keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Myynti Stora Enso R

Myin pois Stora Enson R-osakkeen  9.9.2013 hintaan 6,18 €/kpl. Jälkiviisaana olisi kannattanut odotella pidempään, osake on ollut myyntini jälkeen edelleen vahvassa nousussa. Stora Enso tekee edelleen vahvaa kassavirtaa osaketta kohti.

Silti en ole oikein vakuuttunut yhtiöstä. Paperin tuotantoa erityisesti Euroopassa vaivaa ylikapasiteetti. Tehtaita suljetaan ja tasearvoa alaskirjataan jatkuvasti. Yhtiö on ilmoittanut uusista investoineista kehittyville markkinoille. Nämä ovat kuitenkin paperikoneita. Ymmärrän, että kustannustasoa saadaan laskettua siirtämällä tuotantoa halvemman tuotantotason maihin. Mutta krooninen ylikapasiteetti ei purkaudu mihinkään. Pysyykö kustannustaso alhaisena tulevaisuudessa? Epäilen vahvasti katsellessa näiden kehittyvien maiden inflaatiota, se ratkaisevasti nopeampaa kuin Euroopassa. Tämän pohjalta minusta paperi ja sellubisnekseltä ei voi odotella parempia tuottoja pitkälle tulevaisuuteen.

Jouko Karvinen palkittu innovaatiojohtajana ja puhuu hienosti rethink filosofiasta. Ajatukset taustalla ovat hienoja, mutta entäpä teot? Onko tämän taustalla oikeita innovaatioita. Missä Stora Enso selvästi erottuu kilpailijoistaan ja pystyy hinnoittelemaan tuotteensa itse. En löytänyt tähän positiivista vastausta ja sen vuoksi päädyin myymään omistukseni. Näin, että sen kilpailijoista esimerkkinä UPM on paremmassa asemassa metisensä ja energian tuotantokapasiteettinsa vuoksi.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti