keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Lokakuun 2016 tapahtumat


Tapahtumien määrä salkussa oli edellisiä kuukausia selvästi alhaisempi. Tein 8 ostoa ja 2 myyntiä, kaupankäyntikulut tipahtivat tasolle 30€/kk.
Kuun alkuun ostin indeksisijoituksia. Hankin kovasti laskussa ollutta Nordnet Superfonden Danmarkkia. Indeksiä tiputti erityisesti 10% painolla mukana oleva Novo Nordisk. Yhtiöllä on hyvä kasvutarina diabeteksessa, joka on kovassa kasvussa teollistuneissa maissa. Nyt tarinassa on pieniä vastoin käymisiä. Harkitsin itse yhtiön hankkimista, mutta totesin, että yhtiön menestystä on erittäin hankala arvioida. Diabetestä voidaan hoitaa mahdollisesti muilla keinoilla ja yleistymistä saada kuriin elämäntapa muutoksilla ja suosituksilla (Tiettyjen tautien yleistyminen on tapana jatkua ennemmin kuin asettua).

Seuraavaksi tein normaalit Nordnetin kuukausiohjelman hankinnat. Kehittyviä markkinoita osakkeina ja korkoina, maailma indeksiä ja USA:n osinko ETF:ää. USA:n osinko ETF:n panin nyt sitten hyllylle, dollari on vahvistunut kovasti enkä näe ostoja enää järkeväksi. Dollari voi toki vahvistua edelleen tai pysyä nykyisellä tasolla, mutta sieltä sitten pikuhiljaa lähtee varat siirtymään osinkoina takaisin euroiksi. USA menee näillä näkymin koron nostoissa edellä ja Eurooppa seuraa viiveellä perässä. 11.10.2016 hankin Comptelia, mutta 20.10 päädyin luopumaan suurimmasta osasta omistuksista. Vuoden loppu on perinteisesti ollut Comptelille hyvä, mutta nyt tilauksia ei sitten ole jostain syystä tippunut ihan samaan tahtiin kuin vähän aikaa sitten. Yhtiössä oli kovaa myyntipainetta, joten minulle heräsi epäilys, että joku tietää tilanteesta minua enemmän. Myin osakkeet ja sain verotukseen kirjattua tappiot.Osake onkin pysytellyt myyntihintaani alempana.
Kevensin Taaleria jonkin aikaa sitten, koska tulos oli pieni pettymys. Pidän yhtiön tulevaisuuden näkymiä ja osinkonäkymiä hyvinä ja minulla oli tarkoitus lisätä yhtiötä tai ostaa aiemmin myymäni osakkeet takaisin alemmalta tasolta. Onnistuin tässä, mutta hiukan hätäilin, nyt yhtiötä saa halvemmalla.  Mahdolliset koron nostot on Taalerille hyväksi ja näen näiden vahvistavan yhtiön asemaa energiamarkkinoilla. Energia on pääomavaltainen ala, johon koron nosto vaikeuttaa investointeja. Taaleri on kilpailukykyinen rahastojen uusiutuvan energian vuoksi markkinoilla. (Esimerkkinä ydinvoiman ja kaasun varastojen pääoma kustannukset nousevat ja energia vaatii jatkuvaa investointia laitteisiin ja nämä kulut nousevat.)

Suurin syy Comptelista luopumiseen oli minua hukutteleva tilanne Fingerprint cardsissa. Eurolla sai kruunuja eniten pitkään aikaa ja yhtiön kruunukurssi oli erittäin alhaalla. P/E 16 on erittäin alhainen huippuvahtia kasvavalle yritykselle, joka on kaiken lisäksi pystynyt positiiviseen tulokseen. Yhtiö sai kilpailua alalle Samsungin kautta, joka oli pieni tappio. Samaan aikaan Samsungilla on suuria ongelmia räjähtävien akkujen kanssa. Nyt yhtiö dumppaa kriisipuhelimet isoille Intian markkinoille. Tunnistus on liiketoimintaa, jossa luottamus on tärkeää. Samsungin toiminta ei ole mitenkään luottamusta herättävää. Tämä ei tienkään tarkoita, että tilanne sataisi Fingerprint Cardsin laariin. Apple kuitenkin hyötyy tilanteesta hetkellisesti ja käyttää sormenjälkitunnistusta. Fingerprint Cardsin osake on voimakkaasti shortattu ja yhtiön johdon optiot erääntyy joulukuun puolivälissä. Tämän jälkeen yhtiössä voi olla aineksia vahvempaakin nousuun. Näin mahdollisuudet yhtiössä parempina kuin Comptellilla ja hyppäsin kelkkaan.
27.10.2016 myin YIT:n. Olen kirjoittanut tilanteesta erikseen täällä.

 Lokakuun ostot ja myynnit
Tapahtuma
Arvopaperi
Aika
Hinta
 (EUR/kpl)
Kulut
 (EUR)
Myynti
YIT
27.10.2016
7,195
5
Osto
Fingerprint Cards B
27.10.2016
8,69587366
10
Myynti
Comptel
20.10.2016
2,19
5
Osto
Taaleri
20.10.2016
8,36
5
Osto
Comptel
11.10.2016
2,42
5
Osto
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (IS3N)
05.10.2016
20,8499
0
Osto
 iShs III-EM Loc.Gov.Bd.UC.ETF Registered Shares USD(IUSP)
05.10.2016
58,8278
0
Osto
 iShares Core MSCI World UCITS ETF
05.10.2016
38,54
0
Osto
 ISHSII-MSCI USA DIV.IQ U
05.10.2016
25,39
0
Osto
Nordnet Superfonden Danmark
03.10.2016
1766,112029
0

4 kommenttia:

 1. Hei

  kerrotko miten sinulla on noin pienet nuo toimeksiantokulut? Minulla on Nordnetissä 0,15% (olen toiseksi alimmalla tasolla) ja vaikka nousisin paremmalle tasolle, kulut ovat silti 0,10%.

  VastaaPoista
 2. Hei. Olen tuolla tasolla 2, jossa kulut 0,10%/min 5€. Nyt kulut sitten nousee seuraavaan kuuhun.

  VastaaPoista
 3. Moi
  Ensinnäkin kiitos hyvästä blokista, aina jotain mielenkiintoista luettavaa. Oletko viimeaikoina analysoinut Seligson Top Pharmaa jota salkussasi näyttää olevan? Itse lopetin tilapäisesti siihen säästämisen, mutta nyt alentunut hinta houkuttelee palaamaan, tosin rahaston viimeaikaiseen kehitykseen on varmaan jokin syy?

  VastaaPoista
 4. Moi

  Kiitoksia. Viimeisen tarkastelu Seligsonin Pharmasta on indeksiydin osa 1 pätkässä. https://warrenfyffet.blogspot.fi/2016/01/indeksiydin-1112015-osa-1.html

  Oikealla laidassa löytyy tagi Seligson Top Pharma, jossa on seitsemän juttua, jossa puhutaan rahastosta. Tagi näyttää hassusti kaksi juttua kerralla ja alhaalta täytyy sitten osata painaa vanhemmat tekstit. En tiedä miksi näinä tapahtuu, en äkkiseltään löytänyt siihen mitään määritystä.

  Olen joskus vertaillut Top Pharmaa muihin mahdollisiin rahastoihin. Se on kohtuullisen kilpailukykyinen hinnoiltaan ja osingot uudelleen sijoittavana verotehokas. Rahasto on defensiivinen ja siitä on helppo ottaa pieniäkin summia kovassa laskussa. Muuten pidän Seligsonin raportoinnista. Sieltä saa hyvät tiedot mihin on sijoittanut ihan kotimaisella kielellä. Välillä on tullut positiivisia yllätyksiä, kun mm. osinkojen veroja on haettu ulkomailta oikeusteitse.

  USA:n presidentin vaalit heiluttelee rahastoa. Lääkkeet on kuuma peruna poliittisesti ja niiden hintoja halutaan tiputtaa. Osalla yhtiöistä on ollut hankaluuksia hinta kilpailussa mm. Novo Nordisk. Eli Lillyllä ei onnistunut Alzheimer lääke ja sen kautta muidenkin yhtiöiden onnistumiseen Alzheimer lääkeissä alettiin suhtautua suuremalla varauksella. Tuossa ainakin osa syistä.

  VastaaPoista