keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Sampo teki sen taas

Sampon kurssi on pysynyt hyvin asemissa, vaikka osakkuus yhtiöt Nordea on lasketellut vahvasti julkistettuaan tuloksen. Tämä on ihmetyttänyt hiukan itseäni Nordean ja Sammon omistajana ja useaa muuta. Itselläni Nordea on korkean osinkonsa kanssa kutkutellut ostonappulaa. Naputtelin yhtiöiden uudet tulokset exeliini ja Sampo kirmasi yllättäen kärkeen. Tilanne vaati tarkempaa selvittelyä.

7-9/2017 tulosta lueskellessa tuli melkoinen yllätys. Osakekohtainen tulos oli kasvanut 2,01 €/osake edellisen vuoden 0,71€/osake. Ilman Topdanmarkin tytäryhtiöksi liittämisestä johtuvaa kertaluontoista erää EPS oli 2,09€. Tulos on siis kasvanut 183%/194%. Siis mitä, Sammon vakaa ja ennustettava tulos?

No katsellapa tarkemmin mistä tuloskasvu johtuu?

Milj/€
7-9/2017
7-9/2016
Tulos ennen veroja
1181
450
IF
202
207
Topdanmark
744
17
Osakkuusyhtiö Nordea
169
182
Mandatum
64
53
Omistus yhteisö(pl. Nordea)
0
-9
   
Tulos kasvu tulee siis Topdanmarkista ja Mandatumista ja omistusyhteisö ei tee tappiota. Oikeastaan Mandatumin ja omistus yhteisön parannus noin kuittaa Nordean ja IF:in heikennykset.

Miten tässä näin on päässyt käymään? Top Danmak tekee 62% Sammon tuloksesta. Sammon omistus osuus Topdanmarkissa  nousi yli 30% syksyllä 2016 yhtiön omien ostojen seurauksena. Sampo teki yhtiöstä pakollisen ostotarjouksen hintaan 183 DDK ale markkinahintaan. tästä huolimatta Sampo sai yllävään hyvän potin osakkeita. Mitä tämän jälkeen on tapahtunut? Topdanmarkin tulos on kasvanut 30% ja yhtiö edelleen treidaa mielestäni edullisella P/E:llä hiukan alle 13 ainakin huomioiden yhtiön ROE 33% ja tuloskasvu. Nyt kurssi 265 DDK. Sammon hankintahintaa ostolle on hankala arvioida. Yhtiön on kuitenkin liputtanut 20% omistusosuuden 16.5.2011. Tuona päivänä kurssi on heilunut välillä 90-96 DKK. Voi ajatella Sampon ostaneen nuo osakkeet alle 90 DKK hintaan. Tämän jälkeen omistusosuus on ilmeisesti noussut omien ostojen seurauksena aina ostotarjoukseen asti.

No nyt on niin, että Topdanmark näyttää tekevän suuren osan Sampon tuloksesta. Sampo teki sen taas, tämä on taas yksi näytös Sampon osaamisesta.  


Sampo on ilmoittanut ettei se nosta Nordean omistusta enää ettei joudu tekemään pankkiraportointeja. Sen sijaan se pyörinyt mm. Saxo Pankin, Netsin ja Asiakastiedon kimpussa. Mielenkiinnolla odottelen mitä tuleman pitää. Tuokin Topdanmark on mielenkiintoinen näytös pitkäaikaisesta omistamisesta.  Mielenkiinnolla vain odottelen, että korot hiukan nousevat ja saavat hiukan vääntöä Sampon tulokseen.  


Disclaimer: Omistan ja ostan Sampoa. Yhtiön tulos kasvaa "180% vauhtia" ja omin sanoin pyrkii ennustettavaan tulokseen. P/E on alle 11 ja osinko yli 5% ja osinko käyrästä halutaan esteettinen. Viimeksi mietin pitäisikö ostaa kurssilla 19-22€. Nyt en mieti vaan ostan.  

Aiemmat kirjoitukset yhtiöstä:

12 kommenttia:

 1. Onkohan sulla menny luvut vähän sekasin? :D Sammon Q3 EPS vuonna 2016 oli 0,71€ ja tänä vuonna 2,01 €. Tuo 2,01 € sisältää kertaluontoisen käyvän arvon muutoksen Top Danmarkin käsittelystä tytäryhtiönä. Kun Top Danmarkin vaikutus oikaistaan 2017 Q3 EPSistä pois, niin EPS on 0,74 €/osake. Eli kasvua edellisvuoden Q3:een on 4,2%. Tuo EPS 2,09 €/osake, jonka olet ottanut tuohon, on 1-9/2017 EPS eikä pelkästään kolmoskvartaalin. :D

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. irjoittamasi on ihan oikein ja yritin tässä tuoda sitä mielenkiintostoista seikaa esille, etät kukaan ei kiinnitä mitään huomiota kertaluontoisen erän suuruuteen. Tässä on juuri esillä se seikka, mitä Buffett sanoo, että ihmeiset eivät ymmärrä miljoonan ja biljonan eroa. Ihan sama onko erä kertaluuontoinen erä 7 miljoonaa tai 70 miljoonaa. Sinäkin kiinnität huomiota vain tulokseen ilman kertaluontoista erää. Kuten teet vanhapoikakin kirjoituksessaan sivu mennen. Yritän tehdä sinulle muille selväksi, että hox, kertaluontoinen erä on 1,27€ per osake. Se 60% lisää koko tämän vuoden tulokseen (1,27€/2.09€). Onko se paljon vai vähän? Minusta se on paljon.

  Seuraavat kysymykset miksi näin tehdään? Siitä tulee verosueraamuksia. No syy on varmasti osaksi pakko, koska Topdanmark tytäryhtiökirjauksen vuoksi. Mutta toisaalta voi olla tarvetta näyttää tulevaisuudessa vahvoja lukuja jotain tarvetta varten, pyöhistellä kuin kukko höyheniään. Varmaan arvaatkin, että Nallen tapauksessa tämä tarkoitta yritysjärjestelyitä.

  Miten Topdanmarkin arvostus on sitten laitettu? Vähentämällä kertaluntoinen erä saadaan noin 30 miljonan tulos Topdamarkilta. Raportissa akuitenkin kerrotaan Sampon osuuden Topdanmarkista olevan 90 miljoonaa. Tästä itse vedänä johtopäätöksen, että arvo kirjattu aika ylös.

  VastaaPoista
 4. Tämän voi muotoilla skenaariolla, että Sampo ottaa Topdanmarkin 50% tuloksesta osinkoina ulos tarkoittaa, että sieltä ylöskirjatusta pitäisi irrota 0,6€, joka kalibeeriltaan ihan mukavaa.

  No se ei mene näin vaan tuo Sampon samaa sijoitustuottoa. Sampon osuus Topdanmarkin tuloksesta on 90 miljoonaa eli 20 miljoonaa enemmän kuin 70 miljoonaa. Eli, jos tuloksesta jaetaan osinkoa 50%, Sampo saa noin 0,7€ per osake. Tämä on minulle suuruudellaan yllätys.

  VastaaPoista
 5. Tuo on mielestäni vähän virheellinen päätelmä. Tuo 706 milj. euron kertaluontoinen kirjaus, joka nostaa 2017 Q3 tulosta, on tullut siitä, että Sampo nostaa Top Danmarkin tasearvoa. Ei se kirjanpidon muutos tee yhtäkkiä Sammosta arvokkaampaa yhtiötä, sillä Top Danmarkin arvonnousu Sampoon on jo ollut hinnoiteltuna Sammon osakekurssiin. Ainoastaan kirjanpidollinen käsittely on muuttunut. Tilanne olisi täysin sama, vaikka käyvän arvon muutosta ei olisi kirjattu.

  Lisäksi Sammon EPS 1-9/2017 on 2,09 €/osake, josta Top Danmarkin osuus n. 0,16 €/osake. Eli ei kovin merkittävä osuus.

  Jos tämä olisi jotain merkittävää, olisi sen varmasti huomannut osa Sampoa seuraavista 25:stä analyytikosta.

  VastaaPoista
 6. En epäile etteikö Sampoa seuraavat analyytikot ole asiaa huomanneet. Sammon osakkeella käydään kuitenkin paljon koneellista kauppaa, joka perustuu tunnuslukuihin. Toiseksi monet "viivotin analyysit" vedetään vuosittaisten tunnuslukujen periusteella. Niissä ei katsota yksittäistä ylöskirjausta.

  Tämä tasekirjaus on sitten suoraan sijoitustuottoa, joka on kohtuullisen helposti realisoitavissa ja käytettävissä yrityskauppoihin suhteessa muuhun kertaluontoisiin eriin.

  VastaaPoista
 7. Mutta kuten olet todennutkin, Sampo on varmasti hyvä sijoituskohde ja johto osaa luoda omistaja-arvoa. Top Danmarkin osakkeisen hankita on myös ollut kannattava veto. Ei kuitenkaan pidä paikkaansa, että Sammon tulos kasvaisi 180 %:n vauhtia tai että Top Danmarkin osuus Sammon tuloksesta olisi noin suuri, mitä tuossa tekstissä kerrot. P/E lukukaan ei ole 11, kun käytetään oikaistua tulosta.

  Aika näyttää, mitä Sammon johto keksii osinkojen kasvattamiseksi tulevaisuudessa :)

  VastaaPoista
 8. Joo, ymmärrän kyllä, että Sammon tulos ei kasva 180%. Prosentit kirjoituksessa tuo suhteellisuuttaa tilanteeseen mitä on tapahtunut. Topdanmark on ollut häkellyttävän hyvä sijoitus Sampolle. Se on kuudessä vuodessa tuonut enemmän sijoitustuottoa kuin yhtiön yksiköt tuovat yhdessä kvartaalissa.

  Minusta aika selvää mistä Sampo seuraavat osingon kasvut tiristää. Tämän vuoden osingot tiristetään Nordeasta, mutta jatkossa osinkoa kasvatetaan Topdanmarkista. On tuolla pari aihiota yhtiön sijoitussalkkussa muitakin.

  VastaaPoista
 9. Sammon sijoitussuositusten muutoksia:
  Alpha Value myy=> lisää
  16.11 FIM nostaa Sammon Top 5 listalleen.

  VastaaPoista
 10. Nyt on tässä blogissa ikävästi mennyt sekaisin sijoitusten arvonnousu mikä ei tuo euroakaan yrityksen kassaan ja oikaistu tulos ja kassavirrat.

  Selittelyt kommenttiosiossa vielä lisäksi, huh mikä blogipostaus.

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. En ole koko aikana väittänyt, että sijoitusten arvonnosusu toisi mitään kassaan. Huomattava määrä likearvoa näkyy nyt yhtiön taseessa lisää.

  Varsin usein sijoitusyhtiöitä, jollaisena itse Sampoa pidän, arvotetaan liikearvon perusteella suhteessa pörssikurssiin. Samoin osa indeksiestä sijoittaa tasearvon persuteella.

  Samoin toimitaan kiinteistöyhtiöiden kohdalla. Siellä tulosta lasketaan kiinteistöjen arvojen perusteella, jotka ei tuo mitään kassaan. Sampon kohdalla kyse osakkeista joista osia on varsin helppo realisoida tai käyttää maksujna yritysjärjestelyissä. Itse ainakin rinnastn piensijoittajana oikeaan rahaan.

  Sampon sijoitus Topdanmarkkin on ollut jälleen näyttö loistavasta sijoituksesta. Minulle sen loistokkuus valkeni kirjauksen myötä ja epäilys, että nostaa Sammon arvoa monen muunkin silmissä tulevaisuudessa.

  Topdanmark tuo tulevaisuudessa Sampolle kassavirtaa sen alkaessa maksaa osinkoa. Tämän merkitys suuruusluokkana valkeni minulle paremmin kirjauksen myötä. Samoin valkeni Sampon viimeisten ostotarjouksella hankittujen osakkeiden edullisuus. Harvoin ostotarjouksella hankitaan hintaan, joka voidaan vuoden päästä sanoa olevan hankittu P/E:llä alle 10.

  VastaaPoista