maanantai 21. maaliskuuta 2016

Outotecin tilanteesta jatkoa

Outotec laski 17.3.2016 markkinoille hydridilainan.
                                                                      
Lainausta yhtiön tiedotteesta:
” Lainan vuotuinen kuponkikorko on 7,375 prosenttia. Lainalla ei ole eräpäivää, mutta yhtiöllä on oikeus lunastaa se takaisin ensimmäistä kertaa 24. maaliskuuta 2021. Lainan liikkeeseenlaskupäivä on 24. maaliskuuta 2016. Hybridilaina vahvistaa Outotecin pääomarakennetta ja sitä käytetään nykyisten lainojen uudelleenrahoittamiseen sekä Outotecin yleisiin liiketaloudellisiin tarpeisiin.
"Outotecin nykyisessä liiketoimintaympäristössä vahva tase on tärkeä. Lisäpääoman tarpeen katsotaan olevan väliaikainen, joten hybridilainan liikkeellelasku tukee hyvin yhtiötä laskusuhdanteessa. Olemme hyvin tyytyväisiä laajaan kiinnostukseen niin institutionaalisilta sijoittajilta kuin yksityispankeiltakin. Vahvan kysynnän myötä hybridilaina ylimerkittiin merkittävästi, mikä on selkeä osoitus sijoittajien luottamuksesta Outoteciin", sanoo Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen.”

Sijoituspalstoilla on kovasti ihmetelty kovakorkoista lainaa, mutta omasta näkökulmastani katson, että lainan ottaminen tässä vaiheessa fiksua, mikäli taloudellinen tilanne kiristyy ja koroto nousevat lainaa ei ole enää saatavissa yhtä hyvillä ehdoilla.

Edellisen päivityksen jälkeen Black Rock on ilmestynyt finanssivalvonnan listalle 0,61% osuudella. Osuudet ovat lisääntyneet lyhyessä ajassa useampia prosentteja, mutta kurssi on jatkanut nousuaan. Tämän jälkeen viimeiset muutokset:

UBS 5,28% =>5,35%
GSA 0,69% =>0,55%
BLACKROCK 0,61% =>0,58%
 

Näyttää, että UBS edelleen rohkeasti kasvattaa positiotaan, joka taitaa olla 10 miljoonaa osaketta! Muut uudet tulokkaat ovat lähteneet jo vähentämään.
Olisi todella mielenkiintoista tietää tarkoittaako listalle pääsy, että on tehnyt osakelainan vai todellisuudessa jo myynyt lyhyeksi position. Itse ymmärrän finanssivalvonnan kommentista, että osakkeita on lainassa ja niitä nyt sitten myydään varmasti lähitulevaisuudessa tai on jo myyty.


Itse en ole tilastojen perusteella tekemässä mitään, lyhyeksi myytien arvo voi nousta helposti yli 10%:in, joissakin tapauksissa jopa lähelle 20%. Kohtuullisen position omaavana tämä on erittäin mielenkiintoinen tilanne. Nousu on ollut jyrkkää 5% lyhyeksimyydyillä positiolla alkaa olla jonkunlaista jännitystä ottajalla varmasti ilmassa. 

Liittyvät kirjoitukset: 
Outotecin ja markkinan tilanteesta
Outotec tilanne

7 kommenttia:

 1. 21.3.2016 Worldquant positio 0,53%=>0,48%, pitäisi poistua listalta. Lähtenyt samantien keventämään, kurssi oikeastaan liikkunut mihinkään.

  VastaaPoista
 2. Kysesssä siis lyhyeksi myyty positio.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista nähdä milloin osake lähtee nousuun. Itse hyppäsin sisään marraskuun alussa ja sijoitus on hieman plussalla, mutta kun kurssi liikkuu vuoden 2009 tasolla, periaatteessa raaka-ainesyklin kääntyminen pitäisi näkyä hinnassa reilustikin. Meneekö siihen vuosi vai kolme vuotta onkin sitten toinen kysymys.

  VastaaPoista
 4. Mikäli kurssitaso säilyy nykyisellä tasolla toukokuuhun voi osake hyvin olla 3 kk aika jänteellä tuottoisampia osakkeita ja rahastojen sisältö päivitetään aina kesäkuun lopussa => rahastot haluaa menestysosakkeen listoilleen=> Outotec muuttuu hylkyiöstä hype osakkeeksi. Vaihto vähäistä ja nousu on näyttävää.

  Toki on mahdollista, että 27.4 osavuosikatsaus tiputtaa kurssin uudelle tasolle.

  VastaaPoista
 5. Varsin mielenkiintoinen oli tuo Worldquantin shortti. Käytännössä kurssi ei liikahtanut shortin aikana mihinkään. Yhtiö otti shortin ja kevensi sen varsin pikaisesti. Miksi ottaa shortti, jos heti keventää? Riskit liian suuret? Edelleen miksi?

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Musiikki soi ja tuolit vähenevät. 20.4.2016 jäljellä:
  UBS 5,35%=>5,67%
  GSA 0,55%=> 0,59%

  Edellisen päivityksen jälkeen siis nämä lisänneet shortteja ja listoilla käynyt muitakin, mutta kursssi noussu noin 0,5€/ yli 15%.

  VastaaPoista