maanantai 29. helmikuuta 2016

Indeksiydin 1.11.2015, osa 4 ja loppuyhteenveto (ETF & indeksirahastot)

Tämä kirjoitus on indeksiytimeni viimeinen osuus. Olen käynyt lävitse 15 suurinta indeksisijoitustani kolmessa osassa: Indeksiydin1.11.2015, osa 1, Indeksiydin 1.11.2015, osa 2 ja Indeksiydin 1.11.2015, osa 3. Tämä on osa sijoitusteni vuosittaista tarkastelua ja päivämäärä kertoo tarkastelupäivän, jonka mukaisessa järjestyksessä sijoitukset tarkastellaan. Muuten järjestys muuttuu ja jotain voi jäädä tarkastelematta. Kokojärjestys on mielestäni ainoa järkevä tapa tarkastella. Mitä suurempi sijoitus, sitä merkityksellisempi se on menestykselle.

Olen saanut useita kertoja kyselyjä, onko hajautusta liikaa? Tarkan seuraamisen kannalta voin vastata kyllä ja samaten kaupankäyntikulujen puolesta kyllä. Kaikki sijoitukset ovat aikanaan olleet perusteltuja ja minulla on ollut usko sillä hetkellä päästä indeksi parempaan tuottoon lähitulevaisuudessa. Samaten indeksisijoituksista voi kysellä onko niitä liikaa. Kyllä ja ei. Indeksisijoitukset ovat markkina-arvoon perustuvia ja niissä liian pieni osuus arvosijoituksia ja pieniä osakkeita. Toiseksi korot puuttuvat kokonaan. Tasapainotetulla salkulla on päästy mm.S&P500 indeksiä parempaan tuottoon. Tähän nojaa pitkälle viimeiset indeksisijoitukseni. Kyllä, voisin pärjätä ilman niitä. Mutta ne ovat indeksisijoituksia joilla voin voittaa indeksejä ja toisaalta poikkeuksellisia, koska yhtiöt on pieniä tai keskisuuria ja kuluja ei ole. 

Nordnet Super Fonden Sverige on suurin salkkuni uusista indeksisijoituksista. Rahaston merkintä, lunastus ja hallinnointi palkkiot ovat 0%. Ainoa kulu syntyy valuutan vaihdosta Ruotsin kruunuun 0,25%, joten tämän käytännössä voi lukea merkintä ja lunastuspalkkioksi. Tästä huolimatta kulut ovat alhaiset. Rahasto lisäksi sijoittaa osingot uudelleen ja saan verohyödyn tästä toimitavasta. Korvasin XACT OMX30 sijoitukseni tällä rahastolla ja osan Ruotsi-sijoituksistani. Minulla on vajetta indeksisijoituksista pieniin ja keskisuuriin yrityksiin ja tällä rahastolla voin kasvattaa niiden osuutta kuukausi säästämällä. Ruotsissa löytyy useita mielestäni erinomaisia yrityksiä ja Nordnetin rahasto sijoittaa 70 suurimpaan yritykseen, joten hajautus OMS30 laajempi. Etuna on pohjoismaiden suurin osuus kuluttajasektorin yrityksistä.

Suurimmat sijoitukset: (Yhtiöiden suhteet eläneet markkinaturbulenssissa, joten prosentit otettu poissa ja järjestys voinut muuttua)

Yhtiö
Toimiala

Hennes & Mauritz
Syklinen kulutus

Nordea Bank
Rahoituspalvelut

LM Ericsson
Teknologia

Swedbank
Rahoituspalvelut

Svenska Handelsbanken
Rahoituspalvelut

Atlas Copco
Teollisuus

SEB
Rahoituspalvelut

Volvo Group
Teollisuus

Investor
Rahoituspalvelut

Skadinaviska Enskilda Banken AB A
Rahoituspalvelut

     

Nordnet Super Fondet Norge on toiseksi suurin uusista indeksisijoituksista. Rahasto seuraa Oslon pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. Rahaston merkintä, lunastus ja hallinnointi palkkiot ovat 0% Sverigen tapaan. Ainoa kulu syntyy valuutan vaihdosta Norjan kruunuun 0,25%, joten tämän käytännössä voi lukea merkintä ja lunastuspalkkioksi. Tästä huolimatta kulut ovat alhaiset. Super Fonden Sverigen tapaan tämä korjaa vajetta indeksisijoituksista pieniin ja keskisuuriin yrityksiin ja tällä rahastolla voin kasvattaa niiden osuutta kuukausi säästämällä.  Uskon nyt olevan hyvä tilaisuus kuukausi säästää tähän rahastoon, koska alhainen öljynhinta on painanut Norjan kruunun kurssin alas. Tämä parantaa Norjan kilpailukykyä ja vientiä. Norjassa on hyviä öljystä riippumattomia yrityksiä, vaikka indeksi sinällään on hyvin suhdanneherkkä ja öljyriippuvainen.

Suurimmat sijoitukset: (Yhtiöiden suhteet eläneet markkinaturbulenssissa, joten prosentit otettu poissa ja järjestys voinut muuttua)
Yhtiö
Toimiala

Statoil
Energia

DNB
Rahoituspalvelut

Telenor
Viestintä

Yara International
Perusmateriaalit

Norsk Hydro
Perusmateriaalit

Orkla
Ei-syklinen kulutus

Seadrill
Energia

Subsea
Energia

Royal Caribbean Cruises
Syklinen kulutus

Marine Harvest
Ei-syklinen kulutus

    
Nordnet Superrahasto Suomi on sitten salkussa pienellä painolla. Käytännössä olen ostanut sitä muutamia kertoja, kerran osallistuakseni arvontaan ja pari kertaa indeksin ollessa selvästi ylimyydyssä tilassa. Hankinnat on tehty pienellä summalla. Rahaston merkintä, lunastus ja hallinnointi palkkiot ovat 0% muiden superrahastojen tapaan. Suomirahastolla on lisäksi etuna, että ei tarvitse maksaa valuutanvaihtokuluja. Suomipaini on entuudestaan kotimarkkinani suuri, joten en ole tähän rahastoon ryhtynyt kuukausi säästämään. Sen sijaan kuluttomuus on saanut pelurin minussa heräämään ja olen ajatellut veivata rahastolla teknisellä analyysillä ostamalla ylimyytynä ja myymällä yliostetussa tilassa. Nordnet tarjoaa mielenkiintoiset työkalut toiminnan seuraamiseen Sharevillen kautta.

Suurimmat sijoitukset: (Yhtiöiden suhteet eläneet markkinaturbulenssissa, joten prosentit otettu poissa ja järjestys voinut muuttua)KONE
Teollisuus

Sampo
Rahoituspalvelut

Nokia
Teknologia

UPM-Kymmene
Perusmateriaalit

Wartsila
Teollisuus

Metso
Teollisuus


Nordnet Super Fonden Danmark on indeksisijoituksistani pienin ja hommattu tietyksi bechmarkiksi salkkuuni. Rahasto seuraa Kööpenhaminan pörssin 20 vaihdetuimman yrityksen kehitystä, joten se Superrahastoista suppeimmin hajautettu. Sen menestys on ollut hyvää lähiaikoina, mutta ei tunnetusti takaa tulevaisuuden menestystä. Ymmärrän hyvin indeksin hyvän kehityksen. Suurimpien yritysten kehitys on ollut positiivista ja toisaalta osan yrityksistä on ollut huomattavan alas arvostettu. Tanskan sektoripaino on huomattavan tasapainoinen. Tällä hetkellä on en kuukausisäästä Tanskaan, koska indeksi on P/E-luvulla kallein.      

Suurimmat sijoitukset:
Yhtiö
Toimiala
Paino rahastossa
Novo Nordisk
Terveydenhuolto
15,00 %
Danske Bank
Rahoituspalvelut
13,00 %
A P Moller Maersk B
Teollisuus
7,80 %
A P Moller Maersk A
Teollisuus
7,50 %
Novozymes
Terveydenhuolto
6,40 %
Carlsberg
Ei-syklinen kulutus
5,60 %
Vestas Wind Systems
Teollisuus
5,40 %
Coloplast
Terveydenhuolto
5,30 %
Pandora
Syklinen kulutus
4,90 %

En ole erityisen ihastunut osaan indeksin suurista sijoituksista. Esimerkkinä Danske Bank osti Sampo pankin ja tämän jälkeen jatkuvasti menettänyt markkinaosuutta. Epäilen kilpailukykyä suhteessa muihin pohjoismaisiin finanssitaloihin.  Maersk toimii taas alalla jolla ylikapasiteettiä ja öljyn hinta alhaalla. Vestas Wind Systems business on vahvasti riippuvainen poliittisista tukipäätöksistä. Ostan mielummin yhtiöitä indeksistä valikoiden, Novo Nordisk näyttää hyvältä. Carlberg on vahva toimija alallaan. Kuluttomuus mahdolliset pienet hankintahinnat on tätä ainoa puoltava seikka. Todennäköisesti Danmarkin osuus pysyy pienenä salkussani.

Lopuksi teen yhteenvedon indeksisijoituksistani. Sijoituksia on monta ja en usko määrän vähenevän vaan päinvastoin. Nordnetin kuukausisijoittaminen on edullinen tapa tehdä lisäostoja ja ohjelmassa on erittäin kilpailukykyisiä indeksisijoituksia. Vastaavasti myynnit aiheuttaa kuluja. Osinkojen sijoittelu pikkuhiljaa kuukausisäästöjen kautta on varmasti kustannustehokas ja tuotollisesti tehokas tapa tehdä sijoituksia. Myyntikulujen rahat on menetetty ikuisiksi ajoiksi. Osingot panevat aina uudelleen arvioimaan sijoituksen. Osinko ETF tuntuu tällä hetkellä huonoimmalta sijoitukselta, mutta laskumarkkinassa se aina näyttää paikkansa ja muhevat osingot vuosineljänneksittäin on siinä tilanteessa arvokkaita. Sijoitukseni ovat kolmella eri toimijalla tätä kautta ne turvattu tiettyihin raha summiin eivätkä ole saman tunnuksen takana. Pystyn ostamaan ja myymään, vaikka joku palveluista on alhaalla. Annan tietyn arvon näille mahdollisuuksille. Jokainen toimija tarjoaa minulle hyödyllisiä palveluita ja tietoa.


Tavoitetilani on jatkoa ajatellen selvä. Pyrin hankkimaan kustannustehokkaita indeksisijoituksia ja kohdistamaan ne parhaisiin. Haluan myös niistä kasvavaa osinkovirtaa, vaikka pidän osinkoja nykyisellään riittävinä. Jatkossa paino ehkä enemmän verotehokkuuteen ja osingot uudelleen sijoittaviin indeksisijoituksiin. Indeksisijoituksissani on puutetta arvosijoituksista sekä pienistä ja keskisuurista sijoituksista. Näitä tulen suurella todennäköisyydellä hankkimaan Vanguardin tuotteina. Pyrin keskittämään sijoituksia valittuihin sijoituksiin, jotta seuranta helpompaa. Yleensä minulta löytyy salkusta kilpaileva tuote, josta voin vertailla menestystä vuosittain. Pyrin nostamaan indeksiytimen osuutta salkussani ja tekemään sitten lisäksi suuret osakevalintani tarkemmin. Huonoimpien sijoitusten karsiminen on jatkuvaa. Indeksisijoitukset päivittyvät jatkuvasti ja tekevät tiettyä valintaa jatkuvasti kustannustehokkaalla kaupankäynnillä, joten ne eivät ole ensimmäisenä karsittavien listalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti