tiistai 22. huhtikuuta 2014

Salkun alle 1% painolla olevien osakesijoitusten tarkastelua

Kova urakka salkkuni sijoitusten tarkastelussa alkaa lähestyä loppuaan. Tarkastelu koskee edelleen tilannetta 21.10.2013. Muistaakseni edellisessä tarkastelussa sain palautetta, että minulla liian hajautettu salkku. Olen itse osittain samaa mieltä, sijoituksia on liikaa niiden tehokkaaseen seuraamiseen. Toisaalta olen useimpien kohdalla nähnyt hyvän tilaisuuden poimia Random Walkin sanoin satasia maasta. Yksi sijoitusvirheistä on käydä kauppaa liikaa. Sain tässä hyvän osoituksen myytyäni edellisen tarkastelun tiimoilta Baswaren. Yhtiön kurssi on noussut huomattavasti lähes kaksinkertaiseksi lyhyessä ajassa myyntini jälkeen. Sijoitus oli toki pieni ja merkitys salkulleni olisi vähäinen. Rahaa se on pienikin raha.

Eli Lilly tuli salkkuuni finanssikriisin jälkimainingeissa. Yhtiön oli P/E-luvulla halpa, maksoi korkeaa 6% osinkoa ja pääoman tuotto oli hyvä. Yhtiötä vaivasi pelko patenttien laukeamisesta ja tippuminen osinkoaristokraattien listoilta. Itse arvioin, että yhtiö pystyy pitämään nykyisen hyvän osinkonsa ja tippuminen osinkoaristokraateista oli jo selviö. Yhtiö oli tehnyt päätöksen osingon pitämisestä nykytasolla, missä uskoin sen pysyvän jatkossa. Osinkojen nostot tulevat joskus tulevaisuudessa, jos on tullakseen. Payout ration laskenut pikkuhiljaa 50%:n ja siihen alkaa taas olla edellytyksiä. Yhtiön P/E-luku on edelleen 13, keskiverto ja pääoman tuotto hyvä. En ole nähnyt mitään syytä luopua sijoituksestani ja maksaa veroja kurssinoususta, yhtiö maksaa osinkoa edelleen tasaiseen ja saan kassavirtaa sieltä. Yhtiö on minulla holdissa, välillä olen miettinyt jopa lisäostoja.


Tämän jälkeen salkussani tulee TeliaSonera. Yhtiö on vähän rypenyt korruptio syytteineen ja Megafon on aiheuttanut sille ongelmia. Kasvutarina ei ole mennyt kuten elokuvissa ja nykyinen Ukrainan tilanne ei sitä myöskään helpota. Sanotaan, että teleoperaattorit ovat tiukassa hintakisassa, mutta samalla ne kasvattaneet myyntiään erilaisissa paketeissa. Yhtiön tuloksen teko on ollut tasaista, se P/E-luvulla edelleen maltillisesti arvostettu, osinkotuotto on korkea. Uskon teleliikeneettä tarvittavan tulevaisuudessa enemmän ja siitä saadaan tehtyä bisnestä. Luonne voi muuttua. En osaa sanoa, onko TeliaSonera voittaja, mutta uskon sen pärjäävän vahvalla markkina-asemallaan. Yhtiö nykyisellä näkymillä arvostuksilla pidän salkussani koskemattomana. Hankintani olen tehnyt nykyistä alemmilta tasoilta.

Seuraavana salkussani on Dovre, sen osuus nykyisellään on varmasti reilusti yli 1% voimakkaan kurssinousun myötä. Olen ostanut sen aikanaan havaitessani yhtiön muuttuneen selvästi voitolliseksi ja sen tuloksen kehityksessä kasvutrendin ja todennäköisen liittymisen osingon maksajiin. Osingon saattoi myös olettaa alkavan kasvaa. Lähinnä arveluttava asia yhtiössä on ollut sen pienuus. En osaa sanoa, voiko joku jätti jyrätä sen markkinoilla tai voiko yhtiö joutua ongelmiin muutaman avain henkilön poistuessa yhtiöstä. Yhtiö pärjännyt taloudellisen tilanteen huomioiden hyvin, osinko kasvanut mahtavasti ja yhtiötä on ollut ilo omistaa. Tasaisin ajoin ollut mielessä tehdä lisäostoja, parhaillaan se tarjoaisi muutaman päivän päästä 11% osinkotuoton. Itse olen vähän seurailu kannalla, tällä hetkellä valuuttakurssit eivät ole yhtiön tuloksen kannalta edullisella mallilla. Mikäli yrityksen kurssi kyykkää harkitsen lisäostoja. Tässä kertakaikkisen loistava osoitus yhtiöistä, joista minulla löytyy pieniä rippeitä. Pitäisikö tällaiseen mahdollisuuteen jättää sijoittamatta? Silti on mahdollista, että tämä yhtiö voi olla konkurssissa jonkun vuoden kuluttua, mutta tässä vaiheessa ainakin kaikki näyttää hyvältä. Saan tällä hetkellä yhtiöstä hankintahinnalleni 0,40€ 27%:n osinkotuottoa. Olen saanut lyhyessä ajassa yli kolmanneksen ostoistani ostohinnastani osinkoina.

Tämän jälkeen sijoituksissani seuraavaksi suurin on Seligson Russian Prosperity. Venäjässä on riskiä, kuten olemme Ukrainan kriisin myötä huomanneet. Sen bisnes kulttuuri on omanlaisensa. Prosperity Management pitää sisällään paikallisia talamusasiantuntijoita ja se on pärjännyt historian saatossa rahastona loistavasti. Tämän johdosta olen valinnut sen Venäjä sijoituksekseni. Arvostukset Venäjällä ovat tällä hetkellä erittäin alhaiset. Arvostukselle on toki syynsä, poliittinen riski ja valuutan arvaamattomuus. Venäjällä on kuitenkin luonnon varat ja kasvava keskiluokka, johon tämä rahasto keskittyy.  Ajatuksena on ollut ostella rahastoa pikkuhiljaa lisää.

Seuraavana salkussani oli Seligson Kehittyvät markkinat. Olen tehnyt jo rahaston osalta ratkaisuni, myin sen pois kokonaan keskitin kehittyvien markkinoiden sijoituksia Vanguard Emerging Markets ETF:ään. Koska tarvitsin rahaa ja en silloin halunnut kerralla tehdä niin suurta sijoitusta kehittyville markkinoille kuin ETF merkintäpalkkioineen vaatii niin myin tämän pois kokonaan. Sinänsä tämän rahaston arvoperiaate alhaisilla kustannuksilla on hyvä. Luin kuitenkin raportista, että rahasto ei ole saanut verojaan perittyä joistakin maista ja osinkotuottojen tuoma arvoetu on mennyt veroihin. Tämän johdosta rahasto ei ole pärjännyt ihan odottamallani tavalla ja näin indeksi sijoituksen varmemmaksi ratkaisuksi paremman kustannustehokkuuden kera. Toiseksi tässä rahastossa merkinnät ja lunastukset onnistuvat vain tiettyinä viikonpäivinä. Koin tämän järjestelyn kaiken kaikkiaan aika hankalaksi tai vaihtoehtoisesti kilpailevien tuotteiden tavat helpommiksi.

Rapala VMC oli vähällä tulla isommaksikin osaksi salkkuani. Se täyttää minulla tietyt laatuyhtiön merkit. Tuote ja brändi on hyvät, sillä kasvua ja kehitystä. En ole kuitenkaan ollut tyytyväinen tuloksen kehitykseen ja erityisesti osakekohtainen tulos ei ole noussut vaan päinvastoin laskenut. Samaan aikaan velkaantuneisuus ja osingonjakosuhde ovat nousseet. Minua hiukan epäilyttää tuo yhtiön raportointi, vaikka johto antoi siihen selityksensä. Nyt omien ostot jälleen pönkittää kurssia. Samalla VMC omistus osuus kohoaa pikkuhiljaa ja tämä helmi taitaa olla menossa ulkomaalaisomistukseen. Siltä valitettavasti puuttuu se iso kasvollinen omistaja.

Nordea tulee omistuksistani seuraavana. Yhtiö pyöri varsin pitkään ostolistallani ja minua esti sijoittamasta enemmän yhtiöön, koska en halunnut liian suurta painoa pohjoismaiseen pankkisektoriin ja yksittäiseen yhtiöön. Aikanaan minulla oli aika selkeä näkemys siitä, että Danske tulee menettämään asemiaan Suomen markkinoilla. Tietojärjestelmä sotku vaati veronsa ja lisäksi hinnoittelu oli kovaa ja palvelu heikentyi konttorien vähentämisen myötä eikä nettipalveluiden takkuilu ja kilpailijoita korkeammat laina marginaalit helpota varmasti tilannetta. Minulla oli Nordeaa omistettuna Sammon kautta ja muissa rahastosijoituksissa. Nordea on edelleen aika maltillisesti arvostettu ja Pohjolan lunastustarjouksen kautta minulla vapautuu rahaa, jonka olen ajatellut sijoittaa pankkisektoriin. Nordea on yksi kandidaateista. Epäilen kyllä, että Nordealla ei ole kovin helppoa jatkossa Suomessa, missä se on tehnyt parasta tulosta. S-pankki on tullut rytinällä mukaan kilpailuun ja tämän lisäksi OP on tehnyt lunastustarjouksen pystyäkseen kilpailemaan. Se on tehnyt selvän johtopäätöksen, että pääomien hankkiminen osuustoiminnalla on helpompaa. Verottaja näyttää jatkavan pörssiyhtiöiden piiskaamista, kun osuustoiminnan tulot ovat yhä verottomia. Osuuspankki tarjoaa 3,5% tuottoa osuuksilleen, tämä tarkoittaa, että pörssiyhtiön on tarjottava 5% tai enemmän osinkotuottoa, jotta sama summa jää käteen. Ei ole suurta epäselvyyttä kummalla menettelyllä tavallisilta pulliaisilta pääoman hankkiminen on helpompaa, pörssin kautta vai osuuspääomina.

Tämän jälkeen minun osakeomistuksista seuraavaksi suurin on Seligson & Co. Pohjois-Amerikka indeksirahasto. Rahasto seuraa kestävän kehityksen indeksiä eikä ole ihan pystynyt ”normaali-indeksin” kyydissä ja jäänyt erityisen selvästi mm. Vanguard Total Stock Market ETF:stä. Tässä mielessä rahasto ei ole ollut menestys. En kuitenkaan löydä valittamisen aihetta 3 vuoden keskiarvo tuotosta 11,66% ja 5 v keskiarvotuotosta 16,16%. Rahasto no vero ja kustannustehokas ja siihen voi tehdä lisäsijoituksia varsin pienillä summilla. Tästä tulee pitkässä juoksussa varsin mukava puro. Voi olla, että siirrän sijoituksen paisuessa suuremmaksi osan Vanguard Total Stock Market ETF:ään. Perusteena lähinnä sen laajempi hajautus osuus pienyhtiöstä, jotka tuottavat tutkitusti paremmin.

Seuraavaksi salkkussani tulee 22.10.2013 kursseilla F-Secure. Tablettien ja älypuhelinten yleistyessä povattiin Windowsin  kayttö vähenee. Ostettavien virustorjunnan ja F-Securen virustorjunnan käyvän tarpeettomaksi, jonka analyytikot arvioivat kolahtavan pahasti F-secureen. Tämän jälkeen NSA urkinta on nostanut tietoturvan merkitystä erityisesti valtion hallinnossa ja yrityksissä bisnes salaisuuksiin on kiinnitetty erityistä huomiota. F-secure on erottunut edukseen USA:sta riippumattomana toimijana tietoturvassa ja pilvipalveluissa. F-secure on tuonut markkinoille myös uusia innovatiivisia palveluita. Younited on pilviplaveluna käsittääkseni kohtuullisen tavallinen, mutta USA/NSA riippumattomuus on sille etu. Innovatiivisen siitä tekee muista poikkeava markkinointi. Palvelua on räätälöity suoraan yrityksille eikä myydä NSA riippuvaisen apptoren tai Google Playn kautta. Se suurta turvaa haluavan yrityksen tai toimijan ratkaisu. Toinen missä F-Secure erottuu, on palvelujen myyminen suoraan operaattorin kautta. Suoraan Storesta myytäessä ei tule teknistä tukea ja neuvontaa sen sijaan operaattorin kautta myytäessä voidaan apua tarjota tarvitseville ja löytyy tukihenkilö netistä itse etsimisen sijaan. Lisäksi nykyisellään kasvava osuus laitteista myydään operaattoripaketteina kuukausi maksulla. Yhä enemmän ostetaan palvelu pelkän laitteen sijaan. Yhtiön arvostus alkaa olla haastava, mutta sen tulevaisuuden näkymiin on alettu uskoa. Yhtiöllä on varsin hyvä oman pääoman tuotto ja se kohtuullisen hyvä osingon maksaja. Hivenen olen pohtinut myyntiä arvostuksen noustessa, mutta toisaalta olen ajatellut pysyä mukana. En osaa arvioida yhtiön palvelujen kasvun rajoja, mutta vertaamalla vaikkapa Googleen sitä todella löytyy. Näillä näkymin yhtiö on tarkoitus pitää ja nauttia osingoista. Ostotarjouksia on ollut ilmoilla viime aikoina kovasti, F-Secure voi olla yksi niistä ostettavista ehdokkaista.

Fiskars on kohtuullisen tuore tulokas salkkuuni. Ostohetkellä se varsin maltillisesti arvostettu ja sen kassavarojen ja omaisuuden arvostus oli mielestäni vähäinen. Wärtsilän arvo onkin kirmannut ihan muuhun mukavasti. Tämän lisäksi yhtiöllä on erittäin hyviä brändejä ja mielestäni hyvä laajentumissuunnitelma kehittyvien markkinoille kehittyvän keskiluokan kuluttajatuote markkinoille. Tämä yhdistettynä hyvään osingon maksuun saa yhtiön pysymään salkussani. Harmittavan vähän tuli hankittua alhaisella arvostustasolla.

Tämän jälkeen minulla on salkussani Seligson & Co. Eurooppa indeksirahasto. Ajoittain minulla ollut mielessä nostaa tämän rahaston osuutta, mutta Euroopan osuus salkussani on ollut pitkään tavoitetta korkeampi. Se on pitkälle suomalaisten ja Ruotsalaisten osakkeiden johdosta, jonka seurauksena Eurooppa ja Suomi painotus on ollut liian korkea. Tilanne ei parane Eurooppa-sijoituksilla ja minusta korkean velkaantumisen vaikutuksia Eurooppalaisiin osakkeisiin indeksi tasolla on hankala arvioida. Jos rahoitus ongelmat eskaloituvat kriisiksi, mitä tapahtuu esimerkkinä suurimalle sijoitukselle Nestlelle? Sen ostovoima voi kohota pilviin johtuen Sveitsin frangista, mutta tulos romahtaa, johtuen kuluttaja kysynnästä. Kokonaisuutena yhtiöt ovat mielenkiintoisia, mutta siellä useampi suuri pommi, jotka ovat toki toisaalta arvostukseltaan maltillisia. En kokonaisuutena pidä EU katastrofaalisesta energiapolitiikasta ja tästä syystä yhdistettynä PIGS maiden velkaantumiseen tehdä suurta inssisijoitusta suuriin yhtiöihin joiden joukossa on verrattain monta Italialaista ja Espanjalaista pankkia. Ei Saksan vakuutus ja pankki sektorikaan ole turvassa. Mieluummin teen valikoituja sijoituksia. Eniten minua kiinnostavat sijoitukset pieniin ja keskisuuriin Eurooppalaisiin yrityksiin. Arvostus on maltillisempi kuin Amerikassa ja voin tähän pieniä sijoituksia pikkuhiljaa lisäillä sopivien tilaisuuksien tullen.          
   
Tämän jälkeen salkussani löytyy etuoikeutettuihin osakkeisiin sijoittava iShares U.S. Preferred Stock ETF. Ostin aikanaan tämän tasaisen kuukausi osingon vuoksi ja havaittuani finanssi kriisin hiukan hellittävän. Tämä on ollut minulle ihan mieluinen sijoitus tasaisen noin 6% osingon myötä ja kurssi pysyy aika tasaiseen vakiona, joten tämä tuo kassavirtaa ja tarvittaessa rahat ovat irrotettavissa muuhun käyttöön. Lisäsin tätä joulukuussa, koska minulla oli näkemys, että pankki sektorin tilanne mahdollisesti parantuu ja toisaalta minusta Euro oli vahva dollariin verrattuna. Tarkemmat perustelut voi lukea ostoa koskevasta tekstistä.

Pohjola Pankki tulee sijoituksissani tämän jälkeen. Sijoitus oli aikanaan kannanottona, että Danske Bank tulee menettämään markkinaosuutta ja toiseksi Pohjolan vakuutustoiminta on ollut hyvää bisnestä pitkään. Nyt osake tulee poistumaan salkustani 145% voitolla lisättynä saadut osinkotuotot. Ei ollenkaan hassumpi tuotto alle 2,5 vuoden sijoitukselle.

Affecto on Suomalainen pieni informaation ja johtamisjärjestelmien toimittaja. Ostin sen aikanaan salkkuun alhaisella arvostuksella. Yhtiöllä kyky sitoa asiakkaanansa ja liiketoiminnan kehitys on vahvasti kiinni tämän jälkeen Affecton toimista. Tämän johdosta yhtiön tulos riippuu normaalia vastaavaa toimijaa vähemmän suhdanteesta. Nykyisellään kurssi on lähes tuplannut ja minulla ei ole ajatuksia lisätä omistuksiani ehkä pikemmin päinvastoin nykyisellä arvostuksella voi harkita rahojen sijoittamista johonkin toiseen kohteeseen sellaisen ilmaantuessa.

Seligson Phoenix on Peter Seligsonin erikoistilanteisiin sijoittava rahasto. Se volatiliteetti on korkea, se lasku indeksiä enemmän laskumarkkinansa, mutta vastapainona nousut on rajumpia. Rahaston paino on jäänyt pelaamisen johdosta vähän turhan alhaiseksi salkussani. Rahaston sijoitushistoria on loistava eikä seuraa indeksiä vain poikkeaa indeksien käyttäytymisestä. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta, mutta tämä on malliesimerkki millainen aktiivisen rahaston pitää olla.  

Ostin aikanaan AT&T:tä PEG luvulla alle yksi edellisen vuoden tuloksesta osinkotuoton ollessa yli 6%. Sain kommentteja, että lukema ei ole todellinen ja yhtiön tulosparannusta pidettiin kirjapidollisena kikkailuna ja kertaluontoisena. Tasaisen hitaasti ja varmasti kurssi on joka tapauksessa jyskytellyt ylöspäin yhdessä kasvavan osingon kanssa. Tuotto on ollut vuositasolla selvästi 10% paremmalla puolella. Arvostus on tällä hetkellä ollut kohtuullisen houkutteleva, mutta ihan kärkeen osake ei ole noussut, jotta hankintoihin olisin alkanut. Tyytyväisenä pidän osaketta tällä hetkellä.

 XACT OMXS30 tuli aikanaan salkkuuni kesädipistä. Useampi Ruotsalaisosake houkutteli minua ja kilpailivat arvostuksellaan mm. Nordean ja TeliaSoneran kanssa, joten tein Salomonin tuomion hankkimalla kaikkia, kun lisäksi euro oli mielestäni vahva suhteessa kruunuun. Lisäksi minua viehätti kesäosinko jolloin voin tehdä sillä halutessani toukokuu ilmiön polkemia osakkeita.

Lähitapiola Kasvu edustaa salkussani aktiivista kasvuosakkeiden poimintaa. Se salkussani palanen jollaista ei muuten ole. Ammattilaiset hakevat siinä osakkeita joita itse aktiivisesti etsi tai seuraa. Rahasto on tuottanut viidessä vuodessa yli 15% per vuosi, joka on hyvä tulos. Samalla aika jänteellä se on voittanut indeksinsä. Perustamisesta se on kuitenkin indeksistään jäljessä. Olen rahaston suhteen varsin kriittinen varsinkin nyt sen nostettua kustannuksia ja S-pankista on tullut uusi isäntä, joka voi aiheuttaa muutoksia rahaston hoidossa ja palkkioissa. Vuodesta 2012 rahaston meno on ollut varsin mukavaa. Yhtiövalinnat ovat erittäin mielenkiintoisia.

Orion on ollut salkussani varsin pitkään. Sille on maalailtu huonoja näkymiä patenttien umpeutumisen vuoksi ja se näkyy tuloksessa. Silti Orion on pystynyt maksamaan erinomaista kasvavaa osinkoa korkealla prosentilla huomioiden hankinta hintani. Kurssi nousua on tullut kivasti. Yhtiöllä on tuottavaa liiketoimintaa patenteista huolimatta. Olen ajatellut pysyä Orionin omistajana.

Seuraavaksi on listalla Tapiola Hyvinvointi. Siinä on ollut omistukseni ajan hyvin mielenkiintoisia ihmisen hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävien yhtiöiden osakkeita. Nytkin suurin omistus Medtronic, joka on kiinnostanut monessa blogissakin. Rahasto ei ole kovin sykli riippuvainen ja poikkeaa salkkuni muusta jakaumasta hyvin.

Ostin Metsoa aikanaan ennen jakautumista, kun kurssi oli poljettu varsin alas. Tämän jälkeen kurssi kehitys on ollut varsin mukavaa. Jatkon miettiminen Valmetin ja Metson kohdalla voi tulla ajankohtaiseksi osto huhujen myötä. Osuus salkussani on käynyt aika pieneksi yksittäisenä osakkeena, joten myynti ei ole ehkä kannattavaa kulujen takia ilman ostotarjousta, jossa kuluja ei mene.

Revenio on salkkuni yksi pienistä sijoituksista joista kiinnostuin varhaisessa vaiheessa silmänpainemittarin potentiaalin myötä. Ostot jäivät aika pieniksi, koska yhdessä vaiheessa yhtiön muut yksiköt näyttivät syövän silmänpainemittarin tuomat tuotot ja en osannut sanoa alkaako yhtiö koskaan satsata mittariin ja luopua muusta tappiollisesta ja huonommin tuottavista bisneksistä. Mielestäni oikeita päätöksiä tehtiin ja kurssi harppasi aika nopeasti ja kurssissa alkoi olla tulevaisuuden odotuksia, joten en ole tehnyt lisäostoja. Jälkeenpäin ajatellen satsaukset olisivat saaneet olla isompia. Tällä hetkellä seurailen omistajana houkuttelevaa kasvu tarinaa omistajana. PEG-luvulla yhtiö on aika houkuttelevasti arvostettu.

Olvi on virvoitusjuoma yhtiö johon tein hiljattain lisäyksen. Yhtiö kärsii tällä hetkellä Ukrainan kriisistä ja se voi näkyä tuloksessa. Sillä vahvuutensa kotimarkkinalila ja sillä on useampi varsin mielenkiintoinen tuote, muutamia mainitakseni Angry Birds limukat, Putous Cola ja  Sandels olut. Olvi on saanut varsin vahvan kotimaisen leiman ja muut merkit ovat menettäneet markkinaosuuksiaan. Halukkaat voivat lukea ajatuksiani lisää viimeisen oston yhteydestä.

Hennes&Maurits on aika pienellä painolla salkussani. Myin sitä noin vuosi sitten rahan tarpeessa, kun yhtiö tuntui aika kovasti arvostetulta reilusti yli 20 P/E:llä. Kurssi käväisikin alempana, mutta on kirmannut kovasti ylöspäin sen jälkeen. Tällä hetkellä minulla nykyisellä arvostustasolla minulla ei ole tarkoitus tehdä ostoja, mutta ei myöskään myydä tätä laatuyhtiötä.

Caverion tuli salkkuuni YIT:n jakautumisen myötä. Positio kohtuullisen pieni eikä sille kannata kustannus syistä tehdä mitään. Tämän hetkisellä arvostuksella yhtiössä on aika paljon tulevaisuuden odotuksia, jonka seurauksena en ole ajatellut tehdä ostojakaan. Tällä hetkellä en ole saanut vielä tehtyä kovin hyvää kuvaa yrityksestä.

LähiTapiola Aasia Tyynimeri on salkussani Aasian kehittyvien markkinoiden sijoituksia varten. Teen tähän aika ajoin teknisellä analyysillä alimyydyssä tilassa. Kun olen saanut kerättyä rahastoon tarpeeksi, siirrän sijoitukset ETF:ään. Rahaston etuna on jatkuvalle sijoittajalle ilmainen merkintä ja lunastus palkkio minimin puuttuminen.

OP Suomi Arvo on jäänyt salkkuuni pienellä osalla. Sitä ei ole kannattavaa myydä johtuen minimilunastuspalkkiosta ja verotuksellisista syistä. Rahasto no ollut minulla vuodesta 2008 asti ja se on monin kertaistunut arvonsa. Odottamalla muutamia vuosia saan käyttää myydessä hankintameno olettamaa.

Elisa on salkussani pienellä painolla. Hankinta sitä aikanaan pienen erän, kun teleoperaattorit olivat kautta linjan mielestäni houkuttelevasti arvostettuja. Elisa on sitten jäänyt salkkuuni pienellä painolla, koska olen nähnyt kasvu edellytykset ja sitä kautta osingon kasvun mahdollisuudet muilla salkussani olevilla teleoperaattoreilla paremmiksi. Elisa maksaa hyvää osinkoa eikä siinä sijoituksena ole mitään huonoa. Näen, että netissä olevien laitteiden ja palvelujen määrä tulee kasvamaan ja Elisa on mukana hyvin siinä kehityksessä.

Kone on ollut mahtava sijoitus, harmitus tässä on, että aikanaan sitä hankkiessani pelasi osuuden pieneksi. Olen hiljattain lisännyt osaketta jälleen pelaamalla. Yhtiö tuntuu aina kohtuullisen kalliilta, mutta tuloksen ja osingon kasvulla se on ymmärrettävää. Varmaan pyrin jatkossa kasvattamaan hankkimaan Konetta lisää.

LähiTapiola Japani on hankittu salkkuun pieninä erinä, kun Japanin markkinat on tuntuneet erityisesti P7B-luvulla houkuttelevasti arvostetuilta. Myöhemmin olen pyrkinyt tekemään sijoitukset indeksi sijoitusten kautta erityisemmin Japania painottamatta. Tämän sijoituksen voin myydä pois rahan tarpeessa.

Securitas on jäänyt salkkuuni pienellä painolla. Se on ajanut asiansa, kohtuullisen varma osingon maksaja. Julkisen sektorin rämpiessä ongelmissa näen turvapalveluille kasvavan tarpeen. Toisaalta vartiointia on yksi yrityksistä ulkoistettavista palveluista.

Scanfilin osuus salkussani on laskenut aika pieneksi jakaantumisen myötä. Yhtiö on edelleen varsin maltillisesti arvostettu. Sitä johdetaan mielestäni hyvin tarkasti markan politiikalla ja se pystynyt vaikeassa markkinatilanteessa edelleen toimimaan voitollisesti ja jakamaan osakkeen omistajille osinkoa. Yhtiö on ajoittain pyörinyt ostoehdokkaissa, mutta jäänyt vähän taka-alalle, koska en näe yhtiössä suurta kasvupotentiaalia. Pikemmin voitot voivat realisoitua ostotarjouksena.

Sievi Capital tuli salkkuuni jakaantumisena Scanfilista. Minusta se ei ollut sijoitusyhtiönä tarkasteltuna erinomainen, mutta sillä on varsin mielenkiintoinen omistus ILog yhtiössä. Nyt varmaan luovun yhtiöstä osto tarjouksen myötä, kun myynti onnistuu alhaisin kustannuksin ja pienellä preemiolla. Sijoitan sitten rahat johonkin toiseen sijoitusyhtiöön, päällimmäisenä on ollut mielessä Wallenbergien Investor tai Nallen Sampo. 

Ponsse on salkussani pienellä painolla. Yhtiö on hyvä ja sen tuotteet, mutta metsäteollisuudessa on suuri rakenne muutos meneillään. Puusta aletaan tehdä jotain muuta kuin paperia ja ennekuin siinä nähdään mahdollisuuksia voi kestää hetken. Sitä ennen investoinnit ja Ponssen tuotteiden kysyntä laahaa. Pikkkuisen minua vaivaa yhtiön hybridilainat, mutta toisaalta kasvoton omistus on hyvä ja pidän yhtiön tavasta arvostaa sen osaamista ja perinteitä. Seurailen tilannetta nykyisellä omistuksellani.

Baswarern olen jo siivonnut salkustani korkean arvostuksen vuoksi. Juttua yhtiöstä löytyy blogistani. Jälkiviisaana myin yhtiön liian pian pois, osakkeista olisi ollut saatavissa parempi hinta. Tämä riittänee yhtiöstä tässä välissä.

Tieto on roikkunut salkussani aika pitkään. Yhtiöllä on vahva asema Pohjoismaissa, mutta Nokian romahtaminen on tuntunut Tiedon bisneksissä. Minulla ei ole kovin hyvä kuva yhtiöstä, mutta viime ajat siinä on näkynyt pientä positiivista virettä. En ole hankkimassa yhtiötä lisää ja pientä omistusta ei ole kovin kannattavaa myydä. Keräilen pikkuosinkoa yhtiöstä.

Ostin aikoinaan pelaamalla Konecranesia pienen potin. Tarkoituksena oli hankkia hiukan enemmän, mutta hinta nousi ja ostot jäivät tekemättä. Yhtiöllä kasvollinen omistus ja se on syklinen, joten sitä saa ajoittain halvalla. Aikomuksena ei ole luopua yhtiöstä ja sopivan tilaisuuden tullen voin sitä lisätä. Viimeaikainen arvostus ei ole herättänyt suuremmin mielenkiintoa.

Nokian renkaat on yksi Jukka Oksaharjun seuraamista laatuyhtiöistä. Yhtiöllä on laadukkaat tuotteet ja hyvä liiketoiminta malli. Sillä omat riskinsä Venäjän myötä ja pöly ja ympäristömääräykset aiheuttavat omat koukeronsa. Olen hiljattain lisännyt Nokian renkaita ja siinä tarkemmat kommentit aikanaan.

Lassila&Tikanojalla on vakaa kassavirta jätteenkäsittelyn ja puhdistuksen kautta. Hankin yhtiötä pienen erän peesaillessa Anders Oldenburgia ja hänen hyvien analyysien perusteella. Eniten minua vaivaa yhtiössä kasvun puuttuminen. Voi olla, että hankin yhtiötä, jos kurssi laskee riittävästi. Tällä hetkellä keräilen osinkoja muutaman muun pienellä painolla salkussani olevan yhtiön tapaan.

Seligson Phoebus on tullut salkkuuni pienellä painolla. Rahastossa on mielestäni pieni hype päällä ja se aiheuttaa riskin, että tulee joskus lunastus aalto, jossa rahaston hoitaja ei pysty toimimaan kovin järkevästi. Rahastolla on hienoa historia ja salkunhoitaja kommentoin tekemisiään poikkeuksellisesti. Mielellään olen tässä junassa mukana. Tulen nostamaan painoa sopivissa tilaisuuksissa.

Luovuin OP-Itä-Eurooppa rahasto no poistunut salkustani sen sulauttamisen myötä, josta löytyy juttu blogista erikseen. Myin osuuteni kokonaan päästessä siitä irti matalin kustannuksin.

Aloitin aikanaan pienen pelaamisen Atlas Copcolla alhaisella kurssilla. Osake kirmasi niin pikaiseen ylös, etten ehtinyt hommata suurempaa pottia. Saatan hankkia yhtiötä lisää, jos ryhdyn järjestelyihin salkkuni suhteen.

Kerään LähiTapiola Kehittyviin markkinoihin pottia Kehittyvien Markkinoiden sijoituksiin. Olen tehnyt aika vasta sijoituksia Vanguard Emerging Marketsiin, jossa yhteydessä myin muut Kehittyvien Markkinoiden rahastosijoitukset pieneksi. Sopivissa tilaisuuksissa ostelen rahastoa pieniä potteja lisää, mikäli rahastoon ei tule muutoksia.

Olen jättänyt salkkuun muutaman Oriola KD:n osakkeen, jotta pääsen halutessani yhtiökokoukseen seuraamaan yhtiön menoa. Aikanaan tilanne tulevaisuuden osalta ei näyttänyt kovin hyvältä ja myin pääosan osakkeistani. Päätös oli hyvä. Sen jälkeen en ole osakkeesta ollut kiinnostunut, vaikka vähän olen Herlinien tekemisiä seurannut.

2 kommenttia:

  1. En yhtään ihmettele, jos on hieman vaikea seurata noita kaikkia sijoituksia, kun tässä ei ollut edes kaikki ja suurin osa lukemastanikin meni ohi. Huomiokykyni ei välttämättä ole parhaita, mutta onhan noita paljon. Kuitenkin tuotto ollut mitä ilmeisimmin kohtalaisen hyvä, joten eipä varmaan suurempaa valittamista ole.

    VastaaPoista
  2. Kirjoituksesi johdosta vähän tässä katsastin vielä lävitse näitä sijoituksia ja täytyy sanoa, että salkkuni helmisijoitukset löytyvät näistä sijoituksista. Merkitys on valittevan vähäinen salkun kokonaisuuteen. Ovat jääneet salkkuun osta ja unohda periaatteella. Nyt tarksiteltiin taas vuoden jälkeen ettei mitään hälyttävää ilmoilla.En tuossa suurempaa saneerattavaa keksi. Osaa olen jo lisäillyt ja aika monta sijoitusta on tullut salkuun jakaantumisesta.

    VastaaPoista