perjantai 27. maaliskuuta 2020

Ajatuksia koronan vaikutuksista talouteen isolla pensselillä

Käyn tässä kirjoituksessa läpi omia ajatuksia koronan vaikutuksista talouteen. En ota kantaa siihen onko asiat eettisesti oikeita, joten toivon ettei kukaan pahastu kirjoituksistani. Kirjaan muistiin omia ajatuksiani kriisin keskellä opiksi ja toisaalta myöhempää tarkastelua varten. Kirjoitus on ennen kaikkea sijoituksia varten.

Kirjoitus hetkellä pörssit ovat romahtaneet noin 40% koronavirus epidemian pelkojen vuoksi. Indeksitasolla on orastava nousu noin 10%. Fear&Greed indeksi on noussut pahimmasta pelkoarvosta 2% tasolle 22% ollen edelleen extreme fear tasolla. Mielestäni on hyvä ostopaikka, kun Fear&Greed indikaattori kääntyy nousuun. Se juuri tapahtunut. Samoin RSI on suurilla indekseillä ja indeksi rahastoilla kääntynyt nousuun, joka mielestäni hyvä osto signaali.

Keskustelupalstoilla ja somessa ollaan edelleen negatiivisia ja uutisointi puhuu koronan pysäytäävän talouden. Tässä kirjoituksessa tarkistelen hiukan tilannetta isommassa kuvassa. En ole mikään makroasiantuntija, mutta kirjaan ajatuksiani suuresta kuvasta.

Aloitan maailman suurimmasta taloudesta Amerikasta. Tartunnat ja koulemat on USA:ssa kovassa nousussa. 27.3.2020 Aamusta yli 85000 todettua tartuntaa ja 407 virukseen koulutta ja virukseen koullutta1300 yhteensä. Kuolleisuus 1,52%. USA:n suhtautminen virukseen on kohtuullisen vapaamielistä ja talous edellä menevää. Suuria rajoituksia ei ole tullut ellei sellaisiksi lueta rajojen sulkemista ulkomaalisilta. Rajoitukset liikkumiseen ja liiketoimintaan on vähäisiä. New Yorkissa tilanne pahin ja siellä on omia toimenpiteitä. Käsitykseni mukaan rajoitteet on erittäin nopeasti purettivissa ja mahdollisuus paluusta normaaliin on aika nopeaa. Korot ovat ennätys alhaalla ja FED tukitoimet ennennäkemättömän suuret. Potentiaali nopeaan talouden nousuun on kova.

Maailman toiseksi suurin talous Kiina on tämän hetkisellä näkemyksellä ohittanut epidemia huipun ja avaamassa tehtaita kauppoja ja purkamassa rajoituksia. Epidemian uusimista seurataan tarkasti. Todennäköinen skenaario on, että talous elpyy ja kasvaa.

Muita maailman talous mahdeista Japani on alkanut avata koulujaan ja tilanne on lähellä Kiinaa Talous alkaa todennäköisesti elpyä. Toinen iso teollisuus maa Korean tilanne on hallinnassa ja maa toimii kohtuullisen normaalisti. Elektroniikka teollisuus vetää etätyön lisääntyessä. Autoteollisuus kärsii pahasti.

Raaka-aineita maailmaan tulee suuresti Austaraliasta, Kanadasta ja Venäjältä. Maista ei ole suuria raportointeja koronasta ja raaka-ainetta tulee kohtuullisen normaalisti. Öljyvaltio Norjassa kuolleisuus on alhainen. Raaka-aine pulaa ei ole näköpiirissä. Fyysisen kullan saannissa olen kuuullut olevan puutetta.

Eurooppa on tämän hetkinen epidemia keskus. Rajoitustoimet on kovia useissa valtioissa. Talouden suurvalta Saksa on pärjännyt tähän mennessä hyvin, testattuja on paljon ja kuolleisuus kohtuullisen alhainen. Bosch on kehittänyt korona pikatestin. Volkwagen on avaamassa tehtaitaan lyhyeen työaikaan. Italian ja Espanjan  huipun taittumista odotellaan, rajoitukset ovat huipussaan.

Suomessa rajoitustoimet ovat kovia. Liikkumista on rajoitettu, rajat suljettu, Uusimaa eritetty muusta maasta. Suuret kokoontumiset on estetty. Ravintolat on laitettu kiinni. Suuria taloudellisia vaikutuksia. Ruotsissa jatketaan entiseen malliin, hiihtokeskuksia auki, ravintolat auki, liikkumista ei rajoitettu. Ruotsi taloudellisesti isompi maa kuin Suomi.

Onko pörssi nousulle perusteita?

Keskustelupalstoilla ihmetellään pörssin nousua. Investorissa on esitetty pörssi syklin vaiheet: Investori.com Pörssisyklin yhdeksän vaihetta

Lainaus:”

7. Bear market - kurssit ovat matkalla alas

Osakekurssit näyttävät voivan mennä vain alaspäin. Yritykset antavat tulosvaroituksia. Talousnäkymät näyttävät synkiltä ja ennusteiden mukaan tilanne voi entisestään huonontua. Yritykset lomauttavat ja irtisanovat. Keskuspankki pudottaa ohjauskorkoa. Sijoittajan suku ja ystäväpiiri on täynnä jälkiviisaita. Media esittelee pettyneitä piensijoittajia.

Mahdollinen paluu kohtaan yksi.

8. Kurssilaskun huipennus

Osakekurssit sukeltavat paljon hyvin lyhyessä ajassa, suurella volyymilla. Yleisö myy osakkeita välittämättä saamastaan hinnasta. Osakkeista on päästävä eroon, kun niillä on edes jotakin arvoa. Keskuspankki pelkää finanssisektorin kriisiä vakuuksien menettäessä arvoaan. Valvontaa kiristetään.

9. Lasku loppuu

Mediassa ei puhuta enää osakesijoittamisen puolesta. Kaupankäyntivolyymi on kutistunut. Osakemarkkinoilla ei tunnu tapahtuvan mitään mielenkiintoista. Joku kokenut sijoittaja mainitsee osakkeiden olevan nyt edullisia. Paluu alkuun.”

No katsotaan tilanne:

Yritykset antavat tulosvaroituksia, check.

Talous näkymät näyttävät synkiltä. Check

Yritykset lomauttavat ja irtisanovat. Check

Keskuspankki pudottaa ohjauskorkoa. Check.

Media ei puhu osakesijoittamisen puolesta. Check
- Media puhuu vain koronasta

Osakkeet laskevat paljon hyvin lyhyessä ajassa suurella volyymilla. Check.

Osakkeista on päästävä eroon, kun niillä on vielä arvoa. Check.

Keskuspankki pelkää finanssikriisiä. Check.

Yli puolet toteutuu. No entäpä sitten?

Lainaus(Investori.com): ” 1. Varhainen nousu

Osakekurssien lasku on jatkunut pitkään ja talousennusteet ovat vielä pääosin negatiivisia. Osakekurssit ovat kääntyneet varovaiseen nousuun, mutta sijoittajat pelkäävät laskun vielä jatkuvan.Lasku ei hirvittävän pitkään jatkunut, mutta on historiallisessa mittakaavassa merkittävä. Sijoittajat edelleen selvästi pelkäävät laskun jatkuvan. Voimmeko olla tässä vaiheessa?

Mielestäni hyvin voimme olla mainitussa vaiheessa. Ensimmäisiä vihreitä versoja on nähtävissä. Kiinan avautuvat tehtaat, Korean tilanne, Japanin koulujen avaus, Volkswagenin tilanne. Katsomalla suurimpien talousmahtien tilannetta paluu normaaliin voi olla nopea. Pörssin sanotaan ennustavan kursseja 6 kuukautta eteenpäin. Voimme silloin hyvin olla taloudellisessa nousussa. Tämän hetken suurimpien kriisipesäkkeiden Italian ja Espanjan tautihuipun voidaan ajatella olevan silloin ohi ja tilanne alkaa normalisoitua.

Kiiri tulee lisäämään tiettyä taloudellista toimeliaisuutta. Tiettyjä varotoimia tehdään, sairaalapaikat, ruokaomavaraisuus jne. Moni yhteisö varautuu isompaan internet liikenteeseen ja etätoimintaan. Striimauspalvelujen käyttö lisääntyy. Logistiikka yhteyksiä parannetaan haavoittuvilta osin jne.

Uhkakuvat

Suurimpia uhkakuvia on mielestäni USA:n talouden pysähtyminen taudin seurauksena. Kaikesta päättellen USA: hoitaa tilanteen nopeasti, se kohtaa tilanteen sellaisena kuin se tulee. Ihmisiä kuolee, mahdollisesti paljon. Tällä hetkellä minun on mahdotonta arvioida tuota lopullista vaikutusta. En osaa esimerkkinä sanoa, miten Italian kuolleisuus määrät poikkeavat normaalista kuolleisuudesta. USA:n suhtautuminen asiaan on talouden ja pörssin kannalta edullinen. Toiminnot eivät rajoita taloudellista toimintaa ja shokki otetaan nopeasti. Valmistutaan kohtaamaan tauti ei siirtämään seurauksia.

Toinen uhkakuva on Italian ja Espanjan talouskriisi. Tässä nähdään vain negatiivia asioita, mutta sellainen fakta tässä on myös, että tauti parantaa maiden huoltovarmuussuhdetta. Maata kuormittavia eläkeläisiä leikataan rajusti. Tehdäänkö se nopeammin kuin aiemmin en osaa sanoa. Sama voi tapahtua Suomessa ja leikkaus voi kohdistua erityisesti lämpimissä maissa oleviin, jotka eivät tuo kulutusta Suomeen.

Palveluliiketoiminta, lentoliikenne, julkinen liikenne, öljyteollisuus ja turismi ottaa pahiten takkiin kriisissä. Valtiot kärsivät merkittävästi verotulojen puolesta.

Yhteenveto

Isona kuvana näen, että suuret taloudet tulevat pääsemään koronan ohi kohtuullisen nopeasti. Uskon niiden olevan ohi koronasta 6 jälkeen mihin pörssin sanotaan ennustavan. Se tapahtuu tavalla tai toisella. Tämän jälkeen nousu voi olla nopeaa, mutta samalla osa käyttäytymisestä muuttuu pysyvästi. Mielestäni voimme hyvin olla ohi pörssipohjan, mutta matalammat kurssit voivat olla mahdollisia. En lähtisi tässä vaiheessa myymään, jotta välttyisi suvun viisasteluilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti