torstai 6. kesäkuuta 2019

Rahastojeni pidemmän aikavälin tuottotarkastelua

Minulla nousi esiin Nordnetin* sosiaalisen median palvelussa Sharevillessä* rahastosijoitukseni Suomi Arvo rahastoon. Sijoitus on ollut tuotoltaan erinomainen ja samalla huomasin salkustani löytyvän useita muita hyvän 10 vuoden tuottohistorian omaavia rahastoja. Osaan ensimmäisiä sijoituseriä on tullut kymmenen vuotta täyteen. Samalla olen tehnyt havaintoja, että Nordnetin rahastot ovat olleet omalta osaltani aika hyviä sijoituksia, suurin osa yhä plussalla huolimatta vahvasta kurssilaskusta. Olen ottanut hiljattain muutamaan mielenkiintoiseen rahastoon avaus positiot ja kirjoitan niistä hiukan myöhemmin. Nordnet mahdollistaa sijoittamisen ilman merkintä ja lunastuspalkkioita useiden rahastoyhtiöiden rahastoihin. En ole halunnut jakaa viime aikoina enää sijoituksiani uusiin paikkoihin mielesätni hyvien rahastojen valitsemiseksi. Nordnetissä* hallinta tapahtuu samasta paikasta.

Alla tarkastelu, jossa lähteenä 10 vuoden tuotoille on Huhtikuun 2019 rahastoraportti. Mennyt tuotto ei ole tae tulevasta ja nyt ollaan juuri sellaisessa vaiheessa, että ollaan lähes 10 vuotta finanssikriisin pohjasta. Itse asiassa olen ostanut juuri mainittua Suomi Arvo rahastoa viimeisen kerran 4.3.2009, joka hyvin lähellä finanssikriisin pohjaa. Olen myynyt rahaston poissa helmikuussa, mutta sen tuotto 267,60% tähän päivään. Valitettavasti Kauppalehden salkkupalvelu ei näytä arvopäivää tätä kirjoittaessa. Itse kriisin pahin vaihe oli mielestäni 15.9.2008 jolloin Lehman Brothers kaatui. Pörssi lasketteli siis vielä pitkään tuon jälkeen. No mennään takaisin tarkasteluun. Tässä on tarkastelua ja muutamia otoksia ostoistani ja niiden kokonaistuotto.

Tässä otosta salkkuni rahastovalinnoista:

1. Seligson Global Top 25 Pharmaceuticals, tuotto 10 vuotta per vuosi 13,7%.

- Oma osto 25.8.2009 tuotto 214%, ostossa 10.11.2009 vielä parempi tuotto 220%.

2. LähiTapiola Hyvinvointi, tuotto 10v. 15,4%

- Osto 11.6.2009, tuotto 290%

Terveydenhuolto sektorin tuotto 10 v. 13,7%.

Top Pharma on indeksirahasto, joka tietyllä tapaa on aktiivinen tai ottaa näkemystä. Yhtiöt on valittu brändiarvostuksen perusteella. Tästä huolimatta se on indeksisijoitus, joka tuottanut indeksin verran. Olen lukenut tutkimuksen, jossa terveyden huollon kerrottiin olevan parhaiten tuottanut sektori noin 15% vuosituotoilla historiallisesti. Olen lukenut tutkimuksia, jossa on todettu aktiivisella salkunhoidolla pärjättävän yksittäisillä sektoreilla. Salkun hoitajat osaavat valita parhaat sektorin osakkeista. Kokonaisindeksille ei pärjätä, koska ei olla oikeilla sektoreilla kiinni oikeaan aikaan. Tätä taustaa vasten ei ole yllättävää, että LähiTapiola Hyvinvointi on voittanut indeksin ja tuottanut yli 15%. Harmittavaa vain, että panostukseni olisi saanut olla suurempi. Nämä kaksi valikoitui ensimmäiseksi, koska Top Pharma on suurin rahastosijoitukseni.
3. Seligson Top 25 Brands 10v. tuotto 16,1%/vuosi

- Oma osto 11.6.2009, tuotto 307%

4. LähiTapiola Kuluttaja 10 v. 11,1%/vuosi

- Oma osto 6.11.2008, tuotto 175%, olin sitä mieltä, että nämä kuluttaja yritykset selviävät

- Oma osto 15.1.2009, tuotto 175%

- Oma osto 4.3.2009, tuotto 194%

Rahastoraportissa Top Brands on maailma sektorissa, joka on tuottanut 13,5% ja Kuluttaja on kulutushyödykkeet ja päivittäistavarat, joka on tuottanut 11,4%. Tässä tapauksessa käy päinvastoin. Indeksi sijoitus on voittanut indeksin ja aktiivinen rahasto on hävinnyt. Kaikesta huolimatta pidän kaikkien mainitun neljän rahaston tuottoja erinomaisena. Tämän voi todeta jo vertaamalla tulosta maailma indeksiin. Valinnat tulivat jälleen, koska Top Brands on toiseksi suurin rahastoni.

5. Seligson Pharos 10v. tuotto 7,2%

- Pharos ei kuulunut rahastoihini vielä finanssikriisin aikoihin, ensimmäiset ostot 2012, kun Rutasen ajoitus teki vaikutuksen minuun

6. LähiTapiola Maailma 80 9,7%

- Ensimmäinen osto 2.10.2008 Lehmannin kaatumisen jälkeen, tuotto 121%.

- Paras tuotto 18.12.2008 ostossa tuotto 164%

- Pohjauksen jälkeen osto 28.4.2009 tuotto 146%

Tämä saattaa herättää kysymyksiä miksi nämä rahastot on salkussani. Näitä pidetään yleensä kalliina ja moninkertaiset kulut. Olen kuitenkin selvittänyt näiden palkkiot ja ne ovat LähiTapiolan kohdalla noin 1% (Rahastoraportin mukaan juoksevat kulut 1,03%) ja Pharos raportoi varsin tarkasti kulunsa ja ne vaihtelevat salkun sisällöstä riippuen tällä hetkellä rahastoraportin mukaan 0,51%. Pidän kuluja ihan maltillisena. Vertailuindeksi on näillä aiemmin mainittu maailma 13,7% 10 vuoden tuotolla per vuosi. Tämä ei ole oikein reilu vertailukohta, koska näissä korkoja, Tuotto on tasaisempaa. Ryhmä on tuottanut 7,0% jolle molemmat pärjänneet. LähiTapiola maailma on kuitenkin ryhmän kolmanneksi paras rahasto 10 vuoden tuotolla häviten vain omille Tapiola 2035 ja 2045 tavoiterahastoille joiden osakepainoa on todennäköisesti ollut korkeampi. Pharoksen suoritus on erinomainen huomioiden useita rahastoja alhaisempi osakepaino ja riskitaso. Molemmat rahastot saavat keinotella hiukan korko/osakepainolla, joten saan tuohon asiaan ammattilaisen, itseäni paremman näkemyksen. Rahastot hiukan säätävät painoja sektoreissa ja niiltä löytyy sijoituksia joihin en itse oikein pysty sijoittamaan järkevästi. Näistä voi mainita esimerkkinä DFA US Small Companies Pharoksesta 3,6% painolla ja Robeco QI Emerging Conservative Equities. Onko nämä hyviä sijoituksia en osaa sanoa, mutta Rutanen Seligsonilla ja LähiTapiolan varainhoitotiimi ovat voittaneet luottamukseni. Rutasen toiminta finanssikriisissä korkojen ja osakkeiden suhteen oli loistavat. LähiTapiola on taas vaihdellut painoja salkussa aktiiviseen ja onnistuneesti alueelta toiselle. Molemmat ovat olleet opettavaisia seurata. Pieni pelko romahduksesta on varmaan sieltä lähes kymmenen vuoden takaa minua pelottanut. Valtiot ovat edelleen velkaantuneita.

7. Seligson Aasia Indeksirahasto 10v. tuotto 7,9%/vuosi

- Ei vielä salkussa 2009

Pacific indeksituotto 10,0%.

8. Seligson Pohjois-Amerikka 14,8%

- Ei vielä salkussa 2009


Pohjois-Amerikka Indeksi 16,0%.

9. Seligson Phoebus 10v. tuotto 12,7%

Suomi Cap indeksi 12,9%, Seligson&Co Omx25 pörssi noteerattu rahasto 14,3%.

Tässä kohtaa olisi kannattanut sijoittaa indeksiin/ indeksi ETF:ään.

Lopetan tarkastelun tähän, koska minulla ei ole lopuista rahastoista pidempää historiaa. Totean lyhyesti, että Seligson Phoenix ja Seligson Russian Prosperity eivät ole niin hyviä sijoituksia tässä vaiheessa. Russian Prosperity on joka tapauksessa voittanut indeksin. Nordnet* Superrahastoista on verrattain lyhyt historia, mutta odotukset ovat hyvät huomioiden esimerkkinä Seligsonin OMX25 menestyksen.

Yhteenveto

Olen saanut rahastoista erinomaisia tuottoja. Tätä on selvästi helpottanut, että rahastoihin pystyy tekemään pieniä sijoituksia kerrallaan, joka helpottaa uskaltamista hankalalla hetkellä. Eri rahastojen parhaat tuotot vaihtelivat huomattavasti ajallisesti indeksin pohjasta. Osassa ne tulivat ennen pohjaa osassa jälkeen. Tuotot ovat erinomaisia, jos vertaa osakemarkkinoiden keskimääräiseen 8% tuottoon. Tuottoihin tulee huomattavan suuria eroja jo pienellä ajoitus ja vuosittaisella tuotto muutoksella. Maltilliset kulut ovat eduksi.

*-merkityt ovat affliate linkkejä, joista kirjoittaja voi saada komissiota.

5 kommenttia:

  1. Olisi ollut mielenkiintoista, jos mukana olisi ollut myös Seligson Eurooppa indeksi rahasto. Sen tuotto on ollut vain 2,93% aloituspäivästä per vuosi. Se tuntuu heikolta, kun vuosiakin on vierähtänyt 21, joten ei mene minkään yhden laman piikkiin. Siihen kun ottaa inflaation huomioon, niin tuotto on ollut käytännössä nolla. Jee Jee!!! :)

    VastaaPoista
  2. Hei

    Sieltähän tuo löytyy linkin rahastoraportista. Seligson Eurooppa indeksirahasto on tuottanut 9,8% viimeiset kymmenen vuotta. Luokkansa 9 paras rahasto, joten yllättävän korkealla siinä indeksirahastona.

    Ko. rahasto ei ollut tarkastelussa, kun oli liian arka sijoittamaan Eurooppaindeksiin kymmenen vuotta sitten. Eurooppalaiset pankit pelotti liikaa.

    Yllättävän alhainen tuotto pitkällä aikajänteellä. Rahasto perustettu ilmeisen huonoon aikaan.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoista lukea näitä. Mitä mieltä olet Seligsonin Aasia rahaston tuotosta pitkällä aikavälillä?

    Olen itse keskittänyt pitkän aikavälin säästöt Seligsonin passiivisiin osakerahastoihin, johon säästän automaattisesti joka kuukausi pieniä summia. Olen erittäin tyytyväinen muihin Seligsonin rahastoihin, kuten Brandsiin, Suomeen, Pharmaan, Eurooppaan ja Phoebukseen, yms., mutta Aasian tuotto mietityttää. Jostain syystä se ei ole tuottanut viime vuosina kovin hyvin verrattuna vaikka OP Aasiaan -> http://www.morningstar.fi/fi/fundquickrankLegacy/default.aspx?search=aasia .

    Mietin, että pitäisikö se suosiolla vaihtaa johonkin toiseen rahastoon?

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos mielenkiintoisesta huomiosta. Ensimmäisenä tuotosta pitkällä aika välillä latasin Seligsoniin Max käyrän ja huomiona sen olevan pakkasella lähes kahdenkymmene vuoden jaksolla. Aloitus toki osuu teknologiakuplan aikoihin ja en ole silloin rahastoa ostanut. Linkin perusteella tämä ei kuitenkaan ollut kysymys. Siitä kommentti, että nyt sitten ei varmaan ole huonoin mahdollinen tilanne sijoittaa.

    Linkissä oli Aasiaan sijoittaneita rahastoja ja en lähtenyt tarkemmin selvittämään valintakriteereitä linkissä. Niistä kolmella on 10 vuoden tuottohistoria. Se on otoksena aika vähän. Siinä jäljelle jäänyt OP:n rahasto on aktiivinen ja sijoittaa kehittyville markkinoille. UB:n rahasto taas REIT eli kiinteistörahasto. Nämä on siis periaatteeltaan sitten hyvin erilaisia rahastoja ja menevät esimerkkinä kirjoituksen rahastoraportissa eri luokkaan. OP Aasia on ryhmässä kehittyvä Aasia ja Seligson ryhmässä Aasia. No viidellä vuodella listalle nousee OP Aasia Indeksi, joka sitten on vertailukelpoinen Seligsonin kanssa. Rahastoilla on erona indeksi. Seligson sijoittaa kestävän kehityksen indeksiin ja Op perusindeksiin eli "pahe"yhtiöt mukana. Kulut on 0,39% OP ja 0,43% Seligson. Kun ostossa Seligson 0,01% ja OP 0,06% niiin kulujen voidaan kokonaisuutena katsoa menevän aika tasan.

    Itse en ole kauheasti Seligsonissa pitänyt Japanin korkeasta painosta. Maa uudistuu aika hitaasti ja ikärakenne ei taloudelle paras mahdollinen. OP Indeksissä tämä Japani paino on vielä korkeampi.

    Olen kirjoitellut Seligson Aaasiasta blogiini useampia kirjoituksia, jotka löytyvät vaikka klikkamalla tuosta yläpuolelta Seligson Aasia tunnistetta. Olen edelleen samaa mieltä, että Aasialla parempi ikärakenne ja velkatilanne kuin Eurooppalla ja Amerikalla. Japani on vain pieni osa Aasia, vaikka taloudlelisesti iso. Sekin höytyy muista dynaamisista maista. Korea on nyt tehokas ja hyvän oloinen maa.

    Kysyit nyt sitten mielipidettäni tuotosta, enkä ole siitä vielä mitään kirjoittanut. Riski ja tuotto kulkevat käsikädessä ja siksi nuo sijoitukset eivät ole vertailukelpoisia noiden eri sijoitusluokkiin kuuluvien sijoitusten osalta. Itse ajattelen, että kehittyvällä Aasialla on enemmän potentiaalia kasvaa, mutta samalla tiedä, että maailmalla köyhät pääsääntöisesti pysyy köyhinä ja rikkaat pysyvät rikkaina (ja rikastuvat entisestään). Sama koskekee maita melko pitkälle. No Kiina nyt siten selvästi on minusta rikastumassa ja ehkä Taiwan ja Thaimaa. Tämän johdosta minusta mahdollista, että kehittyvä Aasai on parempi sijoitus tuotoltaan. Mutta näissä kehittyvissä talouksissa yleisempää yllätrykset eli riski on korkeampi.

    Joten loppuun mielipiteeni Seligson Aasian tuotosta. Tällä hetkellä se ei ole hyvä tai huikea. Nuo kolme kymmenen vuoden rahastoa on kuitenkin niitä voittajia. Muita kymmenen vuotta sitten olleita rahastoja ei enää ole. En oikeastaan tuijota tuottokäyrää. Enemmän mietin tulevaisuutta ja sen potentiaalia. Minusta Aasialla on mantereista paras potentiaali. Minusta on parempi sijoittaa kehittyvään Aasiaan kuin kehittyneeseen. Kiina on maailman toiseksi suurin talous ja sillä historiaa olla siellä kärjessä. Siksi suurinosa Aasian sijoituksistani on kehittyvissä markkinoissa. Tällä hetkellä ostan sitä IShares Emerging Markets ETF kautta Nordnet kuukausisäästöllä. Uskon Kiinan menevän joku päivä näihin kehittyneiden maiden indeksiin. Vielä sen jälkeenkin tarinassa kannattaa olla mukana.

    Seligson Aasia on samoin arvostukseltaan aika edullinen. Itse en ole sitä vaihtamassa mihinkään. Aasian kehittyneet taloudet hyötyvät kehittyvien talouksien kehityksestä ja ovat maantieteellisesti ja logistisesti etulyöntiasemassa, kuten myös kultturiin puolesta

    VastaaPoista