keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Wal Mart Inc.Wal Mart on vuonna 1962 perustettu kulutustavaraa myyvä kauppaketju. Se on maailman suurin vähittäiskauppa ja liikevaihdoltaan myös maailman suurin yritys. Liikevaihto tammikuussa 2014 päättyneellä tilikaudella oli peräti 485,64 miljardia dollaria. Wal Mart toimii 27 maassa ja toiminta kattaa 11 532 valtavaa myymälää. Näiden lisäksi Wal-Martilla on verkkokauppatoimintaa 11 eri maassa.

Wal-Mart on korottanut osinkoaan 42 peräkkäistä vuotta ja kuuluu siis osinkoaristokraatteihin. Payout ratio on 41% ja osinko 3,3-3.4% on lähellä kymmenen vuoden huippuaan, osinkoperusteisesti Wal Mart on tällä hetkellä matalasti arvostettu. Wal-Mart korjasi koko vuoden EPS-ennustettaan välille $4.40 - $4.70, aiemman ennusteen ollessa $4.70 - $5.05. Vuodesta 2017 EPS odotetaan kasvavan 5-10% tahtia. Tilikauden kahden ensimmäisen kvartaalin toteutunut korjattu EPS on $2,11. Mainitulla alarajaennusteella laskettuna 58 dollarin nykyhinnalle tulisi P/E -luvuksi 13,18. Viimeisen toteutuneen 12kk (TTM) EPS on $4,79 ja sillä laskettuna tämän päivänä hinnalle P/E on noin 12. Kassavirran on oletuttu pysyvän vahvana, vaikka oskaekohtainen tulos tipahtaa. Tuloksen tipahtamisen syynä on massiiviset satsaukset verkkokauppaan.

Minimi palkat ovat olleet puheen aiheena Yhdyvalloissa jo jonkun aikaa. Wal Mart ilmoitti nostavansa aloituspalkkaa 9 taalaan tunnilta Helmikuussa ja vuoden päästä palkka nousee jälleen ilmeiesesti dollarilla. Palkan nosto johtaa yhtiön kustannusten nousuun, josta on tehty erilaisia arvioita, johtuen, että korotukset koskee vain aloittaneitatyön tekijöitä, muiden työtekijöiden palkoista ei ole puhuttu. Kustannusten on arvioitu aiheuttavan miljardin dollarin kustannukset.

Yhtiö on ilmoittanut 2015 kasvattavansi omien osto-ohjelmaa 20 miljardiin dollariin aiemmasta 15 miljardin tavoitteesta. Aiemmasta 15 miljardista on käytetty 6,4 miljardia, joten vuoteen 2017 mennessä yhtiö ostaa 8,6 miljardilla taalalla omia osakkeita. Itse tulkitsin, että omien ostotahti hitaasti hiipuu.

Itse uskon verkkokaupan olevan voittaja pitkässä jouksussa ja nyt siihen investoivat ovat vahvoilla. Ala voi kuumentua myöhemmin. Ostin Wal Martia hintaan 57,24$ 2.11.2015.

Analyysejä Wal Martiin liitteyen:

9 kommenttia:

 1. Itse olen seuraillut Wal-Martia myös viimeaikoina, mutta kovasti pelottaa Costcon viimeaikainen selkeästi parempi menestys sekä erityisesti Amazonin ylivoima verkkokaupassa, Wal-Martin suurista investoinneista huolimatta. Ainakin lähitulevaisuuden näkymät eivät vaikuta parhaalta mahdolliselta, mutta toisaalta Wal-Martilla on lihaksia tehdä radikaalejakin toimenpiteitä kurssin kääntämiseksi.

  Mikä on sinun näkemys näistä kilpailullisista riskeistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommnettisi tulevaisuuden näkymistä on erittäin aiheellinen, itseä mietityttää asia samaten. Toisaalta arvostus antaa liikkumavaraa, markkinatilanne ja markkinoiden arvostus on korkea, Wal Martin bisnes on vakaa ja hinta osuudelle bisneksestä kohtuullinen.

   Poista
 2. Wal Martin ja Costcon vertaaminen on vähän kuin vertaisi Coca Colaa ja Pepsiä. Näiden kohdalla uskon, että kaikki ovat pystyssä vielä 20 vuoden kuluttua ja tekevät vahvaa kassavirtaa. Sen sijaan en ole varma, onko esimerkkinä Agri Cola tai Anttiloita olemassa 20 vuoden kuluttua.

  Kun taas vertaa tilannetta Wal Mart vastaan Amazon niin minusta tilanne on vähän kuin vertaisi Suomessa City Markettia ja Verkkokauppaa. Viimeksi mainittu voittaa markkinoita tietyssä sekmentissä, mutta ollan kaukana siitä, että viikon lopun ruokakori ja pullo tilataan verkkokaupasta. Amazonin alku oli aikanaan hankala ja se valmistui tekemään tappiota useita vuosia. Verkkokauppa on voittaja, mutta siinäkin voi tapahtua vielä useita mullistuksia. Tapahtui mitä tahansa Walmartilla on muskeleita, tarvittaessa ostaa kilpailija poissa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos mielipiteistä. Mukavaa, kun joku haastaa omat näkemykset.Wal Martin kurssiin on tosiaan jo leivottu synkempiä näkymiä ja kurssi on tullut kivasti alas. Oma huolenaiheeni on se, että Wal Mart saa huonon trendin käännettyä.


  Wal Martin ja Amazonin otin vertailuun siksi, että monissa tahoissa Wal Martia on pidetty Amazonin suurena näyteikkunana. Ihmiset tulevat Wal Martiin pällistelemään ja testaamaan tuotteita ja tilaavat ne sitten Amazonista hieman huokeammalla hinnalla. Ruokapuoli tulee kyllä varmasti toimimaan tasaisen varmasti myös jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wal Mart on defensiivinen ja kuten sanoit näkymät on yhtiön suhteen synkät ja kurssia poljettu. Riskiä alaspäin on siis vähemmän kuin useassa muussa osakkeessa.

   Kiitokset omasta puolestani, yhtälailla haastat omat näkemykseni. Sain hiljattain kokea McDonalsin kohdalla erään sijoitus totuuden, älä kokaan myy osinkoaristokraattia. Yhtiöt ovat rahakoneita ja luovat kassavirtaa.

   Tuo oli hyvin sanottu, että käydään kokeilemassa Walmartissa ja tilataan Amazonista. Siinä kiteytyy koko tilanne. Walmart on saanut asikkaan jo liikkeeseen, mutta saako se myytyä. Tehostamallla hiukan esimerkkinä itsepalvelu kassa asikas voi jäädä Walmarttiin. Toinenvaihtoehto on laittaa helppo verkko-osto pääte omaan liikkeeseen jolloin asiakkaan ei tarvitse itse hankkia esimerkkinä kortin lukijaa ja laitetta ja etsiä tuotetta. Tai siitten viivakoodi/QR-koodi jolla tavarat voi helposti tilata itselle etsimättä verkkokaupasta.

   Poista
 4. Päätin sitten itsekin eilen ostaa Wal-Martia, eli samassa veneessä ollaan :)

  VastaaPoista
 5. Onnea sijoituksellesi. Blogini vasemmasta reunasta löytyy Dividend Monkin kirjoitus Wal Martista. Siinä on hyvin laskettu Fair valueta Wal Martille erilasilla tuotto-odotuksilla.

  Olen laittanut uuden kirjoituksen missä pohdiskelen onko markkinat jo laskutrendissä ja mikä on maailaman johtava talous. USA:n koron nostot alkavat mielestäni näyttämään todennäköisemmiltä ja tämä johtaa dollarin vahvistumiseen ja yleensä laskuun pörssissä. Investointi valtaiset alat kärsivät enemmän kuin defensiiviset.

  VastaaPoista
 6. Moi!

  Sehän oli tutun näköistä tekstiä ;) Itse vielä tarkkailen tähän tarttumista. Hyvin todennäköisesti kuitenkin seuraava ostos on WMT. Etenkin jos päästään tuonne $55 tuntumaan.

  VastaaPoista
 7. Moi

  Olit tehnyt varsin hyvää työtä EPS ja P/E ennusteiden kanssa ja laitoin ne itse omaan kirjoitukseen tarkastettuani ne Wal Martin nettisivuilta. Olen päättänyt tuleivaisuudessa pyrkiä paremmin arvioimaan yrityksen tulevaisuutta sijoituspäätöksissäni.

  Mietin itse, että pitäiskö sijoituspäätöstä lykätä, valoa ei ole vielä tässä vaiheessa näkyvissä. Lähdin kuitenkin ajatuksissani siitä, että tämä ei ole suurta tuottoa tavoitteleva sijoitus vaan se tarjoaa varmaa tuottoa. Vaikeina aikoina varmuus korostuu.

  VastaaPoista