sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Sijoitusstrategian jatkotarkastelua

Aiemassa tarkastelussa mietin tarkennuksia sijoitusstrategiaani. Olen nyt ns. koeajanut uutta strategiaa viikon. Ensimmäinen huomio, että se on kaikesta huolimatta aika työläs. Olen listannut kysymyspatteria ja tietyt kysymykset pakottavat tekemään töitä. Mm. suurimmat omistajat, omistaako johto osakkeita, ostaako johto osakkeita? Johdon osakeomistus on vaikea kysymys. Suurimmassa osassa yrityksistä ainakin osa johdosta omistaa osakkeita, mutta mikä on sitten riittävä? Kysymys patteri on johtanut tilanteeseen, että yhtiöitä on yhä hankalampi laittaa järjestykseen.

Yhtiöiden asioita selvittäessä patteri on kasvanut pikku hiljaa kokoajan. Tietty kärkijoukko alkaa kohteiden kasvaessa erottua selvästi muista. Nämä on kaikin puolin kohtuullisen varman oloisia sijoituksia. Itsellä alkaa muodostua erittäin vahva luottamus systeemiin. Jos yhtiö monella signaalilla hyvä, sijoituksen onnistumisen mahdollisuus on suuri.

Tarkoituksenani oli terävöittää oma sijoitusstrategiaa ja vähentää sijoituksia salkusta. Jotta en poistaisi yhtiöitä salkusta vain mutulla, käytin poistettaviin samaa pisteytystä kuin muihin. Tämä ei helpottanut sitten tilannetta yhtään. Olin tehnyt läksyjäni aikanaan sijoituspäätöksissä ja yhtiöistä löytyi vahvuuksia joita ei ollut sillä hetkellä mielessä.

Minulla on ollut yhtenä perusteena myydä osake, että se lopettaa maksamasta osinkoa. F-Secure lopetti maksamasta osinkoa ja olen sen jälkeen hiukan keventänyt yhtiötä. Nyt perehdyin yhtiöön prosessini myötä. Samalla itselleni avautui suuresti mikä on hyvä mittari sisäpiirin omistukselle. Määrittely tulee oikeastaan Talebin kirjasta Skin Game. Omistus pitää olla niin iso, että se tuntuu. No nyt F-Securen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa omistaa lähes 60 miljoonaa F-Securen osaketta. Vastavaasti johdolla löytyy usealla yli 100 000 osaketta. Jos yhtiöllä menee huonosti he menettävät helposti Premium luokan auton verran. Uskon sen tuntuvan F-Securen kokoisen yhtiön johtoportaan palkkatasolla. Samalla tuli muutenkin pohdiskeltua F-Securea. Tuloksena oikeastaan, että en tunne ja osaa yrityksen bisnestä kovin hyvin. Minulla on tuttava töissä F-Securella, jolta sain aiemmin aika hyvin tietoa menosta, nyt hänen kanssaan tulee pidettyä vähän vähemmän yhteyttä ja en ole niin lähellä yhtiötä. Olen havainnut, että tietoturvaohjelmien myynti tietokoneisiin ei ole entisenlaista. F-Secure on enemmän siirtynyt yritystietoturvaan ja mielestäni siellä tarve on kasvanut. Yrityksillä on hirvittävästi hävittävää, jos oma yritys saa huonoa mainetta tietoturvasta tai verkkokauppa ei ole luotettava. Mielestäni on itsestään selvää, että verkkorikollisia kiinnostaa enemmän miljoonien liikevaihdon verkkokaupat kuin yksityiset ihmiset joilla muutamia tuhansia tilillä. Uskon siis olevan kasvavat markkinat. Kilpailu alalla ei ole mielestäni veristä ja kasvua on odotettavissa. Käyttöjärjestelmän tekijät tavallaan tekee tarpeettomaksi omat virustorjunnat ja palomuurit, mutta sitten jonkun pitää tutkia näitä, jotka pääsee niistä läpi. En osaa arvioida kuitenkaan kuinka vahva F-Secure on näissä. Firman Mikko Hyppönen on arvostettu vaikuttaja alallaan. Olen tullut sitten lopputulokseen, että F-Secure ei ole minun circle of competence eli sellaisella alueella, jonka hallitsen hyvin. Se ei voi olla suuri ydin sijoitukseni. En saa sitä millään tuomittua huonoksi, se tekee erinomaista pääoman tuottoa ja voi kasvaa hyvin. Sillä on hyvän oloinen johto ja avainhenkilöitä. Se voi olla paljon parempi sijoitus kuin moni muu salkussani 10 vuoden kuluttua. Minusta sillä paikkansa salkussa pienellä painolla. En saa sitä tuomittua myy pois kohteeksi.

Toinen myynti kohde mutulla valikoitui itsellä Lassila&Tikanoja. Omalta osaltaan valintaani on vaikuttanut Anders Oldenburgin kirjoitukset yhtiöstä. Tarkistelin yhtiötä tuttuun tyyliin listallani ja tällä kertaa käyn lyhyemmin johtopäätökset läpi. Yhtiö ensinnä yllätti minut hyvällä pääoman tuotollaan. Johdolla on samoin kohtuullisen tuntuvaa omistusta samoin Hallituksen jäsenillä. Samoin kysymys paraneeko tulos pani miettimään. Öljyn hinta on laskenut ja auttaa yhtiötä, koska suuri osa kuljetuksista autoilla. Yhtiön johto oli poistanut ohjeistuksen ja ymmärsin siinä vaiheessa, että teollisuus on merkittävä tekijä yhtiön tuloksessa. Pohdiskeluissa löytyi yhtiölle hyviä ajureita. Ainoa poliittisesti hyväksyttävä polttoaine on jäte. Säätövoimaa tarvitaan, mutta sitä ei haluta tehdä fossiilisilla polttoaineilla eikä turpeella. Kaupungeissa jätteen polttovoimaloita ja jätteen biokaasu on kärkipäässä polttoaineita. Muovia ei haluta vesistöihin ja korvata kartongilla, joka sitten pitää saada kierrätykseen. Jätteen määrä on lisääntynyt merkittävästi koronan myötä. Perus jätteen keräyksessä L&T:llä ei ole kilpailuetua vaan sitä voi tehdä kuka vaan. Teollisuudessa L&T on sen koko luokan toimija, että siitä on kilpailuetua. Se voi toimittaa niin paljon jätettä, että voimala pysyy käynnissä. Tulin johtopäätökseen yhtiötä kannattaa vähentää, koska se syklinen. Poistaa kokonaan salkusta, en tiedä. Lassila&Tikanoja oli harvoja Suomiyhtiöitä, joka maksoi osinkonsa aikataulussa.

Päädyin päättelyissäni hankalaan kierteeseen. Olen tullut johtopäätökseen, minun kannattaa jatkaa käsittelyäni yhtiö yhtiöltä eteenpäin. Teen strategiani mukaan pieniä liikkeitä askel askeleelta. Vähennän yhtiöitä vähän, kuten Lassila&Tikanoja ja siirrän niihin mielestäni vahvoihin sijoituksiin. Kuuntelin Inderes podin Lynchin opit nykypäivänä ja sekin puhutteli minua. Lynchin ajatukset sopivat minun ajatusmaailmaani. Buffett puhuu, että kaikkiin syöttöihin ei tarvitse löydä, riittää kun lyö harvoihin helppoihin. Sauli Vilen totesi, että Lynch löi joka palloon, hänellä oli tuhansia sijoituksia lopussa. Itse ajattelen vähän niin, että jollei lyö ei voi oppia lyömään paremmin. Molemmat suuret sijoittajat sanovat, että riittää, kun löytää sen yhden hyvän ja pitää siitä kiinni. Hyvän löytäminen on mielestäni todennäköisempää, jos lyö monta kertaa.

Aiemmin kirjoittamani kirjoitus sijoitusstrategiasta: Muutos sijoitusstrategiaan?
Sijoitusfilosofiani, jossa nykyistä strategiaani on kuvattu tarkemmin: Sijoitusfilosofiani -Satunnaiskävely

2 kommenttia: