maanantai 1. elokuuta 2016

Kirja-arvostelu: Sijoita kuin Guru

Sain luettavakseni Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun kirjan Sijoita kuin Guru. Kirjasta jäi alkuun varsin hyvä maku ja piti hiukan itse mietiskellä etukäteen mikä vaikutus saapumisella sopivasti loman alkuun yhdistettynä varsin mukavaan Nalle Wahlroosin esipuheeseen.

Esipuhe on varmasti yksi kirjan helmiä. Nallella on sana ja aika hallussa. Siinä on esitetty varsin hyvin keskiarvoistaminen tilastotieteessä. Mallit toimivat normaalitilanteessa, mutta ei Nallen sanoin äärimmäissä tulemissa. Kirjan tarjonta ja omat mielipiteet on käsitelty Nallelle tyypillisesti monelta kantilta.

Muutenkin pidin kirjan valinnoista, siihen oli valittu varsin monta hyvää erityyppistä strategiaa joilla menestytty markkinoilla. Benjamin Graham, Burton Malkiel ja Buffett olivat mukavasti vain yksi muiden joukossa.  Philip A Fisheriin ja Peter Lynchiin ei törmää kovin usein, vaikka ovat sijoittaja klassikkoja. Malkielia oli laajennettu mukavasti William J. Bernsteinin kautta. Hänen esityksensä on varsin kansantajuinen ja siinä melkoisen radikaaleja mielipiteitä, jotka ovat varsin totta.


Markkinoiden tuottoja ilmiöitä ja käyttäytymistä on käsitelty Siegelin ja Shillerin tutkimuksen kautta ja mahdutettu muutama kotimainen tutkimus joukkoon. Jokaista tarkasteltua kohti löytyy kappale Nyt, jossa pyritään laittamaan ajatukset nykyaikaan löytämään kriteerit täyttäviä yrityksiä Helsingin pörssistä. Hivenen olin pettynyt, ettei kasvuyhtiöissä löydetty kirjan mainitsemista vähemmän seuratuista yhtiöistä. Jokaisen strategiaan löytyi vasta väitteitä ja juuri menestyneiltä sijoittajilta varsin useassa tapauksessa.

Loppuun Oksaharju on koostanut pitkän listan menestysreseptiksi. Listan perusteella pääsee varsin perusteelliseen seulontaan. Kirja antaa ajattelemisen aihetta ja monelle sijoittajalle varsiin aiheellisen kommentin. Teenkö työtä riittävästi sijoituskohteideni eteen vai olisiko parasta pysyä indeksisijoituksissa?


Kirja esitteli osakemarkkinoilla menestymisen mahdollisuuksia varsin moni säikeisesti tuoden hyvin esille nykyisen kohtuullisen korkean arvostustason. Tilanteeseen tuotiin hyviä sijoitus vihjeitä. Kokonaisuutena paketti oli aika tiivistetty ja helppolukuinen ottaen huomioon taustalla olevien teosten massiivisuuden. Teosta voi suositella jokaiselle sijoittamisesta ja sijoituskirjallisuudesta kiinnostuneelle. Oksaharju on hyvää vauhtia ottamassa Seppo Saarion paikkaa sijoittamisen puolestapuhujana.  

Kirja tarjouksessa alla olevassa linkissä:

Kirjakauppa netissä Adlibris.com *

Laatuguru Jukka Oksaharjun uusi kirja*

*Merkityt ovat affliate-linkkejä ja kirjoittaja voi saada niistä kommisioita.

4 kommenttia:

  1. Saitkos muuten selvää Nallen esipuheesta, että uskooko se tehokkaisiin markkinoihin vai ei? Mulle asia jäi epäselväksi.

    Kirjassa on muutamia kohtia, jossa selitykset jäävät osittain vajaiksi ja mun on vaikea ymmärtää niitä, mutta se voi olla kiinni myös lukijasta.

    VastaaPoista
  2. Nalle pitää markkinoita suurimman osan aikaa tehokkaina, mutta ajoittain markkinoilla on häiriöitä, jonka aikana markkinat eivät ole tehokkaat. Näitä oli mm. finanssikriisi.

    Markkinateoriat perustuvat keskiarvoihin ja normaalijakaumiin (Gaussin kellokäyrä). Osakkeiden tuotot eivät kuitenkaan ole normaalijakautuneita vaan niihin tulee ns. pitkiä häntiä. Osakkeiden tuotto on eksimäärin 8% ja Gaussin käyrällä joku osake voisi tuottaa esimerkkinä 12% vuodessa keskimäärin, mutta 20% vuodessa on mahdottomuus. Markkinoilta löytyy kuitenkin esimerkkinä Google, Apple muutamia mainitakseni, jotka tuottaneet paljon ennemmän. Vastapainoksi löytyy osakkeita, jotka tuottaneet paljon vähemmän, kotimarkkinoilta vaikka Talvivaara. Tämmöisiä tapauksia on paljon enemmän kuin Gaussin kellokäyrä antaa olettaa, joten markkinoita parempi ja huonompia tuotto on paljon todennäköisempää kuin teoriat antaa olettaa.

    Nalle sanoi olevansa tukijoukkoineen ehkä hiukan keskimääräistä parempi tunnistamaan makrotaloudellisia häiriöhetkiä jolloin markkinoinoiden tehottmuutta on paljon ja ylituottoja pystyy tekemään normaalia enemmän.

    Nalle uskoo siis tavallaan semitehokkaisiin markkinoihin. Hän huomaa markkinoilla hinnoitteluvirheitä aika ajoin.

    VastaaPoista
  3. Tiedän kyllä miten tehokkaiden markkinoiden teoria toimii, mutta minua kiinnosti lähinnä Wahlroosin mielipide niistä. Jossakin vaiheessa esipuhetta sain käsityksen, että hän uskoo niihin ja toisessa en.

    Oma näkemykseni on, että markkinat ovat välillä kokonaisuudessa tehokkaat. Yksittäiset osakkeet hieman harvemmin. Kun markkinat menevät sekaisin niin silloin on mahdollisuudet tehdä rahaa. Viimeksi näin kävi ennen ja jälkeen finanssikriisin. Nyt aletaan olla lähellä samoja hetkiä.

    VastaaPoista
  4. Nalle totesi kutakuin niin esi puheessa, että suurimman osan aikaa hinnoitteluvirheiden etsiminen ei kannata, mutta ajoittain markkinoilla on häiriöitä jolloin hinnoitteluvirheitä esiintyy.

    Pitkiin häntiin viittauksella hän tarkoittaa, että markkinatuotot eivät ole normaalijakautuneita vaan kellokäyrän ääripäissä on liikaa osumia eli ylituotot on yleisempiä kuin teoriat antavat ollettaa. Tämän voi käänteisesti tulkita, että markkinoiden voittaminen on teorioita todennäköisempää. Tieteellisestikkin markkinoilla voidaan nähdä tehottomuutta.

    VastaaPoista