinoilta löytyy jo useita tietyillä mittareilla melkoisen halpoja osakkeita, jotka maksavat varsin korkeita osinkoja. Jotta ne laskisivat edelleen, vaaditaan tulosten heikkenemistä ja pelkoa osingon laskusta.

Olen tehnyt itselleni suunnitelman tilanteeseen. Ostelen tässä vaiheessa varovaisesti tiettyjä osinko-osakkeita pääsääntöisesti odotelleen. Minusta pitäisi olla merkkejä selvemmin laskusuhdanteesta. Euroopassa on näkynyt huonoja indikaattoreita, mutta USA:n talous, joka maailman suurin talous, on edelleen ollut aika vahva. Koron nostot toki vaikeuttavat tilannetta, mutta niitä voidaan hidastaa, lykätä tai jopa laskea korkoa. FED:illä on ihan oikeasti pelimerkkejä. Jos nyt tehdään sukellus tuosta S&P500 200 päivän liukuvasta tasosta alaspäin siellä alkaa oikeasti olemaan ostopaikkoja ja paluu ylös voidaan tehdä kohtuullisen nopeasti. Itse siivoan salkkuani valikoidusti myyden ja samalla ostelen valikoidusti tiettyjä edullisesti arvostettuja osakkeita joiden tulevaisuus näyttää hyvältä. Käyn jatkossa läpi salkun liikkeitäni.

2 kommenttia:

  1. Itse en oikein jaksa uskoa romahdukseen vielä. Voi olla että se on alkanut, mutta mitä olen ymmärtänyt niin romahdukset tulevat yleisesti yllätyksenä. Tämä lasku ei tullut yllätyksenä vaan markkinat ovat pidättäneet henkeä jo useamman vuoden ja nyt pelko jostain syystä kasvoi liian suureksi. Jokin tässä tilanteessa ei tunnu oikealta, mutta mistäs minä tiedän. Tosin toivon, että lasku jatkuisi niin voisin jatkaa ostoja laskeviin markkinoihin. Katsotaan sitten kymmenen vuoden päästä miten meni.

    VastaaPoista
  2. Olen kanssasi samoilla linjoilla monissa asioissa. Monella on rahoja odottamassa ostoja niinkuin sinäkin toivot laskun jatkuvan, jotta pääsee ostamaan. Mutta kirjoituksessa on se toinen pointti samalla, et tiedä miksi laskee. Minusta yksi yllätysmomentti on USA.n markkinoiden hermostuneisuus, joka ei ole täysin saavuttanut esimerkkinä meitä. Tuloksissa ei mielestäni vielä näkynyt mitään hälyyttävää.

    VastaaPoista