perjantai 11. maaliskuuta 2016

Salkun 6-10 suurimmat osakesijoitukset

Jatkan taas salkkuni vuosittaista läpikäyntiä. Olen aiemmin tarkastellut korkosijoitukset, yhdistelmärahastot, salkunindeksiytimen ja kuusi suurinta osakesijoitusta. Nyt on vuorossa sitten sijat 6-10 suurimmista yksittäisistä osakesijoituksista. Nämä jäävät jo alle 2%:n painoon salkun kokonaisuudesta.

Salkkuni seitsemänneksi suurin osakesijoitus Cargotec on kansainvälinen teollisuuskonserni, joka toimittaa lastinkäsittelyratkaisuja laivoihin, satamiin, terminaaleihin ja lähikuljetuksiin. Yhtiöllä on kolme globaalia liiketoiminta-aluetta: Kalmar, Hiab ja MacGregor. Kalmar toimittaa konttien ja perävaunujen siirtämiseen sekä raskaan teollisuuden materiaalinkäsittelyyn tarkoitettuja laitteita. Hiab toimittaa ja huoltaa ajoneuvojen kuormankäsittelylaitteita. MacGregor on keskittynyt laivojen lastinkäsittelylaitteiden suunnitteluun, toimittamiseen ja huoltoon.

Cargotecin arvostus on mielestäni maltillinen ja se pystynyt tuloksen kasvuun vaikeassa markkinatilanteessa. Siltä löytyy Herlinien suvun myötä kasvollinen omistus, joka ajaa osakkeen omistajan etua. Tuotanto siirtyy nykyisellään varsin vauhdikkaasti halvan kustannustason maihin. Tämä johtaa lastin kuljetuksiin tuotantopaikoilta markkinoille ja vastaavasti tuotantolaitteiden kuljetuksiin uusin paikkoihin. Nettikauppa on tehnyt kuljetuksista tärkeän osan tehokasta kauppaa. Cargotec ratsastaa tässä megatrendillä sen automatisoidessa mm. satamatoimintoja. Kun automatisointia pystytään siirtämään sen kaikkiin lastin käsittelyihin, niin tulevaisuuden kasvu näyttää hyvältä erityisesti talouden aikanaan piristyessä. Tällä hetkellä Cargotec on minulla tiukassa seurannassa ja olen valmis lisäämään yhtiötä sopivassa tilanteessa.

Salkkuni kahdeksanneksi suurin osakesijoitukseni on AT&T Inc. Se on hyvää osinkoa maksava teleoperaattori, joka tuli aikanaan salkkuuni vertaillessa teleoperaattoreita toisiinsa niiden maksaessa hyvää osinkoa. Yhtiö osinkoaristokraatti ja noussut listalla 2015 tammikuussa tehdyllä ostolla, jonka yhteydessä analysoin yhtiötä. Minulla ei ole analyysiin suuresti lisättävää muuten kuin, että yhtiö on saanut Direct TV:n hankinnan päätökseen. Pieni riski yhtiöllä on osinkoaristokraatin statuksen menettäminen, payout ratio on tällä hetkellä 79% ja osingon nostot on haastavia. Toisaalta Direct TV osto mahdollistaa kasvun latinalaisessa Amerikassa. Yhtiö on verrattain defensiivinen, kuka nykyisellään tulee toimeen ilman puhelinta ja internetiä. Taidan tämän yhtiön kohdalla antaa osinkojen juosta ja noudattaa ohjetta älä koskaan myy osinkoaristokraattia. Mikäli yhtiö statuksen menettää niin juuri statuksen menettänyttä yhtiötä ei myöskään kannata myydä. 

Okmetic on salkkuni yhdeksänneksi suurin osakeomistus. Se on ollut varsin pitkään salkussani ja nautiskelee piikiekko-markkinan nopeasta kasvusta. Markkina on kilpailtu, mutta Okmetic erottuu osaamisellaan ja pystynyt tekemään kohtuulista tulosta. Yritysostosta tämän helmen kohdalla on puhuttu jo pitkään, mutta se on säilynyt rauhassa. IoT voi olla sen seuraava kasvumarkkina. Asentoantureiden käyttökin tuntuu vielä olevan alkutaipaleella. Yhtiö maksanut mukavasti osinkoa jatkuvasti ja olen tämän vuoden puolella jo tehnyt pieniä lisäyksiä yhtiöön. Sopivissa tilaisuuksissa saatan tehdä lisäyksiä. Arvostus on Cargotecin tapaan maltillinen.

Outotec mahtui salkkuni kymmenen suurimman sijoituksen joukkoon. Lähdin yhtiöön mukaan aivan liian aikaisin. Meno on ollut poukkoilevaa ja olen hieman saanut rajattua tappioitani veivaamalla osakkeella. Yhtiö on ollut vuosi kaupalla shorttilistojen kärjessä ja on sitä yhä. Jossain vaiheessa tilanne alkaa kirkastua ja Outotec omaa kiinnostavaa puhdasta tekniikkaa ja sen patentti salkku on arvossaan. Viime aikoina yhtiöstä on kiinnostunut Antti Herlinin Manutasin lisäksi Suomen Warren Buffettiksi tituleerattu Erkki Etola. Tässä vaiheessa en näe mitään järkeä luopua yhtiöstä. Ollaan mielummin syklin pohjalla kuin huipulla. Saatan jatkaa veivailuja yhtiössä mikäli kurssia edelleen painetaan alas. UBS Asset Managementin lisääntyneet shortit viittaavat, että yhtiöllä on vielä sukellus kurssissa edessä. Hallinto rekisterin osakkeet ovat kuitenkin pikku hiljaa vähentyneet ja myytävää alkaa varmasti olla aika vähän.

Yhteenvetona voidaan todeta, että olen sijoilla 6-10 oleviin sijoituksiin tyytyväinen. En ole sijoituksistani luopumassa, mutta suhteet voivat muuttua.         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti