perjantai 20. helmikuuta 2015

Taaleritehdas

Olen jo jonkin aikaa miettinyt katsellut salkkuuni sijoitusyhtiötä. Vahvimmin on ollut ehdolla Wallenbergien Investor. Olen tutkaillut kotimaisia vaihtoehtoja CapMania, Norvestiaa ja Panostajaa.  Ne eivät ole sitten lopuksi minua miellyttäneet. Sievi Capitalia omistin, mutta myin pois ostotarjouksessa. Nyt sitten tunsin löytäväni etsimäni ja ostin Taaleritehdasta 19.2.2015 hintaan 8,99€.   

Taaleritehdas konserni koostuu emoyhtiö Taaleritehdas Oyj:stä sekä neljästä liiketoiminnallisesta tytäryhtiöstä: Taaleritehtaan Varainhoito Oy:stä, Taaleritehtaan Pääomarahastot Oy:stä, Taaleritehtaan rahoitusyhtiö Lainaamo Oy:stä sekä Taaleritehtaan sijoitusyhtiö Sijoitustehdas Oy:sta. Lisäksi Taaleritehtaalla on fyysistä kultaa tarjoava Kultataaleri Oy, osaomistusyhtiö sijoitusasuntotoimintaan keskittyvä Asuntoverstas hallinnointi- ja vuokraus Oy sekä yritysvakuutusten kilpailutusta tarjoava Vakuutusvahti Oy.

Taaleritehdas on myös aloittanut varainhoitopalveluiden tarjonnan Turkissa, yhtiön toimii Turkissa nimellä Taaleri Portföy Yönetimi A.S. Konsernin osakkuusyhtiöitä ovat fyysistä kultaa myyvä Kultataaleri Oy ja sisäovia valmistava Matti Ovi Oy.

Huhtikuusta 2013 alkaen Taaleritehdas Oyj:n B-osake on ollut kaupankäynnin kohteena First Northissa, joka on pohjoismainen vaihtoehtoinen markkinapaikka osakekaupankäynnille.

Taaleritehtaan Varainhoito Oy keskittyy varainhoitoasiakkuuksien hoitoon sekä perinteiseen arvopaperisijoittamiseen: salkunhoitoon, välitystoimintaan ja strukturoituihin sijoitusratkaisuihin.

Taaleritehtaan Pääomarahastot Oy kehittää ja hallinnoi arvopaperisoituja sijoituskohteita kuten esimerkiksi asuntorahastoja. Sijoituskohteissa arvotetaan läpinäkyvyyttä, arvonnousupotentiaalia ja sijoittajalle saatavissa olevaa kassavirtaa. Taaleritehtaan Pääomarahastot Oy:llä on Finanssivalvonnan myöntämä Vaihtoehtorahastojen hoitajan toimilupa.

Taaleritehtaan Rahastoyhtiö Oy hallinnoi Taaleritehtaan omia rahastoja.

Taaleri Portföy Yönetimi A.S.tarjoaa varainhoitopalveluja Turkissa.

Asuntoverstas on asuntosijoittajalle palveluja tarjoava yhtiö, jonka tehtävänä on helpottaa asuntosijoittajan arkea hoitamalla palveluina sijoitusasunnon hankinta, vuokraus ja asuntovarallisuuden päivittäinen hoito. Yrityksen vuokrattava asuntokanta pääkaupunkiseudulla on noin 1500 asuntoa ja Turun talousalueella noin 4500 asuntoa. Turussa käytetään aputoiminimeä Asuntoverstas Vaula.

Taaleritehdas on ainoa varainhoitaja Suomessa, joka tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden sijoittaa myös fyysiseen kultaan, helposti ja kätevästi osana kokonaisvarallisuudenhoitoa. Kultataalerin kautta on mahdollisuus sijoittaa fyysiseen kultaan, eli kultaharkkoihin. Kultataaleri Oy on Taaleritehtaan osakkuusyhtiö, josta Taaleritehtaalla on 100 % omistusosuus.

Taaleritehtaan tytäryritys Vakuutusvahti Oy tarjoaa yritysasiakkaille vahinkovakuutusten ammattitaitoista hoitoa ja vakuutusyhtiöistä riippumatonta kilpailutusta.
Tulos tiedot

Taaleritehdas konsernin tulos informaatiota

1.1.-31.12.2014
 
- Konsernin liikevaihto tilikaudella oli 41,5 miljoonaa euroa, kasvua 50,9 % (1-12/2013: 27,5 milj. euroa)
- Konsernin liikevoitto oli 7,6 miljoonaa euroa, kasvua 67,4 % (1-12/2013: 4,5 milj. euroa)
- Hallinnoitavat varat olivat joulukuun lopussa 3,4 miljardia euroa, kasvua 21 % (31.12.2013: 2,8 mrd. euroa)
- Konsernin omavaraisuusaste 34,9 % (31.12.2013: 80,5 %)

1.7.-31.12.2014
 
- Konsernin liikevaihto 1.7.-31.12.2014 oli 23,9 miljoonaa euroa, kasvua 62,8 % (7-12/2013: 14,7 milj. euroa)
- Konsernin liikevoitto oli 5,0 miljoonaa euroa, kasvua 77,5 % (7-12/2013: 2,8 milj. euroa)

 AVAINLUVUT
7-12/2014
7-12/2013
 1-12/2014
 1-12/2013
 Liikevaihto (milj. eur)
23,9
14,7
 41,5
27,5
 Liikevoitto (milj. eur)
5,0
2,8
 7,6
4,5
Katsauskauden voitto (milj.eur)
3,0
2,1
 4,8
3,2
Liikevoitto liikevaihdosta, %
20,8
19,1
 18,2
16,4
Katsauskauden voitto liikevaihdosta, %
12,3
14,1
11,7
11,7
Oman pääoman tuotto, %
31,8
18,2
23,9
21,9
Henkilöstö kauden lopussa, kokoaikainen
147
130
147
130
Hallinnoitavat varat, mrd.euroa
3,4
2,8
3,4
2,8
Tulos per osake
0,45
0,32
0,77
0,56
ROE-%
31,8
18,2
23,9
21,9
ROA-%
13,5
14,8
11,2
16,8

Laskin 19.2.2015 jälkeen mitätöityjen osakkeiden jälkeen osakekohtaiseksi tulokseksi 0,30 €//osake. Tällä toloksella P/E luku nousee kohtuullisen korkeaksi 29. PEG-luku on puolestaan 2014 liikevoiton kasvulla 67,4% 0,43. Tämä on erinomaisen alhainen luku.

P/E-luku on korkea, mutta PEG-luku on erinoamisen matala. Yhtiön arvostus perustuu kovaan kasvu odotukseen. Yhtiö suunnittelee päälistalle siirtymistä mikäli Garantia kauppa toteutuu. Samassa yhteydessä on tarkoitus järjestää osakeanti kaupan rahoittamiseksi. Garantia kauapan arvioidaan aiheuttavan merkittävän kertaluonteisen positiivisen tulos vaikutuksen sen toteutuessa vuonna 2015. Inderes on arvioinut Taaleritehtaan tärkeimpien rahastojen Tuulitehdas ja Biotehdas nousevan täyteen potentiaaliinsa.

Taaleritehtaan liiketoimintamalli on nerokas. Se hakee hyviä sijoituskohteita, rahastoi ne ja omistaa itse rahastosta 20% ja loput 80% se myy asiakkailleen saaden kokoluokkansa huomattavasti suurempiin transaktioihin. Samalla sen velkaantumisaste ei nouse ja se saa palkkioita myymistään rahastoista. Varsin Buffettmaista toimintaa.


Yhtiön salkku on hajautettu varsin laajasti eriomaisuusluokkiin osakkeista, lainat, kiinteistöt ja nyt kulta. Tähän asti asioita selvitettyäni en enää empinyt, halusin hypätä pienellä panoksella Taaleritehtaan kelkkaan ja mahdollisuuden osallistua osakeantiin.  Salkustanni on aika vähän pienyhtiöitä ja päälistan ulkopuoliset sijoitukset puuttuvat kokonaan. Tämä paikka myös näitä puutteita. Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on ollut suuria vaikeuksia saada rahoistusta "kivijalka pankeilta" kiristyneiden vakaavaraisuus määräysten jälkeen. Lainoihin on tullut hankalia ehtoja. Tässä on Taaleritehtaalle hyvä tila kasvaa.  

4 kommenttia:

 1. Taaleritehtaan liiketoimintamalli on hyvin veronmaksajapainotteinen, Tuuli- ja biotehdas rahastot ovat enemmän tai vähemmän poliittisten päätösten armoilla. Toisin sanoen veronmaksajat ovat maksumiehinä yrityksen voitoissa. Erityisesti tämä koskee yrityksen tuulipuistoja. Tämä on liiketoimintamalli, jota ei missään nimessä pitäisi kenenkään tukea. Pidän toimintaa moraalittomana veronmaksajien hyväksikäyttönä. Tietty tämä takaa varmasti hyvät voitot tulevaisuudessakin, mutta omat periaatteeni joita ei montaa ole sijoitusten suhteen, estävät tällaiseen yritykseen sijoittamisen.

  VastaaPoista
 2. Omalta kohdaltani minua enemmän arskarrutti Lainaamon kulutusluottotoiminta, onko se ns. pikavippi toimintaa.

  Itse näin Taaleritehtaan enemmän hvyänän ansaintamahdollisuuksien tunnistajana. Kyllä tuulivoimatoiminta ja biotoiminnnot on valtiovallan tukemaa. Omalla kohdalla en näe Taaleritehtaan toimintaa sen tuomittavampana kuin monen muunkaan pörssiyrityksen. Valtio tukee asuntolainoja korkovähennyksellä, korjaus rakentamista ja sitten valtion tukemia koulu, virasto, Terveydenhoito yms kiinteistöjä. Näistä hyötyy YIT, Lemminkäinen ja pnakit OP, Nordea, Aktia jne. Edelleen se nostaa kiinteistöjen arvoja ja niiden vakuusarvoja joka tietää lisätuloja vakuutusyhtiöille mm. Sampo. Minusta enemmän tuomittavaa mm. nyt voimaan astuvat direktiivit, jotka estää renkaiden uudelleen pinnoittamisen. Voin helposti nähdä, kuinka Michelin miehet on Granien kummapanien kanssa estuneet iltaa EU-virkamiesten kanssa ajaakseen ko. säännöksen läpi. Maailma ei ole täydellinen, en yhtään pidä nykyisestäEU:n ja Suomen ohjaus ja holhous politiikasta. Tuilla tuuli- ja biovoimaan voi olla meidän terveydelle positiivisia vaikutuksia ja nostaa energian kotimaisuus astetta. Ne eivät ole minun asteikolla pahimmassa päässä. Pidän Taaleritehtaan tavoitetta kotimaisesta omistajuudesta taivoiteltavana olkoonkin, että osa siitä tapahtuu verionmaksajien rahoilla. Kaikesta huolimatta se luo maahamme liiketoimintaa ja työpaikkoja. Se momnta kertaa tavoiteltavampaa kuin uusi virkamies Brysseliin tai Helsinkiin.

  VastaaPoista
 3. Itseasiassa tuulivoimatuet eivät tuo tänne työpaikkoja vaan tuhoavat niitä. Espanjassa yksi uusiutuvilla energialähteillä tuotettu työpaikka tuhosi puolitoista muilta aloilta. En näe tässä touhussa mitään järkeä ainakaan vielä. Tulevaisuudessa asiat ovat varmasti toisin, mutta sitä ennen ei kannata turhaan tuhlata kalliita resursseja. On tietysti parempi, että edes osa tuulivoimatuista palaa kotimaahan mikäli niitä maksetaan. Sen sijaan olen sitä mieltä, että kyseistä tekniikkaa voidaan viedä täältä muihin maihin niin paljon kuin sille on kysyntää, Maailma ei ole täydellinen, mutta johonkin on raja vedettävä. Muilla se on jossain muussa kohdassa, joten sekin pitää vain hyväksyä..

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut vastaavia tutkimuksia ja on hyvin ymmärettävää, että tehoton energian tuotanto johtaa helposti muun tuotannon tehottumuuteen.

  Samalla suhatuden hyvin epäilevästi näihin tutkimuksiin. Esimerkkinä öljyteollisuudella on pitkät perinteet poliittisesta ohjaulusta ja mielipideohjaamisesta. Olen lukenut tutkimuksia, että ykikään käytössä oleva energia muoto ei ole ollut aluksi kannatava ja ei olisi pärjännyt ilman valiton tukija. Esimerkkeinä vesivoima ja toisena ydinvoima.

  Kuten kirjoituksessa mainitsin minusta Taaleritehtaalla on fiksu liiketoiminta malli, se pystynt tekemään kannattamattomasta tuulivoimasta bisnestä. Jossakin tuohulle toki löytyy maksaja. Ymmräänä hyvin, jos joku ei pidä siitä morralisesti. Olen huomannut törmäävääni samanlaiseen lähes jokaisessa sijoituksessa. Oma mielipiteeni on sellainen, että Suomessa etikka ja toiminta on kohtuullisen hyvällä tasolla.

  VastaaPoista