keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Indeksiydin 1.11.2015, osa 3 (ETF & indeksirahastot)

Jatkan salkkuni indeksiytimeni läpikäyntiä, vuorossa ovat 10-15 suurimmat indeksisijoitukseni. Olen aiemmin läpi käynyt Indeksiytimen 5 suurinta sijoitusta ja 5-10 sijoilla olevat sijoitukset.

Seligson&Co. Aasia-indeksirahaston osuus on tipahtanut salkussani kevennysten myötä. Olen keräillyt tähän indeksirahastoon pikkuhiljaa Aasia-sijoituksiani. Rahasto on verotus huomioiden kohtuullisen kilpailukykyinen kustannuksiltaan. Nordnetin kuukausisäästöillä voi päästä edullisempiin vuosi kustannuksiin, mutta lunastuspalkkio on Seligson Aasiassa edullisempi kohtuulliseen suureen summaan asti. Tähän käy samat kommentit kuin aiemmin käsiteltyyn Vanguard FTSE Pacific ETF:ään. Japanin ylle on maalailtu mustia pilviä ja sen paino rahastossa on suuri. Siitä huolimatta Japanin arvostus on matalahko. Voi olla, että Japani ei menesty tulevaisuudessa, mutta sitä hyvin hankala arvioida. Siellä on joka tapauksessa paljon suuria vakaavaraisia yhtiöitä, joilla on erittäin vahva brändi. Maantieteellinen asema on hyvä silmällä pitäen muun Aasia talouskehitystä. Indeksin paino kuitenkin muuttuu, mikäli Japani ei menesty. Tämä eri perustu veikkaukseen vaan rahasto on hyvin hajautettu. Kehitys arviot perustuvat hyvin paljon Japanin ikäjakaumaan, samalla ei huomioida, että lähialueilla on huomattavan paljon nuorta väestöä ja varsin mukavaa kehitystä. Tietyllä tapaa tuntuu järkevältä katsoa tuottaako vastuullinen sijoittaminen paremmin kuin indeksi. Aasian suhteen ratsastelen useammalla indeksihevosella.

Vanguard Total World Stock ETF (VT) on tullut uutena ETF:nä salkkuuni. Tämä ETF voisi hyvin toimia salkkuni vertailuindeksinä. ETF sijoittaa ympäri maailman kohtuullisen alhaisilla 0,17% kuluilla sisältäen 7445 osaketta. Aiempi analyysini ETF:stä. Tämä antaa hyvän koosteen koko maailmasta ja hyvää tuottoa. Vanguardilta olisi koottavissa sijoitukset pienemmillä vuosikustannuksilla, mutta sitten kaupankäyntikustannukset tulisivat kalliimmaksi. Nyt salkussani on puutetta arvo-osakeindekseistä ja pienistä osakkeista ja aion jatkossa keskittyä niihin. VT rallattelee samalla minulle keskimääräistä maailman tuottoa ja pientä osinkoa. Pidän sijoituksen referenssinä salkussani, kehitystä on hyvä verrata salkun yleiseen kehitykseen.

Vanguard REIT ETF (VNQ) tuli salkkuuni lokakuussa 2015. Myin poissa kalliimman SPDR Dow Jones Global Real Estate ETF(RWO):n hiukan aiemmin. Mielestäni REIT-markkina oli kuumentunut ja odottelin hiukan laskua, mutta sitä ei heti tullut vaan viiveellä nyt myöhemmin. Kiinteistösektorille tuntuu olevan nykyisellään kovasti rahastoja REIT yhtiöt tuntuvat olevan suosittuja. Tämä voi enteillä pientä kuplaa ja verokohtelun muutos voi vaikuttaa houkuttelevuuteen kovasti. Kiinteistöt yleisesti eivät täysin korreloi osakemarkkinoiden kanssa ja pitää hyvin arvon inflaatiossa joka on mahdollinen skenaario. Kiinteistö sijoitukset pysyvät osana salkkuni allokaatiota. Niiden osuus salkustani on hiukan alle tavoitetilan, mutta korjataan ajan saatossa. Vanguard REIT ETF (VNQ) vuotuiset kulut ovat 0,12%, kun taas SPDR Dow Jones Global Real Estate ETF(RWO):n olivat 0,50%. Jouduin aiemmalla välittäjälläni maksamaan säilytys palkkiota, joten saan kuluissa säästettyä kohtuullisessa ajassa kaupankäyntikulut. ETF:iä ei luonnollisesti voi suoraan verrata toisiinsa, koska VNQ sijoittaa vain Amerikkaan ja RWO koko maailmaan. RWO:ssa USA paino on kuitenkin 61%, joten pystyn hyvin kolmanneksen korvaamaan VNQ:lla. Tämän lisäksi olen korvannut ISharesin maailma pois lukien Amerikka kiinteistösijoituksen vastaavalla Vanguardin tuotteella, tästä erikseen. Tässä yhteydessä jälkimmäisen osuus kasvoi. Tuotoissa VNQ on oikeastaan kokoajan pärjännyt RWO:lle. Odottaisin syyn olevan yhdysvaltojen verotuksessa.
Vertailu

VNQ
RWO
Kustannus/%
0,12
0,50
Osakkeet/kpl
153
232
P/E
36
26
EPS kasvu
18,8%
5,3%
ROE
6,8%
9,81%
P/B
2,3
1,60



   
Seligson Eurooppa-indeksirahasto on LähiTapiola Kuluttajan jälkeen toiseksi suurin Europppaan pääpainoisesti sijoittava rahasto, vaikka sen osuus on pieni 0,88% salkusta. Olen hiukan vierastanut sijoittamista Eurooppaindeksiin suuren pankki- ja teollisuuspainon vuoksi. Indeksissä on ollut useampia suuria yhtiöitä joiden osuus on minua mietityttänyt ja nyt sijoituksia tarkastellessa osuus on pienentynyt roimasti. Nyt osuudet ovat tippuneet ja Seligson Eurooppa näyttää sijoituksena huomattavasti kiinnostavammalta. Seligson Eurooppa säilyy salkussani. Sen kaupankäyntikulut on pienillä summilla edulliset ja se tuo riskimielessä välittäjä puolella hajautusta salkkuuni. Sijoitusrahastot on suojattu tiettyyn summaan asti Suomessa ja toisaalta rahani eivät ole saman tunnuksen takana.


Seligson Pohjois-Amerikka indeksirahasto omaa päällekkäisyyksiä sijoituksissani varmasti huomattavasti. Pidän muutamia indeksirahastoja parempina, mutta Pohjois-Amerikka on hyvä pienillä summilla sijoitettaessa ja pieniä summia on helppo myydä pienin kustannuksia tarvittaessa. Riskinäkökulmasta välittäjän suhteen saan hajautusta salkkuuni. Sijoitusrahastot on suojattu tiettyyn summaan asti Suomessa ja toisaalta rahani eivät ole saman tunnuksen takana. Minulla on hiukan kaksijakoinen suhtautuminen Seligsonin rahastojen kestävän kehityksen indeksiin. Tavallaan uskon idean olevan hyvä, mutta olen todennut perusindeksin yleensä pärjänneen rahastoja paremmin. Olen katsonut parhaaksi edetä monella rintamalla, turha kaupankäynti ei kannata ja hyviin tilaisuuksiin ja kannattaa tarttua.


Salkun kuusi suurinta osakesijoitusta 1.11.2015   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti